Dodaj do ulubionych

Wiedza o społeczeństwie, poziom rozszerzony - p...

• sylwia.kowalczuk Europejska konwencja o ochronie praw 06.05.09, 17:34
      "Europejski Trybunał Praw Człowieka rozpatruje sprawy, wniesione w drodze skargi
      indywidualnej lub międzypaństwowej, związane z naruszeniem Konwencji Praw
      Człowieka i Podstawowych Wolności."

powinno byc EUROPEJSKA Konwencja o Ochronie Praw Człowieka i Podstawowych
      Wolnosci!!! to jest nazwa wlasna w tym!! wiec jest w ostatnim FALSZ!!!
      • odpowiedziwos Re: Europejska konwencja o ochronie praw 06.05.09, 17:39
        Prawie masz rację. Dokument nazywa się Konwencja o Ochronie Praw Człowieka i
        Podstawowych Wolności, więc też sądzę, że powinno być fałsz...
    • klaudia.99 Wiedza o społeczeństwie, poziom rozszerzony - p... 06.05.09, 17:34
      a w pytaniu 3 nie powina byc odp a przypadkiem !!!!
      Czy sa punkty czastkowe na rozszerzeniu ??????// bardzo wazna
      informacja
      • natalia_080290 Re: Wiedza o społeczeństwie, poziom rozszerzony - 06.05.09, 17:40
        Nie ma punktów cząstkowych, a w trzecim powinno być D, bo A to by dotyczyło
        sytuacji, w której Sejm nie wyłonił rządu (o ile dobrze pamiętam w A chodziło o
        rozwiązanie parlamentu tak?).
        • klaudia.99 Re: Wiedza o społeczeństwie, poziom rozszerzony - 06.05.09, 17:44
          jak nie ma?! to po co w zadaniu z norma prawna sa 2 pkt a nie 3
          skoro 3 rzeczy trzeba wymienic i po co w arkuszu z tylu gdzie
          przyklejalismy naklejk i bylformularz dla egzaminatora bylo
          porozdzielane kratkami punkty np jak byly 3 pkt za zadanie byly 3
          kratki
          • natalia_080290 Re: Wiedza o społeczeństwie, poziom rozszerzony - 06.05.09, 17:51
            Jeżeli masz zadanie z dwoma podpunktami, a jest za nie jeden punkt to wtedy nie
            ma połówek, albo zero albo jeden. Jeżeli masz zadanie z dwoma podpunktami za dwa
            punkty no to wtedy możesz dostać jeden jeśli jeden podpunkt jest dobrze. A
            zadanie z normą prawną jest kontrowersyjne, bo mogło im równie dobrze chodzić o
            normę dwuczłonową i wtedy za wymienienie jednego elementu jeden punkt.
            • klaudia.99 Re: Wiedza o społeczeństwie, poziom rozszerzony - 06.05.09, 17:56
              a powiedz mi w takim razie czy do zadania 15 do tych osób prawnych
              można byłoz aliczyć rade gminy, radę powiatu, sejmik wojewódzki?
              • miko1904 Re: Wiedza o społeczeństwie, poziom rozszerzony - 06.05.09, 17:58
                jezeli moge, to raczej nie, bo wojewodztwo odpowiada za placowki
                wyzsze. do gimnazjum-gmina, srednie-powiat. osobiscie dalem powiat,
                gmine i obywatele, tez nie wiem czy zalicza...
                • natalia_080290 Re: Wiedza o społeczeństwie, poziom rozszerzony - 06.05.09, 18:03
                  Ja tak samo oddzieliłam powiat od gminy i dodałam jeszcze obywateli, mogliby
                  uznać, mimo, że w tym "cudownym" kluczu jest ogólnie samorząd.
                  • miko1904 Re: Wiedza o społeczeństwie, poziom rozszerzony - 06.05.09, 18:07
                    o jak milo, ze ktos tez tak dal;p mogliby, bo chodzilo o podmioty, a
                    np samorzad nie precyzuje(wojewodztwo nie pasuje)
                    • natalia_080290 Re: Wiedza o społeczeństwie, poziom rozszerzony - 06.05.09, 18:13
                      To teraz ja mam pytanie. Czy jeżeli napisałam w wypracowaniu, że należy stwarzać
                      możliwości zdolnym uczniom z biednych rodzin, ale nie napisałam wprost, że to
                      jest według mnie zmniejszanie różnic to czy się domyślą, że o to mi chodziło?
                      czy trzeba koniecznie użyć słów "zmniejszać, zwiększać"? Bo tak jak teraz myślę
                      o tym to widzę, że nie sformułowałam jasnego wniosku tylko taki właśnie pokrętny...
                      • kamil.lisiecki Mniejszość narodowa i etniczna 06.05.09, 18:21
                        W zadaniu o tym kto może tworzyć własne szkoły, napisałem

Samorząd terytorialny ( gmina - szkoły podstawowe i gimnazja, powiat -
                        pnadgimnazjalne)

Obywatel RP

Mniejszości narodowe i etniczne

I stąd wynika moje pytanie, tej ostatniej odpowiedzi nie ma w kluczu, jednak
                        konstytucja jasno precyzuje

Konstytucja RP w art. 35 gwarantuje obywatelom polskim należącym do mniejszości
                        narodowych i etnicznych wolność zachowania i rozwoju własnego języka, zachowania
                        obyczajów i tradycji oraz rozwoju własnej kultury, w tym prawo do tworzenia
                        własnych instytucji edukacyjnych, kulturalnych i instytucji służących ochronie
                        tożsamości religijnej oraz do uczestnictwa w rozstrzyganiu spraw dotyczących ich
                        tożsamości kulturowej

Czy odpowiedź taka może zostać uznana ?
            • odpowiedziwos Re: Wiedza o społeczeństwie, poziom rozszerzony - 06.05.09, 17:58
              Nie można otrzymać 0,5 punktu ani 1,5 punktu. Ale można np. 2 na 3 możliwe, albo
              1 na 2 możliwe;)
              • klaudia.99 Re: Wiedza o społeczeństwie, poziom rozszerzony - 06.05.09, 18:08
                a do tego pytanie o zgromadzenie narodowe jak napisalam o tym
                oredziu o tym ze w stan oskarzenia i zamiast przysiegi nowego
                prezydenta to przemowa nowo wybranego prezydenta to zaliczaja czy
                co ?? i jeszcze jedno najwazniejsze jak mam dwie tabelki dobrze
                zrobione z (prawda,falsz) ale zamiast pisac calymi zdaniami
                napisalam drukowanymi p i f to sie nie zalicza tak;/??
          • mer13 Re: Wiedza o społeczeństwie, poziom rozszerzony - 06.05.09, 21:08
            Możliwe, że 2 pkt są dlatego, że "prawidłowa" odpowiedź wg CKE to zapewne: norma
            sankcjonowana i norma sankcjonująca - teoria norm sprzężonych. Problem polega na
            tym, iż w teorii prawa jest kilka różnych modeli budowy normy prawnej np. ta
            podana jako przykładowa odpowiedź przez Gazetę. Z zawodu jestem prawnikiem i
            przyznam, że wyjasnienie różnicy między obowiązkiem nauki a obowiązkiem szkolnym
            może nastręczyć sporych trudnosci osobą nie pracującym z przepisami. Powodzenia
            drodzy maturzysci i nie dajcie się CKE.
    • homer19 Wiedza o społeczeństwie, poziom rozszerzony - p.. 06.05.09, 18:37
      Ja w zadaniu z polaryzacją napisałem, że się zmniejszyła.
      Nie jestem pewny tej odpowiedzi, ale skoro polaryzacja to rozdzielenie to rozumowałem następująco:
      Jeżeli wcześniej poglądy polaków dzieliły się 43 do 42 - to odmienność zdań była duża. W 2007 roku więcej ankietowanych było jednego zdania - 51 do 36, czyli zmniejszył się podział (polaryzacja).
      • maturzystka1990 Re: Wiedza o społeczeństwie, poziom rozszerzony - 06.05.09, 18:45
        wydaje mi się właśnie że się zmniejszyła a nie zwiększyła.
      • bezzebnamucha Re: Wiedza o społeczeństwie, poziom rozszerzony - 06.05.09, 18:58
        Masz rację! Zmniejszyła się :} Skonsultowałam z moim nauczycielem
        WOSu :]
        • maturzystka1990 Re: Wiedza o społeczeństwie, poziom rozszerzony - 06.05.09, 19:04
          No tak właśnie mi się wydawało , więc jest błąd w odpowiedziach lub Twój
          nauczyciel się myli ;p
        • malpolud22 Re: Wiedza o społeczeństwie, poziom rozszerzony - 06.05.09, 19:59
          moj mowil ze sie zwiekszyla!
          • doncorleonemro Re: Wiedza o społeczeństwie, poziom rozszerzony - 07.05.09, 09:17
            Bo niestety tak właśnie było... Ja rozumowałem jak przedmówcy : Większą różnicę % między odpowiedziami respondentów dałem za zmniejszenie sie polaryzacji, ale okazało się że chodzi tylko o liczbę osób które się wstrzymały od osądu... Jeżeli ta liczba jest mniejsza to okazało się że polaryzacja się zwiększa... Też na tym utopiłem kaczora...
    • burza-mozgow Re: Wiedza o społeczeństwie, poziom rozszerzony - 06.05.09, 19:12
      na to i na wiele innych pytań odpowie Ci korepetytor online ( www.burza-mozgow.pl )
    • ruda776 Wiedza o społeczeństwie, poziom rozszerzony - p.. 06.05.09, 19:29
      też napisałam oportunizm i byłam w 100%pewna co do poprawności
      swojej odp. Dopóki nie zobaczyłam tych bosko dopracowanych i mega
      poprawnych odpowiedzi...
    • gnom69 Experci od 7 boleści 06.05.09, 20:34
      Według mnie, wszyscy experci nie popisali się. Odpowiedzi gazety i onetu różnią
      się, podajecie po kilka wersji. Sami nie wiecie co ma być i wprowadzacie ludzi w
      błąd. Co prawda to też świadczy jednak o poziomie egzaminu, który był chyba
      cholernie trudny (skoro niby-experci to zera). Pewnie nie doczekamy się klucza
      CKE, ale ludzie, nie kierujcie się tymi beznadziejnymi propozycjami.
      • odpowiedziwos Re: Experci od 7 boleści 06.05.09, 21:52
        Bez przesady odpowiedzi są takie same, z tym, że te zamieszczone tutaj
        przewidują możliwość udzielenia różnorodnych odpowiedzi, bo rzadko jest tak, że
        tylko jedno sformułowanie jest poprawne - wystarczy przejrzeć 2 podręczniki do
        wosu różnych autorów...
      • abs_ik Re: Experci od 7 boleści 06.05.09, 22:00
        Weź tylko pod uwagę, że w CKE kilkanaście osób przygotowuje klucze i arkusze
        przez kilkanaście miesięcy. A tu ktoś specjalnie dla maturzystów stara się
        odpowiedzieć na te pytania w kilkadziesiąt minut - więc to chyba normalne, że
        może się czasami pomylić, ważne, że prostuje błędy. Miej pretensje do CKE że
        trzyma odpowiedzi w sekrecie! Ja tam się cieszę, że Gazetka stara się nam pomóc,
        skoro szanowne instytucje egzaminacyjne dają du... Tak trzymać, Gazeto!
        • bezzebnamucha Re: Experci od 7 boleści 06.05.09, 22:45
          Nie ma co jęczeć! Popieram! Cieszmy się że mamy odpowiedzi
          jakiekolwiek!! Dziękujemy Gazeto :) Pozdrawiam.
          • gnom69 Re: Experci od 7 boleści 06.05.09, 22:48
            Jaka wazelina... CKE faktycznie sie popisuje, ale Gazeta mogłaby najpierw zrobić
            odpowiedzi, potem sprawdzić i je wrzucić, a nie to co się od 15 działo, że w
            podstawie Gorbaczow był prezydentem Rosji...
            • abs_ik Re: Experci od 7 boleści 06.05.09, 23:02
              No chyba był, tylko w innych latach :)
              A ja tam już wolę dostać o 15 większość dobrych odpowiedzi niż czekać nie
              wiadomo ile! I się cieszę, że w ogóle sprawdzają, nie tak jak Onet, gdzie
              forumowicze mogą sobie pisać, a i tak ich nikt nie czyta i błędy zostają.
            • abs_ik Re: Experci od 7 boleści 06.05.09, 23:06
              Jeszcze jedno: mam nadzieję, że CKE wyciągnie z całego tego zamieszania wnioski
              i w przyszłym roku przestanie się tajniaczyć, bo ich postawa sprawia, że
              maturzyści się jeszcze bardziej stresują niż w zeszłym roku, kiedy podawali
              przykładowe odpowiedzi. Chociaż i w nich zdarzały się błędy... Kurczę, kto im
              układa te arkusze?!
    • gnom69 Wiedza o społeczeństwie, poziom rozszerzony - p.. 07.05.09, 07:17
      Słyszałem opinie, że ten klucz może jeszcze do końca nie być ułożony :P Ale to
      pewnie bajki. a CKE nie podaje odpowiedzi, bo wtedy zaczynają się dyskusje i
      zamieszanie.
    • 0xxy Zadanie 7 B 07.05.09, 07:29
      Pytanie jest niejednoznaczne, może byc kilka odpowiedzi. Oprócz tych już
      podanych, także także - "atomizacja społeczna"
      • brandysowa Re: Zadanie 7 B 07.05.09, 08:21
        a co myslicie o odpowiedzi DEGRADACJA ?
      • sylwia.kowalczuk Re: Zadanie 7 B 07.05.09, 23:00
        tak samo jak w C moze byc uleganie jako pierwszy poziom glebokosci konformizmu
        bo sa 3. uleganie, identyfikacja, internalizacja
    • 0xxy Wiedza o społeczeństwie, poziom rozszerzony - p.. 07.05.09, 07:36
      Zadanie 12 - poprawna jest także odpowiedź:

norma sankcjonowana: hipoteza - dyspozycja
      norma sankcjonująca: hipoteza - dyspozycja

Tak np. jest napisane w podręczniku WOS Wosia i innych profesorów UJ
      (Wydawnictwo Prawnicze PWN, Warszawa 2000, s. 193)
    • 0xxy Wiedza o społeczeństwie, poziom rozszerzony - p.. 07.05.09, 07:39
      Tematy wypracowań z WOS były sformułowane nieprawidłowo - nie było podane jakie
      i ile elementów mają zawierać (zob. tutaj -
      bohun.salon24.pl/104221,nowy-skandal-na-maturze-z-wos )
    • green_girl19 A co sądzicie o 10C? 07.05.09, 08:07
      Osobiście sądzę, że tam powinien być Fałsz, dlatego, że:

Europejski Trybunał Praw Człowieka - Orzeka w sprawach praw człowieka zapisanych w Europejskiej Konwencji Praw Człowieka i protokołach dodatkowych do niej. (wikipedia)
      a nie Konwencji Praw Człowieka i Podstawowych Wolności.

Aczkolwiek, pewności nie mam.

• bezzebnamucha Re: A co sądzicie o 10C? 07.05.09, 13:50
        Też dałam że to fałsz. Ta konwencja to to samo co Europejska
        Konwencja Praw Człowieka, lecz oficjalnie ma w nazwie " O Ochronie"
        To może być podstawą do tego, że należałoby tam dać fałsz.
        • sylwia.kowalczuk Re: A co sądzicie o 10C? 07.05.09, 16:05
          www.coe.org.pl/files/1225613438/file/ets_005.pdf
          oto dokument potwierdzajacy ratyfikacje konwencji. POLSKA ratyfikowana
          EUROPEJSKA KONWENCJE O OCHRONIE PRAW CZLOWIEKA I PODSTAWOWYCH WOLNOSCI a nie
          jakas konwencje praw czlowieka i podstawowych wolnosci. dopuszczalna jest nazwa
          europejska konwencja praw czlowieka, konwencja o ochronie praw czlowieka i
          podstawowych wolnosci(DOWOD:
          www.coe.org.pl/files/775167115/file/pankiewicz.pdf). nie zmienia to faktu
          ze CKE jako powazna instytucja powinna sie trzymac pelnego nazewnictwa nie
          uzywac nazw potocznych. A uzyta nazwa i tak nie byla poprawna bo uzyto nazwy
          KONWENCJA PRAW CZLOWIEKA I PODSTAWOWYCH WOLNOSCI.

we wszystkich wiarygodnych zrodla uzywana jest nazwa pelna! EUROPEJSKA KONWENCJA
          O OCHRONIE PRAW CZLOWIEKA I PODSTAWOWYCH WOLNOSCI:
          orka2.sejm.gov.pl/IZ2.nsf/004ed47448c8bb72c125739f0045e263/5c838370bea0b090c12574ff0037b888?OpenDocument
          coe.org.pl/pl/rada_europy/wybrane_konwencje_i_inne_dokumenty/konwencje_rady_europy
          www.ms.gov.pl/re/gorka.doc
          A NIE JAKAS SCIAGA.PL
          w arkuszu podstawowym zostala uzyta w zadaniu poprawna nazwa
          • bezzebnamucha Re: A co sądzicie o 10C? 07.05.09, 16:35
            a zatem nie mamy czym się przejmować! Jeżeli nawet w kluczu będzie
            inaczej, możemy się zbiorowo odwoływać :] Głowa do góry, nie
            przejmujcie się! Tak samo z konformizmem, czy z polaryzacją.
            Niedopreacyzowali pytań. Nie ma czym się przejmować!
            • anal23 Re: A co sądzicie o 10C? 07.05.09, 23:00
              taaaaak.Wiec wychodzi na to,ze to zadanie mam dobrze,bo napisalem,ze
              to jest FAŁSZ.
              Wiec,tak jak koleznka tutaj pisze,w razie w. bedziemy sie odwolywac
              zbiorowo;) w kupie sila moi drodzy;P
              • bezzebnamucha Re: A co sądzicie o 10C? 08.05.09, 00:09
                Tak jest. W kupie siła ;)
                • alemarie Re: A co sądzicie o 10C? 08.05.09, 19:42
                  popieram!!! i przy okazji się do was dołączam.
    • brandysowa Wiedza o społeczeństwie, poziom rozszerzony - 7B 07.05.09, 08:18
      a jesli ktos napisal DEGRADACJA ? bo w mojej grupie tez iznalazlo sie kilka
      takich osob, co myslicie?uznaja ?
      • gnom69 Re: Wiedza o społeczeństwie, poziom rozszerzony - 07.05.09, 09:50
        Nie, degradacja to przejscie do niższej klasy/warstwy społecznej.
    • gnom69 Klucz do wypracowania 07.05.09, 09:51
      Prawdopodobny klucz do wypracowania:

nr 1:
      - określenie celów (po 4) - 4p.
      - osiągnięcie celów przez polskie szkolnictwo - 4p.
      - proponowane zmiany (po 4) - 4p
      - uzasadnienie zmian - 4p
      - wykorzystanie źródeł - 2p
      - język - 1p
      - forma - 1p
      nr 2
      - argumenty za zwiększeniem cztery - 4x2pkt - 8 pkt
      - argumenty za zmniejszeniem cztery - 4x2 - 8pkt
      - zrodla - 2pkt
      - jezyk 1 pkt
      - forma 1 pkt
      • bezzebnamucha Re: Klucz do wypracowania 07.05.09, 16:00
        Nie sądzę żeby było po tyle samo punktów za argumenty za
        zwiększeniem i za zmniejszeniem. Pisząc taką pracę musisz argumenty
        dostosować do swojej opinii. Obstawiam że za argumenty dla
        przeciwstawnego do Twojego zdania, wyrażonego w pracy będzie połowa
        mniej punktów.
    • gnom69 Klucz do wypracowania 07.05.09, 09:52
      Prawdopodobny klucz do wypracowań:

nr 1:
      - określenie celów (po 4) - 4p.
      - osiągnięcie celów przez polskie szkolnictwo - 4p.
      - proponowane zmiany (po 4) - 4p
      - uzasadnienie zmian - 4p
      - wykorzystanie źródeł - 2p
      - język - 1p
      - forma - 1p
      nr 2
      - argumenty za zwiększeniem cztery - 4x2pkt - 8 pkt
      - argumenty za zmniejszeniem cztery - 4x2 - 8pkt
      - zrodla - 2pkt
      - jezyk 1 pkt
      - forma 1 pkt
      • maturzystka1990 Re: Klucz do wypracowania 07.05.09, 11:58
        Ostatnio zdarzają się sama jakieś niejasności czy na maturze czy na egzaminach
        gimnazjalnych.
    • bezzebnamucha Samoocena 07.05.09, 14:17
      Mam propozycję! Maturzyści napiszcie na ile wyliczyliście sobie
      punktów za cz. testową matury! W ten sposób będziemy mieć
      rozeznanie, co do tego jak poszła matura z WOSu w Polsce, progów
      itd. Ja wstępnie wyliczyłam sobie 21 pkt z testu i liczę na ok.19
      pkt z pracy, a więc maxymalnie 80% a Wy?
    • bezzebnamucha Samoocena 07.05.09, 14:26
      Drodzy Maturzyści, mam propozycję! Dokonajmy samooceny, po
      przeanalizowaniu przykładowych kluczy na forum. W ten sposób każde z
      nas będzie miało podgląd tego, jak poradziła sobie reszta Polski z
      WOSem. Będziemy mogli przygotować się na to, jakie progi ustawią nam
      uczelnie ;) Ja spodziewam się 21 pkt za test i ok 19 za prace co
      daje maxymalnie 80%, a Wy?
      • gnom69 Re: Samoocena 07.05.09, 15:46
        Z pierwszej części 18 lub 19 pkt, z drugiej od 6 do 8, z pracy może być 20...
        Czyli właścciwie od 88 do 94%...
        • maturzystka1990 Re: Samoocena 07.05.09, 16:14
          a wie ktoś może kiedy możemy się spodziewać odpowiedzi z CKE ??
          • bezzebnamucha Re: Samoocena 07.05.09, 16:32
            CKE tworzy klucz podczas sprawdzania matur. Podejrzewam zatem, że
            wraz z wynikami. 30 czerwca :)
            • maturzystka1990 Re: Samoocena 07.05.09, 17:27
              No to trochę czekania jednak przed maturzystami jest. Ciekawe jak potratują
              swoje niedopracowanie względem pytań (np. wypracowania) ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka