Dodaj do ulubionych

Reforma nauczania wf.

IP: *.net / 80.51.249.* 01.07.04, 11:25
Nauczyciele w-f nie boją się zmian - jat twierdzi pan Papiernik.Co da
sprawdzian jeśli nie ma warunków w szkole do pracy ? Na spotkaniu z panem P.
padały zarzuty różnego typu, wszystkie odrzucał. Miał gotowe odpowiedzi,
kompletnie nie słuchał nauczycieli. Mówił,że sprzęt nie jest najważniejszy
itp... Gdy nawet matodycy zarzucali mu zbyt trudne próby , nie chciał o tym
dyskutować. Może w sportowej szkole pan Papiernika uczniowie wykonują takie
próby jak np. mostek ze stania na rekach, czy odbicia piłki siatkowej o
ścianę z odl. 3m. w klasie VI szkoły podstawowej. Chętnie zobaczymy pokaz w
wykonaniu samego pomysłodawcy.
A czy wiecie jak miały wygladać te sprawdziany : komisje
trzyosobowe,rozgrzewka 15 minut, pokaz prób i reszta czasu sprawdzian. To
wszystko w ciagu 45 minut lekcji. Klasy po 30 uczniów, jak myslicie ile
lekcji zmarnowac trzeba na ten sprawdzian ? W jednej szkole gimnazjalnej
uczniowie byli zwolnieni dwa dni ze wszystkich lekcji, by komisje mogły
przeprowadzic sprawdzina. I to pod koniec roku, gdy nauki jest masa.
Pan Papierni chyba zapomniał ,że jest nauczycielem , bo nie ma pojecia o
pracy zwykłego n-la w-fu w szkole gdzie nie ma nawet sali gimnastycznej.

Wkurzona Kaśka
Obserwuj wątek
    • Gość: Marek Re: Reforma nauczania wf. IP: *.net / 80.51.249.* 01.07.04, 15:41
      Masz rację Kasiu, byłem na tym spotkaniu z panem Papiernikiem. Wyszedłem mocno
      wkurzony. Facet nie przyjmuje żadnych argumentów. Nie ma zielonego pojęcia o
      warunkach w jakich pracujemy.Apróby pisali chyba trenerzy , a nie zwykli
      nauczyciele, którzy wiedzą co dzieciaki w danej klasie potrafią zrobić.

Pozdrawiam brać n-lską

Marek
      • Gość: milo Re: Reforma nauczania wf. IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 01.07.04, 20:11
        jaka to reforma, jest to sposób mierzenia jakości pracy nauczycieli w-f,ci co
        marnie pracują zawsze będą stawiać opór przed oceną ich pracy, o marną bazę
        trzeba mieć pretensję do siebie, że nie przypomina się dyrektorowi, iż z braku
        sprzętu nie można realizować w pełni programu nauczania, jaki wybrało się do
        realizacji w szkole, do dyrektorów, że w swoich wizjach szkoły, z którymi
        wygrywają konkursy brak jest dbałości o bazę sportową szkoły, do organów
        prowadzących szkoły, że mają to dalego w d... Moim zdaniem system taki jest
        potrzebny, choć zdaję sobie sprawę, że dobór prób pozostawia wiele do
        rzyczenia. Nauczycielom pozostawiono wybór programów nauczania w-f, a narzuca
        im się system mierzenia jakości ich pracy, często nie odpowiadający ich
        potrzebom związanym zrealizacją nauczanego programu, przyklad: od wielu lat
        badam postęp w rozwoju zdolności wytrzymałościowych dzieci testem Coopera, a tu
        zaczyna się mnie zmuszać do biegu na 600 lub 1000 m, zdolności szybkościowe
        badałemm biegiem na 30m,starsze na 60m a tu serwuje mi się bieg na 50m i tak
        można by pisać dalej ale nie oto tu chodzi. Czy próby umiejętności ruchowych
        spełniają wymogi podstawy programowej, na razie zabrakło mi czasu na rzetelne
        przeanalizowanie.
        • Gość: n-l Re: Reforma nauczania wf. IP: *.it / 62.233.189.* 01.07.04, 21:06
          Czy pomysłodawca(-y) nie robią przypadkiem awansu zawodowego i nie jest to aby
          ich autorski program bądź przedsięwzięcie?
          Stwórzmy dzieciom zbliżone warunki do nauki w-fu, wybudujmy choćby niewielkie
          sale gimnastyczne, i dopiero zajmujmy się badaniem. Większość uczniów klas I-
          III ćwiczy na korytarzach szkolnych.Ani to sprzyjające warunki, ani zachowanie
          minimum bezpieczeństwa.
          Wydaje mi się, że w tym kierunku powinny płynąć pieniążki, a nie w kolejne
          testowanie.
          Pozdrawiam wakacyjnie wszystkich nauczycieli .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka