Dodaj do ulubionych

Zmiana systemu edukacji

10.04.12, 20:23
W artykule "Zmiana przestarzałej edukacji" autor proponuje zupełnie nowy sposób całego systemu edukacyjnego, który oparty jest o nowoczesne metody nauczania, z uwzględnieniem wzrostu pragnień nie tylko tych najmłodszych, ale także nieco starszych bywateli całej istniejącej społeczności.
"Nowe podejście do zmiany obecnej metody edukacyjnej zawiera zarówno rozwinięcia teoretyczne, jak i pracę praktyczną. Dotyczy ono dzieci i dorosłych. Dziś wiele osób na świecie prowadzi podobne badania i pracę praktyczną, albo równolegle z nami, albo w oparciu o to, co robimy.

Obecnie sytuacja w szkołach stała się tak skomplikowana, że można pokusić się o stwierdzenie, że przebywanie w szkole jest niebezpieczne. Zbyt często dzieci stają się ofiarami opresji, zastraszania, okrucieństwa i przemocy ze strony swoich rówieśników. Wydaje się, że szkoła dostarcza im tylko złych przykładów.

My natomiast wprowadzamy nowy system kształcenia i wychowania. Metoda integralna wyklucza formę edukacji, w której dzieci siedzą naprzeciwko nauczyciela, który stoi przed nimi i wymaga jakiejś konkretnej wiedzy, czego zwieńczeniem jest później egzamin. Przede wszystkim zamieniamy naukę w grę, dyskusję, czy też rozmowę. Dzieci siadają z nauczycielem w kole i prowadzą dyskusję na jakiś temat. Ważne jest jednak to, że wszyscy uczestniczą w rozmowie na równych warunkach - nikt nie jest lepszy czy gorszy, nikt nie jest również niczyim przeciwnikiem. Wspólna dyskusja umożliwia zrozumienie materiału i jego łatwe, oraz naturalne przyswojenie.

Po odbyciu takiej edukacji nasze dzieci zaczynają studiować już w wieku 13-14 lat. Postrzegają naukę całkowicie inaczej: bezproblemowo i łatwo. Na wszystkie rzeczy, jakie studiują patrzą jak na część integralnej całości.

Co więcej, ważnym komponentem sukcesu jest uczenie młodszych dzieci przez starsze, kiedy np. 12-13 latki uczą 9-10 latki. Ta praktyka okazała się bardzo korzystna dla obojga. Starsze dzieci są dumne z możliwości uczenia młodszych, a ta duma kultywuje w nich poczucie własnej wartości. Ponadto młodsze dzieci są dumne z tego, że starsi zwracają na nie uwagę.
W ten sposób pozbywamy się wielu napięć i konfliktów, a to pozwala nam rozwiązać wiele kwestii i problemów psychologicznych."
Obserwuj wątek
    • fun88 Re: Zmiana systemu edukacji 11.04.12, 08:59
      Jaki autor, gdzie ten artykuł? Przedstawiasz tu swoje marzenia senne czy jesteś utopistą?gdzie funkcjonuje taka edukacja? Skąd by wziąć takich nauczycieli?
      • 71tosia Re: Zmiana systemu edukacji 11.04.12, 18:53
        o ile mozna dyskutowac na temat interpretacji wiersza to slowek angielskich trzeba sie po prostu nauczyc podobnie jak definicji kosinusa a pozniej zrobic dziesiatki przykladow by trygonometrii i jezyka umiec uzywac. Duzego pola do dyskusji tu nie ma.
    • angrusz1 Ja jestem przywiązany do starego 14.04.12, 22:08
      systemu edukacji - wtedy , kiedy nieuk nie zdaje a nie jest na siłę przepychany do następnej klasy , kiedy chuligan dostaje dolegliwa karę np łapy a nie jest głaskany po głowie wraz z pogrożeniem palcem .
      A różne przymiotniki typu " nowoczesny " na mnie nie robią wrażenia .
      Za dużo lat pracuje w szkole a i jeszcze pamiętam jak to było za mojego dzieciństwa .
      • czpw Re: Ja jestem przywiązany do starego 15.04.12, 19:08
        Dobrze, ze niektórzy nawet w starszym wieku nie mają zwapniałych mózgów. W przeciwnym przypadku ciągle trudnilibyśmy się zbieractwem i do wymyślenia szkół jeszcze by nie doszło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka