Dodaj do ulubionych

Edukacja Domowa

21.01.05, 10:42
Witam!

Wielu rodziców uczy swoje dzieci w domu, albo rozważa rezygnację ze szkoły na
rzecz Edukacji Domowej. Chciałbym spotkać się z osobami praktykującymi i
zainteresowanymi ED z Warszawy i okolic w celu wymiany doświadczeń. Planuję w
najbliższym czasie otworzyć "szkołę" uczącą wyłącznie w systemie Edukacji Domowej.

Proszę o kontakt wszystkie osoby zainteresowane.

pozdrawiam
Krzysztof Olędzki
Obserwuj wątek
    • Gość: zaciekawiony Re: Edukacja Domowa IP: *.lubin.dialog.net.pl 22.01.05, 14:10
      Czy znasz konkretne przepisy dotyczace ED?
    • Gość: asd Re: Edukacja Domowa IP: 217.153.181.* / 217.153.181.* 22.01.05, 14:29
      Gdanskie Towarzystwo Psychologiczne wydało ksiazke Edukacja domowa. Autor,
      Polak, podaje wszystkie przxepisy aktualnie obowiazujace oraz tajne zmyki na
      kuratorium.
      • Gość: psycholog Re: Edukacja Domowa IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.01.05, 19:36
        Z racji wykonywanego zawodu zetknęłam się z 3 parami rdziców uczących swoje
        dzieci w domu.Niestety wszyscy,podkreślam wszyscy rodzice w sensie społecznym
        lub medycznym mieli zaburzenia -od zaburzeń osobowości lub kontaktów
        społecznych na psychozie skończywszy.
        Może tak nieszczęśliwie się złożyło ,że spotkałam tylko takie rodziny,a może
        problem jest duuużo głębszy.
      • Gość: zainteresowany Re: Edukacja Domowa IP: *.elk.mm.pl 24.01.05, 13:16
        czy znasz autora tej ksiązki? byłbym wdzieczny za podanie aej@op.pl
        • krzysztofoledzki Re: Marek Budajczak "Edukacja Domowa" GWP 2004 28.01.05, 17:18
          pdr
          ko
    • Gość: zainteresowana Re: Edukacja Domowa IP: *.elk.mm.pl 24.01.05, 13:18
      jeśli ci się to uda to daj znać. Moze to byc ciekawe. Wlaśnie szukam pracy
      jestem nauczcielem nauczania poczatkowego. aej@op.pl
    • michal_777 Re: Edukacja Domowa 29.01.05, 18:44
      życzę powodzenia i proszę o informację, jak Ci się uda
    • Gość: asa Re: Edukacja Domowa IP: 217.153.181.* / 217.153.181.* 29.01.05, 19:28
      Niestety juz oddałam, ale na pewno jest na jej temat cos na stronie
      wydawnictwa. To nowosc.
      • Gość: nauczycielka Re: Edukacja Domowa IP: *.warka.sdi.tpnet.pl 30.01.05, 14:02
        Czy zdajecie sobie sprawę, że szkoła to nie tylko wiedza, to również edukacja
        socjalna? W jaki sposób dziecko odizolowane od normalnego społeczeństwa ma się
        nauczyć w nim funkcjonować? Wyrośnie z niego kaleka życiowa, nie umiejąca
        zadbać o swoje racje w grupie równieśników - normalnych równieśników, wśród
        których są dzieci z różnych środowisk.
        • krzysztofoledzki Re: Edukacja Domowa 31.01.05, 11:22
          Tak zdaję sobie sprawę,.....
          ..... a czy Pani zdaje sobie sprawę, że edukacja to nie tylko wiedza i
          socjalizacja, ale też wychowanie i rozwój osobowości?

Ja osobiście nie myślę w kategoriach społecznych tylko indywidualnych
          przynajmniej jeśli rozważam dobro mojej ukochanej córeczki.

Pani ocena tego co oferuje szkoła (zwłaszcza publiczna) jest subiektywna, inni
          rodzice na pewno się Pani zgodzi, mogą mieć inne zdanie.

Edukacja Domowa nie wyklucza kontaktu z innymi dziećmi, co więcej z oczywistych
          powodów dziecko ma czas na bardziej różnorodne kontakty.

Dziękuję za Pani krytyczny głos, pozwala nam to zweryfikować swoje zdanie z
          opinią innych ludzi liczę na więcej (także krytycznych opinii).

Proszę się też nie obawiać, że nauczyciele masowo stracą pracę, po pierwsze ED
          jest i jeszcze długo będzie dość elitarnym zjawiskiem, ponadto na ED potrzeba
          więcej nauczycieli niż w szkołach masowych.

Pozdrawiam
          KO
          • karolina11 Re: Edukacja Domowa 01.02.05, 21:57
            Krzsztofie - zapraszam na moją stronę i na forum SDSI gdzie dyskutowalismy
            bardzo dużo o edukacji domowej
    • montessori Re: Edukacja Domowa 08.02.05, 23:35
      jestem na podobnym etapie rozważań. ma Pan może informacje, jakie jest
      statystycznie prawdopodobieństwo uzyskania odmowy dyrektora na nauczanie domowe?
      • krzysztofoledzki Re: Edukacja Domowa 10.02.05, 09:16
        Witam!

Nie znam danych statystycznych, co więcej nie znam nawet przypadku udzielenia
        odmowy. Pocieszające jest to, że jeśli jeden dyrektor odmówi, to zawsze można
        pójść do innej szkoły, powiedzieć, ze się niedługo zamieszka w rejonie i złożyć
        wniosek. W Polsce jest tyle szkół, że statystycznie któryś dyrektor się zgodzi.

powodzenia
        KO

ps. proszę napisać z jakiej miejscowości/ rejonu Polski Pani pisze?
        • montessori Re: Edukacja Domowa 10.02.05, 14:22
          dziekuje za odpowiedź, tak właśnie palnowałam - nie poddać się w razie
          pierwszej odmowy :)jestem z warszawy
    • Gość: as Re: Edukacja Domowa IP: 217.153.181.* 09.02.05, 08:50
      To nie dyrektor wydaje zgode, ale kurator.
      • Gość: ala i as Re: Edukacja Domowa IP: *.citysat.com.pl / *.citysat.com.pl 09.02.05, 15:29
        Parę lat temu prasa nagłośniła problem ojca, który nie posyłał zdolnego syna do
        szkoły twierdząć, że tam nauczyciele są niekompetentni i panuje przemoc
        (upraszczam obronę ojca). Czy ktoś pamięta, jak ta sprawa się skończyła i jakie
        obecnie są losy obu?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka