alfalfa 05.08.02, 13:54 Czy ktoś mógłby mi doradzić jak wygląda kwestia studiowania w USA? Jakie są z tym związane formalności, koszty itd.? Mile widziane linki. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ewcia Re: Studia w Stanach? IP: 5.1R2D* / 10.12.101.* 07.08.02, 20:16 Studia w Stanach w bardzo dobrej szkole, to ok. 30 tys $ za rok. Czyli 120 tys$ za 4 lata. Oczywiscie sa gorsze i tansze szkoly nawet po 4-5 tys $ za rok, ale nie maja one reputacji i moze byc ciezko z dostaniem pracy. alfalfa napisał: > Czy ktoś mógłby mi doradzić jak wygląda kwestia studiowania w USA? Jakie są z > tym związane formalności, koszty itd.? Mile widziane linki. > pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikey Re: Studia w Stanach? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.08.02, 13:47 to, co powiedziała Ewcia, trochę się mija z prawdą mimo iż cena studiów w topowych college'ach sięga nawet $40000 za rok, ale mogą ci na wstępie zaoferować takie stypendium, że musisz tylko zapłacić kilka tys. ja osobiście teraz się wybieram na studia do Stanów oficjalna cena nauki w mojej szkole to $37000 za rok, ale tak naprawdę moi rodzice płacą "tylko" $5500 możesz sobie przeczytać o studiowaniu w stanach np. na usnews.com tam też będziesz miała dość fajny ranking Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewcia Re: Studia w Stanach? IP: 5.1R2D* / 10.12.101.* 08.08.02, 16:46 Skonczylam studia w USA wiec cos na ten temat wiem. Pytanie bylo ile kosztuja studia i cena $30 tys. w bardzo dobrej szkole to tylko oplata za nauke. Musisz jeszcze kupic ksiazki, zaplacic za akademik, itp. Oczywiscie bardzo dobre osoby maja stypendia, i nic nie placa. Zycze powodzenia. :-) Ewcia Gość portalu: Mikey napisał(a): > to, co powiedziała Ewcia, trochę się mija z prawdą > mimo iż cena studiów w topowych college'ach sięga nawet $40000 za rok, ale mogą > > ci na wstępie zaoferować takie stypendium, że musisz tylko zapłacić kilka tys. > ja osobiście teraz się wybieram na studia do Stanów > oficjalna cena nauki w mojej szkole to $37000 za rok, ale tak naprawdę moi > rodzice płacą "tylko" $5500 > możesz sobie przeczytać o studiowaniu w stanach np. na usnews.com > tam też będziesz miała dość fajny ranking Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewcia Re: Studia w Stanach? IP: 5.1R2D* / 10.12.101.* 08.08.02, 16:58 Moze jeszcze jedno slowo na ten temat, bo chyba cel pytania byl, jak czlowiek z Polski moze sie dostac na studia w Stanach. Nawet jesli Cie jest stac zaplacic za takie studia, bardzo trudno dostac sie do dobrej szkoly. W Stanach jest mnowstwo dobrych ludzi i sama srednia 6.0 z liceum nie wystarczy. Takze dzieci prominentow z calego swiata pchaja sie na studia do USA. Z reguly pieniadze nie wchodza w rachube, tylko Twoje osiagniecia. Ale z drugiej strony jesli masz "idealna" srednia, plus jeszcze cos w swoim krotkim zyciu osiagnelas, to masz szanse dostania sie i otrzymania stypendium. Bardzo liczy sie praca spoleczna. Mysle ze w Polsce jest duze pole do popisu, tyle tylko ze nie jest to bardzo modne.... -Ewcia Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: Studia w Stanach? 09.08.02, 13:17 Widzę że to niełatwa sprawa. Dzięki za informacje. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikey Re: Studia w Stanach? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.08.02, 22:47 eee, Ewcia, nie strasz jej alfalfa, nie jest łatwo, ale wcale nie jest aż tak trudno i wcale tak dużo kasy nie potrzeba nawet nie zwracaj uwagę na to, że jakiś college chce $40000 za rok, bo i tak niewiadomo, jaką ci dadzą stypę dowiedz się o testach SAT na collegeboard.com, sprawdź przykładowe pytania, a zobaczysz, że poziom nawet tych Amerykanów, którzy dostają się do Harvardu, jest, łagodnie mówiąc, dość niski w każdym razie da się zrobić! postaraj się w szkole, spróbuj wygrać jakąś olimpiadę, przyłóż się do tych testów i napisz im, że jesteś debest, i będzie kool jak będziesz aplikowała do Colby College to powiedz mi, a ja ci jakoś pomogę :) powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szybki Re: Studia w Stanach? IP: *.proxy.aol.com 10.08.02, 07:08 Chce podzielic sie ze swioch doswiadczen co chodzi o studia w USA. Nasze dzieci chodza do Boston College i Columbia University(New York)i niestety w pierwszym roku zaaplikowalo 15000 studentow do Boston College a bylo tylko 1500 miejsc.Naturalnie ze stopnie i testy sa wazne ale rozne inne zalety sa brane pod uwage azeby dostac sie to tej uczelni. Stydendium mozna otrzymac w dziedzinie sportu lub mozna otrzymac pozyczke panstwowa jezeli rodzice duzo nie zarabiaja i nie potrafia zaplacic za szkole.Boston College kosztuje okolo $35000 za rok szkolny(bez kiazek). Columbia University kosztuje okolo $37000 za rok szkolny(bez ksiazek). Sa rowniez szkoly stanowe ktore kosztuja od $5000 do $12000 za rok szkolny.Mozna pracowac kilka godzin dziennie i z pewnoscia oplacic szkoly stanowe(publiczne).Ja uwazam ze do wszystkiego mozna dazyc-lecz w zyciu trzeba sie starac. Pozdowienia i powodzenia ze slonecznej Kaliforni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewcia Re: Studia w Stanach? IP: *.client.attbi.com 10.08.02, 17:18 Co do pozyczek, to trzeba zauwazyc, ze osoba z Polski (bez obywatelstwa USA lub stalego pobytu) nie dostanie pozyczki, ani nie bedzie mogla legalnie pracowac. Co to sportu, jest w USA wystarczjaco swietnych sportowcow. Chyba ze mowimy o olimpijczyku z Polski. Uwazam, ze najlepszym sposobem na uzyskanie stypendium sa 1) b. dobre stopnie, 2) dzialalnosc spoleczna. Ja w ten sposob dostalam sie na takie studia. Mozliwosci sa, tylko trzeba sie starac. Warto probowac, bo Polska potrzebuje dobrze wuksztalconych ludzi. Gość portalu: Szybki napisał(a): > Chce podzielic sie ze swioch doswiadczen co chodzi o studia w USA. Nasze dzieci > > chodza do Boston College i Columbia University(New York)i niestety w pierwszym > roku zaaplikowalo 15000 studentow do Boston College a bylo tylko 1500 > miejsc.Naturalnie ze stopnie i testy sa wazne ale rozne inne zalety sa brane > pod uwage azeby dostac sie to tej uczelni. > > Stydendium mozna otrzymac w dziedzinie sportu lub mozna otrzymac pozyczke > panstwowa jezeli rodzice duzo nie zarabiaja i nie potrafia zaplacic za > szkole.Boston College kosztuje okolo $35000 za rok szkolny(bez kiazek). > Columbia University kosztuje okolo $37000 za rok szkolny(bez ksiazek). > > Sa rowniez szkoly stanowe ktore kosztuja od $5000 do $12000 za rok > szkolny.Mozna pracowac kilka godzin dziennie i z pewnoscia oplacic szkoly > stanowe(publiczne).Ja uwazam ze do wszystkiego mozna dazyc-lecz w zyciu trzeba > sie starac. > Pozdowienia i powodzenia ze slonecznej Kaliforni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rena Re: Studia w Stanach? IP: *.ucdavis.edu 15.08.02, 08:55 Gość portalu: Szybki napisał(a): > niestety w pierwszym > roku zaaplikowalo 15000 studentow do Boston College a bylo tylko 1500 > miejsc. Nie mam najmniejszych watpliwosci, ze jestes doskonale obeznany w temacie (naprawde!) ale nie straszmy chlopaka. Nie jest az tak zle. Nawet najlepsze szkoly, czyli Ivy League przyjmuja 15-20% chetnych - podaje za www.usnews.com, gdzie mozna zobaczyc szczegoly . Natomiast nalezy zdawac sobie sprawe, ze tam konkuruje sie z najlepszymi i trzeba im cos zaproponowac oprocz dobrych stopni, bo te ma kazdy kandydat bez wyjatku. Zycze determinacji i powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś