Dodaj do ulubionych

Język angielski - przykładowy model odpowiedzi ...

06.05.05, 20:30
powinno byc yours faithfully a nie "Yours sincerely"
przeciez zaczyna sie zwrotem bezosobowym :>
Obserwuj wątek
    • gbkota Re: Język angielski - przykładowy model odpowiedz 06.05.05, 20:46
      Zgadza się. Ach ci eksperci...
      • dax333 Re: Język angielski - przykładowy model odpowiedz 06.05.05, 21:30
        hmmm no mi sie wydaje ze w 5.4 powinno byc jednak b ,a w 5.5 c. hmmm no jak byk
        ze yours faithfully;)
        • holtijar Re: Język angielski - przykładowy model odpowiedz 06.05.05, 21:39
          in the tekst there is no word about the educational system in the UK, and
          you've got "pupils in the UK spend LESS time reading..." - so your answers are
          out!
          • dkondas Re: Język angielski - przykładowy model odpowiedz 06.05.05, 22:05
            stary.. forum jest po 'polskiemu' :P :P
            ... jak na jeden dzień anglika mi już starczy :D
          • czasem1 Re: Język angielski - przykładowy model odpowiedz 06.05.05, 22:11
            chociaz zaznaczylem w 2.3 F tak jak tutaj w kluczu jest i bardzo chcialbym zeby
            to byla dobra odpowiedz, ale mimo wszystko wydaje mi sie, ze tam powinno byc
            T... a co do tych pretensji do zadania 5 to wydaje mi sie ze udzielone tu
            odpowiedzi sa prawidlowe.
          • dax333 Re: Język angielski - przykładowy model odpowiedz 06.05.05, 22:35
            hmmm nie to zebym sie tak bardzo upierala przy swoim ale ja dalej nie kumam
            dlaczego tam ma byc w 5.4 i 5.5 b. bo no ok nie ma wprost slowa brytysjksi
            system edukacji ale tez nie ejst powiedziane o osiagnieciach chlopcow i
            dziewczat to ze dziewczyny lepeij sie ucza to nie ejst jeszcze osiagniecie. a
            co do ostatnie to doakdlnei tam jest ze uczniowie spedzaja mniej czasu na
            czytaniu niz uczniowei w innych krajach wiec jak moga go nagle spedzac
            wiecej??? jak ktos mi to wytlumaczy to bede wdzieczna:)
            • gohatto Re: Język angielski - przykładowy model odpowiedz 06.05.05, 22:58
              Hmmm... ja bym powiedzial tak (5.5) - w tekscie jest mowa glownie o tym kto sie
              lepiej uczy, jakie sa sposoby nauki i kto jest lepszy - raz chlopacy, raz
              dziewczeta. Mozna dojsc do tego rowniez droga eliminacji: D i A odpadaja od
              razu - o C natomiast mowa jest tylko w czesci pierwszego akapitu - nie mowilbym
              wiec o tym "mainly" ... Taka jest wylacznie moja interpretacja.

Co do 5.4 - racja, uczniowie spedzaja mniej czasu na czytaniu, ale robia to dla
              przyjemnosci - "British children read for pleasure more often than those in
              other countries" - tak wiec zdanie "British children read a lot although they
              don't have to" jest moim zdaniem poprawnym wnioskiem.

Byc moze ktos ma lepsze uzasadnienie - ja szedlem takim tokiem myslenia i mam
              nadzieje, ze mnie to nie zgubilo :)
              • dax333 Re: Język angielski - przykładowy model odpowiedz 06.05.05, 23:16
                no wlasnie czyli tam powinno byc c a nie b bo skoro czytaja dla przyjemnosci to
                robia to pomimo tego ze nie musza. huh no ja tak uwazam i czekam az mnie ktos
                przekona o moim bledzie bo sie juz totalnie skolowalam:P a z tym 5.5 to ok
                mainly ale o osiagnieciach to tam zdecydowanie nie ma no chyba ze to ze ktos
                sie lepeij uczy od kogos to jest osiagniecie;)
                • gohatto Re: Język angielski - przykładowy model odpowiedz 06.05.05, 23:27
                  Nie wiem czy patrzysz na dobre zadanie. 5.4? Odpowiedz to "A" a nie B.

tez mozna dojsc droga eliminacji: D i C odpadaja od razu. B odpada ze wzgledu
                  na to, ze nie spedzaja wiecej czasu na czytaniu, tylko czytaja dla
                  przyjemnosci - tak jak powiedzialas - dla przyjemnosci, czyli nikt ich nie
                  zmsuza - nie musza tego robic.

Ja obstaje przy odpowiedzi A :)
            • aga_speedo Re: Język angielski - przykładowy model odpowiedz 07.05.05, 10:33
              tam jest napisane ze "The UK took the ninth place among the 45 countries in
              reading skills, althought pupis in he Uk spend less time reading than in most
              other countries" takze mi sie wydaje ze to powinna być "b" bo wyraznie jest
              napisane ze owszem czytaja malo ale i tak zajmuja 9 miejsce na 45 krajow
              podjetych tym badaniem to jest raczej dobty wynik ;p
              • gohatto Re: Język angielski - przykładowy model odpowiedz 07.05.05, 12:31
                To co robisz, to w moim odczuciu jest - modne slowo przy maturze -
                nadinterpretacja. "9 to dobry wynik, wiec pewnie tak bedzie". Nie masz tego
                napisanego w tekscie.

A swoja droga - co ma wspolnego 9 miejsce w badaniu umiejetnosci czytania z
                czasem jaki poswiecaja na czytanie?
                • a_g_a_sz Re: Język angielski - przykładowy model odpowiedz 08.05.05, 14:01
                  tak szczeze powiedziawszy to te dyskusje nie maja jakiegokolwiek sensu bo tak
                  naprawde musimy poczekac na wyniki oglocznone przez cke lub oke ;p
          • prrr5 Henryk VIII 09.05.05, 17:46
            W KTÓRYM MOMENCIE SWEGO ŻYCIA HENRYK VIII BYŁ KRÓLOWĄ?
            TE ODPOWIEDZI TO TAK ŻEBY POKAZAĆ ŻE EKSPERCI MIELI WIĘKSZY PROBLEM?

• gnacio Re: Język angielski - przykładowy model odpowiedz 06.05.05, 21:49
          tez zaznaczylam B w tym pytaniu (5.4) ale to jednak oni maja racje:P niestety;P
        • rapsodia86 Re: Język angielski - przykładowy model odpowiedz 06.05.05, 22:03
          pewnie ze w 5.5 i 5.4 jest dobrze rozwiazane...a co do yors faithfully to masz
          racje
    • martyna1102 Re: Język angielski - przykładowy model odpowiedz 06.05.05, 22:17
      Chciałam zaznaczyc, że niby wszystko jest o.k dopóki trafiamy do polecenia z
      listem, bo niby fachowcy wypowiadają się, że ta matura jest taka banalna i
      całkowicie prosta, a nauczyciele popełniają błędy (być może jest to przypadek).
      Powinno być Dear Sir or Madam - równouprawnienie i tu daje o sobie znać, a
      nasępnie to nie informacja o kursach a studiach ma być zawarta. Jeśli taki list
      był wymagany to jakoś zbytnio on twórczy nie był. Ponad to potwierdzam to co
      zauważyła poprzedniczka w zakończeniu powinno być Yours faithfully...
      • olenkaaa1 Re: Język angielski - przykładowy model odpowiedz 06.05.05, 23:10
        heh, zgadzam sie z poprzedniczką...wszyscy mówią że ta matura to banal, ale
        sorry coś tu chyba nie taki banal skoro tyle wzbudzila kontrowersji na
        większości forum:/ latwo rozwiązywac komuś testy mając przed sobą transkrypcję
        zadan typu listening i nieograniczony limit czasowy , a i tu jednak zdarzają
        się blędy jak widać.. więc nie trywializujmy, dla kogo latwa, dla tego latwa-
        tymczasem ekspertom nawet zdarzają się omylki.. sama mam nadzieję na wynik
        powyżej 90% (podstawa i rozszerz) ale nie chcialabym zapeszać..
    • espezjan Ale plama... 06.05.05, 23:04
      ..., panowie eksperci, z tym "Yours sincerely"! Zonk na zonku i zonkiem pogania dzisiaj.
      • porcelina Re: Ale plama... 07.05.05, 01:01
        nie mówcie,że pisaliście jakieś daty,adresy itp!!ja zaczęłam od Dear Sir/Madame
        bez żadnych wstępów:)a nie wiecie może,o ile można przekroczyć limit słów,bo
        chyba trochę za dużo mi się napisało:]
        • olenkaaa1 Re: Ale plama... 07.05.05, 09:34
          podobno dopuszczalne przekroczenie limitu slów to +/- 10% tak więc w przypadku
          listu 12 slów, ja pisalam bez adresu itp..podobnie jak Ty jedynie naglówek
      • mafalda11 Re: Ale plama... 07.05.05, 20:53
        siara na całego ja ot wiem a jestem dopiero w gimnazjum
    • m5adzia Re: Język angielski - przykładowy model odpowiedz 07.05.05, 09:54
      sorka, ale list oficjalny pisze się troche inaczej.. a poza tym w poleceniach
      jest wyraźnie napisane że trzeba się podpisać XYZ, a nie jakieś G. czy ktoś
      inny... Chyba nie bardzo umiecie czytać poleceń to nie mieszajcie w głowach
      zestresowanym maturzystom!!
    • fanta_stic0 Re: Język angielski - przykładowy model odpowiedz 07.05.05, 10:08
      ja dziekuje za takie odpowiedzi... ;/ nie jestem tak dobra z angola,ale zdaje
      mi sie ze napisalam lepiej niz ta pani nauczycielka, ktora nie wie, ze po
      zwrocie "dir sir" ma byc "yours faithfully" ;/
    • lidak Wszystko prawidłowo 07.05.05, 10:24
      Nie wiem czy nie zauważyliście ale Pani ekspert umieściła na górze nazwisko
      Brown, co prawda fikcyjne ale jest. Toteż sincerely jest jak najbardziej
      uzasadnione!!! Maturzyści... :)
      • beatryczysko Re: Wszystko prawidłowo 07.05.05, 10:47
        tak a gdzier jest to nazwisko?
        bo mi sie chyba nie wyswietla ;]
        poza tym jak mogla dac brown skoro nie wiadomo do kogo pisze?
    • dzikooffa ile pkt? 07.05.05, 10:33
      a ile wogóle trzeba pkt żeby zdać na 30%??? a nie sie zadręczacie czy powinno
      być yours faithfully czy Yours sincerely
      • eskimosss Re: ile pkt? 09.05.05, 01:40
        15 pkt. to 30%
    • natalf Re: Język angielski - przykładowy model odpowiedz 07.05.05, 11:10
      heh...pani Gryco... w repetytorium ktore powstalo pod pani adresem jest
      napisane ,iz "dear sir or madam=yours faithfully " a tymczasem pani napisala
      sincerely... a poza tym w poleceniu bylo wyraznie napisane :nie umieszczaj
      zadnych adresow . to tyle... tylko skoro eksperci robia bledy to co my may
      powiedziec?
      • malwi_nieves Re: Język angielski - przykładowy model odpowiedz 07.05.05, 11:41
        Świeta racja, natalf.
        Ja nie napisalam przy dacie miejscowości, bo się bałam, że mi nie sprawdzą
        listu, skoro napisałąm ten szczegół, bądź co bądź dotyczącyu adresu..... no ale
        wiedziałam, że "ekspertom" nie można ślepo ufać :/
    • malwi_nieves Re: Język angielski - przykładowy model odpowiedz 07.05.05, 11:38
      Nic nie mówię, ale "ekspert" to że powinno być yours faithfully powinien
      wiedzieć, jak nawet ja to wiem :////
      Czy to jest ekspert? Do D.... domu z takiem ekspertem!
    • haaniaa1 Re: Język angielski - przykładowy model odpowiedz 07.05.05, 11:57
      ale ja przepraszam gdzie rozszerzona :> ?
      • bajteks Re: Język angielski - przykładowy model odpowiedz 08.05.05, 06:51
        no własnie gdzie jest poziom
        rozszerzony???????????????????????????????????????????????????????????/
    • gauzi Błąd w odpowiedziach !!! 07.05.05, 12:00
      Pragnę zauważyć, że w mojej opinii, eksperci Gazety popełnili błąd w
      przykładowym liście formalnym (zadanie 7, poziom podstawowy). Mianowicie, list
      zaczęto sformułowaniem,nieokreślającym konkretnie osoby do ktorej sie zwracamy
      (Dear Sir), jest to forma najbardziej poprawne, lepiej jednak brzmi
      sformułowanie (Dear Sir/ Madam,) nie wiemy przecież jakiej płci jest osoba,
      ktora bedzie nasz list czytac. Błąd jednak pojawia sie na końcu. Listu
      zaczynającego sie slowami Dear Sir, nie można zakończyc formą "yours sincerely"
      gdyz jest ona poprawna tylko wtedy gdy w nagłówku piszemy nazwisko adresata. W
      tym przypadku poprawną formą jest "yours faithfully". Prosze o poprawienie tej
      oczywistej pomyłki.
    • qrpiech Re: Język angielski - przykładowy model odpowiedz 07.05.05, 12:43
      ja serdecznie wspolczuje wychowankom pani "ekspert"... zeby nauczyciel
      angielskiego nie wiedzial kiedy uzywac "sincerely" a kiedy "faithfuly", nie
      wspominajac juz o wzietym z ksiezyca "look forward" (a "looking forward to" to
      nie laska?).. toz to nawet komiczne nie jest :/
      • gohatto Re: Język angielski - przykładowy model odpowiedz 07.05.05, 12:48
        No niestety tak daleko w krytyce ekspertow bym sie nie posuwal... "I'm looking
        forward" jest zwrotem nieformalnym. "I look forward" - formalnym...
    • hajdy Re: Język angielski - przykładowy model odpowiedz 07.05.05, 14:59
      Tak, masz racje....a swoja wiedze czerpie m. in. zOxford Repetytorium matura 2005...autorstwa...wspomnianej Danuty Grycy:)
    • maturzystka20058 Błąd! 07.05.05, 15:04
      W dzisiejszej gazecie ukazały się odpowiedzi do matury podstawowej z języka
      angielskiego zaproponowane przez pania Grycę, współautorkę repetytorium
      maturalnego z tegoż przedmiotu. W przykładowej odpowiedzi do zadania 7
      autorka rozpoczęła liast od słów "Dear Sir,". Według jej repetytorium, a
      także wielu innych źródeł, takie rozpoczęcie listu wymaga zakończenia
      słowami : " Yours faithfully". Tymczasem autorka uzyła niepoprawnego w tej
      sytuacji sformułowania "Yours sincerely". Sądzę, że gazeta powinna umieścić
      wyraźne sprostowanie, ponieważ , niektórych może taka odpowiedź wprowadzić w
      błąd!
    • nmjc Re: Język angielski - przykładowy model odpowiedz 07.05.05, 15:05
      Wydaje mi się, a raczej tak jest napisane w podręczniku do matury, że jeśli nie
      znamy z imienia bądź nazwiska adresata ani płci to piszemy "Dear Sir or Madam"
      A również, w zakończeniu "Yours faithfully" a nie "Yours sincerely".

Czy koniecznym było zamieszczać datę oraz miejscowość??
    • maturzystka20058 Re: Język angielski - przykładowy model odpowiedz 07.05.05, 15:05
      i co lepsze- ta pani napisała repetytorium maturalne :)
      • marcelaaa Re: Język angielski - przykładowy model odpowiedz 07.05.05, 16:19
        oczywiscie macie racje jesli chodzi o zakonczenie listu, ale zastanawia mnie co
        innego. strasznie duzo wscieklosci w tych postach. zle sie dzieje w naszych
        szkolach. uczniowie bardzo chca zlapac nauczyciela na bledach, maja wrecz dzika
        satysfakcje jesli im sie to uda. to swiadczy o bardzo zlej atmosferze w szkole.
        • beatryczysko Re: Język angielski - przykładowy model odpowiedz 07.05.05, 20:03
          nie-e
          ja mysle ze wynika to raczej z naszego zdenerwowania ta cala matura niz z
          checia pokazania jacy to jestesmy madrzy a nauczyciele tepi:(
          ja juz jestem od ustnej matury mocno poddenerwowana
          na szczescie jeszcze tylko hista w przyszlym tygodniu i koniec
          ale biorac pod uwage jak wygladaly matury z pol i angla to nie mam zbyt wiele
          nadziei :P
          poki co zaobserwowalam ze jest trudniej niz za probnych wiec olaboga
    • wedelcia Re: Język angielski - przykładowy model odpowiedz 07.05.05, 16:40
      DLACZEGO NIE MA NA STRONCE MODELI ODPOWIEDZI DO ARKUSZA II I III???
      JEST TO DLA MNIE SPRAWA DUZEJ WAGI PONIEWAZ TYLKO ROZSZERZONE ARKUSZE BEDA
      BRANE POD UWAGE W UCZELNI, NA KTORA MAM ZAMIAR ZLOZYC PODANIE
      • kuba_om Re: Język angielski - przykładowy model odpowiedz 07.05.05, 17:13
        wedelcia napisała:

> DLACZEGO NIE MA NA STRONCE MODELI ODPOWIEDZI DO ARKUSZA II I III???
        > JEST TO DLA MNIE SPRAWA DUZEJ WAGI PONIEWAZ TYLKO ROZSZERZONE ARKUSZE BEDA
        > BRANE POD UWAGE W UCZELNI, NA KTORA MAM ZAMIAR ZLOZYC PODANIE

zapewne dlatego że odpowiedzi nie zostały jeszcze zamieszczone. Cierpliwości - i
        nie pisz wielkimi literami, oznacza to krzyk.
    • olciorek Re: Język angielski - przykładowy model odpowiedz 08.05.05, 13:47
      Według mnie list powinien byc zakonczony zwrotem YOURS FAITHFULLY. Poza tym
      miejscowosc i data nie sa wymagane.
    • ja_i_ty1 Re: Język angielski - przykładowy model odpowiedz 09.05.05, 12:45
      Tak matura do prostych nie nalezala, ale juz niczego nie zmienimy.....Ogolem
      chcialabym wiedziec jakie sa odpowiedzi z jezyka angielskiego z czesci
      rozszerzonej, czy ktokolwiek wiem?????
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka