Dodaj do ulubionych

Ja Was chyba nie rozumiem...

IP: *.toya.net.pl 11.05.03, 13:58

test nie był ani łatwy, ani trudny. był normalny. i to nawet prostszy od
próbnych, w opinii wielu prostszy od zesłorocznego tak humana, jak i mat. -
przyr.. pytania były jasne i dobrze sformułowane, z wyjątkiem dopisku przy
podaniu o niewpisywanie swoich danych, który był różnie interepretowany.
wiersz był kiepski, ale też nie na tyle, by marudzić o niespotykanej
trudności.

pytania o jajko też wcale przerażające nie były. owszem, zrobiłam tam błędy,
ale wiem że wynikają z moich braków, a nie ze spisku pani minister Łybackiej,
i mam odwage to głośno i wyraźnie powiedzieć.

zadania otwarte były prościutkie. wzór na koło i umiejętność podstawiania
danych do wzoru i przekształcenia to chyba podstawa. zadanie o zajączku było
dziecinne, wymagało jedynie pobieżnej orientacji w optyce, która to jest
objęta podstawą programową z fizyki.

w zadaniu o benzynie nie było żadnych haczyków, znowu wystarczyło
podstawianie danych i przekształcenia.

osobiście udalo mi się popsuć podanie i nie wiem czy uznają mi odpowiedź o
stańczyku na humanie, poza tym z oceną rozprawki moze być różnie. zamkniete
mam bezbłędnie.

w matematyczno - przyrodniczym mam trzy błędy w zamkniętych (tak tak, Moi
Drodzy, w słynnych probówkach, oddychaniu tlenowym i żółtku, i sama jestem
sobie winna, bo 2/3 tego to moja bezmyślność, a 1/3 niewiedza. :-))) i nie
wiem czy mi uznają przekształcenie wzoru na ilośc przejechanych km, i
oczywiście jak ocenią sposób obliczeń, ale wyniki mam oki.

ogólnie jestem zadowolona.

tłumaczenie sie stresem raczej mnie śmieszy. nie wiem do jakich wy szkół
chodzicie, ale jeśli tak się boicie presji otoczenia, to z tej okazji trzeba
było solidnie sie uczyć i powtórzyć. nie udaje, ze ja to zrobiłam, bo nie
zrobiłam, ale przy ilości dostępnych testów nie byłoby to nic trudnego.

u nas na egzaminie wszyscy byli uśmiechnięci i wiedzieli, że nerwy nie
pomogą. poza tym mieliśmy świadomość dobrego przygotowania. nikt nie ściągał,
nikt nie podpowiadał. nikt nie histeryzował ani przed, ani po.

chodze do jednego z lepszych łodzkich państwowych gimnazjów, w zeszłym roku
mieliśmy wysoką średnią punktów z egzaminów. nie jesteśmy klasą z jakimś
super profilem, składającą się z wybrańców z dodatkowego naboru. zadania z
mamtmy i fizyki , podobne do egzaminacyjnych , mieliśmy , owszem , na
klasówkach, i to nawet czasem nie na piątke, ale na czwórke - trójke.

egzamin nie jest po to, żeby wszyscy dostali po 50 pkt i powiedzieli że był
łatwy. wtedy nikt nie czepialby sie cke ani nie wysyłał egzaminatorów i
twórców pytań pod sąd.
tylko że egzamin ma odzwierciedlać
1. poziom wiedzy ucznia
2. poziom nauczania w szkole.
jeśli są one niskie, na egzaminie to wyjdzie. przykro mi że niektórzy pewnej
partii materiału jeszcze nie przerobili, ale mogą winić za to tylko siebie
lub też osoby ich uczące. nie bylo ani pytań maturalnych, ani takich, na
które odpowiedzi nie możnaby znależć w podręcznikach.
a co do liceów, to z oczywistych względów chcą one przeprowadzić selekcję. i
nie da sie nic poradzić na to, że korzystniej jest przyjąć kandydata z
większą liczbą punktów niż mniejszą. nauczyciela w LO nie będzie interesowało
co pani w gim. zdążyła na matmie przerobić, tylko będzie wymagał konkretnej
wiedzy i umiejętności.

sama nie wiem gdzie się dostanę, i ile mam punktów, ale nawet jeśli bede mieć
po 35 i nie dostane sie tam gdzie bym bardzo chciała, potrafie sobie to
wyjaśnić bardzo prosto. dużo prościej niż upośledzneiem systemu.

mimo wszystko, życzę wszystkim jak najlepszych wyników.

Ajrisz.

Obserwuj wątek
    • Gość: ajrisz Ja Was chyba nie rozumiem...2 IP: *.toya.net.pl 11.05.03, 14:07
      aha, i co do zarzutów o nieszczęsne mole, to było to chyba najprostsze pytania,
      bo ani troche nie wymagało wiedzy na temat moli, tylko odpowiedniego działania
      na notacji wykładniczej. mol należało potraktować jak każde inne cyferki, a nie
      panikować na dźwięk trudnego słowa. MIMO WSZYSTKO MYŚLENIE NIE BOLI!
      • Gość: chemik Re: Ja Was chyba nie rozumiem...2 IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 11.05.03, 14:29
        dlugie tp troszke ale przeczytalam, rozczarowalas mnie w ostatnim zdaniu,
        napisalas dobrze, rozsądnie, z klasą, a na koncu chamsko przywalilas...
        • Gość: ajrisz w kwestii chamskiego końca IP: *.toya.net.pl 11.05.03, 14:44
          drogi chemiku,

o który ci koniec chodzi? o to, że mi przykro, że niektórym nie poszlo (jest mi
          przykro, bo to paskudne kiedy komuś coś nie wychodzi, coś co może zaważyć na
          reszcie życia, choć niekoniecznie, ale jeszcze paskudniejsze jest szukanie winy
          wszędzie, byleby poza sobą), to że napisałam że w liceach nikt sie nie cacka
          ani nie lituje, tylko liczą punkty i na tej podstawie przymują, i przeskoczyć
          się tego nie da, czy też o to, że myślenie nie boli? otóż nie boli, choć
          przyznałam że bezmyślne błędy też mi sie trafiły. jak każdemu. jeśli kogoś tym
          uraziłam, to przepraszam, ale taka jest moja opinia. nie twierdze ze osoby
          robiące bezmyślne błedy nie myślą, tylko że sie nie koncentrują, może lepiej
          gdybym sformułowała to jako "Koncentracja nie boli".
          • Gość: chemik Re: w kwestii chamskiego końca IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 11.05.03, 14:50
            chodzilo mi tylko o 'MIMO WSZYSTKO MYŚLENIE NIE BOLI!' zaakcentowane
            najwyrazniej
            • Gość: ajrisz w takim razie.... IP: *.toya.net.pl 11.05.03, 14:56

przyznam się więc do niefortunnego sformułowania, nieładnie komponującego się z
              całą poetyką działu edukacja ostatnimi czasy :-)

Koncentracja zatem nie boli. chciaż nie uważam myślenia za obraźliwe,
              wielokrotnie mi samej to powtarzano, i zapamiętać się udało i wyciągnąć jakieś
              wnioski, ale jeśli to kogokolwiek obraża...

(oki, przznam się jeszcze, jest to też wynik rozdrażnienia postami ciężko
              rozżalonych świetnych uczennic i pełnymi pretensji postulatami przeciw
              wszystkim od nauczycieli po premiera)

pozdrawiam.
              • Gość: chemik Re: w takim razie.... IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 11.05.03, 15:00
                :D:D:D
                sorka ze sie czepiam :)
                • Gość: ajrisz :-) IP: *.toya.net.pl 11.05.03, 15:03
                  alez prosze bardzo się czepiać!

po to jest forum, żeby sie czepiać i łapać za słowa, dopóki jest to w granicach
                  rozsądku, to bardzo sie ciesze...

swoją drogą, miło że ktoś wogóle tego mojego tasiemca przeczytał :-)
                  • Gość: Mag Hmm... IP: *.Astral.Lodz.PL 11.05.03, 15:36
                    To się przyczepię.
                    Nie ścinaj tych włosów, cholero!
                    • Gość: ajrisz Re: Hmm... IP: *.toya.net.pl 11.05.03, 15:38
                      eh, kto to widział osobiste sprawki na forum publicznym załatwiać!

jestem doprawdy urażona szczerze! :-)))))))

musze ściąć, raz ze są niewygodne, dwa że wyglądam w nich jak niedorośnięty
                      krasnal, czyli niżej niż zwykle
                      • Gość: Mag Ihaha! IP: *.Astral.Lodz.PL 11.05.03, 15:40
                        No tak. Mogę się zamienić- 10 cm wzrostu za 10 cm włosów. Co ty na to?

Poza tym i tak nikt tego nie czyta.
                        A to o wiele zabawniejsze niz zalatwianie spraw prywatnych na gg. :P
                        • Gość: Mag Kehm? IP: *.Astral.Lodz.PL 11.05.03, 15:41
                          Wiesz, ze sztuczny tłok robimy??
                        • Gość: ajrisz Re: Ihaha! IP: *.toya.net.pl 11.05.03, 15:42
                          nikt nie czyta? phi. wielkie dzieki za docenienie moich starań! :-P

te cm to mają był zwykle, kwadratowe czy sześcienne?

poza tym może byś sie pomądrowała na temat egzaminu, Szanowna Koleżanko Z Klasy
                          Warzywnej????
                          • Gość: Mag Buraki górą! IP: *.Astral.Lodz.PL 11.05.03, 15:44
                            Ale egzamin juz zdałam, szanowna pani kolezanko z klasy egzaminacyjnej. Albo
                            cokolwiek.

A cenmtymetry szescienne, oczywiscie, taka zapakowana kostkę. Jak siano czasami
                            na polach się widzi.

O!!!!!1
                        • Gość: chemik Re: Ihaha! IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 11.05.03, 15:43
                          i tu sie wtrące bo czytam, tylko ze za bardzo nie wiem o co lata :)
                          jak chcesz zciac to zatnij, najwyzej bedziesz zalowac :)
                          • Gość: Ajrisz vel ania Re: Ihaha! IP: *.toya.net.pl 11.05.03, 15:44
                            czy ja wiem czy tego ustrojstwa można żałować? ja tam chce, ale jest całe lobby
                            przeciwników.... i tak zetne :-)
                            • Gość: A. Re: Ihaha! IP: *.toya.net.pl 11.05.03, 15:45
                              Mag, złoto, uważasz ze mam włosy jak siano? to ja sie zetne tak, że li i
                              jedynie rżysko na łbie mi pozostanie!
                              • Gość: Mag Tia... IP: *.Astral.Lodz.PL 11.05.03, 15:47
                                Jak łąka pełna stokrotek, słoneczko. Jak zetniesz to będzie trawą śmierdziało.
                                I zacznę kichać. I nie będę mogła się w twoim towarzystwie pokazywać, bo bede
                                miala czerwony nos. Bo na trawę jestem uczulona.
                                • Gość: ajrisz Re: Tia... IP: *.toya.net.pl 11.05.03, 15:48
                                  eeeeeeeeeeeeeeeeeehe..... moze jeszcze powiedz że mi tam życie kwitnie na tej
                                  łące, może sie nie obraże :D
                            • Gość: Mag Do Ani vel Ajrisz IP: *.Astral.Lodz.PL 11.05.03, 15:45
                              To my tez cos ci zetniemy. Łeb. Gilotyną. IHAHA!
                              • Gość: ajrisz tracącGłowe Re: Do Ani vel Ajrisz IP: *.toya.net.pl 11.05.03, 15:47
                                Mag, to dobrze ze po egzaminie...... do matury by odrosła.... jesli by mnie,
                                matolice, dopuścili.....
                                • Gość: Mag Żur. IP: *.Astral.Lodz.PL 11.05.03, 15:48
                                  Nie, nie dopuszcza. O Matko i Corko!@ Bedzie miala 98 pkt i jeszcze jej malo.
                                • Gość: Mag Oka, koniec. IP: *.Astral.Lodz.PL 11.05.03, 15:51
                                  Porobiłam sztuczny tłok, idę. Pożalić się nad swoim losem :P
                                  Memento.
                          • Gość: Mag Do Chemika IP: *.Astral.Lodz.PL 11.05.03, 15:45
                            Ale ona ma ponad metr tych włosów! Taki piękny kolor! I grube! I duzo! To
                            byłaby profanacka co najmniej. Albo świętkokractwo.
                            • Gość: chemik Re: Do Chemika IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 11.05.03, 15:48
                              a jaki to ten piekny kolor?
                              jak rude to nie ścinać!
                              • Gość: ajrisz płaczšc Re: Do Chemika IP: *.toya.net.pl 11.05.03, 15:50
                                nie, nie rude. szary blond...... buuuuuuuuuuuuuuuu............. mam sie
                                przefarbić????? abuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu........... czuje sie
                                blondynkšš.........

mag, choćby i mi sie pijany i szcę�liwuy egzaminator trafił, to i tak mam razem
                                3 błedy w zamkniętych, �le rozprawke i wzrór, i pare innych pierdół. buuuuuuuuuu
                                • Gość: Mag DO Ani aka Ajrisz IP: *.Astral.Lodz.PL 11.05.03, 15:53
                                  Ale bedziesz miala + 3 za wypracowanie znajac ciebie. jeszcze pulitzera ci
                                  dadzą/
                              • Gość: Mag Re: Do Chemika IP: *.Astral.Lodz.PL 11.05.03, 15:52
                                Nie rude, ale takie żytnio (znajome?? :D)- złote. No cudo! Taki blond, ale nie
                                za jasny.
                                • Gość: ajrisz Re: Do Chemika IP: *.toya.net.pl 11.05.03, 15:54
                                  ale nie rude, więc chemik mówi że ścinac! jestem usprawiedliwiona!
                                  • Gość: Mag Ale wtedy... IP: *.Astral.Lodz.PL 11.05.03, 15:57
                                    ja cię znajdę na tym barlickim i dobiję.

Oka, lecę. musze poszukac jakiejs ladnej stronki z poezja m.p

Howgh!
    • Gość: Nobody Re: Ja Was chyba nie rozumiem... IP: *.bielsko.dialog.net.pl 11.05.03, 16:40
      W zadaniu z zajączkiem nie trzeba nic z fizyki tylko troche matmy i logiki.
      Ludzie, mi to zajęło nie całą godzine i bedem miał około 46/50 z mat-przyr.
      Z tą skorupką to była wyliczanka, ale trafiłem ! :P
      • Gość: ajrisz Re: Ja Was chyba nie rozumiem... IP: *.toya.net.pl 11.05.03, 16:53
        ale jestem tego samego zdania! zajączek rzeczywiście dałby sie podejść na
        logike, z tym że akurat opytyki miałam ten fragment, i mogłam swobodnie z tego
        korzystać.

zajęło mi to podobny czas, z tym że siedziałam i do oporu sprawdzałąm wszystkie
        głupoty i inne jednostki.
    • cantarellla Re: Ja Was chyba nie rozumiem... 11.05.03, 17:22
      heh.

:-)
    • Gość: ajrisz zabawne IP: *.toya.net.pl 12.05.03, 00:09
      tak sobie jeszcze pomyślałam, ze w sumie jedyną rzeczą naprawde ten egzamin
      ośmieszającą, jest sposób sprawdzania.

punkty są za takie głupoty, za takie banały... to śmieszne że zadaniu wartym 5
      pkt. można dostać 4 pkt. bez poprawnie obliczonego wyniku.

i jesli mają niesprawdzać brudnopisów, to konsekwentnie! i jeśli czarny
      długopis, to czarny.

gimnazjaliści to nie idioci, a te testy są skonstrowane tak, że pisząc bzdury
      dostaje sie punkty.

może ucieszą sie niektórzy, może jestem małpa, w sumie też bede miała z tego
      jakieś 2 pkt. do przodu, ale według mnie, i dla mnie, to prawie uwłaczające.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka