fabiooo 12.09.07, 19:05 Chcę się wybrać na Dominikanę w styczniu, a dokładnie około 10, czy jest to dobry termin jeżeli chodzi o wczasy w tym miejscu? Jaka część Dominikamy jest godna uwagi aby fajnie spędzić czas? Proszę o informacje. Dzięki Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tres.pimientos Re: Dominikana - styczeń? 12.09.07, 23:05 Buenos Styczeń to dobry okres, aby tam pojechać. W sumie jeden z lepszych. Zreszta "nasze" miesiące zimowe zawsze są popularne, gdy idzie o wyjazdy w tropik. Temperatura jest wtedy w Dominikanie dostatecznie atrakcyjna a jednocześnie brak potwornych upałów, jakie mają miejsce np. w czerwcu. Wówczas nawet miejscowi narzekają. Musisz się liczyć z tym, terminy zimowe bedą dość mocno turystycznie obłożone. Sporo naszych rodaków byczy się wtedy w tym kraju, ale i mnóstwo przyjezdnych z USA, Kanady, krajów skandynawskich, itp. Radzę Ci już teraz rozpocząć intensywne poszukiwania urlopowego miejsca, bo póżniej może być to nieosiągalne. Warianty geograficzne w Dominikanie - gdzie sie ulokować - są w sumie dwa. Albo na południowym wschodzie kraju w okolicach Punta Cana. Tam faktycznie poczujesz "rajskie klimaty". Lazurowy kisiel, palmy, te sprawy. Lub na północy kraju, w okolicach Puerto Plata. Tam plaże nie są może tak zjawiskowe, jak w Punta Cana ale za to koszty zabawy są zazwyczaj znacznie niższe. Zawsze znajdzie się jakieś "za i przeciw". Północ preferują wakacjowicze, którzy lubią niezłe balangi oraz sporty wodne. Okolice Cabarete i Sosua z pewnością spełnią ich oczekiwania. Panuje tam nieustanny turystycznty przerób na różnym gruncie. Osobiście nie preferuję tych okolic, bo jest tam jakoś zbyt swojsko. Zbyt europejsko. Południe to natomiast jedne z ładniejszych plaż Karaibów. Sieć hoteli "all inclusive" jedna przy drugiej. Są to, jak niektórzy określają - "złote więzienia". I coś w tym jest. Nie wiem, jaki charakter ma mieć Twoja dominikańska wyprawa. Czy tylko lenistwo w turystycznym resorcie czy też trochę objazdówki, we własnym zakresie? Gdy zdecydujesz się na ten ostatni wariant, koniecznie musisz odwiedzić Półwysep Samana. To jest wariant trzeci. Jeszcze nie tak intansywnie rozpoznany. Tam odnajdziesz odrobine "rajskiej dzikości" Jeśli masz ochotę trochę wirtualnie pokrążyć po tym pięknym, karaibskim kraju zapraszam na bloga: dominicana.blox.pl/2007/07/EKO-TERRORYSCI-ZAGARNA-RAJ.html (tutaj akurat kawałki plaż w Las Galeras, na Samanie) Polecam też inne dominikańskie teksty na tym blogu. Pozdrawiamy tres.pimientos Odpowiedz Link
fabiooo Re: Dominikana - styczeń? 16.09.07, 15:25 Dzięki serdeczne za wszystkie informacje na pewno będą pomocne! Odpowiedz Link
princepessa Re: Dominikana - styczeń? 17.09.07, 01:13 Dominikana w styczniu...Przepiekna pogoda.Z miejsc ,które widziałam na Dominkanie to zdecydowanie polecam Isle Saune na ktora mozna sie dostac tylko specjalnie wynajeta motorowka.Nie oplacaja sie na pewno organizowane tam wycieczki...Wystarczy odpowiednio dogadac sie z przewoznikiem...Wyspa jest cudowna...Namawiam,zeby pojechac tam troszke wczesniej,bo mozna trafic tak ja ja na pusta plaze i delektowac sie przekomarzaniem papug i szumem morza..Pozniej na pewno zrobi sie tloczno...jak w wiekszosci turystycznych miejsc...Ale wrazenia niezapomniane..Polecam. Odpowiedz Link
omni4 Re: Dominikana - styczeń? 20.01.08, 13:55 Syczen rewelka,tak samo luty.my bylismy 15 dni od 15.01.Ok 31 stopni woda zupa ,a ja naleze do tych ktorym non stop zimno. My mylismy w Punta cana.Plaze git.Hotel byl rewelacyjny Odpowiedz Link