Dodaj do ulubionych

Gimn. i LO z dobrym dojazdem z Wilanowa

19.01.02, 15:42
Witam serdecznie, i proszę o informacje nt. szkół - L.O i gimnazjum.
Przeprowadzamy się do Wilanowa, zupełnie nie znam dzielnicy (miasto również
słabo - kilkanaście lat nieobecności).
Szukam dla dzieciaków dobrych szkół. Takich, gdzie jest rywalizacja i dobra
atmosfera do pracy, ale nie ma "wyścigu szczurów". Bezpieczne i w
miarę "normalne".
Będę bardzo wdzięczna za każdą sugestię - na forum bądź e-pocztę.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ira Tez mam ten sam problem :) IP: 172.28.252.* 22.01.02, 01:24
      Szukam gimnazjum dla Córki.
      Mieszkam niedaleko Wilanowa, na Stegnach.
      Właściwie w okolicy nie ma nic ciekawego, tzn, żeby mialo dobra opinię, dobre
      wyniki i dobre notowania wsrod uczniow i rodzicow. COrka chodzi teraz do szkoly
      niepublicznej - po tescie dla szostoklasistow w czolowce szkol warszawskich.
      No wiec niby jest dobrze.
      PO studiach porownawczych w informatorach (np. Perspektyw), wczytywaniu sie w
      opinie w np. Gazecie (Marek Kozubal i inni dziennikarze Stolecznej), zasieganiu
      jezyka i rozpuszczaniu poczty pantoflowej wyszedl mi ranking (nie jest to
      kolejnosc pozadana, niektore stoja nieco wyzej, inne nieco nizej, wady i
      zalety - wiadomo):
      1. Gimnazjum i Liceum na Raszyńskiej (kontynuacja spolecznej Jedynki z
      Bednarskiej) - dojazd taki sobie (407, autobus + tramwaj) + tzreba placic -
      spotkanie chyba w marcu
      2. Gimnazjum/Liceum STO Dwójka na NOwowiejskiej kolo stacji metra Politechnika -
      dojazd nieco lepszy, ale nie rewelacyjny - spotkanie do gimnazjum 6 II o 19
      wady jw. + mala szkola (w Jedynce jest chyba 6 klas, tu max dwie)
      3. Batory na Myśliwieckiej - niezly dojazd, szkola bezplatna (?) - styl
      nauczania nieco kiepski - np. forma wykladu przez 20-30 minut, a pozniej
      kartkoweczka - najprostszy i nie wymagajacy wiekszego wysilku od nauczyciela
      system nauczania, nieco bez sensu dla 13-latkow i malo rozwojowy, ale wszystko
      oczywiscie zalezy od nauczyciela i na pewno nie kazdy w Batorym tak uczy :)
      Ciekawostka - wszyscy przyjeci do gimnazjum w tamtym roku ponoc ze swiadectwami
      z wyroznieniem, spotkanie w marcu - chyba
      4. Staszic na Nowowiejskiej - chyba szkola tylko rejonowa i raczej dla talentow
      matematyczno-fizycznych, strasznie liczebne klasy, dojazd taki sobie, szkola
      miedzy STO 1 i STO 2
      5. Ewent. jeszcze np. Przymierza Rodzin (katolicka na Ursynowie), nie wiem nic
      blizszego poza opowiesciami znajomych

Zycze powodzenia w wyborze! Pozdrawiam
      • Gość: Irga Re: Tez mam ten sam problem :) IP: *.leczna.dialup.inetia.pl 22.01.02, 14:13
        Dzięki za odpowiedź. Ja dzisiaj dowiedziałam się telefonicznie, że:
        1. Jedyne publiczne gimnazjum w Wilanowie na Uprawnej przyjmuje z rejonu
        (zameldowanie) , jest profil taneczny
        2. na Nowowiejskiej są spotkania dla uczniów - kandydatów 9.02, 2.03, 16.03 o
        godz. 10.00
        3. w Gimn. Przymierza Rodzin na Grzegorzewskiej spotkanie 13.04 o godz. 10.
        Czesne 550 zł/10 mieś + wpisowe 600

Kto ma jeszcze jakieś informacje i opinie?
    • irga Re: Gimn. i LO z dobrym dojazdem z Wilanowa 08.02.02, 18:39
      Byłam na spotkaniu w 2 SLO na Nowowiejskiej 5, koło Metra Politechniki. Mam
      niezłe wrażenia, gdyby jeszcze nie czesne.. 720zł/mieś.
      Co o tym sądzicie?
    • Gość: km Re: Gimn. i LO z dobrym dojazdem z Wilanowa IP: *.net-serwis.pl 15.02.02, 23:46
      Polecam szkołę, której jestem dyrektorem: LXVII LO przy Wydziale Pedagogicznym
      UW, ul Mokotowska 16 / 20 (przy Placu Zbawiciela, dojazd metrem, podobnie jak
      do 2 Społecznego LO z Nowowiejskiej). Zapraszam na moją stronę internetową -
      tam wiele szczegółów o programie i rekrutacji (www.lo67.waw.ids.pl) i na
      zebrania informacyjne dla kandydatów (26.02, 19.03 i 9.04 - godz. 17.30).
      Pozdrawiam
      Krzysztof Mirowski
      dyrmir@ids.pl
      • Gość: Irga Re: Gimn. i LO z dobrym dojazdem z Wilanowa IP: 195.114.189.* 25.02.02, 21:32
        Serdecznie dziękuję!
        Czytałam Perspektywy, z radością patrzyłam na miny "zwycięzców" na zdjęciu,
        sławne schody.. Sama jestem pedagogiem, ale od kilku lat poza zawodem. Jedyne
        co pozostało, to praca twórcza w "słowie".
        Niestety, potrafię realnie ocenić możliwości dziecka i wiem, że na dzisiaj mój
        syn nie spełnia warunków koniecznych, aby ubiegać się o przyjęcie do Pańskiego
        Liceum. Próbny test humanistyczny napisał na 44/50 pkt. Oceny semestralne
        pozozstawiają wiele do życzenia. Będziemy musieli znaleźć inna placówkę, a
        szkoda!
        Gratuluję uczniom i kadrze sukcesu,
        Irga
        • Gość: km Re: Gimn. i LO z dobrym dojazdem z Wilanowa IP: *.net-serwis.pl 25.02.02, 22:36
          Do Irgi
          Nie ma czegoś takiego jak warunki formalne, konieczne do ubiegania się o
          przyjęcie do szkoły. O przyjęcie do liceów jako szkół ponadgimnazjalnych mogą
          ubiegać się absolwenci gimnazjum i to do wielu liceów jednocześnie (szkoły
          powinny akceptować potwierdzone kopie dokumentów, przede wszystkim świadectw).
          Proszę nie potraktować tego jako namawianie do składania podania do LXVII LO,
          ale próba w jednej szkole nie zamyka drogi do innej.
          Pozdrawiam
          Krzysztof Mirowski

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka