jokat 13.06.06, 09:30 szkoły podstawowej ze stwierdzoną dyslekcja może uwłaczać godności osobistej nauczycielki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tolka11 Re: czy praca domowa ucznia II klasy 14.06.06, 18:22 Ale co konkretnie uwłacza: treść pracy czy błędy? Odpowiedz Link Zgłoś
jokat Re: czy praca domowa ucznia II klasy 16.06.06, 09:00 konkretnie treść i błedy (błędy będą zawsze, bo m dysgrafie i dyslekcję i ma zaświadczenie, które jest w posiadaniu Pani). Odpowiedz Link Zgłoś
no-surprises Re: czy praca domowa ucznia II klasy 16.06.06, 10:29 Nikt nie ma prawa nikogo obrażać - mówię tylko o treści prac. Deficyty rozwojowe nie są żadną wymówką, chyba że uczeń jest upośledzony i nie zna norm społecznych. Wtedy jednak powinien znaleźć się pod opieką specjalistów. Odpowiedz Link Zgłoś
jokat Re: czy praca domowa ucznia II klasy 16.06.06, 11:32 nie rozumiem. Jaki uczeń upośledzony, co za bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
mysz1978 Re: czy praca domowa ucznia II klasy 16.06.06, 11:49 Jesli dobrze rozumiem to oburza Cie fakt ze nauczycielka surowo ocenia prace domowe ucznia, ktory ma zaswiadczenie o dysleksji i dysgrafii?? Dlaczego rodzice tego ucznia nie porozmawiaja z nauczycielka lub wychowawczynia na ten temat? Osoby z dysleksja ocenia sie nieco inaczej, ale oceniac raczej trzeba. Moze czesc zadan domowych uczen przygotowywalby ustnie? Odpowiedz Link Zgłoś
jokat Re: czy praca domowa ucznia II klasy 16.06.06, 14:05 Już nie raz rozmawialiśmy, ale co z tego, ona jest ponadto. Wszystkie dzieci maja ladnie pisać, bez błędu a zaświadczenia nie bierze pod uwagę. Cóż są i tacy nauczyciele. Zaświadczenie jest wystawione przez psychologa szkolnego. Ale Ona do zaleceń się nie stosuje - m.in, powiedziane jest, że chłopiec ma siedzieć w I ławce, przesadziła go dopiero po mojej interwencji. Odpowiedz Link Zgłoś
tolka11 Re: czy praca domowa ucznia II klasy 16.06.06, 14:33 zaświadczenie powinno być z Poradni Psychologiczno Pedagogicznej z zaleceniami do pracy z dzieckiem. dziecko z dysleksją i dysgrafią powinno chodzić na specjalne zajęcia, aby mieć szansę na wyrównanie deficytów. Poza tym u tak małych dzieci diagnozuje się tylko ryzyko dysleksji, a nie dysleksję. O czym wychowawczyni powinna wiedzieć i poinformować rodzica. A treść pracy nie może nikomu uwłaczać. Odpowiedz Link Zgłoś
mysz1978 Re: czy praca domowa ucznia II klasy 16.06.06, 17:21 tolka - w mojej klasie (trzeciej) mam czworke dzieci z ryzykiem dyslekcji, ale mam tez dziewczynke z dysleksja juz zdiagnozowana, a wiem ze podejscia do dysleksji sie zmienily i moze byc juz dyslekcja stwierdzona u dziecka w wieku wczesnoszkolnym. Jesli jest opinia z PPP to faktycznie tam sa zalecenia dla nauczyciela, wiec troche dziwne jest podejscie tej pani nauczycielki. Odpowiedz Link Zgłoś
no-surprises Re: czy praca domowa ucznia II klasy 16.06.06, 22:07 Dysleksja/ dyortografia wymaga także dodatkowej pracy ucznia i to nie tylko w szkole. A co do pracy domowej uczeń ze opinią nie ma prawa przynieść pracy domowej z błędami ortograficznymi. Panie oczywisćie się na niczym nie zna, jak to wszystkie panie w szkole. Dziecko ma papierek od pedagoga szkolnego (sic!) a pani się czepia. Sorry, nie mogę. Odpowiedz Link Zgłoś
mysz1978 Re: czy praca domowa ucznia II klasy 17.06.06, 10:59 Ja oczywiscie nie neguje tego, ze taki uczen nawet ze stwierdzona dysleksja moze spoczac na laurach - bynajmniej. Oceniajac go bierze sie pod uwage prace wlozona w wykonanie zadania i znajomosc zasad ortograficznych (bo zasady musi znac). Moze sie zdarzyc ze w pracy domowej beda bledy - nie kazde dziecko ma mozliwosc pomocy w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
no-surprises Re: czy praca domowa ucznia II klasy 17.06.06, 11:39 Błędó być nie powinno, szczególnie w przypadku Autorki wątku, bo widzę, że dzieckiem bardzo się interesuje, stąd też moja wypowiedź. Co do pomocy w różnych domach- masz rację. Odpowiedz Link Zgłoś
kotek5050 Re: czy praca domowa ucznia II klasy 18.06.06, 12:36 -------------------------------------------------------------------------------- szkoły podstawowej ze stwierdzoną dyslekcja może uwłaczać godności osobistej nauczycielki. To cytat"jokat". Moja Stokrotko jak już to DYSLEKSJA czyli zaburzenia w czytaniu.Więc co tu ma do rzeczy praca domowa, która należy poprawić.Chyba, ze ten"przypadkowy nauczyciel" sprawdza poziom opanowania czytania.Zapamietaj!Żaden nauczyciel z powołania NIE ma prawa obruszać sie na błędy popełniane przez dziecko, a zwłaszcza dziecko np.dyslektyczne, czy inne dys..........Nauczyciel jest jak usta od całowania lub inny narząd od innej czynności, aby dziecku pomóc.W innym przypadku niech spada na zbity pysk.Orzeczenie poradni, czy psychologa szkolnego moze byc pomocne, ale on sam (nauczyciel) ma stwierdzic co takiemu dziecku dolega jakie ma ewentualne zaburzenia w rozwoju psychicznym, czy fizycznym etc.A, że w polskich szkołach przypadkowych ludzi bez liku to mamy to, co mamy.I nie obruszaj sie tak na określenie uposledzone.Nie zawsze upośledzone znaczy o niskim rozwoju intelektualnym.Ono moze byc upośledzone w sferze czytania, czy pisania.Takie są dzieci.Pomyślności wszelakiej! Odpowiedz Link Zgłoś
jokat Re: czy praca domowa ucznia II klasy 19.06.06, 09:16 Nie jest upośledzony, i będę go bronić - i ma zaświadczenie o gys.., ale Pani nie rozumie, nie chce zrozumieć. Jestem u niej mniej wiecej raz na tydzień i moje uwagi nie przynoszą rezultatów. Do uwag psychologa szkolnego będzie się stosować wtedy, kiedy będzie miała ochotę, beton nie nauczycielka. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: czy praca domowa ucznia II klasy 23.06.06, 06:19 A dlaczego w jednych klasach jest 20% dyslektyków,a w innych prawie nie ma.Nie pajacuj! Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: czy praca domowa ucznia II klasy 23.06.06, 06:16 To co może smarkacz byle gówno pisać? Odpowiedz Link Zgłoś
jokat Re: czy praca domowa ucznia II klasy 23.06.06, 15:02 Nie rozumiem, a jeżeli jest to uwaga pod kątem mojego dziecka - to wypraszam to sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: czy praca domowa ucznia II klasy 23.06.06, 17:35 Co do sposobu pisania,to nie mam uwag,natomiast były podobno zarzuty w stosumku do treści.I o treśc mi chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
annuka Re: czy praca domowa ucznia II klasy 23.06.06, 18:51 ta wada nazywa się dysleksja.... z tego, co mi wiadomo. Z lekcjąma nie wiele wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
ci_i Re: czy praca domowa ucznia II klasy 02.07.06, 11:28 wydaje mi sie, ze zamiast najezdzac na nauczycielke, powinnas zaprowadzi dziecko do poradli leczenia dyslekcji. mialam dziewczynke, ktora przez rok poczynila ogromne postepy. w zakres zajec wchodzilo nie wkuwanie poprawnej pisowni, a np. cwiczenia fizyczne, odpowiednia dieta i cala masa przeroznych dzialan. i wiesz co? dziewczynka naprawde robi zdecydowanie mniej bledow. uzywa porocz tego wielu narzedzi, aby minimalizowac ryzyko wystapienia oraz eliminowac juz wystopione bledy. zastanow sie nad tym: jesli teraz pozwolisz dziecku osiasc na laurach bo ma papierek, w przyszlosi bedzie np. pracownikiem banku, ktory pisze 'za zgodnoś z orginauem, porzyczka', kierownikie, ktory pisze 'wescie siem do pracy', ksiegowa, ktora pisze 'podadki, faktóra'. Ale wtedy nie bedzie mamusi, ktora bedzie z kijem ganiac wszystkich, ktorzy beda sie podsmichiwac z dzieiaczka. Chyba, ze planujesz dla dziecka kariere w pracy fizycznej, to faktycznie po co ta nauczycielka dreczy malego - ortografia nie bedzie mu potrzebna... Pozdrawiam. I mniej ingerencji w kompetencje pani... Nie rob z dziecka sieroty zyciowej, za ktorym ciagle stoi mamusia... Odpowiedz Link Zgłoś
ci_i Re: czy praca domowa ucznia II klasy 02.07.06, 11:28 prosze wybaczyc mi literowki - mam klawiature zalana kawa (efekt czytania forum humorum;))) Odpowiedz Link Zgłoś