jungervater 13.04.07, 11:16 A gdzie można znaleźć te pytania? Myślałem, że gdzieś na stronach GW można będzie przejrzeć, co dzieci muszą umieć. Pozdrawiam JV Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
muhi1 Sprawdzian z błędem 13.04.07, 11:30 Fachowców zwolniono(stare baby, komuchy, nie swoi itp., itd.), zatrudniono kółka różańcowe, to i taki efekt. Tamcy byli be, ale ci to cacy. Fachowcy jak z koziej..... Dobrze, ze nie napisali o KEN, ze powstała np. w 1945 roku. Martwi mnie bardziej, że dzieci mogą zapamiętać błędną informację, nikt jej nie sprostuje, a potem będa się powoływać na sprawdzian. Odpowiedz Link Zgłoś
danuta49 Zostali prawie wszyscy, równie niekompetentni jak 13.04.07, 18:38 zawsze!Odeszły dwie dyrektorki OKE, ale to nie OKE przygotowują arkusze!Nowy dyrektor CKE Legutko był wieloletnim dyrektorem OKE w Krakowie!!!Oni po prostu są wszyscy w tym CKE/OKE z rozdania wybitnej reformnatorki (twórczyni gimnazjów!)Dzierzgowskiej.I są równie jak ona "kompetentni";-)Tyle, że wcześniej ich media kryły, nie pisały o znacznie większych wpadkach!!!;-) Odpowiedz Link Zgłoś
nauczyciel33 Re: Zostali prawie wszyscy, równie niekompetentni 13.04.07, 19:42 Legutko jest w CKE od sierpnia, ma starą ekipę warszawską i niedużo może zrobić. Jeśli on ich nie wypierniczy, MEN wypierniczy jego.MEN wydał ostry komunikat www.men.home.pl/CMS/artykul.php?article=170 Poczekajmy na wpadki na maturze, bo sprawdzian to małe piwo. Zgadzam się z danutą, media przez ostatnie dwa lata kryły wpadki CKE na maturze. Teraz - skąd nagle takie zainteresowanie? Będzie ostro. Odpowiedz Link Zgłoś
danuta49 Legutko był w CKE przy maturze 2006,więc wcześ- 13.04.07, 22:07 niej niż piszesz - przynajmniej od kwietnia, a więc już rok!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nauczyciel33 Re: Legutko był w CKE przy maturze 2006,więc wcze 13.04.07, 23:27 Nie. W CKE jest od sierpnia lub lipca.Po tym,jak RG wyrzucił poprzedniego dyrektora za opóźnienia w ogłaszaniu wyników matury Oczywiscie przy samych maturach jako takich jest od dawna,jako dyrektor OKE małopolskiej. Do tego nie było konkursu na dyrektora CKE,jest p.o.pełniący obowiązki,czyli pracodawca może go wyrzucić bez żadnych formalności. Człowiek zdolny i nowoczesny (pozdrawiam),ale "fachowcy" warszawcy są nie do ruszenia. Njalepszy dowód tabelka przeliczeniowa poziom podstawowy/rozszerzony. Jak sie zmienia firmę, trzeba zabrać ze soba swoich zaufanych ludzi Jak mówię, poczekamy do matury.Moze wtedy media poruszą tematy sygnalizowane przez środowisko od dawna-błędy w kluczu,źle skonstruowane polecenia, dwuznaczności,arogancja CKE.Bo teraz błąd w maturze to błąd ministra Giertycha,więc Legutko będzie zbierał baty. Odpowiedz Link Zgłoś
danuta49 A ja go pamiętam z matury!;-) 14.04.07, 01:36 Sawickiego(byłego ministra i niebyłego pijaczka) zwolniono oficjalnie bo nie chciał przesunąć deklarowanego(!) terminu ogłoszenia wyników matury! Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: Sprawdzian z błędem 13.04.07, 12:24 "Tekst z błędem podano w sprawdzianie jako źródłowy za internetową encyklopedią Wikipedia. " A od kiedy to Wikipedia jest wiarygodna ? Odpowiedz Link Zgłoś
roo72 Re: Sprawdzian z błędem 14.04.07, 00:21 > "Tekst z błędem podano w sprawdzianie jako źródłowy za internetową encyklopedią > Wikipedia. " > A od kiedy to Wikipedia jest wiarygodna ? Od momentu jest powstania. Ale w tym przypadku doszło do przekłamania ze strony autorów testu bo na Wikipedii nigdy takiego stwierdzenia nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
julka571 sabotaż??? 13.04.07, 12:32 A mi to pachnie sabotażem. Albo nad testem pracowali debile i niedouki. Nie wiem co gorsze:( Odpowiedz Link Zgłoś
ojojoj1 Giertych chciał "zweryfikować historię" 13.04.07, 12:32 I zrobił pierwszy krok :D Odpowiedz Link Zgłoś
dziedzicznacytadelafinansjery Wikipedia źródłem??? 13.04.07, 14:50 Niezależnie od tego czy faktycznie był tam ten byk czy nie, to traktowanie Wikipedii jako źródła wiedzy faktograficznej uznaję za istotną nieroztropność ze strony autorów tekstu. Odpowiedz Link Zgłoś
6aleksander6 Re: Wikipedia źródłem??? 13.04.07, 15:02 A dzisiaj pani przeczytała nam tekst o KEN i zapytała czy widzimy w tym jakiś błąd. Ja odpowiedziałem i dostałem 10 już szóstkę z historii. =-) (-: Odpowiedz Link Zgłoś
roo72 Re: Wikipedia źródłem??? 14.04.07, 00:23 > A dzisiaj pani przeczytała nam tekst o KEN i zapytała czy widzimy w tym jakiś > błąd. Ja odpowiedziałem i dostałem 10 już szóstkę z historii. =-) (-: Tak? To napisz proszę jaki błąd zobaczyłeś i w którym miejscu tego hasła. -- Artificial intelligence is no match for natural stupidity. Odpowiedz Link Zgłoś
diamencik777 Re: Wikipedia źródłem??? 14.04.07, 12:09 a ty nam powiedz co ma Sąd Czteroletni do KEN'u? ja ci powiem. tyle co masło do telewizora. Komisja Edukacji Narodowej- była pierwszym ministerstwem oświaty publicznej w Polsce i Europie. powołana przez Sejm (ale nie do chol.ery Czteroletni!) 14 października 1773 na wniosek króla Stanisława Poniatowskiego. Sejm Czteroletni (inaczej Sejm Wielki)- Sejm zwołany 6 października 1788 za zgodą. czyli jakieś 15 lat później! i to już jest wystarczający bład. teraz chyba nawet debil rozumie. a ty? Odpowiedz Link Zgłoś
roo72 Re: Wikipedia źródłem??? 15.04.07, 03:26 > a ty nam powiedz co ma Sąd Czteroletni do KEN'u? Nic, problem z tym, że w Wiki nie było nic takiego napisanego. Autorzy testu napisali nieprawdę. > i to już jest wystarczający bład. teraz chyba nawet debil rozumie. a ty? Ja też, tylko, że jak już napisałem tego błędu nie było w Wiki, a więc nie można było dostać szóstki za jego znalezienie. A czy Ty to teraz rozumiesz? -- Artificial intelligence is no match for natural stupidity. Odpowiedz Link Zgłoś
zielka Re: Wikipedia źródłem??? 16.04.07, 09:35 Roo72, czesc:) Ale mlody czlowiek wyzej, nie mowi, ze przeczytano mu tekst o KENie z Wikipedii, ja zrozumialam, ze nauczycielka mu przeczytala tresc testu dla szostoklasitow, gdzie blad byl. uklony, ziel (~~~~) Odpowiedz Link Zgłoś
icc217 Co za bzdurne pytanie! 13.04.07, 15:01 Ani mnie, ani nie pozwolilbym swojemu dziecku uczyc sie takich bredni. To nie ma nic wspolnego z edukacja. Glupi kraj, nic wiecej ... Odpowiedz Link Zgłoś
m824 Wikipedia jako źródło - ha ha ha 13.04.07, 16:47 ja pier.dzielę.... to n państwowych egzaminah podaje się teraz Wikipedię jako źródło??? szkoda pisać... komentarza i takiego egzaminu :-/ Wikipedia jako żródło.... ha ha ha - dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
mag-ia1 Re: Sprawdzian z błędem 13.04.07, 17:10 nie rozumiem po co w teście pytanie z 6 tomami encyklopedii, skoro eksperci piszący tekst posługują się Wikipedią jako żrodłem. Odpowiedz Link Zgłoś
diamencik777 Re: Sprawdzian z błędem 14.04.07, 12:03 ech.. dokładnie. Wikipedia-okej, fajnie, że jest. ale gdzie do cho.lery na teście kompetencji jako źródło? pan Giertych chyba działa jak niegdyś zaborcy- chce z nas zrobić głupi kraj, aby łatwiej było nami rządzić _^_" Odpowiedz Link Zgłoś
sign.in Sprawdzian napisali 13.04.07, 17:30 przyszli autorzy jedynie słusznych podrędczników w linii partii LPR Odpowiedz Link Zgłoś
iq5 Sprawdzian z błędem 13.04.07, 17:36 Ale kiepy jakie "28 zadan??" i to ma byś sprostowanie!!Wy piszecie cos o czym nie macie pojęcia!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
diamencik777 Re: Sprawdzian z błędem 14.04.07, 12:15 było 26 zadań. ale się uśmiałam jak czytałam to i przeczytałam 28. *lol* Odpowiedz Link Zgłoś
mag-ia1 Re: Sprawdzian z błędem 14.04.07, 12:23 ciekawe co Wikipedia z tym teraz zrobi, skoro w jej tekście nie było, a na sprawdzianie jako żrodło jest podana. Odpowiedz Link Zgłoś
6stoklasista Re: Sprawdzian z błędem 14.04.07, 15:24 A gdzie przepraszam!!!, A gdzie winni i konsekwencje dla niechlujów i ignorantów, którzy uczą dzieci by sprawdzały najpierw czy w pytaniach mądrych komisji nie ma błędów. Proponuje, by na kolejnym egzaminie komisja szkolna, na miejscu w sali gimanstycznej miała 30minut na sprawdzenie pytań i korektę głupot wypisywanych przez centralną komisję egzaminacyjną. Dzieci za błędy na tym egzaminie otrzymają karę w postaci odjęcia punktów, a jaka kara spotka tego, który podpisał się pod tą fuszerką-zadaniem i pod tym egzaminem? i wziął kasę za ten wytwór z pewnością z prawami autorskimi. Dzieciaki uczą się szybko i wiedzą, że nie mogą sie mylić a nauczyciel może i to bezkarnie. Niezły start w życie. Sprawiedliwość zależy od krzesła na którym się siedzi. Wspomne o karygodnym pogwałceniu prawa cytatu i wmawianiu w tekście egzaminu że wikipedia może być źródłem nonsensownych informacji. Gdzie przepraszam dla Wielkich Wikipedystów. MEN stracił jakąkolwiek powagę w oczach całego rocznika, są skuteczni :-) i to na przykładzie KEN, którego MEN mieni się być kontynuatorem. Ważniejsze są mundurki. A poniżej żenująca wymówka MENu, godna przedszkolaka. Wyja ś nienie Tekst do zada ń 10. i 11. zawiera informacje o powo ł aniu Komisji Edukacji Narodowej. KEN, tak jak podano w tek ś cie, zosta ł a powo ł ana 14 pa ź dziernika 1773 r. przez sejm na wniosek króla Stanis ł awa Augusta Poniatowskiego, jednak nie by ł to Sejm Czteroletni. Ten bowiem obradowa ł w latach 1788-1792. Informacja o Sejmie Czteroletnim nie mog ł a mie ć ż adnego wp ł ywu na rozwi ą zywanie zada ń przez uczniów, niemniej jednak nie powinna si ę w tym tek ś cie znale źć . Nie by ł o jej w notce Wikipedii, któr ą wykorzystano. Centralna Komisja Egzaminacyjna Odpowiedz Link Zgłoś