aaannnia 16.05.05, 17:24 skala mianowana ma byc 1cm - 300 m a nie "=" bo to sie w ogole nie rowna!!! "=" to blad niebybaczalny :P Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
delasados Geografia - odpowiedzi redaktorów portalu Gazet... 16.05.05, 17:28 przepraszam najmocniej ale w pytaniu nr 8 chyba wielki blad zrobiliscie bo na mapie jest "główniak" a nie "gó..ak" a to chyba wielka roznica panowie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bucu86 Re: Geografia - odpowiedzi redaktorów portalu Gaz 16.05.05, 17:46 na mapie pisało "gó..ak", a pozatym tak na moje oko to Sokolica jest najbardziej na wschód, chyba ze sie uczyłem innych kierunków świata :P Odpowiedz Link Zgłoś
delasados Re: Geografia - odpowiedzi redaktorów portalu Gaz 16.05.05, 18:04 na mapie 'głowniak' w arkuszu 'gó..ak' sobie zobacz wiec zaznaczylem solnice ( C ) czy jakos tak Odpowiedz Link Zgłoś
delasados Re: Geografia - odpowiedzi redaktorów portalu Gaz 16.05.05, 18:06 raczej D sie poprawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
badi86 Re: Geografia - odpowiedzi redaktorów portalu Gaz 16.05.05, 19:03 aha i jeszcze jedno do powierzchni lasów nie uzywa sie metody kartogramu tylko zasięgow lub powierzchniową. Radze poczytac podrecznik od geografii. Polecam ksiazke Pani Anny Mruli!!! Odpowiedz Link Zgłoś
milan72 Re: Geografia - odpowiedzi redaktorów portalu Gaz 16.05.05, 19:06 Tak kazdy popelnia bledy mniejsze lub wieksze. Moze redaktor robil to w pospiechu zebysmy mogli sprawdzic jak najszybicej?? Sam nawet zrobilem glupi blad ze nie chce mi sie wierzyc ze to ja napisalem, ale juz po wszystkim jak jest niech bedzie Odpowiedz Link Zgłoś
badi86 Re: Geografia - odpowiedzi redaktorów portalu Gaz 16.05.05, 19:13 tylko zauwaz drogi kolego milanie ze to nie jest wyscig 400m przez płotki tylko matura i rzetelnośc jest tutaj sprawą pierwszrzędną!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
badi86 Re: Geografia - odpowiedzi redaktorów portalu Gaz 16.05.05, 18:58 kto przygotował te odpowiedzi??? chyba jakiś denny dziennikarz na pól etatu po paru głębszych. Drogi Panie na bielicach mozna uprawiac po dokonaniu zabiegow agrotechnicznych: żyto, owies, jęczmień ,ziemniaki. Nie rozumiem po co taki ktos sie podejmuje takiej pracy jesli nie ma zielonego pojęcia :/ Odpowiedz Link Zgłoś
husiken Re: Geografia - odpowiedzi redaktorów portalu Gaz 17.05.05, 08:14 Nie chce wam nic mówić ale na mapie był zarówno Gó..ak jak i Główniak tylko trzeba dobrze patrzeć!! Odpowiedz Link Zgłoś
fhurmann Te odpowiedzi są złe!!! 16.05.05, 17:45 Kto to rozwiazywał te zadania?! Przydałoby się, żeby te zadania rozwiązał ktoś, kto ma przynajmniej minimalne pojęcie o geografii! Przeczytałem pierwszą strone i już dalej nie mam ochoty czytać widząc takie błedy! Przykład: Zadanie 3 Dlaczego ten "x" w środku?? Powinno być: 1,3,2,4,X Zadanie 5 Kto taki mądry odczytał wysokośc tego źródła 1400 m n.p.m.?!?! Wysokość źródła to 1330 m n.p.m. A różnica wysokości 395 m! Dalej już nawet nie sprawdzam widząc ten początek, ale jak sie komus bedzie chcialo niech zobaczy! Wypiszmy wszystkie błedy, które ten "znawca geografii" z Gazety Wyborczej zrobił! I dlaczego autorzy tych rozwiązań się nie podpisali nazwiskami?! Odpowiedz Link Zgłoś
maadziik Re: Te odpowiedzi są złe!!! 16.05.05, 22:37 tak, ja mam dokladnie tak samo i mam nadzieje ze to jest wlasnie dobrze :) a swoja droga to takie gUpie bledy postrzelalam, ze az strach sie bac :/ Odpowiedz Link Zgłoś
husiken Re: Te odpowiedzi są złe!!! 17.05.05, 08:15 Jeżeli te błędy wynikły u Ciebie z odpowiedzi z Gazety Wyborczej to masz pewnie 90% dobrze :) Odpowiedz Link Zgłoś
kuba.mandaryna Re: Te odpowiedzi są złe!!! 17.05.05, 22:28 Ci redaktorzy to jakieś jełopy totalne!!!!!! kto im pozwolił to rozwiązywać!!??. jak juz napisałem w innej opinii najgorszy głupek w mojej klasie by to lepiej zrobił!!!! stwierdzam, że to nie ja sie powinienem martwić o mój poziom wiedzy.....pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
fhurmann Te odpowiedzi są złe!!!!__________ 16.05.05, 17:47 Kto to rozwiazywał te zadania?! Przydałoby się, żeby te zadania rozwiązał ktoś, kto ma przynajmniej minimalne pojęcie o geografii! Przeczytałem pierwszą strone i już dalej nie mam ochoty czytać widząc takie błedy! Przykład: Zadanie 3 Dlaczego ten "x" w środku?? Powinno być: 1,3,2,4,X Zadanie 5 Kto taki mądry odczytał wysokośc tego źródła 1400 m n.p.m.?!?! Wysokość źródła to 1330 m n.p.m. A różnica wysokości 395 m! Dalej już nawet nie sprawdzam widząc ten początek, ale jak sie komus bedzie chcialo niech zobaczy! Wypiszmy wszystkie błedy, które ten "znawca geografii" z Gazety Wyborczej zrobił! I dlaczego autorzy tych rozwiązań się nie podpisali nazwiskami?! Odpowiedz Link Zgłoś
seta4u Re: Te odpowiedzi są złe!!!!__________ 16.05.05, 18:00 hahaha ja tez nie bede czytal... chcialem sobie sprawdzic ale z tym to sie zalamie a nie sprawdze! co to jest "metoda izorytmiczna"??!! nie bede dalej sprawdzal bo uwierze ze dobrze to zrobili i nie zdam... wie ktos kiedy oficjalne odpowiedzi?? Odpowiedz Link Zgłoś
karolinka-b Re: Te odpowiedzi są złe!!!!__________ 16.05.05, 18:13 mi w 5 wyszło 405 ale moglam sie niedopatrzec pozioc:-)jakas tolerancja błedu pewnie bedzie:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
malinkac Re: Te odpowiedzi są złe!!!!__________ 16.05.05, 18:21 mi tez tak wyszlo:):D Odpowiedz Link Zgłoś
kawka86 Re: Te odpowiedzi są złe!!!!__________ 16.05.05, 19:26 ja też tak mam 405:) Odpowiedz Link Zgłoś
husiken Re: Te odpowiedzi są złe!!!!__________ 17.05.05, 08:17 Tolerancja błędu powinna być, bo te poziomice faktycznie były prawie jedna na drugiej Odpowiedz Link Zgłoś
kama_86s Re: Geografia - odpowiedzi redaktorów portalu Gaz 16.05.05, 17:56 Czytając te odpowiedzi dochodze do wniosku, ze pisal je jakis ..... Po Pierwsze w zadaniu 6 podpunkt c powinne byc na pewno nie metody "izorytmiczne"- bo czegos takiego po prostu nie ma, tylko jak cos "izotermiczne"- ale to tez jest bledne, bo tam mamy linie o tej samej wysokosci, a nie temperaturze! Prawidlowa odpowiedz to izohipsy. A po drugie to juz nie bede komentowac reszty odpowiedzi, poprostu jedna, wielka bujda. Odpowiedz Link Zgłoś
karolinka-b Re: Geografia - odpowiedzi redaktorów portalu Gaz 16.05.05, 18:01 no więc tak uwazam że 1 jest zle to sie nie moze równac drugie tez powinno wyjsc 0,09 km kwadratowego w 3 nie bede komentowac bo ja mam inaczej ale nie mama pewnosci w 6 a)jakiego kartogramu???chyba zasięgów w 8 owszem ale najbardziej wysuniety na wschód ale to jest d a nie b!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
karolinka-b Re: Geografia - odpowiedzi redaktorów portalu Gaz 16.05.05, 18:02 a i są takie metody jak izarytmiczne:-))do nich zaliczają się m.in izohipsy:-) Odpowiedz Link Zgłoś
ofelia1986 TE ODPOWIEDZI SĄ BŁĘDNE!! 16.05.05, 18:16 SKĄD IM TAM W DRUGIM WZIĘŁA SIE TAKA GIGANTYCZNA WIELKOŚĆ!!ALBO W 3 :/ GŁUPIE! Odpowiedz Link Zgłoś
ofelia1986 Re: TE ODPOWIEDZI SĄ BŁĘDNE!! 16.05.05, 18:17 A JESZCZE W ZAD. 5 WYSOKOŚĆ 1330 M.N.P.M. A NIE 1400!LEPIEJ POCZEKAM NA WYNIKI W CKE :/ Odpowiedz Link Zgłoś
husiken Re: TE ODPOWIEDZI SĄ BŁĘDNE!! 17.05.05, 08:19 Może dlatego że każdy liczył w innych jednostkach:p Odpowiedz Link Zgłoś
wolf86 Re: Geografia - odpowiedzi redaktorów portalu Gaz 16.05.05, 18:16 Co za frajerzy pisali te pytania?? przyznać sie!!!!!!! Jeszcze jakies głąby bedą w stanie w to uwierzyc i co wtedy?? Załamią sie ludzie przez was! Odpowiadajac mieliscie wogóle tą mapke?? Czy chlaliście cos wczoraj i se wam ręce trzęsą, i nie mozecie w poziomice trafić!! bez komentarza Odpowiedz Link Zgłoś
redakcja Re: Geografia - odpowiedzi redaktorów portalu Gaz 16.05.05, 18:21 Witam, oczywiscie w przypadku Zadania nr 6 zrobilismy literowke, za ktora przepraszamy w przypadku z kolei pytania 8 przyznajemy sie do bledu dalismy sie podejsc tworcom testu nie przypusczajac, ze tak idiotyczna nazwa jak Gowniak moze zaistniec na mapie naszego pieknego kraju odpowiedzi juz poprawilismy pozostale odpowiedzi wydaja nam sie poprawne nie wydaje nam sie rowniez, ze ukladajacy te pytania kazali uczniowi z linijka sprawdzac odleglosci pomiedzy punktami skali w zadaniu nr 5, zeby podac tak dokladna odpowiedz jak 1330 (skad to 30?) dlatego jedyna sluszna odpowiedzia wydaje nam sie 1400 (poniewaz zrodlo potoku to na przekroju topograficznym 4 pozycja liczac od strony lewej) pozdrawiamy i zyczymy powodzenia na pozostalych egzaminach maturalnych mf Odpowiedz Link Zgłoś
redakcja Re: Geografia - odpowiedzi redaktorów portalu Gaz 16.05.05, 18:28 oczywiscie jestesmy otwarci na wszelka krytyke i nadstawiamy drugi policzek pozdrawiam mf Odpowiedz Link Zgłoś
milan72 Re: Geografia - odpowiedzi redaktorów portalu Gaz 16.05.05, 18:36 co do zad.2 to nie wiedzialem ze kwadrat 300m x 300m w terenie to az 9 ha ;/ myslalem ze 1 ha to 1000m x 1000m Odpowiedz Link Zgłoś
delasados Re: Geografia - odpowiedzi redaktorów portalu Gaz 16.05.05, 18:39 to zle myslales 100x100m :) to 1ha Odpowiedz Link Zgłoś
delasados Re: Geografia - odpowiedzi redaktorów portalu Gaz 16.05.05, 18:41 redakcja napisała: > oczywiscie jestesmy otwarci na wszelka krytyke i > nadstawiamy drugi policzek > > pozdrawiam > mf wg mnie tez 1330 m poniewaz sobie policzcie, male ( jasniejsze poziomice sa co 10 metrow ) a duze co 50 m i tak wychodzi jednak ze 1330 metrow ( okolo ) a nie tak jak w zadaniu 3, ja niewiem kto ukladal ta mature :D Odpowiedz Link Zgłoś
milan72 Re: Geografia - odpowiedzi redaktorów portalu Gaz 16.05.05, 18:44 no wlasnie dzieki, zapomnialem ale nie jestem rolnikiem ze przeliczam na ha wszystko, ale dla mnie wyszlo 0,09 km2 ale chyba to jest zle :( Odpowiedz Link Zgłoś
tomciop1 Re: Geografia - odpowiedzi redaktorów portalu Gaz 16.05.05, 19:30 Witam narobiliście trochę błędów. Niektóre zadania własnie jak te z wysokością n.p.m. wymagają dokładności i prawidłowe położenie żródła to wysokość 1330 m (a nawet może być 1325 m). Zatem róznica wynosi 395 m. Napewno nie odpowiadał na te pytania zbyt dobry geograf. Radzę poczekać na odpowiedzi z CKE. Zwłaaszcza, że przy odpowiedzi przy pytaniach otwartych są zbyt ogólne i nie zawsze prawdziwe. Po za tym podaliście tylko minimum odpowiedzi. Wiem, że staraliście się ale nie bądzcie tacy pewni ty odpowiedzi. Pozdrawiam Tomek nauczyciel geografii w LO Odpowiedz Link Zgłoś
milan72 Re: Geografia - odpowiedzi redaktorów portalu Gaz 16.05.05, 18:28 Ale czy panowie nie umieja korzystac z legendy?? tam wyraznie jest napisane ze poziomice sa co 10 m wiec po co nam linijka ma byc?? Dla mnie tez wyszlo 395 m i mysle ze jest dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
ofelia1986 Re: Geografia - odpowiedzi redaktorów portalu Gaz 16.05.05, 18:35 ale też takie gadanie: nie korzystać z linijką...Ale zawsze lepiej starać sie dokładnie,nie?Bo nie wiadomo za co urąbią punkty... Odpowiedz Link Zgłoś
milan72 Re: Geografia - odpowiedzi redaktorów portalu Gaz 16.05.05, 18:39 Ale po co linijka jak poziomica przecinala zrodlo strumienia?? No chyba ze chcesz odmierzyc 0mm Odpowiedz Link Zgłoś
ofelia1986 Re: Geografia - odpowiedzi redaktorów portalu Gaz 16.05.05, 18:40 To była odpowiedź do słów redakcji z ta linijką;).Ale napisane było wyraźnie-poziomice co 10m,no to liczyłam! Odpowiedz Link Zgłoś
milan72 Re: Geografia - odpowiedzi redaktorów portalu Gaz 16.05.05, 18:42 W zad. 3 potwierdzam blad ,ze nie bedzie 1,3,x,2,4 tylko 1,3,2,4,x wystarczy spojrzec na poziomice na skrancu lasu i po bolu, byla ona na wyskokosci 1400m wiec... Odpowiedz Link Zgłoś
uopat Re: Geografia - odpowiedzi redaktorów portalu Gaz 16.05.05, 18:47 Brawo Panowie! Chociaż do błędów potraficie się przyznać. Tak poza tym, to spróbujcie Panowie wytłumaczyć telepatycznie sprawdzającemu, że: 1. z tym "Gó..akiem" to tylko literówka. 2. zapomnieliście lupy i nie mogliście dojrzeć poziomic. 3. metoda izolinii, izametryczna, izohips to to samo tylko klucz się pomylił. 4. metoda zasięgów i kartogramu to też to samo, ale znowu w kluczu jest źle. 5. napisanie 1 cm = 300 m to taka umowa a nie błąd rzeczowy. Powodzenia! Ale mimo wszystko szacunek za przyznanie się do winy i dzięki za podjęcie trudu. Odpowiedz Link Zgłoś
wiosenny_kapelusik Re: Geografia - odpowiedzi redaktorów portalu Gaz 16.05.05, 18:51 Hmm zastanawiam się czemu nie zamieszczacie arkuszy i odpowiedzi do poziomu rozszerzonego, już się nie chce czy zbyt trudny ??? Odpowiedz Link Zgłoś
milan72 Re: Geografia - odpowiedzi redaktorów portalu Gaz 16.05.05, 18:54 wiosenny_kapelusik jeszcze nie oddano do publicznego widzenia arkusza II chyba bedzie to jutro, ale nie byl az tak trudny z mojego punktu widzenia Odpowiedz Link Zgłoś
wolf86 Re: Geografia - odpowiedzi redaktorów portalu Gaz 16.05.05, 19:00 Rozszerzony nie byl bardzo trudny, ale niech sie redakcja lepiej wogóle nie zabiera bo nie zdała podstawy:))), zertuje to 30% bu wycisneli ale na II arkusz sa poprostu za głupi. Nie róbcie tego blagam Was!!!! ps Sejsza byla zajebista:)) Odpowiedz Link Zgłoś
asiuleczka7 Re: Geografia - odpowiedzi redaktorów portalu Gaz 16.05.05, 19:01 Ja myślę, że każdy popełnia jakieś błędy...i młodzi i starsi...a Wy się od razu tak przyczepiliście do ludzi z gazety, którzy i tak poświęcili swój czas dla Was...wstyd mi czasem za takie opinie... :( Odpowiedz Link Zgłoś
badi86 Re: Geografia - odpowiedzi redaktorów portalu Gaz 17.05.05, 12:54 rozumiem ze kazdy moze popełnic bład , ale odpowiedzi nie powinna robić osoba metodą "chybił-trafił" bo to raczej nic nikomu nie da Odpowiedz Link Zgłoś
kura05 Re: Geografia - odpowiedzi redaktorów portalu Gaz 16.05.05, 18:56 A otoz Drodzy Panowie redaktorzy... to 1330 z taka dokladnoscia mozna obliczyc w bardzo łatwy sposob... na mapie <tam gdzie znajduje sie zalacznik> wyraznie jest napisane.... ze poziomice postawione sa co 10 metrow. dlatego taki dokladny wynik :P Odpowiedz Link Zgłoś
kawka86 Re: Geografia - odpowiedzi redaktorów portalu Gaz 16.05.05, 18:56 ja sie ciesze że chociaż próbowaliście rozwiącać te zadanka jestem wam wdzięczna pomiom że znajdyją sie tam nieliczne błędy pozdrowionka kawka Odpowiedz Link Zgłoś
czapla0 Re: Geografia - odpowiedzi redaktorów portalu Gaz 16.05.05, 19:04 wszystko fajnie ale nie ma takiego okreslenia dla gleby jak fatalna--nie wiem kto to pisal Odpowiedz Link Zgłoś
anilana2 Re: Geografia - odpowiedzi redaktorów portalu Gaz 16.05.05, 19:51 większośc odpowiedzi jest prawidłowa i powinniśmy się cieszyć, że w ogóle się pojawiły tego samego dnia co egzamin. Błedów jednak kilka znalazłam na pewno - wysokość źródła jest na bank 1330 m.n.p.m (poziomice rysowane są co 10 m, czyli 1350 - 20 m = 1330 mnpm. Nie można przy skali podac znaku "=", lepiej "-" lub ":". Metoda przedstawiająca wysokość n.p.m to metoda izarytmiczna (to samo co metoda izolinii - to synonimy). Lasów nie przedstawiamy za pomocą metody kartogramu - lesistość tak. Do metody kartogramu niezbędny jest podział na jednostki administracyjne (kraje, województwa, gminy) - tu takiego podziału nie ma. Nieprawdą jest też to że metoda zasięgów i kartogramu to to samo! Jedna jest metodą jakościową a druga ilościową! Występowanie lasów moim zdaniem przedstawiono za pomocą sygnatury powierzchniowej. Na mapie ogólnogeograficznej użyłabym metody powierzchniowej (izochromatycznej). Najwiekszym błędem tych odpowiedzi jest dla mnie szerokość geograficzna zwrotników!! Nie może być 23,27 bo jest to 23 stopnie i 27 minut a to nie to samo! W 10 w podpunkcie b napisałabym - brak roślinności i wzmożone wietrzenie mrozowe a w c) obryw i osuwisko. Nie wiem czy w 14 nie napisałabym, że jest to typowa zabudowa wsi o typie ulicówka - zabudowania po obu stronach drogi ograniczone po stronie zachodniej stromo podniszącym się terenem, bardziej rozległe po stronie wschodniej - teren bardziej płaski. Co do cyrkulacji pasatowej - skąd wiecie że pasat jest wiatrem chłodnym? Wieje znad zwrotników, jest suchy... przyznaję się, że nie wiem czy jest chłodny ale bardziej jakoś do przekonania trafia mi słowo ciepły (na zwrotnikach powstają pustynie). Zadanie 17 podpunkt 3 - jest tam rażący błąd (mam nadzieje że popełniony przez cheć jak naszybszego zamieszczenia tych odp.) - powinno być klimat zwrotnikowy o odmianie monsunowej (a nie morskiej). W zadaniu 26 powinny być mady a nie mody i jeżeli piszecie że są bardzo urodzajne (a nie bardzo dobre) to nie możecie pisac przykładu gleb bagiennych. Bielicowe wykształcają się na piaskach i żwirach i cechują się słabą urodzajnością (a nie fatalną) i przecież można na nich uprawiać żyto lub porośnięte są lasami iglastymi. W zadaniu 28 nie wiem co ma wycinanie lasów równikowych na prądy morskie. Moim zdanuiem powinien się tam znaleźć argument dotyczący intensywnego wietrzenia chemicznego w klimacie równikowym wybitnie wilgotnym a co za tym idzie erozji gleb prowadzącej do ich wyjałowienia. Tyle na ekranie komputera wypatrzyłam. Wszystkim maturzystom życzę powodzenia a redakcji dziękuje za tak fajna stronkę poświęconą maturom. Odpowiedz Link Zgłoś
aaannnia PoRaZkA !! :/ 16.05.05, 19:15 jest taka prosta zasada - jak sie czegos nie wie to sie za to nie bieze. to tak jakbym ja nagle umiescila w necie odpowiedzi do matury z fizy o ktorej nie mam pojecia!! praktycznie kazde zadanie z gegry jest zle rozwiazane! Odpowiedz Link Zgłoś
zeti5 Re: PoRaZkA !! :/ 16.05.05, 19:24 OPANUJCIE SIĘ!! czy nie umiecie czytać?...napisane jest,że są to odpowiedzi ludzi z gazety więc nie przesadzajcie, chcecie się dowiedzieć na 100% to zaczekajcie...tydzień po maturze oficjalne wyniki będą na stronie CKE...nie wyładowywujcie się na internecie... Odpowiedz Link Zgłoś
aaannnia do Redakcji 16.05.05, 19:30 btw. droga Redakcjo skad sie wzielo 30 m? hahaha dobre a stad ze wyraznie jest napisane w legendzie mapy POZIOMICE CO 10 m stad sie wzielo 30 poza tym niby mielismy lupy a i bez tego dalo sie obliczyc Odpowiedz Link Zgłoś
wolf86 Re: PoRaZkA !! :/ 16.05.05, 19:48 "jest taka prosta zasada - jak sie czegos nie wie to sie za to nie bieze. to tak jakbym ja nagle umiescila w necie odpowiedzi do matury z fizy o ktorej nie mam pojecia!! praktycznie kazde zadanie z gegry jest zle rozwiazane!" zgadzam sie w zupelnosci z tym stwierdzeniem, wstyd wstyd i jeszcze raz wstyd, a tym co ich bronia przypominam ze jest to ogólnopolska gazeta o szacownej randze a takich bzdur nie napisaly by dzieci w gimnazjum a nawet w podstawówce!! Odpowiedz Link Zgłoś
twisster Re: PoRaZkA !! :/ 16.05.05, 22:06 jak przeczytalam te odpowiedzi wyborczej to lekka zalamka..ale teraz jak widze wasze uwagi to mi troche ulżylo:) wystrzaszyli mnie myslalam ze mi podstawa dobrze poszla a tu takie odpowiedzi.mam nadzieje ze sie nie sprawdza:) jak tak to zegnajcie studia.ale mysle ze my maturzysci lepiej sie na tym znamy niz redakcja gazetki no nie? poki co nei zagladam na zadne inne stronki z wynikiami niz te z cke.po co sie niepotrzebnie stresowac;P Odpowiedz Link Zgłoś
gooooh Re: Geografia - odpowiedzi redaktorów portalu Gaz 16.05.05, 19:48 Sieroty, w zad. 10tym to nie były żadne poziomice tylko warstwy ułożone jedna na drugiej :/ Odpowiedz Link Zgłoś
wolf86 Re: Geografia - odpowiedzi redaktorów portalu Gaz 16.05.05, 19:50 to 10 akurat dobrze zrobili, mozna rozpoznac ktory byl nachylony bardziej po gestosci poziomic, to im wyszlo/ Odpowiedz Link Zgłoś
tomciop1 Prawidłow odpowiedzi w odp. błędnych Gazety 16.05.05, 20:20 O to część prawidłowych odpowiedzi tam gdzie były błędy u redaktorów Gazety: Zad. 2 - powierzchnia 0,55 km2 Zad. 3 - 1, 3, 2, 4, x Zad. 5 - wys. n.pm. źródła 1330 m (nawet może 1325) różnica 395 m (400 m). Zad. 6 - a) zasięgów Zad. 10 - b) stok stromy, bezleśny, dużo wody spływa - warunki do ruchów masowych, c) osuwanie i obrywanie Zad. 11 - Opis zbyt ogólny Zad. 15 - a) zwrotniki 23 stopnie 27 ' szer. N i S Zad. 26 - b) piaski i żwiry poldowcowe - bielicowe - słabe - żyto, ziemniaki Zad. 34 a) gaz ziemny - tania produkcja energii, - mało zanieczyszcza atmosferę w wyniku jego spalania, - wydobycie nie powoduje bardzo dużych zmian w krajobrazie tak jak np. węgla k. i b. b) - obawy ludzi przed skażeniem środwiska - protesty - problemy z składowaniem odpadów radioaktywnych, - zagrożenie zamachami terrorystycznymi, Zad. 27 - a)Turcja lub Irak, b) Hiszpania można uznają też Francję Ale mimo to dziękuję za publikację, mam nadzieję że jutro w wydaniu kioskowym błędy będą poprawione. Na otwarte pytania mogłby być lepsze odpowiedzi. Pozdrawiam Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
anilana2 Re: Prawidłow odpowiedzi w odp. błędnych Gazety 16.05.05, 20:38 Tomek - wszystko oki ale nie zgadzam sie z 6 a). Występowania lasów nie robimy za pomocą zasięgów. Zasięgi służą przede wszystkim do występowania granic zasięgu gatunków drzew, chorób itp. Moim zdaniem to jest sygnatura powierzchniowa lub metoda powierzchniowa Odpowiedz Link Zgłoś
anilana2 Re: Geografia - odpowiedzi redaktorów portalu Gaz 16.05.05, 20:43 większośc odpowiedzi jest prawidłowa i powinniśmy się cieszyć, że w ogóle się pojawiły tego samego dnia co egzamin. Błedów jednak kilka znalazłam na pewno - wysokość źródła jest na bank 1330 m.n.p.m (poziomice rysowane są co 10 m, czyli 1350 - 20 m = 1330 mnpm. Nie można przy skali podac znaku "=", lepiej "-" lub ":". Metoda przedstawiająca wysokość n.p.m to metoda izarytmiczna (to samo co metoda izolinii - to synonimy). Lasów nie przedstawiamy za pomocą metody kartogramu - lesistość tak. Do metody kartogramu niezbędny jest podział na jednostki administracyjne (kraje, województwa, gminy) - tu takiego podziału nie ma. Nieprawdą jest też to że metoda zasięgów i kartogramu to to samo! Jedna jest metodą jakościową a druga ilościową! Występowanie lasów moim zdaniem przedstawiono za pomocą sygnatury powierzchniowej. Na mapie ogólnogeograficznej użyłabym metody powierzchniowej (izochromatycznej). Najwiekszym błędem tych odpowiedzi jest dla mnie szerokość geograficzna zwrotników!! Nie może być 23,27 bo jest to 23 stopnie i 27 minut a to nie to samo! W 10 w podpunkcie b napisałabym - brak roślinności i wzmożone wietrzenie mrozowe a w c) obryw i osuwisko. Nie wiem czy w 14 nie napisałabym, że jest to typowa zabudowa wsi o typie ulicówka - zabudowania po obu stronach drogi ograniczone po stronie zachodniej stromo podniszącym się terenem, bardziej rozległe po stronie wschodniej - teren bardziej płaski. Co do cyrkulacji pasatowej - skąd wiecie że pasat jest wiatrem chłodnym? Wieje znad zwrotników, jest suchy... przyznaję się, że nie wiem czy jest chłodny ale bardziej jakoś do przekonania trafia mi słowo ciepły (na zwrotnikach powstają pustynie). Zadanie 17 podpunkt 3 - jest tam rażący błąd (mam nadzieje że popełniony przez cheć jak naszybszego zamieszczenia tych odp.) - powinno być klimat zwrotnikowy o odmianie monsunowej (a nie morskiej). W zadaniu 26 powinny być mady a nie mody i jeżeli piszecie że są bardzo urodzajne (a nie bardzo dobre) to nie możecie pisac przykładu gleb bagiennych. Bielicowe wykształcają się na piaskach i żwirach i cechują się słabą urodzajnością (a nie fatalną) i przecież można na nich uprawiać żyto lub porośnięte są lasami iglastymi. W zadaniu 28 nie wiem co ma wycinanie lasów równikowych na prądy morskie. Moim zdanuiem powinien się tam znaleźć argument dotyczący intensywnego wietrzenia chemicznego w klimacie równikowym wybitnie wilgotnym a co za tym idzie erozji gleb prowadzącej do ich wyjałowienia. Tyle na ekranie komputera wypatrzyłam. Wszystkim maturzystom życzę powodzenia a redakcji dziękuje za tak fajna stronkę poświęconą maturom. Odpowiedz Link Zgłoś
langston A CO MNIE WY OBCHODZICIE!!!!!!! 16.05.05, 22:08 A co mnie moze obchodzic jak odpowiadali "redaktorzy" wybiorczej???!!! Zadufane w siebie lewaki, mysla ze swiat krecie sie wokol nich! Odpowiedz Link Zgłoś
jesien19 Re: Geografia - odpowiedzi redaktorów portalu Gaz 16.05.05, 22:30 Chciałam zwrócić uwagę Szanownych Redaktorów przed jutrzejszym wydrukowaniem odp z geografii na KILKADZIESIĄT BŁĘDÓW!!!!!!np. w zad 17 przykład 3 napisaliście zwrotnikowy o odmianie morskiej, a takiego wyboru nie było w poleceniu do zadania!!!! Błędy można znaleźć w zad 3, 5, 6a!!!!! 10C!!! SKANDAL!!!! 26 b - "fatalna" - co to wogóole za słownictwo???? 36 - to nie odp na miarę wymagań egzaminacyjnych!!! Moja ocena matury: ogólbnie rzecz biorąc cała matura nie miała nic wspólnego w większości z tym co wpaja się przez 3 lata liceum uczniom do głowy. Najpierw niech CKE zreformuje podręczniki a potem uczniów, a nie na odwrót co dzieje się dotychczas!!! Matura "poruszała tematykę znaną uczniom i z życia codziennego", szkoda tylko że to co innego niż to czego uczymy się. NA KONIEC CHCIAŁAM ZŁOŻYĆ PODZIĘKOWANIA ZA "CUDOWNĄ" NOWĄ MATURĘ - DZIĘKUJĄ DZIECI CZARNOBYLA I KRÓLIKI DOŚWIADCZALNE CZYLI ROCZNIK 1986..... Odpowiedz Link Zgłoś
delasados Re: Geografia - odpowiedzi redaktorów portalu Gaz 16.05.05, 22:55 jeszcze powiedz ze trudna byla hahah;p Odpowiedz Link Zgłoś
jesien19 Re: Geografia - odpowiedzi redaktorów portalu Gaz 16.05.05, 22:59 Dla mnie nie ale np dla redaktorów tak.... Odpowiedz Link Zgłoś
delasados Re: Geografia - odpowiedzi redaktorów portalu Gaz 17.05.05, 00:43 w sumie racja, redakcja -> wracamy do podstawowki:) Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz12 Re: Geografia - odpowiedzi redaktorów portalu Gaz 16.05.05, 22:45 odpowiedzi ogolnie wporzo sa, choc w wielu pytaniach jest wiele innych mozliwosci odpowiedzi. hmmm i tam z cyrkulacja miedzyzwrotnikowa to prosili o wpisanie wartosci, wiec raczej kierynki nie koniecznie trza bylo pisac;] Odpowiedz Link Zgłoś
antlp COS WAM powiem tylko w tajemnicy:) 17.05.05, 01:49 Ogolnie rzecz biorac redaktorzy zrobili duzo bleow!! Jak 1 raz przeczytalem ich odp. az sie zdziwilem ze takie bledy porobilem ale jak z powrotem przeanalizowalem zadania to okazuje ze to nie ja sie myle tylko redakcja:P:P! Ale w koncu czlowiek jest omylny kady ma prawo!! OGOLNIE PODSTAWA BYLA BANALNA WOGOLE NIE Z WZIAZANA Z TEORIA GEOGRAFII TYLKO TRZEBA BYLO UMIEJETNIE WYKORZYSTYWAC ZALACZONE MAPKI I SZARE KOMORKI SWEGO MOZGU. NIE UCZAC SIE INTELIGENTNY CZLOWIEK POWINNIEN ZDAC PRZYNAJMNIEJ NA 50% BO NIE BYLO TAM PRAKTYZNIE TEORII.Troche juz trudniejsza byla rozszerzona ale gdyz bylo wiecej teorii ale wykorzustujac swoj mozg spokojnie na 30% sie zdaje i rozszerzona!! CZAS BYL IDEALNIE DOPASOWANY STARCZALO MINUT NA STYK.Zaraz po angielskim byl to udany arkusz cke, chodz na pewno nie bedzieich wiele to im akurat sie udalo:P:P.Ale nie ma co narzekac poprostu ZYCIE tez bedziecie wiele razy oszukiwani wiec trzeba sie w garsc i walczyc o swoje prawa!!Pozdrawiam wszystkich maturzystów i nieukow redaktorow:P:P. I cos wam jeszcze powiem nie przejmujce sie bo matura to nic ale zycie bez matury to ch..!! PRZEMEK Odpowiedz Link Zgłoś
husiken Re: COS WAM powiem tylko w tajemnicy:) 17.05.05, 08:23 No przynajmniej jeden normalny:) ale swoją drogą jakby było 20 minut więcej to bym się nie obraził:] Odpowiedz Link Zgłoś
aaannnia Re: COS WAM powiem tylko w tajemnicy:) 17.05.05, 09:34 hmm dla mnie matura byla banalna podst. i rozsz. a czas hmm podst. skonczylam 10;15 ;) swoja droga bylo dokladnie to co sie uczylam 3 lata i zadania zywcem jakby z mojego podrecznika wiec reforma do mojej budy dotarla :P Odpowiedz Link Zgłoś
zogi1 Re: COS WAM powiem tylko w tajemnicy:) 17.05.05, 12:03 Pwiem tak nie wiem jakim cudem ale u nas na GóRnym Ślasku była jakaś inna legenda hmm dziwne tRoche ale ok. Dla mnie matuRa z geoRgRafi przyznam że była tRudna może dlatego że mało czasu poświeciłem na pRzygotowanie sie do niej jak wiekszosc moich kolegów myslelismy ze co tam geogRafia poRadzimy sobie jak z innymie heh ale ciężko było.Dla tego co sie uczyl to wszystko jest banalne. nie wiem czy bedzie 30% ale jak by bylo to bym baRdziej sie cieszyl niz z wygRanej w totolotku.. PozdRawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lollypop1 Re: COS WAM powiem tylko w tajemnicy:) 17.05.05, 17:07 zamiast sie cieszyc ze ktos chce nam oszczedzic dlugiego stresujacego okresu oczekiwan na wyniki i podaje swoje propozycie to Wy sie czepiacie. Obojetnie czy odpowiedzi redaktorow sa dobre czy nie to CKE i tak ma swoje pewnie mniej logiczne od tych na gazecie wiec przystpujcie troche Odpowiedz Link Zgłoś
mistrzjan Re: Geografia - odpowiedzi redaktorów portalu Gaz 17.05.05, 17:39 w zadanku # cos wam sie pomieszalo zrodlo potoku jest troche nizej niz przedstawiliscie. poprawna kolejnosc to 1; 3; 2; 4; X Odpowiedz Link Zgłoś
mira19 Re: Geografia - odpowiedzi redaktorów portalu Gaz 17.05.05, 19:26 no jasne .myślicie ze ta matura była łatwa? Odpowiedz Link Zgłoś
mada0071 Re: Geografia - odpowiedzi redaktorów portalu Gaz 17.05.05, 20:04 do ch..a z tą nową maturą!!!u nas w szkole były chyba inne zestawy pytań!!!kaj jo je??? Odpowiedz Link Zgłoś
kuba.mandaryna Re: Geografia - odpowiedzi redaktorów portalu Gaz 17.05.05, 22:24 powiem wam panowie, że pszydałoby wam sie iść do szkoły chociaż na troche bo najgorszy głupek w mojej klasie by lepiej zrobił te zadania od was....a ja sie martwiłem, że moja wiedza jest niezbyt duża, ale teraz jestem pocieszony, że są głupsi ode mnie.....pozdro dla wszystkich podzielających moją opinię... Odpowiedz Link Zgłoś
delasados Re: Geografia - odpowiedzi redaktorów portalu Gaz 17.05.05, 23:41 zmiencie juz te 3cie i 5te pytanie bo nie moge patrzec :) Odpowiedz Link Zgłoś
kynn Re: Geografia - odpowiedzi redaktorów portalu Gaz 18.05.05, 14:00 matura z geografii byla banalna ogolnie rzecz biorac, a redaktorzy sie nie popisali zamiszczajac te odpowiedzi, ajajaj. mogliby tez w koncu zamiscic odpowiedzi do rozszerzonego, chyba ze nie potrafia. no chlopaki sprezcie sie !!! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rewen4 Re: Geografia - odpowiedzi redaktorów portalu Gaz 18.05.05, 19:46 Całkiem prosto daliście odpowiedzi,ale jak mamy mówić o maturze - banał. Ja się uczyłem jeden dzień przed, przeczytałem repetytorium 500 stron wydane przez UAM i zdałem tak na 5 ! Geografia to banał!!! Odpowiedz Link Zgłoś