Dodaj do ulubionych

Nowa matura Anno Domini 2005

IP: *.elblag.dialog.net.pl 04.09.04, 13:39
nauczyciele, ani tym bardziej uczniowie nie sa przygotowani do nowej matury.
to bedzie wielka porazka! a wymagania uczelni sa po prostu kpina! dlaczego
mamy zdawac dodatkowe przedmioty (ktore uczelnie wymagaja) do ktorych nie
jestesmy przygotowani? nie jestesmy przygotowani do tych podstawowych, a
uczelnie chca ponadpodstawowych! wiem, nie ma takiego przymusu, ale prawoie
wszyskie chca przedmiotu dodatkowego. poziomy- podstawowe i ponad to rowniez
zly pomysl, poniewaz bywaja klasy w ktorych nic nie ma rozszezonego, a gdy
wybieralismy te klasy to jeszcze nie wiedzielismy o tym, ze cis takiego jak
poziomy bedzie! uwazam ze nowa matura bedzie wielka porazka. najczulsza
niestety dla uczniow, ktorym zrujnuje to zycie.
Obserwuj wątek
    • Gość: I LO MhM Re: Nowa matura Anno Domini 2005 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.04, 21:34
      Zadziwił mnie pomysł z przygotowaniem tematu na ustną maturę z polskiego.To
      oczywiste,że przygotowanie do tej matury tylko w niektórych przypadkach będzie
      samodzielne. Większość ucziów prawdopodobnie "wykombinuje" sobie osobę
      <specjaliste od j.poskiego>, ktory gruntownie przygotuje wybrany temat.Więc
      matura ta nie będzie sprawdzać umiejętności ucznia,ale jego korepetytora czy
      pomocnika.Współczyję w tym momencie uczniom którzy sami będą pracować nad
      tematem, podczas gdy ktoś inny będzie się uczyłPracy przygotowanej przez np.
      profesora nauk humanistycznych ...-wielka niesprawiedliwość...,ale w końcu nikt
      nie mówi,że świat jest sprwaiedliwy
    • magosiaa Re: Nowa matura Anno Domini 2005 04.09.04, 21:50
      Mój syn , który miał zdawać jako pierwszy rocznik nową maturę, ale na szczęście
      były wybory i wszystko odkręcili zdawał nową maturę próbną. Nie było tak xle.
      Jeżeli nowa matura będzie podobna do tej próbnej dacie radę. Mam taką nadzieję.
      Trzymajcie się. Małe sprostowanie do artykułu. Nie ma już policealnych szkół
      pielęgniarskich. Aby zostać pielęgniarką trzeba ukończyć studia licencjat/mgr
      • Gość: pesymistka Re: Nowa matura Anno Domini 2005 IP: *.wroclaw.mm.pl 05.09.04, 09:21
        W pewnym dużym mieście zrobiono eksperyment i nową maturę z polskiego pisali
        nauczyciele. Wyniki były słabe i to nie dlatego, że są oni złymi polonistami,
        tylko dlatego, ze tak przygotowany pomiar musi przynieść taki efekt. Nikt nie
        jest jasnowidzem, by przewidzieć przygotowany przez komisję klucz odpowiedzi.
        Pewnie, że większość jakoś tam zda, ale ja jestem ambitna i chciałabym mieć
        możliwość osiągnięcia wyniku bardzo dobrego.Ten egzamin mi to
        uniemożliwia.Swoją drogą co to za geniusz wymyślił, że wszyscy muszą napisać na
        dany temat to samo? Na temat powstania listopadowego Mickiewicz napisał Dziady
        III a Slowacki Kordiana. W warunkach nowej matury któryś z nich by nie zdał, bo
        napisali diametralnie różne teksty, a klucz musiałby być jeden.
        • Gość: zzz Re: Nowa matura Anno Domini 2005 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.04, 13:49
          Mickiewiczowskie "Dziady" nie odnosza sie wprost do Powstania Listopadowego.
          Pozostałe uwagi popieram
    • Gość: mal a w styczniu ma byc pierwsze podejście IP: *.tomaszow.mm.pl 05.09.04, 12:33
      ale dokładnie nie wiem jak to będzie, bo można podchodzić ponoć dwa razy. ale
      czy będzie odnotowny też gorszy wynik, czy można w styczniu zdawać coś innego
      niż później??? ja nic nie wiem... help!
    • Gość: Majni Re: Nowa matura Anno Domini 2005 IP: *.sanok.sdi.tpnet.pl 05.09.04, 13:36
      Uważam ,że cała te reforma szkolnictwa była nic niepotrzebnym
      doświadczeniem ,którym królikiem doświadczalnym jest min. ja i własnie dlatego
      tak mnie to boli.Posługując się przykładami spróbuję uświadomić mój
      problem.Więc tak jedną z najlepszych uczelni w Polsce jest znany wszystkim UJ,
      który do tej pory nie dał znaku wymagać na studia dla uczniów,którzy bedą
      zdawać Nową Maturę, a jak kazdylekko rozgarnięty w tematyce maturalnej uczeń
      wiem ze przedmity ,które chcę zdawać na maturze mam podać do 30 września?No i
      co teraz mam zrobiś losowankę z czego am zdawać ?Do tej pory na kierunek
      stosunki międzynarodowe trzeba było zdawać test z wos-u i historii od XVI wieku
      no to więc mam zdawać tlyko WOs i czekać na test już na uczelni z historii?Czy
      uczyć się historii od XVI wieku?Ja prosze tylko jedno -ludzie którzy macie
      jakiś wkład w to co ma się z nami dziać-pomyślcie o nas!
      • Gość: Ania Re: Nowa matura Anno Domini 2005 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.04, 18:18
        zasady przyjęć na UJ podane są na tej stronie
        www.uj.edu.pl/dydaktyka/rekrutacja.php?id=10
    • Gość: Kasia Ja nie wiem po co takie wielkie halo IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 05.09.04, 16:08
      O tym jka ma wyglądać egzamin, czyli dokłądnie o tym wszystkim co napisaliscie
      w artykule poinformowali nas nauczyciele jeszcze na poczatku drugiej klasy.
      teraz obecnie w 3 klasie mamy jeden obowiazkowy 4 godzinny fakultet i do tego
      jeszcze możemy wziąć dwa dwugodzinne fakultety. do tego sa przeciez koła
      zainteresowań. Ja zdaję z matematyki i fizyki. mam 9 matematyk tygodniowo i
      jestem pewna ze zdam. Jedyne co matematyczna nam powiedziała, co jej utrudnia
      pracę z nami to to, że nie ma starych arkuszy matur, ktore kiedyś maturzyści
      mogli rozwiazywać, sa jedynie z matury 2002 i z pilotarzy, ale tego mało,
      jednak bedzie się starała na inne sposoby. U mnie w szkole nie ma klasy nie
      mające przedmiotu rozszerzonego. klasy filologiczne maja rozszerzony język
      obcy, jezyk polski i chyba historię, mat-inf matematykę, informatykę i fizykę,
      biol-chem, biologię i chemię, a klasy ogólne matematykę/geografię i język obcy.
      jak widać moja szkoła zdązyła się na czas zreformować, ze kiedy już my, rocznik
      86 przyszliśmy były odpowiednie programy i te pe. swoją drogą uczennico, nikt
      Ci nie kaze zdawać dodatkowych przedmiotów. Uczelnie mają prawo przeprowadzać
      egzaminy wstępne z przedmiotów nie zdawanych na maturze. ja np. idąc na
      politechnikę mam prawo wyboru czy zdaję matematykę -maturę czy egzamin i tak
      samo z fizyką.
      • Gość: krzyzak86 Re: Ja nie wiem po co takie wielkie halo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.04, 02:40
        Nie ma co srac zarem. Zdamy bez problemu. A jak nie to zycie toczy sie dalej.
        Nie kazdy musi buc lekarzem czy adwokatem, chociaż wielu pewnie chce....)
    • Gość: Robson Re: Nowa matura Anno Domini 2005 IP: *.tvk / *.tvk-gaj.pl 07.09.04, 12:46
      W 2002r. sam sobie wybrałem nową maturę, głównie z powodu polskiego. Miałem
      problem z pisaniem wypracowań, nieważne jak bardzo się starałem, przeważnie
      ograniczałem się do 1-2 stron tekstu. Na starej maturze do końca nie
      wiedziałbym czy zaliczę, na nowej było to w sam raz.

Najwięcej wysiłku kosztowało mnie przygotowanie się do ustnej matury z
      polskiego. Co miesiąc miałem konsultacje na których miałem wykazać się
      postępami w pracach nad prezentacją. Najpierw trzeba było przynieść ogólny plan
      pracy, później napisany wstęp, bibliografię, a w końcu cała pracę i opowiedzieć
      o niej. W międzyczasie zwiedziłem wszystkie możliwe biblioteki i przeczytałem
      masę książek. Ani wcześniej, ani później, nad niczym już się tak nie
      napracowałem.

Akurat pomysł z ustnym polskim podobał mi się. Gorzej było z pisemnym polskim.
      Klucz, według którego sprawdzane są prace, był chyba zaskoczeniem dla
      wszystkich oprócz tych, którzy go ułożyli... No ale nie wiem czy jest inne
      rozwiązanie gwarantujące obiektywną ocenę. Łatwiej było z matematyką, tam niby
      też jest klucz, ale jeśli ktoś zrobił zadanie innym sposobem to dostawał
      maksymalną liczbę punktów. Problem zaczynał się gdy ktoś rozwiązując innym
      sposobem zrobił błąd, ale chyba wtedy dorabiali inną punktację.

Nie ma co się bać nowej matury. Bardzo mile ją wspominam i wybrałbym ją jeszcze
      raz.
    • Gość: studencik sposób na ściąganie 100% skuteczności > IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 13:12
      > wiem bo sam tak ściągałem > (wersja tylko dla płci męskiej)przed wejściem do sali albo w ogóle przed wejsciem do budy zarzucasz ksiązke (repetytorium cos przekrojowego z danego przedmiotu) pod sztywną kamizelke (nie możesz mieć wystajacego brzucha) i odrobine za dużą marynarke . Dalej sprawa prosta nie rozpinasz sie tylko siedzisz na egzaminie i czekasz na pore "siusiu" (musi być jakaś - chociażby po ukończeniu czesci pracy a przed zaczęciem drugiej części) jakakolwiek okazja zeby sie wyrwać. wtedy kibel - zamknięcie zero kamer i czytasz przez równe 10 minut co i jak. książke zostawiasz w kiblu - możliwe że jej już nie odzyskasz ale mowi sie trudno. z bagażem nowej wiedzy ruszasz na podbój drugiej części egzaminu :) powodzenia :) !
      • rootka a uczciwosc? 07.09.04, 14:46
        szczerze mowiac zalamal mnie ten banner na glownej stronie gazety, na ktorym to
        uczen przygotowujacy sie do matury pisze sciage. dlaczego matura kojarzy sie
        przede wszystkim ze sciaganiem? dlaczego gazeta sie przyczynia do takich
        skojarzen? i wymiany sposobow na sciaganie? ludzie, czy nie macie dosyc
        oszustow w Polsce? wezcie sie za siebie i po prostu nauczcie sie na mature..
    • Gość: drixx Re: Nowa matura Anno Domini 2005 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 14:59
      Uwżam że matura stara jak i nowa jest wybitnie nie sprawiedliwym egzaminem.
      Dlaczego obowiazkowe są przedmioty humanistyczne (j. polski i obcy). Jeśli uczeń
      nie ma umysł ścisły to dla takiej osoby pisanie wielostronicowych eleboratów
      jest drogą przez mękę. Sprawiedliwiej było by, gdyby przyjęto jedną z zasad:
      trzy przedmioty do wyboru lub j.polski i matematyka (obowiązkowo) + przedmiot
      do wyboru. Może się mylę ???
      • tak_zwany Re: Nowa matura Anno Domini 2005 07.09.04, 18:45
        Bardzo się mylisz, gdyż bez znajomości języka ojczystego, a i we współczesnym
        świecie obcego jesteś kaleką kulturowym. A i fizyk musi czasem napisać elaborat
        bez błędów stylistycznych. A już z pewnością magisterkę.

Z doświadczenia wiem, że i dla prawdziwego "ścisłego" zdanie języka polskiego
        nie jest problemem.
        • Gość: pes Re: Nowa matura Anno Domini 2005 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 09:49
          A bez znajomości matematyki nie umiesz policzyć ile państwo ukradło Ci wtym
          roku pieniędzy. Chyba więc o to chodziło pseudoreformatorom!!!!!!!!!!!!! !!!!!!
    • Gość: zaniepokojona Re: Nowa matura Anno Domini 2005 IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 07.09.04, 15:32
      Moim zdaniem ... Ministerstwo Oświaty nie ma co robić... i wymyśla jakieś
      badziewia.. tylko po to by popsuć życie uczniom :/ Uważam, iż uczelnie mają za
      duże wymagania co do nas!!!!!!! Nie jesteśmy alfami i omegami... nie znamy się
      na wszystkim.. a tak w ogoole... jak mamy nauczyć się polskiego na poziomie
      rozszerzonym... jak jesteśmy w klasie matematycznej.. i dopiero w 2 klasie
      odkrylismy nasze powolanie.. POLONISTYKA ! ... Widocznie jest się już skazanym
      na swoją poprzednią decyzję... nikt nie widziedział, o nowej maturze nic...
      podczas zdawania papieroow do liceum... :/ I najgłupsze jest to ... że
      największy stres, zdenerwowanie, żal, rozczarowanie i smutek odczują uczniowie
      na własnej skórze ... a Minister Edukacji dalej będzie unowocześniał szkolne
      egzaminy do tego stopnia, że na maturę będzie się wchodzić przez specjalne
      drzwi, które będa nas prześwietlali... czy przypadkiem nie mamy w majtkach
      jakiejś ściągi...
      • Gość: aaa Ja nie byłem geniuszem i dostałem się na studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 16:55
        Więc nie pisz, że uczelnie mają duże wymagania. Mają odpowiednie wymagania. A
        kto nie potrafi im sprostać, nie powinien studiować - proste.

Przecież jakiś poziom trzeba zachować.
        • Gość: kasia Re: Ja nie byłem geniuszem i dostałem się na stud IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 11.09.04, 14:40
          Ale zauwaz, ze Twoje liceum trwało 4 lata, a my mamy niecale 3 lata prawie na
          ten sam program. bo w gimnazjum niewiele się robi. poza tym miales jeszcze 2
          miesiące więcej na przygotowanie sie do egzaminow wstepnych i nikt nie wymagał
          od ciebie matury np z trzech przedmiotów oprocz polskiego i obcego... pomysl
          nad tym..
    • Gość: STUDENT WSM SIG Re: Nowa matura i WSM SIG w Warszawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 16:27
      Uważajcie maturzyści. Wyższa Szkoła Menedżerska SIG w Warszawie przyjęła
      studenta na 1 rok ze sfałszowanym świadectwem dojrzałośći.!!!
    • Gość: interesant WSM SIG przyjmuje studentów z fałszywą maturą !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 16:30
      uważajcie na WSM SIG
    • Gość: figa Re: Nowa matura Anno Domini 2005 IP: 217.153.178.* 07.09.04, 16:47
      wsszystko byloby fajne gdyby nie to ze w naszej szkole nie chca nas przygotowac
      do matury ;( nie bedzie fakultetow,kółek bo szkola nie ma na to pieniedzy!!!
      Porażka...Uczniowie sa po prostu traktowani olewczo..szkoda słów;/
    • Gość: andrzej Co ty pieprzysz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 16:50
      To do czego sie niby przygotowywali przez ostatnie 2 lata, a teraz beda jeszcze
      przez kolejny rok? Nowa matura miala byc juz 2 lata temu, wiec gadanie, ze ktos
      nie jest przygotowany, to parodia.

Dla mnie nowa matura to przelom w polskiej edukacji, poniewaz w koncu to bedzie
      egzamin, a nie jakas parodia, gdzie nauczyciel podpowiada, pozniej te prace
      sprawdza swojemu uczniowi itp.

Jest wiec szansa na pewien obiektywizm, ale jak zwykle slabym ogniwem moze byc
      czynnik ludzki (czyli np. przyzwolenie przez nauczycieli na sciaganie,
      podpowiedzi itp.).

Jesli ktos nie wie, jak bardzo restrykcyjnie podchodzi sie do oszukiwania w
      innych krajach, niech poczyta sobie chociazby w internecie.
    • Gość: biala81;))) jak dobrze mieć to już za sobą;o) IP: *.acn.pl 07.09.04, 17:37
      strasznie porąbana ta nowa matura....ale nie martwcie się, maturzyści
      kochani....będzie dobrze!!!!!
    • Gość: annamaria Re: Nowa matura Anno Domini 2005 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.04, 18:44
      Jestem nauczycielem gimnazjum i z pełną odpowiedzialnością stwierdzam, że winę
      za brak przygotowania uczniów ponoszą nauczyciele liceów. Z chwila wejścia
      reformy do szkół każdy nauczyciel otrzymał podstawę programową, standardy
      wymagań oraz listę kompetencji kluczowych , jakie trzeba u uczniów wykształcić.
      Szkoda tylko że nauczycielom liceów nie chce sie po prostu pracować. Na
      lekcjach nie robią nic, uczniowie mają uczyć się sami, a najlepiej ,żeby
      chodzili do nich na korepetycje za bardzo duże pieniądzem. Nowa matura bedzie
      ich wielką porażką na którą zreszta zasłużyli. Na wszelkie uwagi mają gotową
      odpowiedź, że nie każdy musi mieć maturę i średnie wykształcenie. Pora na
      weryfikację. To co napisałam znam z opowiadań moich uczniów, którzy tęsknią za
      gimnazjum, bo tu otzymali solidną naukę, a wyniki z egzaminu gimnazjalnego
      osiągnęli znacznie powyżej sredniej dla kraju, Mazowsza i gminy.
      • Gość: qwert Re: Nowa matura Anno Domini 2005 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 21:51
        Nie mogę sie zgodzić z pani poglądami że winni są nauczyciele w liceum, uczę
        geografii. Z gimnazjum przychodzą osoby które nie umieja czytać i pisać. Nie
        znaja kierunków na mapie .Uczniowie opowiadają że pani dla świętego spokoju
        stawia pozytywne oceny aby była cisza. O wyzwiskach nie będę tu pisał.
        gimnazjum też jest winne. Ja musze nadrobić to co nie zostało zrobione w
        gimnazjum. Zgadza się nie każdy musi zdać maturę. Uczniowie przychodzący z
        gimnazjum tylko wymagaja pozytywnych ocen za podniesienie ręki.
      • Gość: M Re: Nowa matura Anno Domini 2005 IP: *.elk.mm.pl 10.09.04, 17:34
        Oczywiście,jako pilnie pracująca nauczycielka gimnazjum znasz pracę WSZYSTKICH
        nauczycieli LO.Cóż za bzdurne uogólnienie!Pracując w LO,mogę powiedzieć tak:mam
        uczniów,którzy trafiają do mnie z trzyletniej edukacyjnej dziury zwanej szumnie
        gimnazjum,ale mam i takich,którzy są znakomicie przygotowani i uczyć ich jest
        przyjemnością.Mówisz nieprawdę,nie zauważając,jak wielka jest rola nauczycieli
        wczesnych lat szkolnych(klasy I-III i IV-VI),to oni tworzą podstawy,które my
        tylko uzupełniamy.To,co mówisz,przypominatwierdzenie,że dom buduje się od
        komina.Gratuluje dobrego samopoczucia.
      • Gość: k Re: Nowa matura Anno Domini 2005 IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 11.09.04, 15:01
        Sa rózni nauczyciele i tu i tu. W gimnazjum mialam różnych, takich u których
        wystarczyło wystartówać w konkursie, nawet zajmując ostatnie miejsce miało się
        ocene wyżej za sam udział a także takich (tu przykłądem jest moja matematyczka
        zarazem wychowawczyni ktora naprawde zainteresowałą mnie przedmiotem), gdzie
        nawet dobry wynik w konkursach (raz miałam 1 miejsce w szkolnym konkursie
        matematycznym, raz drugie, kangury, maty, alfiki pisalam najlepiej ze szkoły),
        jej to nie wystarczało. Nie mozna bylo napisać żadnej kartkówki gorzej niż na 5-
        , na sprawdzianach trzeba bylo dostawać głownie 6 (odpowiednia ilość pkt na 5 +
        zadanie na 6), do tego musiałam pisać jeszcze prace na koniec gimnazjum zeby
        miec 6, ale się opłaciło, z gimn wiele wyniosłam, ale także w LO wiele
        otrzymałam i otrzymuję. matematyczkę mam super. dużo wymaga, ale zarazem dobrze
        tlumaczy, zawsze znajdzie czas by wytlumaczyć jakieś niejasności. To co w
        ksiażce jest zaznaczone jako zadania rozszerzone dla nas są podstawą, mamy duzo
        trudniejsze zadania i wiem, ze mature zdam. innym przykładem jest owa
        gimnazjalna geografia i start w konkursach gdzie za kiwniecie palcem w bucie
        mialam 6 jak i większość mojej klasy w LO, gdzie geografica musiała łatać
        wiedzę z gimnnazjum i zarazem przekazywac nowa...
      • Gość: malmarka Re: Nowa matura Anno Domini 2005 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.04, 22:28
        to co pan napisał jest niepoważne,a kalanie własnego gniazda jest w złym
        guście, jakiekolwiek uogólnianie natomiast poniżej poziomu wydawałoby się
        wykształconego człowieka...
      • rusycystka Re: Nowa matura Anno Domini 2005 15.10.04, 22:54
        Jako nauczycielka szkoły ponadgimnazjalnej stwierdzam, że nie ma Pani racji.
        Jest odwrotnie. I kto tu się ma wstydzić?
    • Gość: ojciec licealisty Re: Nowa matura Anno Domini 2005 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.04, 12:00
      Wyniki próbnej matury świadczą tylko o kompletnym debilizmie twórców tzw.
      reformy oświaty. Kryteria oceniania wymyślone przez nieuków rządu Buzka i jego
      następców w głupocie są takie, że nie sprawdzają wiedzy ani umiejętności
      ucznia, a tylko przypominają wyścig szczurów. Te matoły, które wymyśliły
      gimnazjum popełniły największy błąd. Są to trzy lata zmarnowane. Z liceum
      ukradziono ponad jeden rok, a program został rozszerzony. Wiadomo czym to się
      kończy, gdy nauczycielom zaczyna brakować czasu i przerabiają materiał po
      łebkach, lub jeszcze gorzej pomijają. Ale żaden z tych deformatorów reformy za
      nic nie przyzna się do błędu i w dalszym ciągu uparcie brną oni w tym
      eksperymencie na żywym organizmie. Nie udał się on i to zobaczymy wkrótce
      wszyscy. A w uczciwość egzaminów przestałem już dawno wierzyć, szczególnie po
      obserwacji sposobu oceniania uczniów w szkole podstawowej i gimnazjum.
      Widziałem jak na koniec roku na siłę podciągano oceny na "piątki" i "szóstki"
      uczniom tzw. "zasłużonych rodziców", a z egzaminu gimnazjalnego otrzymywali
      prawie maksymalną ilość punktów. Szkołę przeszli na samych "jedynkach"
      i "dwójkach". Ktoś powie, że należało zareagować, ale to oznaczałoby
      zaszkodzenie moim dzieciom. Kryteria oceniania nie są wcale obiektywne, ale
      zależą od sprawdzającego arkusze. Czy to nie dociera do decydentów? Chyba
      jednak nie! Dalej szkoda pisać ponieważ tego nawet nie przeczytają ci, którzy
      odpowiadają za tą parodię reformy, a oni przecież wszystko wiedzą najlepiej.

• Gość: Szydełko Re: Nowa matura Anno Domini 2005 IP: 195.117.171.* 10.09.04, 19:49
      Ja równierz uwarzam tą mature za poraszke!! przedewszystkim organizacyjną, bo
      tak na prawde to nic nie jest jeszcze pewnego, a ponadto nowa matura nie musi
      byc leprza szczególnie dla uczniów którzy czują sie jak króliki
      doświadczalne...uwazam ze ta matura powinna wchodzic w życie dopiero za pare
      lat jak nasi kochani posłowie i MENiS bedzie gotowe i pewne ze uczniowie sa
      poinfomowani i przygotowani...
    • Gość: atoss Re: Nowa matura Anno Domini 2005 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.04, 00:15
      Wydaję mi się, że szkoły/ nauczyciele, a co za tym idzie młodzież nie jest
      przygotowana na nową mature. To może być rzeź niewinniątek i to mnie najbardziej
      boli. Pomysł z prezentacją jest fajny, może być ciekawy dla młodzieży, ale jak
      pomyślę, że dla większości będzie to pierwsze wystąpienie z pracą własną
      (zakładając) + stres nowego maturzysty, to to przeraża. Dlaczego wcześniej w
      szkołach nie było takich prezentacji? czy wszyscy wiedzą jak szukać informacji?
      jak je pogłębiać nie ograniczając się do ogólników, inaczej mówiąc czy czują
      (młodzież), że są w stanie żrobić to samemu, bo jeśli nie to nie miejmy
      pretensji, że któś im pomoże, zrobi to za nich. Swoją drogą pisanie wypracowania
      na 1-2 strony, uważam za małą twórcze, na studiach 1-2 to wstęp. Tak czy inaczej
      jest mało czasu, więc nie marnujcie go, tylko do roboty. Pozdro wszystko jest do
      zrobienia.
      • mmaly Re: Nowa matura Anno Domini 2005 23.09.04, 20:12
        Gość portalu: atoss napisał(a):

> To może być rzeź niewinniątek

Bez przesady, nie ma co uderzać w tak wysoki ton.
        Przed nową maturą 2002 też byly takie straszne głosy, a wypadła całkiem nieźle, mimo że była o wiele "świeższa" i "mniej przygotowana" niż obecnie.
    • Gość: Polakowski Re: UWAGA na ROE!!! NIE DAJCIE SIE NACIĄGNĄĆ! IP: *.wroclaw.mm.pl 20.09.04, 12:03
      chcę ostrzec wszystkich uczniów przed działalnością Regonalnego Ośrodka
      Edukacji we Wrocławiu -oddziały J.Góra i Poznań, który nie ma nic wspólnego z
      Uniwersytetem Wr. i stosuje niedozwolone praktyki handlowe. Podpisujac umowę z
      ROE uważajcie na punkt mówiący o olcie manipulacyjnej!!! Wygląda to tak,że
      jedna ze stron umowy może wszystko ,a druga nic! Dostajecie świstek papieru,
      podpisujecie i jesteście ugotowani! Jeśli szkoła sie ńie wywiązuje z
      postanowień umowy,nic sie nie dzieje,jesli wy chcecie zrezygnować-placicie
      haracz jakies 100 parę zl. 100 takich delikwentów i jest okrągła sumka 10.000
      zł- ciekawe??? Jeśli ROE może zapisać was na kurs np. psychologii,socjologii
      itp,a wiadomo, że uprawnienia na tych kierunkach można uzyskać tylko studiując,
      czy nie jest to oszustwo?
      NAJZABAWNIEJSZE JEST TO, ŻE GAZETA WYBORCZA NIE ROBI NIC,BO TO ICH REKLAMODAWCA-
      TAKĄ PLURALISTYCZNĄ GAZETĄ JEST "WYBIÓRCZA"!
    • Gość: szymek Re: Nowa matura Anno Domini 2005 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 11:25
      Ja zdawałem starą maturę i bardzo się z tego cieszę!!!
    • Gość: Zbulwersowana Re: Nowa matura 2005-to nieporozumienie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.04, 13:23
      Nowa matura,gimnazjum i cała ta reforma to jakies nieporozumienie.Czy ktos kto
      za to odpowiada zastanowil sie ze nauczyciele oraz uczniowie sa kompletnie do
      tego nieprzygotowani?Tematy maturalne jednakowe w całym kraju-owszem bardzo
      ładny cel ale czy ktos pomyslał ze przygotowanie do tej matury nie jest
      jednakowe w całym kraju a zupełnie rózne.Nowa matura a przerabiany zakres
      materiału to dwie odrebne sprawy.Maturzysci nie zdaza przerobic nawet
      wyznaczonego materiału a co dopiero przygotowac sie samemu z tylu
      ptzedmiotów/nawet 6 rozszerzonych/Jest to nierealne chocby ktos miał
      najszczersze chęci.Sa klasy gdzie jest np.tylko 3 godziny kierunkowego
      przedmiotu np.jezyka angielskiego a w innych szkołach 8-9 przeciez to nierówny
      start/ale za to tematy jednakowe/Przeciez porównujac do matur wczesniejszych to
      obecnie bedzie tak jakby ktos mial zdac dwie matury i to w czasie nauki o wiele
      mniejszym 2,5 roku a nawet mniej.To jest zupełnie niepowazne traktowanie
      obecnych maturzystów a takze nauczycieli,którzy wspolnie poniosą porazke.Nowa
      matura miała umozliwic dostanie sie na studia.I co?okazuje sie ze niestety,bo
      uczelnie wprowadzaja egazaminy np.z ekonomii i innych tylko nie tych
      maturalnych.O co tu chodzi?to nieporozumienie i bezsens.LUDZIE,ODPOWIEDZIALNI
      ZA NOWA MATURE- ZMIENCIE COS BO TAK BYC NIE MOZE
    • Gość: Vlo bydzia Re: Nowa matura Anno Domini 2005 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 19:25
      a ja mam pytanko:czy jak bede miala z poziomu podtsawowego j.polskiego np.70% a
      z rozszerzonego 28%to nie zdalam matury bo nie uzyskalam 30%z poziomu
      rozszerzonego?bo ja juz sama nie wiem...
      • Gość: Ania Re: Nowa matura Anno Domini 2005 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.04, 18:55
        Zdasz maturę, gdy będziesz miała minimum 30% z poziomu podstawowego.
    • Gość: Nati Re: Nowa matura Anno Domini 2005 IP: *.tcz.pl / *.tcz.pl 23.09.04, 14:04
      za długie :( ale fajne :)
    • Gość: zeszloroczny matur Re: Nowa matura Anno Domini 2005 IP: 213.17.236.* 27.09.04, 10:16
      ..no coz wspolczuje wam z tymi calymi zmianami..ale nie bedzie tak zle... na
      ustnych z tego co widze i slysze bedzie lightowo i spokojnie sobie poradzicie.
      A strasza was.. jak wszytskich, wiadomo,ze lepiej sie troche pouczyc:) a
      pisemne..pewnie beda podobnme do tych co byly.. I tak sczzerze mowiac..to
      szkola was wiele nie nauczy,no moze sa jednostki (jesli chodi o nauczycieli)
      ktore wam pomoga i czegos naucza..ale nauczyc musicie sie sami.. tak bylo jest
      i bedzie. No coz 3majcie sie tam i nie dajcie sie!! :) nie taki pies
      straszny.. sami zobaczycie, najwazniejsze jest zeby dostac sie na studia..i sie
      na nich u3mac!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka