Dodaj do ulubionych

Nowy rektor KUL

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.05.04, 21:31
To się nazywa demokracja.
Kontrolowana.
Obserwuj wątek
    • Gość: kozak Re: Nowy rektor KUL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.04, 12:01
      Dokładnie. Demokracja kontrolowana...(propagowana przez Watykan)
      • Gość: Nowojorczyk Re: Nowy rektor KUL IP: *.proxy.aol.com 10.05.04, 22:49
        Tak jak w wojsku zolnierze nie wybieraja sobie generala ani dowodcy, tak samo
        na prawdziwych uczelniach sprzataczki i asystenci nie wybieraja sobie rektora.
        W USA rektora i dziekana wybiera kilkunastoosobowa Rada Nadzorcza Uniwersytetu
        i to jest konkurs wysoko platnej posady, do ktorego zglaszaja sie ludzie z
        calego kraju.
        • Gość: Jagnieszka Re: Nowy rektor KUL IP: *.aster.pl / *.acn.pl 10.05.04, 23:32
          A kto zatwierdza wybór Rady Nadzorczej?
    • Gość: Tomek H. Silny Kościół tez moze być dobry IP: 212.122.214.* 10.05.04, 13:16
      Do cholery jasnej!! co wam przeszkadza w tym systemie??!! KUL nie kryje się z
      tym ze jest uczelnią katolicką, studenci przed zajęciami się modlą , uczą się
      dodatkowych zajęc związanych z etyką i kulturą chrześcijańską. Kazdy z ludzi
      płacących na KUL co miesiąc w kościele robi to teoretycznie z pełną
      świadomością. Kazda uczelnia ma swoje władze w postaci Senatu które owego
      rektroa wybierają. To że KUL z wyboru rektora się niejako "rozlicza" (kiepskie
      sformułowanie w tej sytuacji) przed włądzami kościoła jest dla mnie rzeczą
      naturalną jeśli bo powtarzam po raz kolejny KUL nie kruje się że jest jednostką
      Kościoła Katolickiego, korzysta z bogatej wiedzy, zasobów intelektualnych jak
      i fiannsowych.
      Przestańcie patrzeć na Kościół jak na zapyziałą średniowieczną instutucją która
      ma tylko raz na mieciąc wysłuchać odklepanych grzeczhów, poczęstować opłatkiem
      i powiedzieć coś mało ważnego na mszy. Zacznijcie oczewkiwać od Kościoła aby
      kształtował Polaków, aby rozwijał w nas dziedzictwo kulturowe chrześcijańskeiej
      Europy. Tym dziedzictwem nie są tylko oklepane ktucjaty ale przede wszystkim
      setki , tysiące świętych bezimiennych którzy prowadzili ludzi przez życie.
      Żeby tą drogą podążać Kościół musi być silny, prężnie działający. Częścią tego
      jest z pewnością KUL.

p.s. moze istotne ze jestem studentem Akademii Bydgoskiej, niewierzącym.
      • Gość: gostek Re: Silny Kościół tez moze być dobry IP: *.4pr.pl / *.4pr.pl 15.05.04, 23:31
        wielkie dzięki! Ja jestem absolwentem KUL, ale lepiej bym tego nie ujęła!
        Rzeczywiście dziwne, że wielu ludzi drażni sama nazwa "katolicki" i upatrują w
        niej winy za wszystkie swoje kompleksy. Pozdrawiam Cię serdecznie,
    • Gość: r23 Re: Nowy rektor KUL IP: *.umcs.lublin.pl 11.05.04, 11:24
      Co wy bredzicie pracuję na KUL i jestem jego absolwentem, jaka modlitwa przed
      zajęciami, teraz to są Kulturalia (Dżem ma grać). Tu się uczy dobrze a nie na
      klęczkach 5 wydziałów, rozwijają sie nauki przyrodnicze (Ochrona Środowiska ma
      już PAKE i UKE) Kiedyś, kiedy Ja zaczynałem studia to jedyną różnicą było to że
      do zwykłych dokumentów dołączało się zaświadczenie o chrzcie dzisiaj po
      wprowadzeniu konkordatu ten wymóg zniesiono. Zwykły uniwersytet jednostki
      finansowane na takiej samej zasadzie jak inne Uniwerki przez KBN i różne
      granty. Kasa z tacy jest przeznaczana na inwestycje (przez 50 lat nie
      dostawaliśmy pozwoleń na budowę i otwieranie nowych kierunków i trzeba to
      nadrobić, uczyliśmy się w suterenach i na strychach wykorzystany był każdy
      skrawek budynków, nie było i nie ma wystarczającej liczby akademików). Nie ma
      możliwości żeby ta taca szła na np. odczynniki, kompy czy papier (chyba że dla
      studentów), zresztą to jest chyba raz, dwa w roku a nie co miesiąc jak ktoś
      napisał. Cały czas trwa współpraca z innymi uczelniami w Lublinie (wspólne
      projekty badawcze- bez tego dzisiaj nic się nie zrobi). Kanclerza ma każda
      uczelnia jest to przedstawiciel właściciela czyli (dla KUL) Kościoła
      Katolickiego to że właściciel opiniuje (nie wybiera) zarządzającego kształcącą
      30 tys. różnych ludzi (na potrzeby tego społeczeństwa) uczelnią nie jest chyba
      niczym dziwnym. Rektorzy uczelni państwowych również są chyba przez władze
      Państwa (właściciela) jakoś opiniowani.
      p.s. Ilość przedmiotów typu etyka, KNS została ograniczona realizowane są
      minima programowe dla kierunków wyznaczane przez ministerstwo, etyka jest ale
      np. nie na matematyce
      • Gość: Jagnieszka Nie chodzi o opiniowanie. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.05.04, 22:58
        Proszę pilnego studenta KUL. Tylko o AKCEPTACJĘ. Polecam słownik polszczyzny.
    • Gość: gostek Re: Nowy rektor KUL IP: *.4pr.pl / *.4pr.pl 15.05.04, 23:28
      Dlaczego? Pewnie naiwnie zadaję pytanie, ale wiem, bo jestem absolwentem KUL (
      z czego skądinąd jestem dumna), że jest to uczelnia katolicka, prywatna ( w
      odróżnieniu od państwowej i zrozumiałe jest, że formalną władzę mają władze
      kościelne ( w państwowej edukacji to minister- to lepiej? :-(). Senat natomiast
      wybiera rektora do zarządzania uniwersytetem i do pilnowania spraw oświatowych.
      A ja pozdrawiam Ks. prof. A. Szostka, który dowcipnie, prosto i skutecznie
      prowadził nas przez meandry etyki. Przez duże "P".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka