19.09.02, 18:54
Witam!
Czy wystarczy mi FCE jeśli chcę być zwolniona z matury (mój rocznik: '85)?
Chciałabym zdawać angielski pisemnie. Co daje mi CAE? Nigdzie nie mogę
znaleźć wiarygodnych informacji na ten temat. Proszę o odpoowiedź.
Obserwuj wątek
    • spirit0 Re: CAE 19.09.02, 19:21
      Witam!
      Zapomniałam poprzednio dodać, że jestem uczennicą klasy o rozszerzonym języku
      angielskim. Czy to ma jakieś znaczenie?
      • kmir Re: CAE 19.09.02, 20:33
        Twoje pytanie ma dwa aspekty:
        1. Długofalowy, wykraczający poza okres nauki w szkole. Certyfikaty językowe
        jako uznawane na całym świecie potwierdzenia znajomości języków obcych na pewno
        pomogą Ci znależć dobrą pracę itp.
        2. Dotyczący szkoły. Tu bardzo istotne jest kiedy zdajesz maturę i zakłądam, że
        uczęszczasz do liceum ogólnokształcącego. Rocznik 1985 powinien zdawać maturę w
        2004 roku (teraz jesteś w klasie III) i tego dotyczy poniższą część odpowiedzi.
        Wtedy FCE, a także CAE zwalniają z matury z języka angielskiego, zarówno
        pisemnej jak i ustnej i to niezależnie od tego czy i ile godzin języka
        angielskiego masz tygodniowo w szkole. Jeżeli natomiast będziesz zdawać maturę
        w 2005 r (teraz jesteś w klasie I) to zgodnie z zapowiedzią MENiS z matury nie
        będziesz zwolniona, nawet gdybyś miała CPE.
        Pozdrawiam
        Krzysztof Mirowski
        dyrektor LXVII LO Warszawa
        Ps. Przepraszam, że odpowiadając ubiegłem adresatkę pytania, ale żal mi
        uczniów, którzy w swojej szkole nie mogli się czegoś dowiedzięc od ręki.
        • magdalena.wantola Re: CAE 27.09.02, 13:39
          Dziękuję Panie dyrektorze i witam po wakacjach.
      • kmir Re: CAE 19.09.02, 20:35
        Twoje pytanie ma dwa aspekty:
        1. Długofalowy, wykraczający poza okres nauki w szkole. Certyfikaty językowe
        jako uznawane na całym świecie potwierdzenia znajomości języków obcych na pewno
        pomogą Ci znależć dobrą pracę itp.
        2. Dotyczący szkoły. Tu bardzo istotne jest kiedy zdajesz maturę i zakłądam, że
        uczęszczasz do liceum ogólnokształcącego. Rocznik 1985 powinien zdawać maturę w
        2004 roku (teraz jesteś w klasie III) i tego dotyczy poniższą część odpowiedzi.
        Wtedy FCE, a także CAE zwalniają z matury z języka angielskiego, zarówno
        pisemnej jak i ustnej i to niezależnie od tego czy i ile godzin języka
        angielskiego masz tygodniowo w szkole. Jeżeli natomiast będziesz zdawać maturę
        w 2005 r (teraz jesteś w klasie I) to zgodnie z zapowiedzią MENiS z matury nie
        będziesz zwolniona, nawet gdybyś miała CPE.
        Pozdrawiam
        Krzysztof Mirowski
        dyrektor LXVII LO Warszawa
        Ps. Przepraszam, że odpowiadając ubiegłem adresatkę pytania, ale żal mi
        uczniów, którzy w swojej szkole nie mogli się czegoś dowiedzięc od ręki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka