Dodaj do ulubionych

Informatyka w Poznaniu

21.05.12, 00:46
Witam.

Proszę Was o pomoc w wyborze uczelni. Chciałbym studiować informatykę, z naciskiem, że swoją przyszłość chcę związać bezpośrednio z programowaniem i web developmentem. Moje pierwsze rozmyślania doprowadziły mnie do wyboru między informatyką na UAM albo na Politechnice Poznańskiej (z zastrzeżeniem, że chodzi o Wydział Informatyki - informatyka na Wydziale Elektrycznym nie wydaje mi się ciekawą perspektywą z racji moich aspiracji).
Chciałbym by studia dały mi dużą dawkę wiedzy i umiejętności, które mógłbym później zastosować w karierze zawodowej.

Rozpatruję także opcję studiowania na kierunku Informatyka i Ekonometria na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu z racji specjalności w ramach tego kierunku: Elektroniczny biznes. Ta perspektywa wydaje mi się dość kusząca z racji mojego zainteresowania ekonomią i chęcią rozpoczęcia własnej działalności. Jednak spotkałem się z opiniami niezbyt pochwalnymi na temat tego kierunku - ponoć przedmioty informatyczne są tam strasznie zaniedbane.

Uprzedzam pytania - nie boję się usiąść przy książkach. Lubię myśleć i pomimo dużych braków z matematyki z okresu liceum (aaa, długa historia, nauczycielka mnie zraziła, co spowodowało, że odpuszczałem sobie matematykę ale przed maturą bardzo dużo nadrobiłem), które również będę nadrabiał w wakacje nie boję się stanąć naprzeciw matematyce wysokiego poziomu

Znacie inne uczelnie z kierunkiem informatycznym na Poznańskich uczelniach? Chodzi mi o studia na uczelniach publicznych.

Proszę Was zatem o opinie na temat każdej z tych uczelni oraz proszę Was o pomoc w wskazaniu właściwej dla mnie.

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam!

Obserwuj wątek
    • 2zdzicha22 Re: Informatyka w Poznaniu 13.06.12, 18:03
      jeśli potrzebujesz info o informatyce na uczelniach w Poznaniu to polecam portal: opinieouczelniach.pl/, tam znajdziesz m.in. opinie studentów o każdej szkole i kierunku
    • magazyny333 Re: Informatyka w Poznaniu 02.07.12, 10:57
      Wybór jest ciężki ale dasz rade pozdrawiam.
    • gobi05 Re: Informatyka w Poznaniu 04.07.12, 12:28
      Twoja sonda nie wyczerpuje wszystkich opcji. Proponuję:
      >
      [sonda=Którą uczelnie wybrałbyś na moim miejscu?]
      [*]Politechnika Poznańska, Wydział Informatyki, kierunek Informatyka
      [*]UAM w Poznaniu, kierunek Informatyka
      [*]Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, kierunek Informatyka i Ekonometria
      [*]żadna z powyższych
      > [/sonda]

> Chciałbym studiować informatykę, z naciskiem, że swoją przyszłość
      > chcę związać bezpośrednio z programowaniem i web developmentem.

C, Java, DHTML, CSS, PHP, funkcjonalność/ergonomia, prawa autorskie...

> Chciałbym by studia dały mi dużą dawkę wiedzy i umiejętności, które
      > mógłbym później zastosować w karierze zawodowej.

> Lubię myśleć i pomimo dużych braków z matematyki
      > z okresu liceum (aaa, długa historia, nauczycielka mnie zraziła...),
      > które również będę nadrabiał w wakacje nie boję się stanąć
      > naprzeciw matematyce wysokiego poziomu

Rachunek zdań, system dwójkowy, złoty podział - co jeszcze mógłbyś spotkać na swej drodze do programowania i tworzenia stron WWW? To chyba nie jest wyższa matematyka.
      Niestety, możesz byc pewny, że nauczyciele akademiccy sa jeszcze sprawniejsi w zrażaniu do swych przedmiotów, niż licealni. Jak idziesz na studia, to przede wszystkim naucz się nie zrażać.

> Rozpatruję także opcję studiowania na kierunku Informatyka i Ekonometria (...)
      > Jednak spotkałem się z opiniami niezbyt pochwalnymi na temat tego kierunku
      > - ponoć przedmioty informatyczne są tam strasznie zaniedbane.

Nie wiem nic na temat ekonometrii, ale obawiam się, że wiele ci w rozpoczynaniu działalności nie pomoże, a informatyka dołączona do tego to zapewne taki kwiatek, który ma przyciągnąć więcej owadów...

> Proszę Was zatem o opinie na temat każdej z tych uczelni oraz proszę Was
      > o pomoc w wskazaniu właściwej dla mnie.

Jak ktoś, kto cię nie zna może ci wskazać tą właściwą dla ciebie? A tak poza tym, to co ty wiesz o programowaniu? Bo wiesz, w twoim wieku to ludzi już mają po kilka programików lub stronek internetowych na swoim koncie. Nie potrzebujesz studiów by robić coś naprawdę fajnego - potrzebujesz wytrwałości i zdolności.

wyborcza.pl/1,75480,12027924,Sadekzone.html
      • gobi05 Re: Informatyka w Poznaniu 04.07.12, 12:31
        > wyborcza.pl/1,75480,12027924,Sadekzone.html
        >
        >>Na studia wybrałem się na informatykę i inżynierię oprogramowania na Politechnice Wrocławskiej. Bo to był dobry kierunek. Wysoko w rankingu. Dzisiaj jestem już trochę mądrzejszy i wiem, że studia nie czynią człowieka, a wtedy tak myślałem. Zwłaszcza jak wszyscy mi gratulowali tego, że się dostałem. Skończyłem, bo jak coś zaczynam, to kończę, ale prawdę mówiąc, to, czego się nauczyłem, nie bardzo mi się przydaje. Jak rekrutuję ludzi, to patrzę tylko na doświadczenie. Jakie strony przygotowali, jakie grafiki zrobili, w jakich firmach pracowali, a to, czy są po wyższej szkole tańca i pieśni, jest mi obojętne.<<
    • wojciechowski.piotr1 Re: Informatyka w Poznaniu 04.08.12, 13:36
      Wybrałem UAM. Kierowałem się przy wyborze logiką i intuicją, jednak UAM bardziej spełnia moje wymagania. Dzięki wszystkim za opinie. Pozdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka