Gość: lancet IP: *.telia.com 18.03.03, 13:22 - Kto pyta nie bladzi.. - Potrzebuje pilnie, tekstu(calego) staropolskiej piesni biesiadnej, autorstwa Franciszka Bohomolca pt "Kurdesz".. - Wdziecznosc moja nie mialaby granic.. Z uklonami.. - lancet Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Gosia Re: Pilne! IP: 62.233.183.* 18.03.03, 13:40 KURDESZ (1779 r.) słowa: Franciszek Bohomolec (l 720-84) muzyka: anonim Każ przynieść wina, mój Grzegorzu miły, Bodaj się troski nigdy nam nie śniły! Niech i Anulka tu zasiędzie z nami, Kurdesz, kurdesz nad kurdeszami! Skoro się przytknie ręka do butelki, Znika natychmiast smutek z serca wszelki. Wołajmyż tedy, dzwoniąc kieliszkami: Kurdesz, kurdesz nad kurdeszami! Niezłe to wino! Do ciebie, mój Grzelu: Cieszmy się, póki możem, przyjacielu! Niech stąd ustąpi nudna myśl z troskami! Kurdesz, kurdesz nad kurdeszami! Patrzcie, jak dzielny skutek tego wina: Już się me serce weselić poczyna. Pod stół kieliszki! Pijmy szklenicami! Kurdesz, kurdesz nad kurdeszami! I ty, Anulko, połowico Grzela, Bądź uczestniczką naszego wesela. Pofolguj sobie i chciej wypić z nami! Kurdesz, kurdesz nad kurdeszami! Już po butelce: niech tu stanie flasza! Vivat ta cała kompanija nasza, Vivat z Maciusiem i z przyjaciołami! Kurdesz, kurdesz nad kurdeszami! Maciuś jest partacz, pić nie lubi wina, Myśli, że jemu złotem jest dziewczyna. Dajmyż mu pokój, pijmy sobie sami! Kurdesz, kurdesz nad kurdeszami! Odnówmy przodków ślady wiekopomne, Precz stąd szklenice, naczynia ułomne. Po staroświecku pijmy pucharami! Kurdesz, kurdesz nad kurdeszami! Już też to, Grzelu, przewyższasz nas wiekiem I wiesz, że wino dla starych jest mlekiem, Łyknij, a będziesz śpiewał z młodzikami: Kurdesz, kurdesz nad kurdeszami! „Kurdesz" (z tureckiego „kardasz") - przyjaciel, druh serdeczny, bliźniaczy brat. Grzegorz Łyszkiewicz – kupiec, później prezydent Warszawy, w którego domu ks. Bohomolec bywał częstym gościem. Tu, w czasie jednej z karnawałowych biesiad, powstała ta wesoła pieśń, chętnie później śpiewana przez szlachtę i żołnierzy. Anulka – żona Grzegorza. a jesli chcialbys jeszcze linie melodyczna, to wejdz sobie na ten link: www.artcd.pl/kurdesz.htm nacisnij na tytul i Ci sie zaladuje wersja winampa:) pozdrawiam, Gosia PS, szukanie w internecie jest nie takie trudne, wchodzisz na google.pl, wpisujesz to czego szukasz i Ci wyswietla storny, jesli jakis utwor to piszesz autora a utwor w cudzyslowiu:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lancet Caluje raczki... IP: *.telia.com 18.03.03, 14:08 Juz cie wielbie i padam do stopiczek Gosienko - w podziece :)) Na kazdym odpuscie cie bede wychwalal i pod niebiosa cnoty twoje wynosil!!!! - Zyj dlugo i szczesliwie, otoczona tuzinem potomkow.. - Wdzieczny.. - "lancet" P.S. - Nie znam sie na polskich sposobach wyszukiwan.. Sprobowalem.. wyrzucilo mi ino to co znalem, - co to "kurdesz" i kto jest autorem.. - Za glupi bylem poprostu, ale teraz bede juz "gogli" uzywal.. do wlasciwego celu.. Uklony.. podziekowania.. lancet Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: IP: 62.233.183.* 18.03.03, 14:41 nie ma za co! miales szczescie bo ja tylko od czasu do czasu tu zagladam, no i jakos przeczytalam Twojego posta - w koncu trzeba sobie pomagac:), tez niedawno jeszcze mialam problemy z szukaniem czegos w necie, no ale na bledach sie uczylam i jakos teraz umiem sobie poradzic:) W takim razie dalszych owocnych poszukiwan na google zycze pozdrawiam GOsia PS, ciekawa jestem po co wlasciwie potrzebny byl Ci ten tekst Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lancet "Nim znow uciekne, nic nie majac zgola" IP: *.telia.com 19.03.03, 13:47 Gość portalu: Gosia napisał(a): (...) > GOsia > PS, ciekawa jestem po co wlasciwie potrzebny byl Ci ten tekst ============================================ Iiiii tam.. pisalem taka mala "rozprawke" nt symplifikacji i chamienia naszego jezyka ojczystego.. Fakt.. zlosliwie i ostro "przejechalem sie" po apologetach plebejskiej kultury i plebejskich manier - pokazujac iz to typowo gwarowe.. slangowe zwroty typu "cze" lub "nara", lub modne wsrod roznej masci niedoukow i plebejuszy "mufanie"/przyklad "mufania" - autentyk! - "(d_fence) oh me nie pa3y na tivi bo siem oki psoojom (misman) och scenywash, omus.. mjem po facetach jeZd neidopsh :oP * misman spada, z d00sho yrc koshtywa o te y poshe, hyy"/ - sa oznaka niechlujstwa jezykowego i zapasci intelektualnej, ale tez i zwyczajnie chamskich manier.. - ale nie jest wulgarnoscia czy brakiem kultury(co by to nie znaczylo..) i dobrych manier, artykul Melchiora Wankowicza "W obronie dupy", czy wiersze J.Tuwima: - "Wiersz, w ktorym autor grzecznie ale stanowczo uprasza liczne zastepy bliznich, aby go w dupe calowali" i "Upadlosc". Dodalem do tego fraszki M.Reja("Odpowiedzenie szczere") i J.Kochanowskiego("Na matematyka").. i przyszedl czas na przyklady bogactwa i piekna jezyka polskiego, i tu min. byl mi bardzo potrzebny Bohomolec ze swoim "Kurdeszem".. - ta biesiadna.. piekna tworczosc "poszla w lud" - jako pozytywny przyklad - podobnie jak wiersz Jana Andrzeja Morsztyna - "Nieglupia".. na ktorego kanwie powstala inna bardzo znana i popularna piesn biesiadna "Wszystkie rybki spia w jeziorze.." ..etcetc - poprzez Slowackiego(.. "Chociaz uslysze glosy uragania, Nie dbam czy wzrastac beda - czy ucichac..") - C.K.Norwida - (.."Wtedy to proba jest, wtedy - jest waga, Ile? nad soba wziales panowania; Wartosc sie twoja ci odslania naga - I o to widzisz, ktos-ty?.. bez pytania.") - a skonczywczy na T.Borowskim - .."Zostanie po nas zlom zelazny, I gluchy.. drwiacy.. smiech pokolen".. - I byl "Kurdesz" wazna czescia skladowa.. Ale tez bylo to echo wczesniejszych dyskusji, gdzie nie potrafilem wykazac sie znajomoscia oryginalnego tekstu.. - takie tam ambicjonalne sprawki.. :) Uklony.. pozdrowienia.. raczek calowanie.. lancet Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: IP: 62.233.183.* 19.03.03, 15:51 Witaj! A to ciekawe co piszesz, mniemam ze studiujesz jakas nauke o polskim, bo chyba na polonistyce sie nie przerabia takich rzeczy - no nie wiem. Coz ja tez niedawno sie dowiedzialam, co wlasciwie oznacza poscic komus cos plazem( skad to sie wzielo), lub jakies inne pojedyncze slowa - od czasu do czasu warto sobie poczytac o takich rzeczach:) pozdrawiam Gosia Odpowiedz Link Zgłoś