Dodaj do ulubionych

Matura: arkusze i rozwiązania z języka polskiego

• katazynaa Matura: arkusze i rozwiązania z języka polskiego 04.05.09, 15:33
      część odpowiedzi jest niepoprawnych np. zad. 6, zad. 7 b. (podaj argument)
      oraz wyjaśnienie metafory z zad. 9
    • czesiek112 Matura: arkusze i rozwiązania z języka polskiego 04.05.09, 15:33
      to jak, jeśli się pomyli numery tematów wypracowań to esej nie będzie
      sprawdzany?? wie ktoś
      • ciejson90 Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 15:39
        Praktycznie nie dowiemy się tego, dopóki ktoś nie otrzyma wyników, kto tak
        zrobił. Ale z tego co oni tak mówią o tej dokładności, to po prostu praca nie na
        temat.
      • tegoroczna_maturzystka Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 19:21
        w przypadku zlego numerka praca nie jest oceniana bo jest zupelnie nie na temat.
        sprawdzajac wg klucza danego numeru egzaminator nie ma prawa postawic ci za to
        punktow gdyz ich tam nie znajdzie. nalezy liczyc na ich laske
    • malpolud22 Matura: arkusze i rozwiązania z języka polskiego 04.05.09, 15:36
      a gdzie rozszerrzony??????!!!!!!!!!!!! czy kots w ogole zdawal w tym
      kraju rozszerzony???????!!!!!!!!!!!!!
      • bubububababa Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 15:42
        Ja zdawalam i nie powiem zebym byla zadowolona. Spodziewalam sie jakiegos
        wiersza z lit. wspolczesnej a tu Kochanowski...tragedia :( I tekst o sztuce tez
        nie byl za latwy niestety :(
    • malpolud22 Rozszerzony polski!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!! 04.05.09, 15:38
      CZY KTOS ZDAWAL ROZSZERZONY? CO MYSLICIE O MATURZE
      ROZ????????????????????????????????????????????
      • jog_on Re: Rozszerzony polski!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 04.05.09, 15:41
        Ja zdawałam, o ile metafora drogi była dla mnie dziecinnie prosta (pisałam drugi
        temat), o tyle czytanie ze zrozumieniem to przegięcie. A tak się cieszyłam i
        taką nadzieję miałam, że chociaż polski mi świetnie pójdzie.
        • malpolud22 Re: Rozszerzony polski!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 04.05.09, 15:44
          O TE PYTANIA BYLY STRASZNE NIEZROZUMIALE BEZ SENSU . PRZEGIELI
          NAPRAWDE. NA PROBNEJ TEKST BYL LATWY A TERAZ? JAK MZONA TAK ROBIC?
          • prewencja3.0 Re: Rozszerzony polski!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 04.05.09, 15:50
            Ja ogólnie jestem zdania, że ta matura to śmiech na sali. Zero sprawdzania
            wiedzy, a jedynie pipczenie o szopenie. Brak konkretów, niejasne pytania, wstyd.
            I szczerze mówiąc, ubawiona jestem strasznie, bo robiąc w domu arkusz podstawowy
            stwierdzam, że CKE uważa zdających podstawę za debili o poziomie gimnazjum,
            inaczej tego nazwać nie można - moja siostra gimnazjalistka dała sobie z tym
            radę, a co dopiero maturzysta. I oczywiście nie chcę na nikogo ze zdających
            podstawę naskakiwać, stwierdzam po prostu fakty, podstawa była banalna,
            rozszerzenie to ostre przegięcie.
            • serszi Re: Rozszerzony polski!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 04.05.09, 15:59
              w zupełności się zgadzam. różnice między poziomami były naprawdę ogromne - ja
              rozumiem, że od uczniów piszących rozszerzenie z założenia wymaga się więcej,
              ale czytanie ze zrozumieniem naprawdę sprawia wrażenie do końca nieprzemyślanego
              :| tekst sam w sobie nie był, aż tak trudny, ale naprawdę ciężko było w nim
              znaleźć odpowiedzi na te yyy.. pytania? jak sama nazwa wskazuje jest to CZYTANIE
              ZE ZROZUMIENIEM :/
              wiem, że brzmi to jak lament nieuka, ale ja naprawdę nie miałam pomysłu na
              konkret uogólniający, nie wiem jak inni ;|

kwestia pisania wypracowania pod klucz to już osobna sprawa - ucieszyłam się na
              Kochanowskiego, ale wiadomo, że interpretacja może być dobra, ale nie pod klucz
              i klops :)

no cóż. POLSKA :*
              • uotafak Re: Rozszerzony polski!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 04.05.09, 17:11
                ej no zaraz, akurat w tym roku aż tak ogromnej przepaści między podstawą a
                rozszerzeniem nie było (mówię wyłącznie o tematach wypracowań), wszak z
                Kochanowskim i podstawowi daliby sobie radę.
                ale owszem, czytanie ze zrozumieniem... wca-ły-świat.
                • m.blizard Re: Rozszerzony polski!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 06.05.09, 12:15
                  uotafak napisała:

> ej no zaraz, akurat w tym roku aż tak ogromnej przepaści między podstawą a
                  > rozszerzeniem nie było (mówię wyłącznie o tematach wypracowań), wszak z
                  > Kochanowskim i podstawowi daliby sobie radę.
                  > ale owszem, czytanie ze zrozumieniem... wca-ły-świat.

Mnie się akurat nie podobały tematy wypracowań:/ Chciałabym wiedzieć czy się w ogóle zmieściłam w temacie:P
                  Ale czytanie ze zrozumieniem było akurat bardzo łatwe, aż byłam przerażona jak to pisałam, bo wydawało mi się niemożliwe żeby dali takie proste pytania.
    • bubububababa Matura: arkusze i rozwiązania z języka polskiego 04.05.09, 15:40
      Kiedy beda odpowiedzi do rozszerzenia,wie ktos? :)
    • magpop Matura: arkusze i rozwiązania z języka polskiego 04.05.09, 15:41
      Rozszerzony - Czytanie było całkiem spoko, ale pytania już nie bardzo. Mało
      odnosiły się do samej treści. Najgorsze było to z tym subiektywizmem. mało
      sprecyzowane. Wypracowania wydają się łatwe dopóki nie zobacze klucza:)
      • julka770 Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 15:57
        czytanie na rozszerzonej jak dla mnie może nie trudne ale skomplikowane...
        pytania były beznadziejne a w szczególność 4,5,6 bodajże
        jeśli chodzi o pisanie to jestem nawet zadowolona (pisałam o drodze), mam
        nadzieje że dobrze to zrozumiałam
        no ale dopiero klucz pokaże jak to ma być naprawdę
        • kok-oka Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 16:07
          a ja zinterpetowalas ta droge?
          • julka770 Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 17:26
            zinterpretowałam ja na w sumie dwa sposoby... tą stara polną jako coś co łączy i
            jest czymś tak jakby wspólnym a tą asfaltową jako granicę, barierę
            stara to także spokój i harmonia a nowa to wprowadzenie nowego ładu, zaburzenie
            starych, przyjętych już dawno zasad
            tylko czy oke jest łaskawa i w kluczu będzie takie coś?! trzeba czekać, wiem już
            że straciłam trochę punktów przez ten tekst, ale jak dla mnie to była masakra z deka
            a co do pisania to tak się rozpisałam że zostało mi chyba tylko ze dwie wolne
            linijki, a zazwyczaj nie jestem wylewna
            • blackdoggy Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 17:28
              julka770 napisała:

> zinterpretowałam ja na w sumie dwa sposoby... tą stara polną jako coś co łączy
              > i
              > jest czymś tak jakby wspólnym a tą asfaltową jako granicę, barierę
              > stara to także spokój i harmonia a nowa to wprowadzenie nowego ładu, zaburzenie
              > starych, przyjętych już dawno zasad
              > tylko czy oke jest łaskawa i w kluczu będzie takie coś?! trzeba czekać, wiem ju
              > ż
              > że straciłam trochę punktów przez ten tekst, ale jak dla mnie to była masakra z
              > deka
              > a co do pisania to tak się rozpisałam że zostało mi chyba tylko ze dwie wolne
              > linijki, a zazwyczaj nie jestem wylewna

Większość moich znajomych tak to interpretowała, ja sam zresztą też. Skoro
              większość tak myśli, to chyba w kluczu tak jest. To jak w "Milionerach",
              najczęściej większa część publiczności ma rację:)
              • julka770 Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 17:40
                blackdoggy napisał:

> Większość moich znajomych tak to interpretowała, ja sam zresztą też. Skoro
                > większość tak myśli, to chyba w kluczu tak jest. To jak w "Milionerach",
                > najczęściej większa część publiczności ma rację:)

dokładnie;) no miejmy nadzieję że dobrze trafiliśmy z tą interpretacją ;)
                rozpatrywałam to na wszystkie sposoby heh
                ta interpretacja wydaje mi się taka najbardziej prawidłowa
                • coconi Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 17:49
                  Uważam, że wszyscy dobrze myśleliśmy, tylko pytanie czy wszyscy napisaliśmy
                  prawidłowo, a raczej zgodnie z kluczem. Klucz "lubi" trzymać się ściśle
                  określonych haseł, niestety.
                  • julka770 Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 17:53
                    no tak to jest ale bądźmy dobrej myśli ;)))
                    wydaje mi się że temat drugi o drodze może mieć jeszcze klucz do którego się da
                    wpasować pisane przez nas interpretacje
                    a natomiast w tym o Kochanowskim musiał być jakiś haczyk ... bo szczerze mnie
                    zdziwiło to że na rozszerzony dali Kochanowskiego
                    • coconi Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 17:58
                      Przyznam szczerze, że nie liczę na rewelacyjny wynik, ale miejmy nadzieję, że
                      faktycznie wszyscy zostaniemy mile zaskoczeni.
                      • julka770 Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 18:03
                        oby ;)
                        pisałam rozszerzoną ryzykując heh... ale tam gdzie sie wybieram jest podwójny
                        przelicznik jest więc lepiej dostać te 40-50% z rozszerzonej niż tyle samo z
                        podstawy
                        • coconi Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 18:08
                          U mnie różnica to zaledwie 0,5 między poziomem rozszerzonym, a podstawowym.
                          Jednak zdecydowanie wolałam wariant z językiem polskim niż z rozszerzoną
                          historią. Oj, coś ciężko będzie się dostać na wymarzone studia.
                          • blackdoggy Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 18:12
                            Hm, na UG za rozszerzony dostaje się 1,5. To wychodzi 66%=100% podstawy. Jak
                            wiadomo, z podstawy też nie da się mieć 100%. Myślę, że napisałbym na jakieś 80.
                            A to nam daje 80% podstawy=52 rozszerzenia. Jak więc widać, warto zdać
                            rozszerzenie. Podkreślmy jednak - zdać, a nie tylko podejść do niego ;d
                            • coconi Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 18:18
                              Na UŁ też jest x1,5 dla rozszerzenia. Chociaż to zależy jeszcze od kierunku.
                              Jeśli ktoś się czuje na siłach by pisać rozszerzenie, to jak najbardziej opłaca
                              się zdawać. Ale praca na 30%-40% w takim przypadku nic nie daje.
              • livvv Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 17:43
                Mam tak samo, martwi mnie tylko to co bedzie w modelu, ogolny sens mozna
                zrozumiec, ale napisac to tak jak oni chca to duza sztuka. Beda tez punkty za
                kreacje narratora i pewnie za srodki ( o ktorych zbyt wiele nie napisalam bo
                czas gonil). Generalnie z czytania ze zrozumieniem mam 3 albo 4 punkty wiec
                jestem zalamana.
                • julka770 Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 17:50
                  livvv napisała:

Generalnie z czytania ze zrozumieniem mam 3 albo 4 punkty wiec
                  > jestem załamana.

no ja też się nie zdziwię jak tak będę mieć, bo jak dla mnie to na serio była
                  masakra ;/ jak jeszcze zobaczyłam ten klucz na interii ;/ no to całkowicie sie
                  podłamałam ale mam nadzieje ze oke da w niektórych ćwiczeniach więcej wariantów
                  odpowiedzi
                  a co do wypracowania to bądźmy dobrej myśli;) już jedno chociaż mamy za sobą ;)))
                  teraz to już tylko obawiam się historii:(
                • coconi Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 17:53
                  Mam podobne odczucia. Podczas egzaminu non stop byłam skupiona, na tym co może
                  znajdować się w kluczu, a nie na tym co miał na myśli autor powieści. Bardzo
                  utrudniało mi to pracę, przez co ledwo się wyrobiłam w czasie.
    • matura2009przeciek Matura: arkusze i rozwiązania z języka polskiego 04.05.09, 15:53
      Tutaj jest coś o odpowiedziach, kluczu do matury 2009 ; p
      matura2009przeciek.info/odpowiedzi-i-rozwiazania-klucz-do-polskiego
      • serszi Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 16:00
        'hi hi '
    • meewash Matura: arkusze i rozwiązania z języka polskiego 04.05.09, 16:19
      Matura 2009 - tutaj znajdziesz odpowiedzi z egzaminu z języka polskiego:
      www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/section?Category=SWIETOKRZYSKIE
    • meewash Matura: arkusze i rozwiązania z języka polskiego 04.05.09, 16:21
      Tutaj znajdziecie odpowiedzi z języka polskiego:
      www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/section?Category=SWIETOKRZYSKIE
    • qonie rozszerzona. żle dobrany materiał! 04.05.09, 16:28
      moim zdaniem matura rozszerzona była bardzo źle przygotwana.
      Mam wrażenie, że bardzo chciano by poszła dobrze, dlatego tekst do części
      czytania ze zrozumieniem posiadał tylko jedną merytoryczną informacje, którą
      wałkowano na różne sposoby we wszystkich ośmiu pytaniach.

w tematach
      jak zwykle dwa warianty, jeden dla uczniów dobrze uczących się na lekcjach i
      drugi tych zainteresowanych literaturą współczesną, także starano się zrobić na
      jak najniższym poziomie.
      Stąd Kochanowski, tak oklepany na lekcjach i Mościcki, który raz już na jakiejś
      maturze się pojawił (tej o funkcji słowa zestawiony z wierszem Różewicza) i by
      było łatwiej nie został zestawiony z innym tekstem literackim.

Ja osobiście bardzo liczyłam na jakiś współczesny wiersz, nawet zestawiony z
      fragmentem epiki.

Choć zawsze broniłam tej matury, dostrzegając wady w ograniczonym czasie i
      zawężonym kluczu, teraz potwierdziły się wszystkie negatywne opinie, który
      słyszałam.

Teksty powinny być wyzwaniem intelektualnym, albo chociaż nie dawać poczucia, że
      ich twórca uznaje odbiorców za idiotów.

Za proste teksty, do których klucz będzie zbyt jednoznaczny, bo innego stworzyć
      się nie da.

maturzystka
      • chloe_m Re: rozszerzona. żle dobrany materiał! 04.05.09, 17:02
        Mościcki?
        Dziwne, pisałam tą samą maturę, a żadnego Mościckiego tam nie widziałam...;)
        Moim zdaniem temat z Kochanowskiego wcale nie był taki prosty, a temat dotyczący
        prozy współczesnej bardzo ciekawy:)
    • hohlkopfik Matura: arkusze i rozwiązania z języka polskiego 04.05.09, 16:36
      Pisałam rozszerzenie.
      Czytanie ze zrozumieniem początkowo wydawało mi się proste,ale teraz mam coraz
      więcej wątpliwości. Chyba nie ma w Internecie jeszcze żadnych przykładowych odp.
      na rozsz.?
      Jeśli chodzi o wypracowanie, to pisałam o nieszczęsnej drodze. Interpretowałam
      jej metaforyczne znaczenie, jako miejsce wszystkich ważnych wydarzeń w życiu
      człowieka, braku podziału między ludźmi, ich równości, interesu wspólnego i
      początkowego etapu życia (droga "stara") i podziału między ludźmi (droga "nowa),
      współczesności i rozwoju techniki. ;>
    • martushka5 Matura: arkusze i rozwiązania z języka polskiego 04.05.09, 16:38
      Ja pisałam poziom rozszerzony i nie jestem zadowolona. Tekst był
      dość zrozumiały,ale pytania do niego pozostawiają wiele do życzenia.
      Co do wypracowania,to wybrałam temat o drodze i obawiam się,że nie
      wstrzeliłam się w klucz. Uznałam drogę głównie jako metaforę życia
      ludzkiego, tam były takie różne refleksje odnośnie życia i
      śmierci,więc to wykorzystałam. Ale coś mi się wydaje,że nie do końca
      to dobrze wyszło. Ogólnie przeraziła mnie różnica poziomów -
      podstawa miała dużo,dużo prostszy arkusz.
      • hohlkopfik Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 16:40
        Droga to uniwersalny topos całego życia ludzkiego, więc myślę, że powinnaś się
        załapać w jakiś podpunkt w kluczu. Pisałaś coś o tym, że za czasów 'starej'
        drogi ludzie byli sobie równi i współpracowali ze sobą,a później ta 'nowa'
        droga stała się symbolem ich podziału?
      • damroka17 Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 05.05.09, 09:20
        W zupełności zgadzam się...też wybrałam temat o drodze...ujęłam go też jako
        metaforę ludzkiego życia, ale czy wpasowałam się w klucz...to już nie mam
        pojęcia ;) Co do czytania ze zrozumieniem...to zgadzam się w 100% z martushka5
        niby prosty..ale pytania...wiadomo
    • martushka5 Matura: arkusze i rozwiązania z języka polskiego 04.05.09, 16:46
      Tak, pisałam o tym również, że stara droga była czynnikiem łączącym
      ludzi, solidaryzowali się ze sobą. A nowa droga odzieliła ich i
      uniemożliwiła kontakty.Więz może nie jest źle...
    • irmusiek Matura: arkusze i rozwiązania z języka polskiego 04.05.09, 16:47
      na temat rozszerzenia mam mieszane uczucia. czytanie ze zrozumieniem - fajny
      tekst. ale pytania do niego to totalny niewypał ; /
      rzekomo odpowiedzi są w tekście, ale taka prawda, że na wiele z nich trzeba było
      nieźle nakombinować.

co do tematów prac. spodziewałam się, że będzie Kochanowski. początkowo nawet
      planowałam pisać, ale temat o drodze wydał mi się ciekawszy ; )
      ja wspomniałam, że ta droga to metaforycznie życie, wspólnota wiejska itp. a po
      przemianom to tylko "rwąca rzeka", coś co niszczy wspolnote. odniosłam to także
      do człowieka, że bardzo podobnie zachowuja sie ludzie. Mniej więcej tak; )
      • hohlkopfik Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 16:52
        Na Interii pojawiają się już odp., co do rozszerzenia. Nie wiem, na ile pewne,
        ale mam już pewną wątpliwość w zadaniu 3. Jaki podałyście przykład opozycji
        góra-dół? Myślicie, że jeśli ja dałam: góra (pokój, w którym autor czytał
        książki, rozwijał się duchowo), dół (miejsce, w którym sypiał, rozmawiał na
        tematy polityczne), to nieźle dowaliłam? ;D
        • maala_mi Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 17:00
          hohlkopfik napisała:

> Na Interii pojawiają się już odp., co do rozszerzenia. Nie wiem, na ile pewne,
          > ale mam już pewną wątpliwość w zadaniu 3. Jaki podałyście przykład opozycji
          > góra-dół? Myślicie, że jeśli ja dałam: góra (pokój, w którym autor czytał
          > książki, rozwijał się duchowo), dół (miejsce, w którym sypiał, rozmawiał na
          > tematy polityczne), to nieźle dowaliłam? ;D

Ja odniosłam się do tych schodów z trasy WZ na plac zamkowy przy kościele. Dół-
          codzienność, pęd, góra-metafizyka, religia, wartości absolutne. Nie wiem czy to
          dobrze...
          A co do wypracowania to temat drugi i trochę się rozpisałam (również w
          brudnopisie). Nie lubię interpretacji metafor, bo ile osób tyle wersji. Każdy
          może zauważyć coś innego.
        • coconi Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 17:07
          Cóż, moja interpretacja poszła w zupełnie innym kierunku: dół - polityka (dbanie
          o dobro społeczeństwa, wspólnoty), góra - religia (dbanie o dobro życia
          osobistego). Pozdrawiam.
          • julka770 Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 17:32
            no i ja poszłam w tą stronę ...
            no ciekawe co pokaże nam klucz oke bo jakoś ten z interii trochę podejrzany i lipny
          • bori_19 Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 05.05.09, 11:58
            hej, widzę, ze tak samo zrozumiałas tekst jak ja. Ja tez napisalam, że dól to polityka a góra religia, mam nadzieję, ze uznają to, bo w zyciu bym nie wpadła na to, ze dół to jaka trasa a gora kosciół sw. Anny :)
        • serszi Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 17:31
          miałam mniej więcej to samo ;)
          jeśli nie uwzględnią obu przypadków w kluczu to będzie troche chore :) bo jakby
          nie bylo i przykład z tym kościołem i to co napisałyśmy to przykłady opozycji ;|
          • coconi Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 17:37
            Oby klucz okazał się elastyczny. Nie wszystkie pytania były jednoznaczne, a więc wymaganie jednoznacznych odpowiedzi byłoby bzdurą.
      • szarrak Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 05.05.09, 06:32
        Mam podobnie napisane na temat drogi - odniosłam drogę do zmieniających się
        czasów, tzn. kiedyś że było może mniej wygodnie ale ludzie żyli bliżej siebie,
        kontaktowali się ze sobą i żyli we wspólnocie, a potem mimo że szeroka droga
        była wygodna to jednak przestali się ze sobą spotykać, bla bla, oraz, że odnosi
        się to do ludzi - kiedyś byli blisko siebie, a teraz wszyscy pędzą, nie mając
        czasu dla drugiego człowieka, że wytworzyły się podziały, i choć żyje się
        wygodniej, to jednak zdaniem narratora wtedy było lepiej i tak dalej...
    • karoola89 Matura: arkusze i rozwiązania z języka polskiego 04.05.09, 16:55
      Moim zdaniem, zaznaczam że jest to moja subiektywna ocena, matura w tym roku z
      języka polskiego była naprawdę łatwa, mówię tu o poziomie podstawowym,
      natomiast rozszerzenie, jak zwykle było o wiele trudniejsze, jednak w
      porównaniu z rokiem ubiegłym była o wiele łatwiejsza, myślę że jakbym zdawała
      rozszerzenie w tym roku, zdałabym lepiej niż wtedy, gdy pisałam. Powodzenia w
      dalszych egzaminach, maturzyści :)
    • uotafak a dlaczego nie Kochanowski? 04.05.09, 17:02
      Pisałam rozszerzenie. Dziwi mnie, że ludzie brali sobie temat z Myśliwskiego,
      gdzie ta droga naprawdę nie była najprostsza do interpretacji (zgodnie z
      kluczem, oczywiście), a Kochanowski był podany jak na tacy... Pieśń porównać z
      trenem, aż sprawdziłam czy ja na pewno dostałam arkusz rozszerzony, to było
      naprawdę podstawowe zadanie.
      • coconi Re: a dlaczego nie Kochanowski? 04.05.09, 17:42
        Nie każdy lubuje się w twórczości Kochanowskiego, pomimo że nie jest ona na ogół
        zbyt trudna w interpretowaniu. Drugi temat wydawał się o wiele ciekawszy,
        przynajmniej takie są moje odczucia.
        • uotafak Re: a dlaczego nie Kochanowski? 04.05.09, 17:45
          hm, nie trzeba się lubować, ale jak jest wybór to ja wolę jednak
          biezpieczniejszy temat od ciekawszego.
          • coconi Re: a dlaczego nie Kochanowski? 04.05.09, 17:56
            To już kwestia indywidualna. Od tego w końcu jest wybór.
    • mieczyslawww Matura:nauka = sens życia 04.05.09, 17:04
      Ucze się by zarabiać 1000zł netto.
      Pracuje by życ jak roślinka troche wody.
      Żal mnie młodych bo to kraj bez przyszłośći co nauczy !!!.
      Penerstwa ,obłudy i braku poszanowania .
      Tego matura nie uczy to ucza politycy otoczenie szefowie .
      Uczycie się a prace dostaje sie po znajomości zakłamany kraj .
      Skończycie szkołe i znów się uczycie że to co wam wpojono to teoria .
      A praktyka zostawi czesto goszkie piętno .
      Chamskiego życia bycia Polakiem .
      Szefowie swe dzieci tresuja jak psy mysliwskie w byciu kawl
      sku...syna .Nie daleko pada jablko od jabłoni.
      Mnie nauka nic nie dala w plsce tego jest przesyt .
      Daje tylko wyedukowanie plus jezyk obcy komunikatywnie .
      Wtedy z pensji 1100zł przechodzi sie minimum 1500 euro na początek .
      gdzie sie opłaca pracować .Nie wspominając o dodatkach .
      Szczerze to w polsce oplaca sie tylko edukować by prysnąć z
      kraju .Chyba ze ktoś jest nawiedzony .I kocha pracowac 300 lat na
      mieszkanie w centrum Wrocławia 80 m kwadratowych za 500 tys zł.I
      modlic sie by kochany pracodawca mnie nie wywalił .I banki jak śepy
      nie upomniały sie o swoje .Morał z stego że polski biznes jak i rzad
      lubi pie...ć obywatela ."Ucz sie Janek ucz wiedza to potęgi klucz
      jak zdobedziesz wszystkie klucze to zostaniesz woźnym ".Tym miłym
      akcentem kończe polemike o maturze .
    • pherus Matura: arkusze i rozwiązania z języka polskiego 04.05.09, 17:08
      nieważne czy trudne czy łatwe

jak trudne to każdy miał ciężko
      jak proste to każdy miał łatwo
      więc jak ktoś się uczył solidnie to ma i tak lepsze wyniki od reszty i nieważne
      jaki będzie stosunek czy 90pkt do 60, czy 60 do 30 w przypadku trudnej matury ; )
      • loginn99 Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 17:12
        Banalnie proste .Mam nadzieję że w przyszłym roku będzie na takim samym poziomie
        (i tak już dojebali z tę matmą).
    • pherus Matura: arkusze i rozwiązania z języka polskiego 04.05.09, 17:09
      nieważne czy trudne czy łatwe

jak trudne to każdy miał ciężko
      jak proste to każdy miał łatwo
      więc jak ktoś się uczył solidnie to ma i tak lepsze wyniki od reszty i nieważne
      jaki będzie stosunek czy 90pkt do 60, czy 60 do 30 w przypadku trudnej matury ; )
    • blackdoggy Matura: arkusze i rozwiązania z języka polskiego 04.05.09, 17:26
      Według tych odpowiedzi na Interii powinienem mieć jakieś 6/7 punktów z
      rozumienia tekstu. Tylko pytanie, czy egzaminator będzie potrafił zrozumieć moje
      wypowiedzi, hehe.
    • katieasy Matura: arkusze i rozwiązania z języka polskiego 04.05.09, 17:35
      wg mnie w tym pytaniu chyba 9 gdzie odpowiedzi jest metafora (przenosnia) to
      pod tym trzeba bylo wyjasnic to pojecie a nie pisac jak to sie ma do tekstu ;/
      ja napisalam matafora jest to .......... itd
    • yoyo132 Matura: arkusze i rozwiązania z języka polskiego 04.05.09, 17:43
      Ech, napisałem, że Mickiewicz w Panu Tadeuszu pisał o "życiu ziemiańskim" (a
      chyba jednak lepiej byłoby "szlacheckim"), że Zosia jest przywiązana do
      rodzinnej okolicy (w sumie prawda, ale naciągane - w końcu to sierota) i że
      Telimena jest gotowa opuścić miejsce swojego wychowania (w kontekście miejsca
      akcji fragmentu, ale teraz nie jestem pewien, czy tam się wychowała i nie mogę
      nic o tym znaleźć). Myślicie, że to może przekreślić moje wypracowanie? :/
    • julka770 Matura: arkusze i rozwiązania z języka polskiego 04.05.09, 17:56
      no i gazeta podała odp do rozszerzonego!
      nie jestem zadowolonaaaa ;//// a jak reszta ?
      • blackdoggy Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 17:58
        Gdybym ja miał to sprawdzać, to dałbym sobie jakieś 6-7 punktów:) Czyli
        standardowo, zazwyczaj tyle miałem.
      • jog_on Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 18:03
        Na podstawie tych odpowiedzi z gazety - nie zdam. Zaledwie trzy/cztery
        odpowiedzi prawidłowe. Nie mam już nawet co się starać jutro na angielskim skoro
        polski będzie oblany, wos pewnie też, więc angielski mnie nie zbawi. Rzygać mi
        się chce tym wszystkim.
        • blackdoggy Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 18:09
          Nie przejmuj się. Przecież jest jeszcze wypracowanie:)
          • coconi Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 18:13
            Głowa do góry. Część I to zaledwie 20%. Jeśli napisałeś wypracowanie jest duża
            szansa,że jednak zdałeś.
          • jog_on Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 18:13
            No niby jest, ale znając mojego pecha wrodzonego, to potną mi punkty przy
            najlepszej okazji. I szlag mnie trafia kiedy patrzę na poziom podstawowy, to już
            test gimnazjalny był trudniejszy. Zachciało mi się rozszerzenia, ku^wa.
            • coconi Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 18:22
              To wręcz niemożliwe, żebyś nie w trafił w ani jedną poprawną odpowiedź. Na pewno
              nie będzie tak źle.
            • livvv Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 19:32
              Zgadzam sie zupelnie! Mi sie plakac chcialo jak sie dowiedzialam co bylo na
              podstawach, nawet na tescie gimnazjalnym tematy sa trudniejsze, bo nie ma
              przytoczonych fragmentow i takowa charakterystyke porownawcza (Telimeny i Zosi)
              trzeba by bylo napisac z pamieci. Ja osobiscie (podbudowana wynikiem
              nieporownywalnej trudnosciowo matury probnej-92%) podeszlam sobie do
              dzisiejszego testu na zupelnym luzie, a teraz mam 2 miesiace z glowy, bo
              podobnie jak przedmowca boje sie ze nie zdam. Jakies 4 pkty z czytania ze
              zrozumieniem + nie wiadomo co z rozslawiona juz "droga". To wszystko napedza mi
              czarne chmury nad glowe i szczerze mowiac bylabym baaaardzo zadowolona z 50%...
      • kefir_z_kota Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 20:02
        a mnie już po prostu łzy lecą z tego wszystkiego, przy dobrych lotach mam trzy
        prawidłowe odpowiedzi. a żeby zdać potrzebuję jakichś 12 pkt. z wypracowania.
        pisałam o drodze i czuję, że przegięłam z własną fikcją literacką, pieprzyłam
        jak potłuczona ciągle o tym samym.
        moje studia poszły się je**ć, już nawet na jutrzejszym angielskim mi nie zależy,
        po co mam się stresować skoro i tak zapowiada się rok na jakiejś uczelni dla
        debili ewentualnie machanie łopatą. i pomyśleć, że na próbnej miałam 80%, chyba
        rzeczywiście jestem ułomna.
        • blackdoggy Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 20:32
          Przecież jest jeszcze sierpień ;d dobra, przepraszam.
          • kefir_z_kota Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 20:39
            nie przepraszaj :D sierpień jest, ale jak nie zaliczę polskiego i wosu to
            zostaje mi jedynie śpiewanie: już za rok matura. bo chyba jeden przedmiot można
            w sierpniu poprawić.
            a wos mnie przeraża chyba najbardziej i nastawiam się na kaplicę.
            • blackdoggy Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 20:42
              a jaki zdajesz? Bo rozszerzony jest znacznie prostszy od podstawowego? Ja zdaje
              dodatkowo i żałuję, bo mogłem wziąc historię dodatkowo, a wos jako obowiązkowy.
              ale cóż, trzeba zdać obydwa, zwłaszcza ze co do polaka tez nie jestem pewien.
              Niby wszyscy mowia, ze proste, ale tak naprawde to nie wiadomo, co z tym
              mysliwskim, o co mu moglo chodzic:>
              • kefir_z_kota Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 20:51
                zdaję właśnie rozszerzony, ogólnie całość to banał, zdać można spokojnie, ale ja
                jestem największym pechowcem w kraju i zawsze mam pół zad. dobrze, pół źle albo
                kombinuję jak koń pod górę i sprawdzający nie wie o co chodzi, więc wszystko się
                jebie jednym słowem :P przynajmniej nadrabiam wypracowaniem, ale kto wie, co im
                strzeli do łbów na środę.
                historię miałam zdawać, ale na szczęście zrezygnowałam w ostatnim momencie, tego
                już bym nie zdzierżyła, także Tobie życzę powodzenia.
                a myśliwski cwany lis, mam nadzieję, że chociaż połowa punktów będzie, bo się
                pochlastam dosłownie.
    • matthew_888 Matura: arkusze i rozwiązania z języka polskiego 04.05.09, 20:31
      A ja sobie przysporzyłem stresu niepotrzebnego, bo zaznaczałem sobie fragmenty w
      tekście (temat drugi na podstawie) i robilem male adnotacje. Np. przy fragmencie:
      „Jestem kobietą, rządy nie należą do mnie.
      Wszakże Pan będziesz mężem; ja do rady młoda.
      Co Pan urządzisz, na to całem sercem zgoda!"
      Zaznaczałem sobie klamrą, że mi się ten cytat przyda i pisałem coś w stylu
      "oddanie przyszłemu mężowi, uległość"
      A teraz mi mowią znajomi, że po tym pisać nie wolno. I sie troszkę
      zdenerwowałem, na stronie CKE nie ma ani słowa o tym, w informatorze maturalnym
      nie ma ani słowa i w końcu na arkuszu na pierwszej stronie też nie ma ani słowa.
      Jedyne co jest napisane to, że nie można pisać po części dla egzaminatora
      przeznaczonej, czyli po tych tabelkach gdzie sie przyklejało nalepkę i pisało
      datę urodzenia, ale to jest jasne i tam nic nie pisałem. Ehh mam nadzieję, że
      egzaminator się nie przyczepi, w sumie formalnie nie ma o co sie przyczepić.
      • irmusiek Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 20:41
        nie przyczepi sie, spokojnie ; D
        tez mam ten zwyczaj i nie uwazam, aby był zły. czasem lepiej cos zanotowac na
        tekscie (szybciej sie odnajdzie) anizeli potem myslec X minut, co sie chcialo
        przedtem napisać ; )

poza tym, nam polonistka mowila, ze mozna podkreslac, zakreslac - to jest dla
        NAS ; D
      • prewencja3.0 Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 20:41
        już bez przesady, moja polonistka sama nakłaniała do robienia adnotacji na
        arkuszach, bo jest on cały dla zdającego. dlatego pół arkusza zamazałam
        interpretacjami tekstu. na maturze próbnej nikt mi uwagi nie zwrócił, więc nie
        sądzę, żeby to miał być jakikolwiek problem, spokojnie. najważniejsze, żeby nie
        bazgrolić po części z odpowiedziami/przeznaczonej dla egzaminatora.
    • matthew_888 Matura: arkusze i rozwiązania z języka polskiego 04.05.09, 20:44
      Dzięki, uspokoiliście mnie :) nawet nie wiecie jak bardzo :) A ktoś z was na
      dzisiejszej maturze pisal coś po tekście albo zaznaczał?
      • kefir_z_kota Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 20:52
        pocieszę Cię, zamazałam cały arkusz, do co drugiego zdania mam adnotację, nawet
        słoneczko narysowałam :D
      • irmusiek Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 20:55
        tak, ja dzisiaj na tekście o drodze zaznaczalam srodki stylistyczne czy jakies
        wyrazenia, ktore by mi pasowaly ; )
        • matthew_888 Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 21:04
          To widzę, że nie jestem sam, uff ale mi ulżyło :)
      • coconi Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 21:11
        Oczywiście, że tak. Najważniejsze informacje podkreśliłam i zrobiłam adnotację.
        Sama polonistka mi tak doradziła i to naprawdę niezły patent. Lepiej się potem
        pisze pracę, gdy masz mniej więcej odnotowane informacje. Więc nie masz się
        czymś stresować, nikt się nie przyczepi. ;-))
        • matthew_888 Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 21:12
          No to w takim razie nie pozostaje nic jak tylko spokojnie udac się na angielski. :)
          • coconi Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 21:14
            I tak trzymać! Powodzenia na angielskim i pozdrawiam. ;-))
            • matthew_888 Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 21:22
              I wzajemnie :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka