katazynaa Matura: arkusze i rozwiązania z języka polskiego 04.05.09, 15:33 część odpowiedzi jest niepoprawnych np. zad. 6, zad. 7 b. (podaj argument) oraz wyjaśnienie metafory z zad. 9 Odpowiedz Link Zgłoś
czesiek112 Matura: arkusze i rozwiązania z języka polskiego 04.05.09, 15:33 to jak, jeśli się pomyli numery tematów wypracowań to esej nie będzie sprawdzany?? wie ktoś Odpowiedz Link Zgłoś
ciejson90 Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 15:39 Praktycznie nie dowiemy się tego, dopóki ktoś nie otrzyma wyników, kto tak zrobił. Ale z tego co oni tak mówią o tej dokładności, to po prostu praca nie na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
tegoroczna_maturzystka Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 19:21 w przypadku zlego numerka praca nie jest oceniana bo jest zupelnie nie na temat. sprawdzajac wg klucza danego numeru egzaminator nie ma prawa postawic ci za to punktow gdyz ich tam nie znajdzie. nalezy liczyc na ich laske Odpowiedz Link Zgłoś
malpolud22 Matura: arkusze i rozwiązania z języka polskiego 04.05.09, 15:36 a gdzie rozszerrzony??????!!!!!!!!!!!! czy kots w ogole zdawal w tym kraju rozszerzony???????!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bubububababa Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 15:42 Ja zdawalam i nie powiem zebym byla zadowolona. Spodziewalam sie jakiegos wiersza z lit. wspolczesnej a tu Kochanowski...tragedia :( I tekst o sztuce tez nie byl za latwy niestety :( Odpowiedz Link Zgłoś
malpolud22 Rozszerzony polski!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!! 04.05.09, 15:38 CZY KTOS ZDAWAL ROZSZERZONY? CO MYSLICIE O MATURZE ROZ???????????????????????????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
jog_on Re: Rozszerzony polski!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 04.05.09, 15:41 Ja zdawałam, o ile metafora drogi była dla mnie dziecinnie prosta (pisałam drugi temat), o tyle czytanie ze zrozumieniem to przegięcie. A tak się cieszyłam i taką nadzieję miałam, że chociaż polski mi świetnie pójdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
malpolud22 Re: Rozszerzony polski!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 04.05.09, 15:44 O TE PYTANIA BYLY STRASZNE NIEZROZUMIALE BEZ SENSU . PRZEGIELI NAPRAWDE. NA PROBNEJ TEKST BYL LATWY A TERAZ? JAK MZONA TAK ROBIC? Odpowiedz Link Zgłoś
prewencja3.0 Re: Rozszerzony polski!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 04.05.09, 15:50 Ja ogólnie jestem zdania, że ta matura to śmiech na sali. Zero sprawdzania wiedzy, a jedynie pipczenie o szopenie. Brak konkretów, niejasne pytania, wstyd. I szczerze mówiąc, ubawiona jestem strasznie, bo robiąc w domu arkusz podstawowy stwierdzam, że CKE uważa zdających podstawę za debili o poziomie gimnazjum, inaczej tego nazwać nie można - moja siostra gimnazjalistka dała sobie z tym radę, a co dopiero maturzysta. I oczywiście nie chcę na nikogo ze zdających podstawę naskakiwać, stwierdzam po prostu fakty, podstawa była banalna, rozszerzenie to ostre przegięcie. Odpowiedz Link Zgłoś
serszi Re: Rozszerzony polski!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 04.05.09, 15:59 w zupełności się zgadzam. różnice między poziomami były naprawdę ogromne - ja rozumiem, że od uczniów piszących rozszerzenie z założenia wymaga się więcej, ale czytanie ze zrozumieniem naprawdę sprawia wrażenie do końca nieprzemyślanego :| tekst sam w sobie nie był, aż tak trudny, ale naprawdę ciężko było w nim znaleźć odpowiedzi na te yyy.. pytania? jak sama nazwa wskazuje jest to CZYTANIE ZE ZROZUMIENIEM :/ wiem, że brzmi to jak lament nieuka, ale ja naprawdę nie miałam pomysłu na konkret uogólniający, nie wiem jak inni ;| kwestia pisania wypracowania pod klucz to już osobna sprawa - ucieszyłam się na Kochanowskiego, ale wiadomo, że interpretacja może być dobra, ale nie pod klucz i klops :) no cóż. POLSKA :* Odpowiedz Link Zgłoś
uotafak Re: Rozszerzony polski!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 04.05.09, 17:11 ej no zaraz, akurat w tym roku aż tak ogromnej przepaści między podstawą a rozszerzeniem nie było (mówię wyłącznie o tematach wypracowań), wszak z Kochanowskim i podstawowi daliby sobie radę. ale owszem, czytanie ze zrozumieniem... wca-ły-świat. Odpowiedz Link Zgłoś
m.blizard Re: Rozszerzony polski!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 06.05.09, 12:15 uotafak napisała: > ej no zaraz, akurat w tym roku aż tak ogromnej przepaści między podstawą a > rozszerzeniem nie było (mówię wyłącznie o tematach wypracowań), wszak z > Kochanowskim i podstawowi daliby sobie radę. > ale owszem, czytanie ze zrozumieniem... wca-ły-świat. Mnie się akurat nie podobały tematy wypracowań:/ Chciałabym wiedzieć czy się w ogóle zmieściłam w temacie:P Ale czytanie ze zrozumieniem było akurat bardzo łatwe, aż byłam przerażona jak to pisałam, bo wydawało mi się niemożliwe żeby dali takie proste pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
bubububababa Matura: arkusze i rozwiązania z języka polskiego 04.05.09, 15:40 Kiedy beda odpowiedzi do rozszerzenia,wie ktos? :) Odpowiedz Link Zgłoś
magpop Matura: arkusze i rozwiązania z języka polskiego 04.05.09, 15:41 Rozszerzony - Czytanie było całkiem spoko, ale pytania już nie bardzo. Mało odnosiły się do samej treści. Najgorsze było to z tym subiektywizmem. mało sprecyzowane. Wypracowania wydają się łatwe dopóki nie zobacze klucza:) Odpowiedz Link Zgłoś
julka770 Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 15:57 czytanie na rozszerzonej jak dla mnie może nie trudne ale skomplikowane... pytania były beznadziejne a w szczególność 4,5,6 bodajże jeśli chodzi o pisanie to jestem nawet zadowolona (pisałam o drodze), mam nadzieje że dobrze to zrozumiałam no ale dopiero klucz pokaże jak to ma być naprawdę Odpowiedz Link Zgłoś
kok-oka Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 16:07 a ja zinterpetowalas ta droge? Odpowiedz Link Zgłoś
julka770 Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 17:26 zinterpretowałam ja na w sumie dwa sposoby... tą stara polną jako coś co łączy i jest czymś tak jakby wspólnym a tą asfaltową jako granicę, barierę stara to także spokój i harmonia a nowa to wprowadzenie nowego ładu, zaburzenie starych, przyjętych już dawno zasad tylko czy oke jest łaskawa i w kluczu będzie takie coś?! trzeba czekać, wiem już że straciłam trochę punktów przez ten tekst, ale jak dla mnie to była masakra z deka a co do pisania to tak się rozpisałam że zostało mi chyba tylko ze dwie wolne linijki, a zazwyczaj nie jestem wylewna Odpowiedz Link Zgłoś
blackdoggy Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 17:28 julka770 napisała: > zinterpretowałam ja na w sumie dwa sposoby... tą stara polną jako coś co łączy > i > jest czymś tak jakby wspólnym a tą asfaltową jako granicę, barierę > stara to także spokój i harmonia a nowa to wprowadzenie nowego ładu, zaburzenie > starych, przyjętych już dawno zasad > tylko czy oke jest łaskawa i w kluczu będzie takie coś?! trzeba czekać, wiem ju > ż > że straciłam trochę punktów przez ten tekst, ale jak dla mnie to była masakra z > deka > a co do pisania to tak się rozpisałam że zostało mi chyba tylko ze dwie wolne > linijki, a zazwyczaj nie jestem wylewna Większość moich znajomych tak to interpretowała, ja sam zresztą też. Skoro większość tak myśli, to chyba w kluczu tak jest. To jak w "Milionerach", najczęściej większa część publiczności ma rację:) Odpowiedz Link Zgłoś
julka770 Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 17:40 blackdoggy napisał: > Większość moich znajomych tak to interpretowała, ja sam zresztą też. Skoro > większość tak myśli, to chyba w kluczu tak jest. To jak w "Milionerach", > najczęściej większa część publiczności ma rację:) dokładnie;) no miejmy nadzieję że dobrze trafiliśmy z tą interpretacją ;) rozpatrywałam to na wszystkie sposoby heh ta interpretacja wydaje mi się taka najbardziej prawidłowa Odpowiedz Link Zgłoś
coconi Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 17:49 Uważam, że wszyscy dobrze myśleliśmy, tylko pytanie czy wszyscy napisaliśmy prawidłowo, a raczej zgodnie z kluczem. Klucz "lubi" trzymać się ściśle określonych haseł, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
julka770 Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 17:53 no tak to jest ale bądźmy dobrej myśli ;))) wydaje mi się że temat drugi o drodze może mieć jeszcze klucz do którego się da wpasować pisane przez nas interpretacje a natomiast w tym o Kochanowskim musiał być jakiś haczyk ... bo szczerze mnie zdziwiło to że na rozszerzony dali Kochanowskiego Odpowiedz Link Zgłoś
coconi Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 17:58 Przyznam szczerze, że nie liczę na rewelacyjny wynik, ale miejmy nadzieję, że faktycznie wszyscy zostaniemy mile zaskoczeni. Odpowiedz Link Zgłoś
julka770 Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 18:03 oby ;) pisałam rozszerzoną ryzykując heh... ale tam gdzie sie wybieram jest podwójny przelicznik jest więc lepiej dostać te 40-50% z rozszerzonej niż tyle samo z podstawy Odpowiedz Link Zgłoś
coconi Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 18:08 U mnie różnica to zaledwie 0,5 między poziomem rozszerzonym, a podstawowym. Jednak zdecydowanie wolałam wariant z językiem polskim niż z rozszerzoną historią. Oj, coś ciężko będzie się dostać na wymarzone studia. Odpowiedz Link Zgłoś
blackdoggy Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 18:12 Hm, na UG za rozszerzony dostaje się 1,5. To wychodzi 66%=100% podstawy. Jak wiadomo, z podstawy też nie da się mieć 100%. Myślę, że napisałbym na jakieś 80. A to nam daje 80% podstawy=52 rozszerzenia. Jak więc widać, warto zdać rozszerzenie. Podkreślmy jednak - zdać, a nie tylko podejść do niego ;d Odpowiedz Link Zgłoś
coconi Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 18:18 Na UŁ też jest x1,5 dla rozszerzenia. Chociaż to zależy jeszcze od kierunku. Jeśli ktoś się czuje na siłach by pisać rozszerzenie, to jak najbardziej opłaca się zdawać. Ale praca na 30%-40% w takim przypadku nic nie daje. Odpowiedz Link Zgłoś
livvv Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 17:43 Mam tak samo, martwi mnie tylko to co bedzie w modelu, ogolny sens mozna zrozumiec, ale napisac to tak jak oni chca to duza sztuka. Beda tez punkty za kreacje narratora i pewnie za srodki ( o ktorych zbyt wiele nie napisalam bo czas gonil). Generalnie z czytania ze zrozumieniem mam 3 albo 4 punkty wiec jestem zalamana. Odpowiedz Link Zgłoś
julka770 Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 17:50 livvv napisała: Generalnie z czytania ze zrozumieniem mam 3 albo 4 punkty wiec > jestem załamana. no ja też się nie zdziwię jak tak będę mieć, bo jak dla mnie to na serio była masakra ;/ jak jeszcze zobaczyłam ten klucz na interii ;/ no to całkowicie sie podłamałam ale mam nadzieje ze oke da w niektórych ćwiczeniach więcej wariantów odpowiedzi a co do wypracowania to bądźmy dobrej myśli;) już jedno chociaż mamy za sobą ;))) teraz to już tylko obawiam się historii:( Odpowiedz Link Zgłoś
coconi Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 17:53 Mam podobne odczucia. Podczas egzaminu non stop byłam skupiona, na tym co może znajdować się w kluczu, a nie na tym co miał na myśli autor powieści. Bardzo utrudniało mi to pracę, przez co ledwo się wyrobiłam w czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
matura2009przeciek Matura: arkusze i rozwiązania z języka polskiego 04.05.09, 15:53 Tutaj jest coś o odpowiedziach, kluczu do matury 2009 ; p matura2009przeciek.info/odpowiedzi-i-rozwiazania-klucz-do-polskiego Odpowiedz Link Zgłoś
serszi Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 16:00 'hi hi ' Odpowiedz Link Zgłoś
meewash Matura: arkusze i rozwiązania z języka polskiego 04.05.09, 16:19 Matura 2009 - tutaj znajdziesz odpowiedzi z egzaminu z języka polskiego: www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/section?Category=SWIETOKRZYSKIE Odpowiedz Link Zgłoś
meewash Matura: arkusze i rozwiązania z języka polskiego 04.05.09, 16:21 Tutaj znajdziecie odpowiedzi z języka polskiego: www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/section?Category=SWIETOKRZYSKIE Odpowiedz Link Zgłoś
qonie rozszerzona. żle dobrany materiał! 04.05.09, 16:28 moim zdaniem matura rozszerzona była bardzo źle przygotwana. Mam wrażenie, że bardzo chciano by poszła dobrze, dlatego tekst do części czytania ze zrozumieniem posiadał tylko jedną merytoryczną informacje, którą wałkowano na różne sposoby we wszystkich ośmiu pytaniach. w tematach jak zwykle dwa warianty, jeden dla uczniów dobrze uczących się na lekcjach i drugi tych zainteresowanych literaturą współczesną, także starano się zrobić na jak najniższym poziomie. Stąd Kochanowski, tak oklepany na lekcjach i Mościcki, który raz już na jakiejś maturze się pojawił (tej o funkcji słowa zestawiony z wierszem Różewicza) i by było łatwiej nie został zestawiony z innym tekstem literackim. Ja osobiście bardzo liczyłam na jakiś współczesny wiersz, nawet zestawiony z fragmentem epiki. Choć zawsze broniłam tej matury, dostrzegając wady w ograniczonym czasie i zawężonym kluczu, teraz potwierdziły się wszystkie negatywne opinie, który słyszałam. Teksty powinny być wyzwaniem intelektualnym, albo chociaż nie dawać poczucia, że ich twórca uznaje odbiorców za idiotów. Za proste teksty, do których klucz będzie zbyt jednoznaczny, bo innego stworzyć się nie da. maturzystka Odpowiedz Link Zgłoś
chloe_m Re: rozszerzona. żle dobrany materiał! 04.05.09, 17:02 Mościcki? Dziwne, pisałam tą samą maturę, a żadnego Mościckiego tam nie widziałam...;) Moim zdaniem temat z Kochanowskiego wcale nie był taki prosty, a temat dotyczący prozy współczesnej bardzo ciekawy:) Odpowiedz Link Zgłoś
hohlkopfik Matura: arkusze i rozwiązania z języka polskiego 04.05.09, 16:36 Pisałam rozszerzenie. Czytanie ze zrozumieniem początkowo wydawało mi się proste,ale teraz mam coraz więcej wątpliwości. Chyba nie ma w Internecie jeszcze żadnych przykładowych odp. na rozsz.? Jeśli chodzi o wypracowanie, to pisałam o nieszczęsnej drodze. Interpretowałam jej metaforyczne znaczenie, jako miejsce wszystkich ważnych wydarzeń w życiu człowieka, braku podziału między ludźmi, ich równości, interesu wspólnego i początkowego etapu życia (droga "stara") i podziału między ludźmi (droga "nowa), współczesności i rozwoju techniki. ;> Odpowiedz Link Zgłoś
martushka5 Matura: arkusze i rozwiązania z języka polskiego 04.05.09, 16:38 Ja pisałam poziom rozszerzony i nie jestem zadowolona. Tekst był dość zrozumiały,ale pytania do niego pozostawiają wiele do życzenia. Co do wypracowania,to wybrałam temat o drodze i obawiam się,że nie wstrzeliłam się w klucz. Uznałam drogę głównie jako metaforę życia ludzkiego, tam były takie różne refleksje odnośnie życia i śmierci,więc to wykorzystałam. Ale coś mi się wydaje,że nie do końca to dobrze wyszło. Ogólnie przeraziła mnie różnica poziomów - podstawa miała dużo,dużo prostszy arkusz. Odpowiedz Link Zgłoś
hohlkopfik Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 16:40 Droga to uniwersalny topos całego życia ludzkiego, więc myślę, że powinnaś się załapać w jakiś podpunkt w kluczu. Pisałaś coś o tym, że za czasów 'starej' drogi ludzie byli sobie równi i współpracowali ze sobą,a później ta 'nowa' droga stała się symbolem ich podziału? Odpowiedz Link Zgłoś
damroka17 Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 05.05.09, 09:20 W zupełności zgadzam się...też wybrałam temat o drodze...ujęłam go też jako metaforę ludzkiego życia, ale czy wpasowałam się w klucz...to już nie mam pojęcia ;) Co do czytania ze zrozumieniem...to zgadzam się w 100% z martushka5 niby prosty..ale pytania...wiadomo Odpowiedz Link Zgłoś
martushka5 Matura: arkusze i rozwiązania z języka polskiego 04.05.09, 16:46 Tak, pisałam o tym również, że stara droga była czynnikiem łączącym ludzi, solidaryzowali się ze sobą. A nowa droga odzieliła ich i uniemożliwiła kontakty.Więz może nie jest źle... Odpowiedz Link Zgłoś
irmusiek Matura: arkusze i rozwiązania z języka polskiego 04.05.09, 16:47 na temat rozszerzenia mam mieszane uczucia. czytanie ze zrozumieniem - fajny tekst. ale pytania do niego to totalny niewypał ; / rzekomo odpowiedzi są w tekście, ale taka prawda, że na wiele z nich trzeba było nieźle nakombinować. co do tematów prac. spodziewałam się, że będzie Kochanowski. początkowo nawet planowałam pisać, ale temat o drodze wydał mi się ciekawszy ; ) ja wspomniałam, że ta droga to metaforycznie życie, wspólnota wiejska itp. a po przemianom to tylko "rwąca rzeka", coś co niszczy wspolnote. odniosłam to także do człowieka, że bardzo podobnie zachowuja sie ludzie. Mniej więcej tak; ) Odpowiedz Link Zgłoś
hohlkopfik Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 16:52 Na Interii pojawiają się już odp., co do rozszerzenia. Nie wiem, na ile pewne, ale mam już pewną wątpliwość w zadaniu 3. Jaki podałyście przykład opozycji góra-dół? Myślicie, że jeśli ja dałam: góra (pokój, w którym autor czytał książki, rozwijał się duchowo), dół (miejsce, w którym sypiał, rozmawiał na tematy polityczne), to nieźle dowaliłam? ;D Odpowiedz Link Zgłoś
maala_mi Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 17:00 hohlkopfik napisała: > Na Interii pojawiają się już odp., co do rozszerzenia. Nie wiem, na ile pewne, > ale mam już pewną wątpliwość w zadaniu 3. Jaki podałyście przykład opozycji > góra-dół? Myślicie, że jeśli ja dałam: góra (pokój, w którym autor czytał > książki, rozwijał się duchowo), dół (miejsce, w którym sypiał, rozmawiał na > tematy polityczne), to nieźle dowaliłam? ;D Ja odniosłam się do tych schodów z trasy WZ na plac zamkowy przy kościele. Dół- codzienność, pęd, góra-metafizyka, religia, wartości absolutne. Nie wiem czy to dobrze... A co do wypracowania to temat drugi i trochę się rozpisałam (również w brudnopisie). Nie lubię interpretacji metafor, bo ile osób tyle wersji. Każdy może zauważyć coś innego. Odpowiedz Link Zgłoś
coconi Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 17:07 Cóż, moja interpretacja poszła w zupełnie innym kierunku: dół - polityka (dbanie o dobro społeczeństwa, wspólnoty), góra - religia (dbanie o dobro życia osobistego). Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
julka770 Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 17:32 no i ja poszłam w tą stronę ... no ciekawe co pokaże nam klucz oke bo jakoś ten z interii trochę podejrzany i lipny Odpowiedz Link Zgłoś
bori_19 Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 05.05.09, 11:58 hej, widzę, ze tak samo zrozumiałas tekst jak ja. Ja tez napisalam, że dól to polityka a góra religia, mam nadzieję, ze uznają to, bo w zyciu bym nie wpadła na to, ze dół to jaka trasa a gora kosciół sw. Anny :) Odpowiedz Link Zgłoś
serszi Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 17:31 miałam mniej więcej to samo ;) jeśli nie uwzględnią obu przypadków w kluczu to będzie troche chore :) bo jakby nie bylo i przykład z tym kościołem i to co napisałyśmy to przykłady opozycji ;| Odpowiedz Link Zgłoś
coconi Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 17:37 Oby klucz okazał się elastyczny. Nie wszystkie pytania były jednoznaczne, a więc wymaganie jednoznacznych odpowiedzi byłoby bzdurą. Odpowiedz Link Zgłoś
szarrak Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 05.05.09, 06:32 Mam podobnie napisane na temat drogi - odniosłam drogę do zmieniających się czasów, tzn. kiedyś że było może mniej wygodnie ale ludzie żyli bliżej siebie, kontaktowali się ze sobą i żyli we wspólnocie, a potem mimo że szeroka droga była wygodna to jednak przestali się ze sobą spotykać, bla bla, oraz, że odnosi się to do ludzi - kiedyś byli blisko siebie, a teraz wszyscy pędzą, nie mając czasu dla drugiego człowieka, że wytworzyły się podziały, i choć żyje się wygodniej, to jednak zdaniem narratora wtedy było lepiej i tak dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
karoola89 Matura: arkusze i rozwiązania z języka polskiego 04.05.09, 16:55 Moim zdaniem, zaznaczam że jest to moja subiektywna ocena, matura w tym roku z języka polskiego była naprawdę łatwa, mówię tu o poziomie podstawowym, natomiast rozszerzenie, jak zwykle było o wiele trudniejsze, jednak w porównaniu z rokiem ubiegłym była o wiele łatwiejsza, myślę że jakbym zdawała rozszerzenie w tym roku, zdałabym lepiej niż wtedy, gdy pisałam. Powodzenia w dalszych egzaminach, maturzyści :) Odpowiedz Link Zgłoś
uotafak a dlaczego nie Kochanowski? 04.05.09, 17:02 Pisałam rozszerzenie. Dziwi mnie, że ludzie brali sobie temat z Myśliwskiego, gdzie ta droga naprawdę nie była najprostsza do interpretacji (zgodnie z kluczem, oczywiście), a Kochanowski był podany jak na tacy... Pieśń porównać z trenem, aż sprawdziłam czy ja na pewno dostałam arkusz rozszerzony, to było naprawdę podstawowe zadanie. Odpowiedz Link Zgłoś
coconi Re: a dlaczego nie Kochanowski? 04.05.09, 17:42 Nie każdy lubuje się w twórczości Kochanowskiego, pomimo że nie jest ona na ogół zbyt trudna w interpretowaniu. Drugi temat wydawał się o wiele ciekawszy, przynajmniej takie są moje odczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
uotafak Re: a dlaczego nie Kochanowski? 04.05.09, 17:45 hm, nie trzeba się lubować, ale jak jest wybór to ja wolę jednak biezpieczniejszy temat od ciekawszego. Odpowiedz Link Zgłoś
coconi Re: a dlaczego nie Kochanowski? 04.05.09, 17:56 To już kwestia indywidualna. Od tego w końcu jest wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
mieczyslawww Matura:nauka = sens życia 04.05.09, 17:04 Ucze się by zarabiać 1000zł netto. Pracuje by życ jak roślinka troche wody. Żal mnie młodych bo to kraj bez przyszłośći co nauczy !!!. Penerstwa ,obłudy i braku poszanowania . Tego matura nie uczy to ucza politycy otoczenie szefowie . Uczycie się a prace dostaje sie po znajomości zakłamany kraj . Skończycie szkołe i znów się uczycie że to co wam wpojono to teoria . A praktyka zostawi czesto goszkie piętno . Chamskiego życia bycia Polakiem . Szefowie swe dzieci tresuja jak psy mysliwskie w byciu kawl sku...syna .Nie daleko pada jablko od jabłoni. Mnie nauka nic nie dala w plsce tego jest przesyt . Daje tylko wyedukowanie plus jezyk obcy komunikatywnie . Wtedy z pensji 1100zł przechodzi sie minimum 1500 euro na początek . gdzie sie opłaca pracować .Nie wspominając o dodatkach . Szczerze to w polsce oplaca sie tylko edukować by prysnąć z kraju .Chyba ze ktoś jest nawiedzony .I kocha pracowac 300 lat na mieszkanie w centrum Wrocławia 80 m kwadratowych za 500 tys zł.I modlic sie by kochany pracodawca mnie nie wywalił .I banki jak śepy nie upomniały sie o swoje .Morał z stego że polski biznes jak i rzad lubi pie...ć obywatela ."Ucz sie Janek ucz wiedza to potęgi klucz jak zdobedziesz wszystkie klucze to zostaniesz woźnym ".Tym miłym akcentem kończe polemike o maturze . Odpowiedz Link Zgłoś
pherus Matura: arkusze i rozwiązania z języka polskiego 04.05.09, 17:08 nieważne czy trudne czy łatwe jak trudne to każdy miał ciężko jak proste to każdy miał łatwo więc jak ktoś się uczył solidnie to ma i tak lepsze wyniki od reszty i nieważne jaki będzie stosunek czy 90pkt do 60, czy 60 do 30 w przypadku trudnej matury ; ) Odpowiedz Link Zgłoś
loginn99 Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 17:12 Banalnie proste .Mam nadzieję że w przyszłym roku będzie na takim samym poziomie (i tak już dojebali z tę matmą). Odpowiedz Link Zgłoś
pherus Matura: arkusze i rozwiązania z języka polskiego 04.05.09, 17:09 nieważne czy trudne czy łatwe jak trudne to każdy miał ciężko jak proste to każdy miał łatwo więc jak ktoś się uczył solidnie to ma i tak lepsze wyniki od reszty i nieważne jaki będzie stosunek czy 90pkt do 60, czy 60 do 30 w przypadku trudnej matury ; ) Odpowiedz Link Zgłoś
blackdoggy Matura: arkusze i rozwiązania z języka polskiego 04.05.09, 17:26 Według tych odpowiedzi na Interii powinienem mieć jakieś 6/7 punktów z rozumienia tekstu. Tylko pytanie, czy egzaminator będzie potrafił zrozumieć moje wypowiedzi, hehe. Odpowiedz Link Zgłoś
katieasy Matura: arkusze i rozwiązania z języka polskiego 04.05.09, 17:35 wg mnie w tym pytaniu chyba 9 gdzie odpowiedzi jest metafora (przenosnia) to pod tym trzeba bylo wyjasnic to pojecie a nie pisac jak to sie ma do tekstu ;/ ja napisalam matafora jest to .......... itd Odpowiedz Link Zgłoś
yoyo132 Matura: arkusze i rozwiązania z języka polskiego 04.05.09, 17:43 Ech, napisałem, że Mickiewicz w Panu Tadeuszu pisał o "życiu ziemiańskim" (a chyba jednak lepiej byłoby "szlacheckim"), że Zosia jest przywiązana do rodzinnej okolicy (w sumie prawda, ale naciągane - w końcu to sierota) i że Telimena jest gotowa opuścić miejsce swojego wychowania (w kontekście miejsca akcji fragmentu, ale teraz nie jestem pewien, czy tam się wychowała i nie mogę nic o tym znaleźć). Myślicie, że to może przekreślić moje wypracowanie? :/ Odpowiedz Link Zgłoś
julka770 Matura: arkusze i rozwiązania z języka polskiego 04.05.09, 17:56 no i gazeta podała odp do rozszerzonego! nie jestem zadowolonaaaa ;//// a jak reszta ? Odpowiedz Link Zgłoś
blackdoggy Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 17:58 Gdybym ja miał to sprawdzać, to dałbym sobie jakieś 6-7 punktów:) Czyli standardowo, zazwyczaj tyle miałem. Odpowiedz Link Zgłoś
jog_on Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 18:03 Na podstawie tych odpowiedzi z gazety - nie zdam. Zaledwie trzy/cztery odpowiedzi prawidłowe. Nie mam już nawet co się starać jutro na angielskim skoro polski będzie oblany, wos pewnie też, więc angielski mnie nie zbawi. Rzygać mi się chce tym wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
blackdoggy Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 18:09 Nie przejmuj się. Przecież jest jeszcze wypracowanie:) Odpowiedz Link Zgłoś
coconi Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 18:13 Głowa do góry. Część I to zaledwie 20%. Jeśli napisałeś wypracowanie jest duża szansa,że jednak zdałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
jog_on Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 18:13 No niby jest, ale znając mojego pecha wrodzonego, to potną mi punkty przy najlepszej okazji. I szlag mnie trafia kiedy patrzę na poziom podstawowy, to już test gimnazjalny był trudniejszy. Zachciało mi się rozszerzenia, ku^wa. Odpowiedz Link Zgłoś
coconi Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 18:22 To wręcz niemożliwe, żebyś nie w trafił w ani jedną poprawną odpowiedź. Na pewno nie będzie tak źle. Odpowiedz Link Zgłoś
livvv Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 19:32 Zgadzam sie zupelnie! Mi sie plakac chcialo jak sie dowiedzialam co bylo na podstawach, nawet na tescie gimnazjalnym tematy sa trudniejsze, bo nie ma przytoczonych fragmentow i takowa charakterystyke porownawcza (Telimeny i Zosi) trzeba by bylo napisac z pamieci. Ja osobiscie (podbudowana wynikiem nieporownywalnej trudnosciowo matury probnej-92%) podeszlam sobie do dzisiejszego testu na zupelnym luzie, a teraz mam 2 miesiace z glowy, bo podobnie jak przedmowca boje sie ze nie zdam. Jakies 4 pkty z czytania ze zrozumieniem + nie wiadomo co z rozslawiona juz "droga". To wszystko napedza mi czarne chmury nad glowe i szczerze mowiac bylabym baaaardzo zadowolona z 50%... Odpowiedz Link Zgłoś
kefir_z_kota Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 20:02 a mnie już po prostu łzy lecą z tego wszystkiego, przy dobrych lotach mam trzy prawidłowe odpowiedzi. a żeby zdać potrzebuję jakichś 12 pkt. z wypracowania. pisałam o drodze i czuję, że przegięłam z własną fikcją literacką, pieprzyłam jak potłuczona ciągle o tym samym. moje studia poszły się je**ć, już nawet na jutrzejszym angielskim mi nie zależy, po co mam się stresować skoro i tak zapowiada się rok na jakiejś uczelni dla debili ewentualnie machanie łopatą. i pomyśleć, że na próbnej miałam 80%, chyba rzeczywiście jestem ułomna. Odpowiedz Link Zgłoś
blackdoggy Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 20:32 Przecież jest jeszcze sierpień ;d dobra, przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
kefir_z_kota Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 20:39 nie przepraszaj :D sierpień jest, ale jak nie zaliczę polskiego i wosu to zostaje mi jedynie śpiewanie: już za rok matura. bo chyba jeden przedmiot można w sierpniu poprawić. a wos mnie przeraża chyba najbardziej i nastawiam się na kaplicę. Odpowiedz Link Zgłoś
blackdoggy Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 20:42 a jaki zdajesz? Bo rozszerzony jest znacznie prostszy od podstawowego? Ja zdaje dodatkowo i żałuję, bo mogłem wziąc historię dodatkowo, a wos jako obowiązkowy. ale cóż, trzeba zdać obydwa, zwłaszcza ze co do polaka tez nie jestem pewien. Niby wszyscy mowia, ze proste, ale tak naprawde to nie wiadomo, co z tym mysliwskim, o co mu moglo chodzic:> Odpowiedz Link Zgłoś
kefir_z_kota Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 20:51 zdaję właśnie rozszerzony, ogólnie całość to banał, zdać można spokojnie, ale ja jestem największym pechowcem w kraju i zawsze mam pół zad. dobrze, pół źle albo kombinuję jak koń pod górę i sprawdzający nie wie o co chodzi, więc wszystko się jebie jednym słowem :P przynajmniej nadrabiam wypracowaniem, ale kto wie, co im strzeli do łbów na środę. historię miałam zdawać, ale na szczęście zrezygnowałam w ostatnim momencie, tego już bym nie zdzierżyła, także Tobie życzę powodzenia. a myśliwski cwany lis, mam nadzieję, że chociaż połowa punktów będzie, bo się pochlastam dosłownie. Odpowiedz Link Zgłoś
matthew_888 Matura: arkusze i rozwiązania z języka polskiego 04.05.09, 20:31 A ja sobie przysporzyłem stresu niepotrzebnego, bo zaznaczałem sobie fragmenty w tekście (temat drugi na podstawie) i robilem male adnotacje. Np. przy fragmencie: „Jestem kobietą, rządy nie należą do mnie. Wszakże Pan będziesz mężem; ja do rady młoda. Co Pan urządzisz, na to całem sercem zgoda!" Zaznaczałem sobie klamrą, że mi się ten cytat przyda i pisałem coś w stylu "oddanie przyszłemu mężowi, uległość" A teraz mi mowią znajomi, że po tym pisać nie wolno. I sie troszkę zdenerwowałem, na stronie CKE nie ma ani słowa o tym, w informatorze maturalnym nie ma ani słowa i w końcu na arkuszu na pierwszej stronie też nie ma ani słowa. Jedyne co jest napisane to, że nie można pisać po części dla egzaminatora przeznaczonej, czyli po tych tabelkach gdzie sie przyklejało nalepkę i pisało datę urodzenia, ale to jest jasne i tam nic nie pisałem. Ehh mam nadzieję, że egzaminator się nie przyczepi, w sumie formalnie nie ma o co sie przyczepić. Odpowiedz Link Zgłoś
irmusiek Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 20:41 nie przyczepi sie, spokojnie ; D tez mam ten zwyczaj i nie uwazam, aby był zły. czasem lepiej cos zanotowac na tekscie (szybciej sie odnajdzie) anizeli potem myslec X minut, co sie chcialo przedtem napisać ; ) poza tym, nam polonistka mowila, ze mozna podkreslac, zakreslac - to jest dla NAS ; D Odpowiedz Link Zgłoś
prewencja3.0 Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 20:41 już bez przesady, moja polonistka sama nakłaniała do robienia adnotacji na arkuszach, bo jest on cały dla zdającego. dlatego pół arkusza zamazałam interpretacjami tekstu. na maturze próbnej nikt mi uwagi nie zwrócił, więc nie sądzę, żeby to miał być jakikolwiek problem, spokojnie. najważniejsze, żeby nie bazgrolić po części z odpowiedziami/przeznaczonej dla egzaminatora. Odpowiedz Link Zgłoś
matthew_888 Matura: arkusze i rozwiązania z języka polskiego 04.05.09, 20:44 Dzięki, uspokoiliście mnie :) nawet nie wiecie jak bardzo :) A ktoś z was na dzisiejszej maturze pisal coś po tekście albo zaznaczał? Odpowiedz Link Zgłoś
kefir_z_kota Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 20:52 pocieszę Cię, zamazałam cały arkusz, do co drugiego zdania mam adnotację, nawet słoneczko narysowałam :D Odpowiedz Link Zgłoś
irmusiek Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 20:55 tak, ja dzisiaj na tekście o drodze zaznaczalam srodki stylistyczne czy jakies wyrazenia, ktore by mi pasowaly ; ) Odpowiedz Link Zgłoś
matthew_888 Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 21:04 To widzę, że nie jestem sam, uff ale mi ulżyło :) Odpowiedz Link Zgłoś
coconi Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 21:11 Oczywiście, że tak. Najważniejsze informacje podkreśliłam i zrobiłam adnotację. Sama polonistka mi tak doradziła i to naprawdę niezły patent. Lepiej się potem pisze pracę, gdy masz mniej więcej odnotowane informacje. Więc nie masz się czymś stresować, nikt się nie przyczepi. ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
matthew_888 Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 21:12 No to w takim razie nie pozostaje nic jak tylko spokojnie udac się na angielski. :) Odpowiedz Link Zgłoś
coconi Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 21:14 I tak trzymać! Powodzenia na angielskim i pozdrawiam. ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
matthew_888 Re: Matura: arkusze i rozwiązania z języka polski 04.05.09, 21:22 I wzajemnie :) Odpowiedz Link Zgłoś