Dodaj do ulubionych

Dziewczyny co robić!!!!

09.06.06, 15:58
Jetsem na tej stronie po raz pierwszy. Podczas laparoskopii wykryto u mnie
endometriozę IV st klinicznego. Miałam torbiel która pękała narastała i w
koncu zrobiono u mnie zabieg. Myślałam, że tylko usuną torbiel i będzie po
wszystkim a tu takie numery rozpoznanie- ENDOMETRIOZA ZAAWANSOWANA. Z jednej
strony mam zrosnięte jelito z jajowodem i otrzewną. Również miałam nieruchomą
macicę w zrostach. Na samym początku załamałam się - pomyślałam sobie nie
będę mogła mieć dzieci. Ale przemyślałam wszystko i myślę pozytywnie mam
nadzieję, że będzie dobrze. Tylko teraz mam problem ze wzgledu na wybór
metody leczenia. Lekarz który mnie operował zaleca branie Danazolu (który
brałam juz dwa lata temu i wiem jak się czułam strasznie) przez pól roku na
samym początku dawkę 3 x dziennie po 200 mg a następnie próbowac zachodzić w
ciążę z kolei drugi proponuje środki antykoncepcyjne, które hamują
jajeczkowanie ale kobieta ma normalnie miesiączkę ( to jest metoda o wiele
łagodniejsza dla kobiety niż Danazol) i również próbować zachodzić w ciążę.
Tylko ten drugi stwierdza, iż narazie nie ma co "walić z grubej rury", jak
nie wiemy czy moge mieć dzieci czy nie. Później o ile nie będę mogła zajść w
ciążę "odpukać" będziemy leczyć mocnymi środkami. Nie wiem co mam robić do
trzeciego lekarza już mi się odechciało jechać bo teraz wogóle zgłupiałam.
Wiem, że wy juz jesteście doświadczone w Endometriozie może coś doradzicie.
Ja jestem dopiero początkująca. Czekam jak najszybciej na jakiekolwiek
odpowiedzi ze względu na to, że w poniedziałek jak dostanę miesiaczkę
powinnam zacząć brać któreś z tabletek. :( Pomóżcie!!!
Obserwuj wątek
    • spczolka Re: Dziewczyny co robić!!!! 10.06.06, 19:48
      Hej. Cokolwiek postanowisz weź pod uwagę to, że leczenie analogami jest bardzo
      niebezpieczne dla wątroby i całego organizmu i tak naprawdę niepowinno się
      stosować tego typu leczenia więcej niż raz. Ty już brałas Danazol-lek przeżytek,
      który niestety wpływa na odwapnienie kości. Twój lekarz wiedząc o tym jest
      ostrożny w przepisywaiu kolejnych leków. Myślę, że jeśli jesteś świeżo po
      operacji i jest szansa, ze możesz zajść w ciążę to myślę, że warto spróbować.
      Powodzenia
      • lila222 Re: Dziewczyny co robić!!!! 10.06.06, 20:33
        Spczolka dziekuję ze odpowiedż :). Tylko nie bardzo zrozumiałam Twoim zdaniem
        powinnam spróbować Danazolu?? czy środków antykoncepcyjnych które, hamują
        jajeczkowanie. Jak najbardziej decyzję będę i tak musiała podjąć sama jak tylko
        dostanę miesiączkę ale tak się zastanawiałam co mi ten lekarz który operował
        mówił (że potrzebne jest zahamowanie miesiączki aby endometrioza się
        zablokowała)z kolei ten drugi chce abym miała miesiączkę i tylko zatrzymac
        jajeczkowanie ( dlatego zaczęłam miec wątpliwości- bo jeżlei jest naprawde tak
        jak mówi ten pierwszy, który mnie operował ze trzeba zatrzymac miesiączkę to
        raczej skłaniałabym się do danazolu jeszcze raz) W poniedziałek jeszcze chyba
        wybiore sie do trzeciego lekarza zobacze co mi powie. A tak wogóle to jestem
        starsznie zła na tego co mi robił operację ze względu na to że, właśnie nie
        pobrał mi wycinku do histeroskopii i tak jak czytałam opinie klku kobiet
        dopiero to mie zaciekawiło.Miałam w zrostach macicę, jajnik lewy, jajowód i
        otrzewną oraz oczywiście torbiel czekoladową, która pękła podczas operacji. I
        teraz się zastanawiam czy rzeczywiście to endometrioza, ale w sumie po takim
        rozpoznaniu to co to może być. Wybiore sie do lekarza, który robił mi operację
        i go zapytam dlaczego nie pobrali mi wyniku do histo, ale czy to coś zmieni,
        nie mam pojęcia. Chyba juz teraz nie ma mozliwości pobrania i dania do analizy
        jak jest po operacji.??? Teraz wogóle nie ma zaufania do tego lekarza. :( Aj
        wszystko to jest zagmatwane.
        • spczolka Re: Dziewczyny co robić!!!! 10.06.06, 21:19
          Hej. Ja na twoim miejscu zasięgnęłabym jeszcze opinii dr Macieja Kostyka. On
          przyjmuje w Krakowie i zna się na rzeczy. Ma swoją stronę internetową. Jeśli nie
          masz bardzo daleko to polecam gorąco.
          Co do metody leczenia to muszę się przyznać, że nie wiem skąd wynika
          stwierdzienie, że leczenie tabletkami antykoncepcyjnymi jest rzeczywiście
          leczeniem. Podczas takiej kuracji dostarczasz organizmowi hormony, które
          wpływają na rozwój choroby. Można wprawdzie dedukować, że zastępując naturalne
          hormony tymi z pigułki masz pewność, że ilość ich jest mała i stała, co jest
          korzystne. Dalece odbiega to jednak od definicji leczenia endo i zapewne nie
          jest to najlepsza droga.
          Jakkolwiek nie polecam powrotu do Danazolu i błagam cię, nie rób tego. Ja wiem,
          że jest to lek tani, a przez to łatwo dostępny ale, jak poznałaś na własnej
          skórze, mało skuteczny. No i daje dość duże efekty uboczne (ubytki kostne i
          uszkodzenie wątroby). To stary lek wycofany już dawno za granicą. U nas utrzymał
          się jedynie ze względu na niewielką cenę. Ale uwierz mi, to jego jedyny atut.
          Lekarz, który nie potrafi ci zaproponować nic lepszego jest miernie wykształcony
          pod kątem endo.
          Jak widzisz, z tej mojej pisaniny nie wynikły żadne konkretne wskazówki. Nie
          mogę ci nic konkretnego poradzić bo w tym momencie decyzję o kieruynku leczenia
          powinien podjąć MĄDRY lekarz.
          Moje znanie: Danazol-nie, jeśli leki to nowoczesne leki, jeśli starania o ciążę
          to pod kontrolą lekarza, a jeśli kontrolowany powrót do owulacji to też
          kontrolowany i pod okiem specjalisty. tyle.
          pozdrawiam gorąco. powodzenia
          • lila222 Re: Dziewczyny co robić!!!! 11.06.06, 11:22
            Dziekuję serdecznie za wyczerpującą odpowiedź. Niestety nie jestem z Krakowa
            tylko z mazur i własnie u nas nie mam pojęcia kto jest dobrym doświadczonym
            lekarzem w naszym regione od leczenia endo :(. Wiem o tym że ten Danazol jest
            okropny :(. W poniedziałek odwiedzę jeszcze jednego lekarza nie mam wyjścia
            może w końcu trafię na specjalistę. Tak przeglądałam Twoje forum i znalazłam
            dla mnie nic nie mówiących nazw tabletek lub zastrzyków (Duphaston,
            Diphereline, Cerazette i Zoladex) żaden z tych lekarzy nie zaproponował mi
            innej metody, chociaż nie znam sie narazie na tym wiem tylko jak sie kiedys
            czułam po Danazolu.

Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuję twoje forum daje wiarę że można endo
            pokonać :)

P.S Podoba mi się jak kobietki wypisują nazwiska lekarzy na oddzielnym forum a
            może wpisałabyś Specjalista od endo Białystok, Ełk, Łomża (woj. podlaskie) :)
            moze są jakieś które walczą z tą chorobą w tym regionie i polecą dobrego
            specjalistę. Bo powiem szczerze że zwątpiłam czy w miom regionie ktos wogóle
            leczy endo.
    • marta461 Re: Dziewczyny co robić!!!! 13.06.06, 19:15
      ja jestem po usunieciu torbieli tez mam endo ale czekam jeszcze na wynik
      histopatologiczny lekarz przepisal mi danazol 3razy po 1
    • olka981 Re: Dziewczyny co robić!!!! 14.06.06, 01:49
      z tym danozalom to musi byc prawda ja nie mieszkam w polsce i po laporoskopi
      mialam wizyte u lekarzai powiedzial mi moja sytuacje i sie zapytal czy wiem co
      teraz bedziemy robili a ja na to ze "danazol" bo sie naczytalam o nim a on ze
      nie bo to lek przezytek i w moim przypadku depo-provera albo 3 opakowania non
      stop (mam juz dzieci)
      • lila222 Re: Dziewczyny co robić!!!! 16.06.06, 20:22
        Hej,

Wiecie co pojechałam do specjalisty który powiedział mi, że mam przyjmować
        tabletki antykoncepcyjne a jeśli chcę to mogę zachodzić w ciążę. Poszłam
        jeszcze raz do tego samego lekarza co mówił, że tabletki antykoncepcyjne sa dla
        mnie wskazane a nie zaden Danazol- wiecie co się okazało że znów mam torbiel (a
        jestem w tym momencie 2,5 tygodnia po operacji :( normalnie szok) i powiedział
        że na zade dziciątka mam teraz sie nie szykowac przepisał mi Zoladex i
        powiedział że on (a jest juz starszym doświadczonym lekarzem )jest sceptycznie
        nastawiony do Danazolu. Zoladex jest lekiem niestety drogim ale prawdopodobnie
        (bo jezcze nie wiem) świetnie działającym. Mam go brać przez conajmiej 4
        miesiące i próbowac zachodzic w ciążę. Oby się udało. A mam nadzieję że bedzie
        dobrze. Nie ma co sie załamywać :). Także teraz tylko czekam na miesiączkę i
        piewszy zastrzyk. A tak wogóle boli on jak sie go dostaje ?? Pozdrawiam i będę
        dawać znac co u mnie a mam IV STOPIEŃ ENDOMETRIOZY . Piszcie, świetnie że ta
        strona jest daje wiarę :).
        • bidola Re: Dziewczyny co robić!!!! 16.06.06, 22:29
          Zastrzyk jest bezbolesny - tyle co ukłucie igłą. No i zdecydowanie musi to robić
          ktoś kto się na tym zna. Mnie lek podaje mój lekarz.Jestem po pierwszej dawce.
          Mam zelecone 6. Lek drogi ale jest wiele aptek oferujących karty stałego klienta
          i znizki więc trzeba takiej szukac. Ja pierwszy kupiłam w najbliższej - bo
          oczywiście trzeba go sprowadzać na zamówienie. Sama jestem ciekawa efektów i z
          niepokojem czekam na skutki uboczne. Życze powodzenia, zwłaszcza w staraniu sie
          o dzidzię. I głowa do góry "NIGDY W ŻYCIU NIE JEST TAK BY NIE MOGŁO JESZCZE
          GORZEJ BYĆ". Pozdrawiam
          • lila222 Re: Dziewczyny co robić!!!! 17.06.06, 21:26
            Bidola pewnie, że "NIGDY W ŻYCIU NIE JEST TAK BY NIE MOGŁO JESZCZE
            > GORZEJ BYĆ". Zawsze trzeba żyć nadzieja i myslec ze bedzie dobrze :).
            Zobaczymy za 4 miesiące jak będziemy się z mężem starac o dzidziusia. Wogóle
            dziekuję wam wszystkim za wsparcie jestescie rewelacyjne. :) Pozdrawiam
        • kasai4 Re: Dziewczyny co robić!!!! 17.06.06, 13:57
          Kilka dni temu dostałam pierwszą dawkę Zoladexu. Ja też się bałam, bo podobno
          igła troszkę dużą, ale wierz mi, nic, a nic nie bolało. Pielęgniarka poradził,
          żebym na wszelki wypadek kupiła soie w aptece jakiś krem albo spray
          znieczulający. Kupiła, posmarowałam, i praktycznie nic nie czułam. No może takie
          leciutkie ukłucie jak przy szczepieniu (tylko, że ten zastrzyk podawany jest w
          dolną część brzucha). Dlatego nie bój się, nic nie boli :)
    • misiaczekmoj Re: Dziewczyny co robić!!!! 17.06.06, 13:31
      Podziwiam Twoja wiedze spczolka.
      A czy Ty masz rowniez problem z endo?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka