Dodaj do ulubionych

Studia w Stanach?

05.08.02, 13:54
Czy ktoś mógłby mi doradzić jak wygląda kwestia studiowania w USA? Jakie są z
tym związane formalności, koszty itd.? Mile widziane linki.
pzdr.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ewcia Re: Studia w Stanach? IP: 5.1R2D* / 10.12.101.* 07.08.02, 20:16
      Studia w Stanach w bardzo dobrej szkole, to ok. 30 tys $ za rok. Czyli 120 tys$
      za 4 lata.
      Oczywiscie sa gorsze i tansze szkoly nawet po 4-5 tys $ za rok, ale nie maja
      one reputacji i moze byc ciezko z dostaniem pracy.

alfalfa napisał:

> Czy ktoś mógłby mi doradzić jak wygląda kwestia studiowania w USA? Jakie są z
      > tym związane formalności, koszty itd.? Mile widziane linki.
      > pzdr.
    • Gość: Mikey Re: Studia w Stanach? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.08.02, 13:47
      to, co powiedziała Ewcia, trochę się mija z prawdą
      mimo iż cena studiów w topowych college'ach sięga nawet $40000 za rok, ale mogą
      ci na wstępie zaoferować takie stypendium, że musisz tylko zapłacić kilka tys.
      ja osobiście teraz się wybieram na studia do Stanów
      oficjalna cena nauki w mojej szkole to $37000 za rok, ale tak naprawdę moi
      rodzice płacą "tylko" $5500
      możesz sobie przeczytać o studiowaniu w stanach np. na usnews.com
      tam też będziesz miała dość fajny ranking
      • Gość: Ewcia Re: Studia w Stanach? IP: 5.1R2D* / 10.12.101.* 08.08.02, 16:46
        Skonczylam studia w USA wiec cos na ten temat wiem.
        Pytanie bylo ile kosztuja studia i cena $30 tys. w bardzo dobrej szkole to
        tylko oplata za nauke. Musisz jeszcze kupic ksiazki, zaplacic za akademik, itp.

Oczywiscie bardzo dobre osoby maja stypendia, i nic nie placa.

Zycze powodzenia. :-)

Ewcia

Gość portalu: Mikey napisał(a):

> to, co powiedziała Ewcia, trochę się mija z prawdą
        > mimo iż cena studiów w topowych college'ach sięga nawet $40000 za rok, ale
        mogą
        >
        > ci na wstępie zaoferować takie stypendium, że musisz tylko zapłacić kilka tys.
        > ja osobiście teraz się wybieram na studia do Stanów
        > oficjalna cena nauki w mojej szkole to $37000 za rok, ale tak naprawdę moi
        > rodzice płacą "tylko" $5500
        > możesz sobie przeczytać o studiowaniu w stanach np. na usnews.com
        > tam też będziesz miała dość fajny ranking
    • Gość: Ewcia Re: Studia w Stanach? IP: 5.1R2D* / 10.12.101.* 08.08.02, 16:58
      Moze jeszcze jedno slowo na ten temat, bo chyba cel pytania byl, jak czlowiek z
      Polski moze sie dostac na studia w Stanach. Nawet jesli Cie jest stac zaplacic
      za takie studia, bardzo trudno dostac sie do dobrej szkoly. W Stanach jest
      mnowstwo dobrych ludzi i sama srednia 6.0 z liceum nie wystarczy. Takze dzieci
      prominentow z calego swiata pchaja sie na studia do USA. Z reguly pieniadze nie
      wchodza w rachube, tylko Twoje osiagniecia.

Ale z drugiej strony jesli masz "idealna" srednia, plus jeszcze cos w swoim
      krotkim zyciu osiagnelas, to masz szanse dostania sie i otrzymania stypendium.
      Bardzo liczy sie praca spoleczna. Mysle ze w Polsce jest duze pole do popisu,
      tyle tylko ze nie jest to bardzo modne....

-Ewcia
      • alfalfa Re: Studia w Stanach? 09.08.02, 13:17
        Widzę że to niełatwa sprawa. Dzięki za informacje.
        pzdr.
        • Gość: Mikey Re: Studia w Stanach? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.08.02, 22:47
          eee, Ewcia, nie strasz jej
          alfalfa, nie jest łatwo, ale wcale nie jest aż tak trudno i wcale tak dużo kasy
          nie potrzeba
          nawet nie zwracaj uwagę na to, że jakiś college chce $40000 za rok, bo i tak
          niewiadomo, jaką ci dadzą stypę
          dowiedz się o testach SAT na collegeboard.com, sprawdź przykładowe pytania, a
          zobaczysz, że poziom nawet tych Amerykanów, którzy dostają się do Harvardu,
          jest, łagodnie mówiąc, dość niski
          w każdym razie da się zrobić!
          postaraj się w szkole, spróbuj wygrać jakąś olimpiadę, przyłóż się do tych
          testów i napisz im, że jesteś debest, i będzie kool
          jak będziesz aplikowała do Colby College to powiedz mi, a ja ci jakoś pomogę :)
          powodzenia!
          • Gość: Szybki Re: Studia w Stanach? IP: *.proxy.aol.com 10.08.02, 07:08
            Chce podzielic sie ze swioch doswiadczen co chodzi o studia w USA. Nasze dzieci
            chodza do Boston College i Columbia University(New York)i niestety w pierwszym
            roku zaaplikowalo 15000 studentow do Boston College a bylo tylko 1500
            miejsc.Naturalnie ze stopnie i testy sa wazne ale rozne inne zalety sa brane
            pod uwage azeby dostac sie to tej uczelni.

Stydendium mozna otrzymac w dziedzinie sportu lub mozna otrzymac pozyczke
            panstwowa jezeli rodzice duzo nie zarabiaja i nie potrafia zaplacic za
            szkole.Boston College kosztuje okolo $35000 za rok szkolny(bez kiazek).
            Columbia University kosztuje okolo $37000 za rok szkolny(bez ksiazek).

Sa rowniez szkoly stanowe ktore kosztuja od $5000 do $12000 za rok
            szkolny.Mozna pracowac kilka godzin dziennie i z pewnoscia oplacic szkoly
            stanowe(publiczne).Ja uwazam ze do wszystkiego mozna dazyc-lecz w zyciu trzeba
            sie starac.
            Pozdowienia i powodzenia ze slonecznej Kaliforni.
            • Gość: Ewcia Re: Studia w Stanach? IP: *.client.attbi.com 10.08.02, 17:18
              Co do pozyczek, to trzeba zauwazyc, ze osoba z Polski (bez obywatelstwa USA
              lub stalego pobytu) nie dostanie pozyczki, ani nie bedzie mogla legalnie
              pracowac. Co to sportu, jest w USA wystarczjaco swietnych sportowcow. Chyba ze
              mowimy o olimpijczyku z Polski.

Uwazam, ze najlepszym sposobem na uzyskanie stypendium sa 1) b. dobre stopnie,
              2) dzialalnosc spoleczna. Ja w ten sposob dostalam sie na takie studia.
              Mozliwosci sa, tylko trzeba sie starac. Warto probowac, bo Polska potrzebuje
              dobrze wuksztalconych ludzi.

Gość portalu: Szybki napisał(a):

> Chce podzielic sie ze swioch doswiadczen co chodzi o studia w USA. Nasze
              dzieci
              >
              > chodza do Boston College i Columbia University(New York)i niestety w
              pierwszym
              > roku zaaplikowalo 15000 studentow do Boston College a bylo tylko 1500
              > miejsc.Naturalnie ze stopnie i testy sa wazne ale rozne inne zalety sa brane
              > pod uwage azeby dostac sie to tej uczelni.
              >
              > Stydendium mozna otrzymac w dziedzinie sportu lub mozna otrzymac pozyczke
              > panstwowa jezeli rodzice duzo nie zarabiaja i nie potrafia zaplacic za
              > szkole.Boston College kosztuje okolo $35000 za rok szkolny(bez kiazek).
              > Columbia University kosztuje okolo $37000 za rok szkolny(bez ksiazek).
              >
              > Sa rowniez szkoly stanowe ktore kosztuja od $5000 do $12000 za rok
              > szkolny.Mozna pracowac kilka godzin dziennie i z pewnoscia oplacic szkoly
              > stanowe(publiczne).Ja uwazam ze do wszystkiego mozna dazyc-lecz w zyciu
              trzeba
              > sie starac.
              > Pozdowienia i powodzenia ze slonecznej Kaliforni.
            • Gość: Rena Re: Studia w Stanach? IP: *.ucdavis.edu 15.08.02, 08:55
              Gość portalu: Szybki napisał(a):

> niestety w pierwszym
              > roku zaaplikowalo 15000 studentow do Boston College a bylo tylko 1500
              > miejsc.

Nie mam najmniejszych watpliwosci, ze jestes doskonale obeznany w temacie
              (naprawde!) ale nie straszmy chlopaka. Nie jest az tak zle. Nawet najlepsze
              szkoly, czyli Ivy League przyjmuja 15-20% chetnych - podaje za www.usnews.com,
              gdzie mozna zobaczyc szczegoly . Natomiast nalezy zdawac sobie sprawe, ze tam
              konkuruje sie z najlepszymi i trzeba im cos zaproponowac oprocz dobrych
              stopni, bo te ma kazdy kandydat bez wyjatku.

Zycze determinacji i powodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka