Dodaj do ulubionych

czy praca domowa ucznia II klasy

13.06.06, 09:30
szkoły podstawowej ze stwierdzoną dyslekcja może uwłaczać godności osobistej
nauczycielki.
Obserwuj wątek
    • tolka11 Re: czy praca domowa ucznia II klasy 14.06.06, 18:22
      Ale co konkretnie uwłacza: treść pracy czy błędy?
      • jokat Re: czy praca domowa ucznia II klasy 16.06.06, 09:00
        konkretnie treść i błedy (błędy będą zawsze, bo m dysgrafie i dyslekcję i ma
        zaświadczenie, które jest w posiadaniu Pani).
        • no-surprises Re: czy praca domowa ucznia II klasy 16.06.06, 10:29
          Nikt nie ma prawa nikogo obrażać - mówię tylko o treści prac. Deficyty rozwojowe
          nie są żadną wymówką, chyba że uczeń jest upośledzony i nie zna norm
          społecznych. Wtedy jednak powinien znaleźć się pod opieką specjalistów.
          • jokat Re: czy praca domowa ucznia II klasy 16.06.06, 11:32
            nie rozumiem. Jaki uczeń upośledzony, co za bzdury.
            • mysz1978 Re: czy praca domowa ucznia II klasy 16.06.06, 11:49
              Jesli dobrze rozumiem to oburza Cie fakt ze nauczycielka surowo ocenia prace
              domowe ucznia, ktory ma zaswiadczenie o dysleksji i dysgrafii?? Dlaczego
              rodzice tego ucznia nie porozmawiaja z nauczycielka lub wychowawczynia na ten
              temat? Osoby z dysleksja ocenia sie nieco inaczej, ale oceniac raczej trzeba.
              Moze czesc zadan domowych uczen przygotowywalby ustnie?
              • jokat Re: czy praca domowa ucznia II klasy 16.06.06, 14:05
                Już nie raz rozmawialiśmy, ale co z tego, ona jest ponadto. Wszystkie dzieci
                maja ladnie pisać, bez błędu a zaświadczenia nie bierze pod uwagę. Cóż są i
                tacy nauczyciele. Zaświadczenie jest wystawione przez psychologa szkolnego. Ale
                Ona do zaleceń się nie stosuje - m.in, powiedziane jest, że chłopiec ma
                siedzieć w I ławce, przesadziła go dopiero po mojej interwencji.
                • tolka11 Re: czy praca domowa ucznia II klasy 16.06.06, 14:33
                  zaświadczenie powinno być z Poradni Psychologiczno Pedagogicznej z zaleceniami
                  do pracy z dzieckiem. dziecko z dysleksją i dysgrafią powinno chodzić na
                  specjalne zajęcia, aby mieć szansę na wyrównanie deficytów. Poza tym u tak
                  małych dzieci diagnozuje się tylko ryzyko dysleksji, a nie dysleksję. O czym
                  wychowawczyni powinna wiedzieć i poinformować rodzica. A treść pracy nie może
                  nikomu uwłaczać.
                  • mysz1978 Re: czy praca domowa ucznia II klasy 16.06.06, 17:21
                    tolka - w mojej klasie (trzeciej) mam czworke dzieci z ryzykiem dyslekcji, ale
                    mam tez dziewczynke z dysleksja juz zdiagnozowana, a wiem ze podejscia do
                    dysleksji sie zmienily i moze byc juz dyslekcja stwierdzona u dziecka w wieku
                    wczesnoszkolnym.
                    Jesli jest opinia z PPP to faktycznie tam sa zalecenia dla nauczyciela, wiec
                    troche dziwne jest podejscie tej pani nauczycielki.
                    • no-surprises Re: czy praca domowa ucznia II klasy 16.06.06, 22:07
                      Dysleksja/ dyortografia wymaga także dodatkowej pracy ucznia i to nie tylko w
                      szkole.
                      A co do pracy domowej uczeń ze opinią nie ma prawa przynieść pracy domowej z
                      błędami ortograficznymi.
                      Panie oczywisćie się na niczym nie zna, jak to wszystkie panie w szkole.
                      Dziecko ma papierek od pedagoga szkolnego (sic!) a pani się czepia. Sorry, nie
                      mogę.
                      • mysz1978 Re: czy praca domowa ucznia II klasy 17.06.06, 10:59
                        Ja oczywiscie nie neguje tego, ze taki uczen nawet ze stwierdzona dysleksja
                        moze spoczac na laurach - bynajmniej. Oceniajac go bierze sie pod uwage prace
                        wlozona w wykonanie zadania i znajomosc zasad ortograficznych (bo zasady musi
                        znac).
                        Moze sie zdarzyc ze w pracy domowej beda bledy - nie kazde dziecko ma mozliwosc
                        pomocy w domu.
                        • no-surprises Re: czy praca domowa ucznia II klasy 17.06.06, 11:39
                          Błędó być nie powinno, szczególnie w przypadku Autorki wątku, bo widzę, że
                          dzieckiem bardzo się interesuje, stąd też moja wypowiedź.
                          Co do pomocy w różnych domach- masz rację.
                          • kotek5050 Re: czy praca domowa ucznia II klasy 18.06.06, 12:36
                            --------------------------------------------------------------------------------
                            szkoły podstawowej ze stwierdzoną dyslekcja może uwłaczać godności osobistej
                            nauczycielki. To cytat"jokat". Moja Stokrotko jak już to DYSLEKSJA czyli
                            zaburzenia w czytaniu.Więc co tu ma do rzeczy praca domowa, która należy
                            poprawić.Chyba, ze ten"przypadkowy nauczyciel" sprawdza poziom opanowania
                            czytania.Zapamietaj!Żaden nauczyciel z powołania NIE ma prawa obruszać sie na
                            błędy popełniane przez dziecko, a zwłaszcza dziecko np.dyslektyczne, czy inne
                            dys..........Nauczyciel jest jak usta od całowania lub inny narząd od innej
                            czynności, aby dziecku pomóc.W innym przypadku niech spada na zbity
                            pysk.Orzeczenie poradni, czy psychologa szkolnego moze byc pomocne, ale on sam
                            (nauczyciel) ma stwierdzic co takiemu dziecku dolega jakie ma ewentualne
                            zaburzenia w rozwoju psychicznym, czy fizycznym etc.A, że w polskich szkołach
                            przypadkowych ludzi bez liku to mamy to, co mamy.I nie obruszaj sie tak na
                            określenie uposledzone.Nie zawsze upośledzone znaczy o niskim rozwoju
                            intelektualnym.Ono moze byc upośledzone w sferze czytania, czy pisania.Takie są
                            dzieci.Pomyślności wszelakiej!
                            • jokat Re: czy praca domowa ucznia II klasy 19.06.06, 09:16
                              Nie jest upośledzony, i będę go bronić - i ma zaświadczenie o gys.., ale Pani
                              nie rozumie, nie chce zrozumieć. Jestem u niej mniej wiecej raz na tydzień i
                              moje uwagi nie przynoszą rezultatów. Do uwag psychologa szkolnego będzie się
                              stosować wtedy, kiedy będzie miała ochotę, beton nie nauczycielka.
                • andrzej.sawa Re: czy praca domowa ucznia II klasy 23.06.06, 06:19
                  A dlaczego w jednych klasach jest 20% dyslektyków,a w innych prawie nie ma.Nie
                  pajacuj!
        • andrzej.sawa Re: czy praca domowa ucznia II klasy 23.06.06, 06:16
          To co może smarkacz byle gówno pisać?
          • jokat Re: czy praca domowa ucznia II klasy 23.06.06, 15:02
            Nie rozumiem, a jeżeli jest to uwaga pod kątem mojego dziecka - to wypraszam to
            sobie.
            • andrzej.sawa Re: czy praca domowa ucznia II klasy 23.06.06, 17:35
              Co do sposobu pisania,to nie mam uwag,natomiast były podobno zarzuty w stosumku
              do treści.I o treśc mi chodzi.
    • annuka Re: czy praca domowa ucznia II klasy 23.06.06, 18:51
      ta wada nazywa się dysleksja.... z tego, co mi wiadomo. Z lekcjąma nie wiele
      wspólnego.
    • ci_i Re: czy praca domowa ucznia II klasy 02.07.06, 11:28
      wydaje mi sie, ze zamiast najezdzac na nauczycielke, powinnas zaprowadzi dziecko
      do poradli leczenia dyslekcji. mialam dziewczynke, ktora przez rok poczynila
      ogromne postepy. w zakres zajec wchodzilo nie wkuwanie poprawnej pisowni, a np.
      cwiczenia fizyczne, odpowiednia dieta i cala masa przeroznych dzialan. i wiesz
      co? dziewczynka naprawde robi zdecydowanie mniej bledow. uzywa porocz tego wielu
      narzedzi, aby minimalizowac ryzyko wystapienia oraz eliminowac juz wystopione
      bledy.
      zastanow sie nad tym: jesli teraz pozwolisz dziecku osiasc na laurach bo ma
      papierek, w przyszlosi bedzie np. pracownikiem banku, ktory pisze 'za zgodnoś z
      orginauem, porzyczka', kierownikie, ktory pisze 'wescie siem do pracy',
      ksiegowa, ktora pisze 'podadki, faktóra'. Ale wtedy nie bedzie mamusi, ktora
      bedzie z kijem ganiac wszystkich, ktorzy beda sie podsmichiwac z dzieiaczka.
      Chyba, ze planujesz dla dziecka kariere w pracy fizycznej, to faktycznie po co
      ta nauczycielka dreczy malego - ortografia nie bedzie mu potrzebna...
      Pozdrawiam. I mniej ingerencji w kompetencje pani... Nie rob z dziecka sieroty
      zyciowej, za ktorym ciagle stoi mamusia...
      • ci_i Re: czy praca domowa ucznia II klasy 02.07.06, 11:28
        prosze wybaczyc mi literowki - mam klawiature zalana kawa (efekt czytania forum
        humorum;)))
      • ci_i wystĄpione, o/t 02.07.06, 11:29

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka