Dodaj do ulubionych

MEN nie potrafi wydawać unijnych pieniędzy

12.01.07, 07:40
Od kiedy to żeby włączyć komputer do sieci trzeba wezwać fachowca ???.
Tłumaczenia są bzdurne.
Obserwuj wątek
    • cytrynowe_curry Dlaczego milczą o bonach oświatowych 12.01.07, 07:41
      Po co komu MEN i wogóle obowiązkowa edukacja?
      Dlaczego MEN ani słowem nie wspomina o bonach oświatowych. Giertych już zapomniał o tym
      pomyśle.
      • pirulo Re: Dlaczego milczą o bonach oświatowych 12.01.07, 09:30
        A mnie to ani troche nie dziwi... Jak MEN pod rządami konia może robić coś
        lepiej... Muszą się przystostosować do poziomu dyrektora...
        • fly8171 Re: Dlaczego milczą o bonach oświatowych 12.01.07, 09:42
          Debilizm niektórych forumowiczów sięga wyżyn . Jak można oskarżać Giertycha za
          rok 2004 i 2005. też go nie lubię ale są granice....
          • 1rape1 Re: Dlaczego milczą o bonach oświatowych 12.01.07, 11:35
            fly8171 napisał:

> Debilizm niektórych forumowiczów sięga wyżyn . Jak można oskarżać Giertycha za
            > rok 2004 i 2005. też go nie lubię ale są granice....

Wiesz ,wydaje się ,że ci krytykanci mają po 16 lat ,albo urodzili się wczoraj
            jako 60-70 kilogramowe niemowlaki :)
    • cezareko Taaaaak a czyja to wina ???? 12.01.07, 07:42
      Od kiedy to żeby włączyć komputer do sieci trzeba wezwać fachowca ???.
      Tłumaczenia są bzdurne.
      • milet_z_sedesu Wina Hupki i Czaji odwetowców z Bonn 12.01.07, 08:43
        • 1rape1 Specjalistów z Elektrowni,prąd w wiadrach nosili 12.01.07, 11:51
          Po cholere im komputery jak włączyć ich nie umieją
      • kralik111 Re: Taaaaak a czyja to wina ???? 12.01.07, 09:24
        cezareko napisał:

> Od kiedy to żeby włączyć komputer do sieci trzeba wezwać fachowca ???.
        > Tłumaczenia są bzdurne.

Jezeli podlaczas jeden komputer to moze i fachowca nie potrzeba, ale jezeli
        podpinasz ich wiecej, to wtedy tworzysz siec, a to musi robic fachowiec, rusz
        glowka troche...;))))
        • presentation1 Re: Taaaaak a czyja to wina ???? 12.01.07, 09:46
          Znam wielu ktorzy do podlaczenia swojego kompta brali fachowca.Po prostu chcieli miec perfekt i bez zbednych kombinacjiKiedys mialem livebox obecnie zmienilem operatora.Mam za darmo telefon,telewizje i oczywiscie internet.Trzy dni mialem problem chociaz znam sie dosc dobrze.Oferowali godzinna pomoc przez telefon za darmo a pozniej 34 centy na minute.Dzwonilem prawie 3 godziny.Okazalo sie ze to wina operatora.Co sie tyczy instytucji jak szkoly czy urzedy i zaklady pracy jest zrozumiale ze musza to wykonywac fachowcy.
    • limes1 MEN nie potrafi wydawać unijnych pieniędzy 12.01.07, 07:49
      Od kiedy Ustka jest w Zachodniopomorskiem? - To tylko tak w kwestii formalnej.
    • crosser podloczenie komputera do sieci 12.01.07, 08:01
      Nie każdy potrafi to zrobic. Nie wystarczy wsadzić skretke w gniazdo w karcie
      sieciowej, trzeba jeszcze całość skonfigurować. To tak na poczatek. A jak bys
      czytal ze zrozumieniem to zauwazylbys fakt ze w tresci byla Telekomunikacja a
      nie jakiśtam fachowiec. Jak takiś mądry to spróbuj sobie sam pociągnąć internet
      bez żadnego fachowca z żadnej firmy oferującej dostęp do internetu.

"Telekomunikacja obiecała mi podłączenie do sieci. Bardzo mi zależało na
      sprzęcie dla uczniów. W końcu dotarł, a podłączenia nie dostałam"

Jak nie było łącza to gdzie chciałbyś sobie ten kabelek wsadzić, o boski nie
      potrzebujący fachowca? W gniazdko 220V?
      • 1rape1 Re: podloczenie komputera do sieci 12.01.07, 11:54
        crosser napisał:

> Nie każdy potrafi to zrobic. Nie wystarczy wsadzić skretke w gniazdo w karcie
        > sieciowej, trzeba jeszcze całość skonfigurować. To tak na poczatek. A jak bys
        > czytal ze zrozumieniem to zauwazylbys fakt ze w tresci byla Telekomunikacja a
        > nie jakiśtam fachowiec. Jak takiś mądry to spróbuj sobie sam pociągnąć internet
        > bez żadnego fachowca z żadnej firmy oferującej dostęp do internetu.
        >
        > "Telekomunikacja obiecała mi podłączenie do sieci. Bardzo mi zależało na
        > sprzęcie dla uczniów. W końcu dotarł, a podłączenia nie dostałam"
        >
        > Jak nie było łącza to gdzie chciałbyś sobie ten kabelek wsadzić, o boski nie
        > potrzebujący fachowca? W gniazdko 220V?

Komputer można włączyć nie mając internetu,może nie wiedzą ,to trzeba im
        powiedzieć
        • fagusp Re: podloczenie komputera do sieci 12.01.07, 13:47
          W domu mozesz sobie tak podłączyć. Jezeli dokonujesz zakupu dla
          firmy/instytucji, to zazwyczaj zamowienie obejmuje montaz i konfigurację.
          Jeżeli zostałby wykonany (wbrew specyfikacji) samodzielny montaż, to firma
          dostarczająca mogłaby uchylić się od skutków ewentualnych awarii.
          PS. Duża część nauczyieli to niedostosowane społecznie jełopy, ale mozna im
          dokopać za tyle rzeczy, że po co szukac dziury w całym?
    • presentation1 Chamstwo GW... 12.01.07, 08:11
      Tytul w czasie terazniejszym a chodzi o rzady SLD.Troche logiki Panowie i Panie z Wyborczej.
      • patman Zakłamanie 12.01.07, 08:34
        Rząd chwali się cudzymi "sukcesami", jak mierny wzrost gospodarczy, więc nie widzę powodów, żeby tłumaczyć, że to SLD zawiniło. Pozostaje pytanie - czy Roman zmienił tę patologiczną praktykę. Jeśli nie - jest tak samo winien, jak poprzednik.
        • presentation1 Re: Zakłamanie 12.01.07, 08:36
          Zastanow sie nad soba.Widac czytasz to co ci pasuje do twoich przekonan a nie rzeczywistosci i to jest porazajace.I na takich matolach zeruje Wyborcza.
          • linon Re: Zakłamanie 12.01.07, 08:37
            sądzę, że powinieneś nauczyć się czytać ze zrozumieniem, najlepiej składaj
            literki, to będzie wolniej, ale może uda Ci się zrozumieć to co czytasz
            • milet_z_sedesu Słuszna rada ale trafi w próznię :-) 12.01.07, 08:42
          • linon Re: Zakłamanie 12.01.07, 08:50
            ja wiem, że nic Cię nie przekona, że białe jest białe, a czarne jest czarne
      • linon Re: Chamstwo GW... 12.01.07, 08:36
        Cytat: "A komputery do szkoły dotarły dopiero w listopadzie 2005 r."

to już rządziła ekipa Kaczyńskiego, więc nie wypisuj bzdur presentation1
        • presentation1 Re: Chamstwo GW... 12.01.07, 08:39
          Wybory do Sejmu i Senatu byly zarzadzone na 25 wrzesnia 2005 rok.Czy wam lewakom zamiast mozgu zaserwowano Simone z Kamerunu?
          • milet_z_sedesu Wielbiciel PiSu wyzywa od lewaków???? 12.01.07, 08:42
            Gdzie tu sens gdzie tu logika?
          • linon Re: Chamstwo GW... 12.01.07, 08:44
            komputery zostały zamówione w 2004 r., dostarczone w listopadzie 2005 r., już
            wtedy wiadomo było, kto wygrał wybory i kto rządzi

"Czekaliśmy na komputery dwa lata - opowiada Bogumiła Lenart, dyrektorka SP nr 1
            w Ustce (woj. zachodniopomorskie). Starała się o sprzęt w programie "Pracownia
            komputerowa 2004", wniosek złożyła na początku roku. - We wrześniu przenosiliśmy
            się do nowego budynku, liczyliśmy, że odpalimy tam nowe komputery - mówi Lenart.
            Ale uczniowie musieli jeździć autobusem na zajęcia informatyczne do usteckiego
            gimnazjum. A komputery do szkoły dotarły dopiero w listopadzie 2005 r."
          • linon Re: Chamstwo GW... 12.01.07, 08:46
            nie życzę sobie żebyś nazywał mnie lewakiem, bo nigdy nim nie byłam i tak na
            marginesie to nikt mózgu mi nie wyprał, "pranie mózgu" to robi Tobie jedyne
            słuszna partia
            • presentation1 Re: Chamstwo GW... 12.01.07, 09:02
              Skoro nie lewak to postkomunista a czy to z SLD czy PO bez znaczenia.Jedno szambo.
              • linon Re: Chamstwo GW... 12.01.07, 09:13
                niestety także nie jestem postkomunistą, kiedyś dałam się nabrać na obietnice
                PIS-u, ale w końcu zrozumiałam, że dla władzy są gotowi zrobić wszystko
              • linon Re: Chamstwo GW... 12.01.07, 09:15
                Cieszę się, że w porę „przejrzałam na oczy”, czego i Tobie życzę z całego serca
                • presentation1 Re: Chamstwo GW... 12.01.07, 09:17
                  Piszesz ze w pore przejrzalam.Na podstawie takich tekstow jak ten na ktory odpowiadasz?Smieszne
                  • linon Re: Chamstwo GW... 12.01.07, 09:26
                    Naprawdę wróć do szkoły, bo do rozmowy się nie nadajesz. Jedyne co potrafisz, to
                    obrażać innych, najwyższa pora, aby spadły Ci wreszcie klapki z oczu.

Kończę tą dyskusję z Tobą, bo nie będę zniżała się do Twojego poziomu.
                    Jest takie polskie przysłowie: "Z głupim się nie nagadasz, a z głodym nie najesz".
                    • presentation1 Re: Chamstwo GW... 12.01.07, 09:37
                      Nie obrazam ale stwierdzam fakty.Przeczytaj tytul.Natomiast tekst sugeruje ze winne jest SLD.A przeciez we wspolczesnym dziennikarstwie najwazniejszy jest tytul.Ten akurat sugeruje ze to MEN pod wodza Giertycha nie daje rady z unijna kasa.Ja czytam rozne opcje i jezeli widze takie chamstwo dziennikarskie sygnalizuje je.I to wszystko.
                      Pozdrawiam
                      • kralik111 Re: Chamstwo GW... 12.01.07, 10:15
                        presentation1 napisał:

> Nie obrazam ale stwierdzam fakty.Przeczytaj tytul.Natomiast tekst sugeruje ze
                        w
                        > inne jest SLD.A przeciez we wspolczesnym dziennikarstwie najwazniejszy jest
                        tyt
                        > ul.Ten akurat sugeruje ze to MEN pod wodza Giertycha nie daje rady z unijna
                        kas
                        > a.Ja czytam rozne opcje i jezeli widze takie chamstwo dziennikarskie
                        sygnalizuj
                        > e je.I to wszystko.
                        > Pozdrawiam

Powiedz no presentation1, dlaczego nie reagujesz na chamstwo gdy premier chwali
                        sie wzrostem gospodarczym? Przeciez wszyscy wiemy, ze to nie jego zasluga,
                        prawda ?
                        :)))))))))))))))))
          • kolargolo lewacka to jest obecna koalicja 12.01.07, 09:49
            podwyzsza podatki, blokuje prywatyzacje, zmniejsza konkurencje, a zwieksza
            socjalizm, lewaku.
    • krzych.korab Kupowanie niecentralne oznacza brak dodatkowych 12.01.07, 08:16
      dochodów w centrali.
    • wesoly_siewca_pesymizmu Re: MEN nie potrafi wydawać unijnych pieniędzy 12.01.07, 08:20
      "Czekaliśmy na komputery dwa lata - opowiada Bogumiła Lenart, dyrektorka SP nr 1
      w Ustce (woj. zachodniopomorskie). Starała się o sprzęt w programie "Pracownia
      komputerowa 2004","

Wychodzi na to, że nowa koalicja jest skuteczniejsza od tej bandy złodziei z
      SLD. Jestem coraz bardziej przerażony.
      Co do przetargów, to powinni dogadać się z dellem, hp, fujitsu i zrobić przetarg
      na markowe komputery żeby znowu nie wygrała jakaś firma z Pcimia dolnego
      oferująca najtańszy sprzęt z podzespołami klasy noname.
      • frant3 Re: MEN nie potrafi wydawać unijnych pieniędzy 12.01.07, 08:30
        A Giertych robi to samo - zabiera pieniadze samorządom.
        Z Dellem to już próbowała dogadać się Wojsko Polskie, ale uparty Dell nie chciał im dostarczyć komputerów ze starymi złączami PS/2, tylko proponował jakieś science-fiction USB.

--
        Frant - humor, satyra, krytyka
        • wesoly_siewca_pesymizmu Re: MEN nie potrafi wydawać unijnych pieniędzy 12.01.07, 08:39
          Nie mówię o dogadaniu, tylko o sformułowaniu wymagań w taki sposób, żeby odsiać
          badziewiaków :)

A o co chodzi z WP i Dell bo nie znam sprawy?
          • frant3 Re: MEN nie potrafi wydawać unijnych pieniędzy 12.01.07, 09:05
            Ten artykuł powinien troszkę Ci ją przybliżyć:
            di.com.pl/news/15267,5.html
            • wesoly_siewca_pesymizmu Re: MEN nie potrafi wydawać unijnych pieniędzy 12.01.07, 09:09
              Buahaha, dobre, dzięki:) Poprawiłeś mi humor :D
              • zartiepl Re: MEN nie potrafi wydawać unijnych pieniędzy 13.01.07, 09:13
                Wojsko dobrze wie czego chce, na komentarze 12-latków proponuję nie zwracać uwagi. USB umożliwia bardzo łatwe wyniesienie danych.
      • daktylek Re: MEN nie potrafi wydawać unijnych pieniędzy 13.01.07, 11:42
        wesoly_siewca_pesymizmu napisała:
        Co do przetargów, to powinni dogadać się z dellem, hp, fujitsu i zrobić
        przetarg na markowe komputery żeby znowu nie wygrała jakaś firma z Pcimia
        dolnego oferująca najtańszy sprzęt z podzespołami klasy noname.

Dogadać się wcześniej? To własnie nazywa się korupcja:)
        Poza tym te "markowe" firmy wcale nie są zainteresowane tymi kontraktami.
    • wsba Samorządy lepiej rządzą pieniędzmi 12.01.07, 08:22
      Samorządy lepiej rządzą pieniędzmi !!!
    • agent800 Re: MEN nie potrafi wydawać unijnych pieniędzy 12.01.07, 08:51
      Centralne zakupy - centralne łapówki. Nagonka w przetargach doprowadza też do
      dostarczania sprzętu kiepskiej jakości, breku pieniędzy na konserwację, brak
      nadzoru w miejscu instalacji. Jedna wielka klapa i marnotrawienia pieniędzy.

Na szkoły, które wezmą pracownie też była łapanka. Część szkół ma już
      pracownie, część nie ma kompetentnych nauczycieli i pieniędzy na instalację.

Natomiast nie sposób dostać np. komputerów do poszczególnych pracowni
      wyposażonych w sprzęt multimedialny lub specjalizowany do zajęć.

Oczywiście urzędasy w samorządach też to spieprzą i wezmą łapówki, dadzą sprzęt
      znajomym i zlecenia też znajomym, ale straty będą mniejsze. Więcej decyzji na
      poziom szkół.
    • dudala76 Oszołomy zamknijcie się i posłuchajcie mnie 12.01.07, 09:02
      Moja szkoła została obdarowana tym sprzętem. Oto jak wyglądał proceder odbioru
      pracowni:
      - na 3 tygodnie przed przyjezdza podwykonawca, aby zrobić okablowanie. Niestety
      nie można było sprawdzić jego jakości, skoro nie było sprzętu
      - około południa do szkoły dzwoni telefon że komputery jadą
      - panuje euforia, bo miały być 8 miesięcy wcześniej
      - wszyscy czekają czekają czekają
      - "monterzy" przyjeżdzają około 17 i baardzo wolno biorą się do roboty. Efektem
      czego instalacja 2 pracowni kończy się o 3 rano. Proszę sobie wyobrazić nasze
      zmęczenie jako nauczycieli. Mieliśmy cały dzień zajęcia a pozniej czuwanie nad
      fachowcami do 3 rano ( oczywiscie za darmo ). O 3 rano nie jest możliwością
      sprawdzenie wszystkiego,bo człowiek o tej porze myśli o śnie. CO ciekawe
      praktyki porannych instalacji były stosowane nie tylko u nas ale i w innych
      szkołach
      - po jakimś czasie okazuje się, że sprzęt to dziadostwo. patchcordy są tak
      lipne ,że wypadają z gniazd pod wpływem sił grawitacji, myszy wysiadają po
      tygodniu itd
      - DO serwisu nie można się dodzwonić, ponadto znajduje się on na drugim krańcu
      IV RP
      - jakość sprzętu jest FATALNA.

Także ktoś zarobił grube pieniądze kosztym biednego szkolnictwa
      jesien jest fajna,bo każdy może dostać z liścia
      • 1rape1 Re: Oszołomy zamknijcie się i posłuchajcie mnie 12.01.07, 12:20
        szkołach
        > - po jakimś czasie okazuje się, że sprzęt to dziadostwo. patchcordy są tak
        > lipne ,że wypadają z gniazd pod wpływem sił grawitacji, myszy wysiadają po
        > tygodniu itd
        > - DO serwisu nie można się dodzwonić, ponadto znajduje się on na drugim krańcu
        > IV RP
        > - jakość sprzętu jest FATALNA.
        >
        > Także ktoś zarobił grube pieniądze kosztym biednego szkolnictwa
        > jesien jest fajna,bo każdy może dostać z liścia

Aj odkrycie !A fachowcy od kabelków,to pewnie brali 30 zł za godzinę
        he:)
    • jhbsk Żadna nowość 12.01.07, 09:14
      Urzędasy wszystko są w stanie zmarnotrawić.
    • e.gajowa MEN nie potrafi wydawać unijnych pieniędzy 12.01.07, 09:45
      Moi mili internauci, mam do was apel. Nie narzekajcie, nie psioczcie tylko
      zacznijcie od swojego środowiska zwalczać korupcję. Zwalczajcie i napiętnujcie
      ustawiane przetargi, pomóżcie szkołom na własnym terenie /za darmo/ w
      sprawdzaniu instalatorów, którzy też nie do końca mogą być uczciwi.
      Pomóżcie /za darmo/ dyrektorowi sprawdzić dostarczony sprzęt czy jest zgodny ze
      specyfikacją na fakturze. Znam życie, dobre uczynki zwracają się z nawiązką
      natomiast z biadolenia, narzekania i czekania że ktoś centralnie upora się z
      patologią do niczego nie prowadzi. Pozdrawiam.
    • xtrin234 Ale ładna propagandówka 12.01.07, 10:13
      W ostatnim akapicie wspominacie, że chodzi o czasy SLD :)))
    • zibi_mazurak MEN nie potrafi wydawać unijnych pieniędzy 12.01.07, 10:14
      A wiceambasador USA dobrze nam radził: zdymisjonować Giertycha.
    • gucio27 Re: MEN nie potrafi wydawać unijnych pieniędzy 12.01.07, 10:24
      A znasz się na administrowaniu SBS-em?
      • dudala76 Re: MEN nie potrafi wydawać unijnych pieniędzy 12.01.07, 10:35
        znam się, ale o jakiej sieci tu mówić, skoro wadliwe okablowanie uniemożliwia
        pracę
    • neilyoung Re: MEN nie potrafi wydawać unijnych pieniędzy 12.01.07, 11:37
      departament funduszy strukturalnych kierowany przez niejaką branecką, jest
      siedliskiem korupcji. Pani Brancka za pieniądze z łapówek urziła siebie i swoje
      córki. Departament znany jest również z afery dotyczącej zakupu pomocy
      szkolnych gdzie w przetargu od lat wygrywa ta sama firma elbox.
      A dlaczego projekt „Pracownie komputerowe dla szkół w 2006 roku” wygrał OSI
      computrain? Z tych samych powodów. Na przykłąd Laptopami zostali obdarowani
      pracownicy MEN odpowiedzialni za przetarg.
      • nela42 Re: MEN nie potrafi wydawać unijnych pieniędzy 12.01.07, 13:23
        Skoro posiada sie takie informacje , to obowiązkiem jest dostarczenia takiego
        zawiadomienia do prokuratury.Gdyby każdy to robił nie byłoby takich
        przewinień.A tak to tylko puste oskarżenia i nigdy nie będą wyciagniete
        konsekwencje.A to nasze wspólne pieniądze i nasze prawo, aby były stosownie
        wydatkowane.Polacy uważaja wszystko za donos, ale widocznie wolą patrzeć jak
        kwitnie korupcja niż zacząć z nią walczyć.
    • karol99321 A SZKOŁY 12.01.07, 13:33
      pracują na liczydłach ;)
    • krisp78 MEN nie potrafi wydawać unijnych pieniędzy 12.01.07, 14:40
      Fachowcy z Wyborczej: "Ustka (woj. zachodniopomorskie)"!!!
    • at_work Samorząd, to nie rząd, A MEN? 12.01.07, 15:13
      AMEN

_
      Szczekaczka
    • neiden MEN potrafi wydawać 12.01.07, 15:20
      pieniadze ,ale czy robione jest to prawidlowo to jest inne pytanie.czy to byla
      nieumiejetnosc czy kanciarstwo odpowiedzialni powinni byc usunieci ze stanowisk.
    • bambi7 Re: MEN nie potrafi wydawać unijnych pieniędzy 13.01.07, 10:50
      Żeby włączyć cokolwiek trzeba mieć "pozwolenie na użytkowanie" (tak jest
      niestety w instytucjach, a szkoly sie do nich też zaliczają) - bzdurne prawo,
      ale prawo. Zresztą często szkoły dostają niezainstalowany Windows (jedynie jest
      dołaczona płyta CD Windows) i wsadzenie wtyczki do gniazdka nic nie da. A
      taka "pani Basia" w wieku 50 lat raczej nie da rady sama zainstalować systemu
      (i trzeba płacić z kasy szkoły za "fachowca")

to tak samo jak w budownictwie - dopóki nie zrobisz uprawnień wysokościowych