Dodaj do ulubionych

jak potwierdzić endo???

26.01.07, 10:40
Witam Kobietki! mam 25 lat i prawdopodobnie mam endo :/ ginekolog nie jest
peny na 100%(czy to nie jest nieprofesjonalne??)- twierdzi tak po objawach i
o tym że moja mama niestety miała te same problemy.
Czy jest jakis nieinwazyjny sposob zeby to potwierdzić??
Co pół roku mam strasznie bolesne miesiączki+omdlenia+wymioty- pomaga tylko
zastrzyk. Zazwyczaj spóźnia mi sie okres ok 7dni.
Dzis weszłam na to formu i jestem załamana i smutna że my kobiety mamy takie
problemy :(
pozdrawiam Was wszystkie...
Obserwuj wątek
    • madzia824 Re: jak potwierdzić endo??? 26.01.07, 12:50
      Witam. Powinnaś zrobić sobie usg. Ja też miałam straszne boleści i
      niewiedziałam co mi jest bo nawet jak nie miałam miesiączki to mnie bolało.
      Dopiero jak zrobiłam sobie usg okazało się, że to endo niestety. Dziwne, że
      lekarz nie jest pewien. Ja nie wiedziałam. Jak byam u lekarza to nic nie
      wyczuł, a potem miałam coraz więcej boleści i zrobiłam usg pęcherza i brzucha i
      okazała się torbiel, potem poszłam do innego lekarza i okazało się, że mam
      endo, ale kazał mi jeszcze zrobić usg gin. i się potwierdziło no i jestem 2 m-
      ce po laparo.
      To prawda, to smutne jest nas tak dużo młodych kobiet z takimi chorobami :(
      Ale będzie dobrze, musimy przez to przejść.
      Pozdrawiam :)
      • karsi2 Re: jak potwierdzić endo??? 26.01.07, 13:28
        Właściwie miałam robione usg- ginekolog powiedział że to może być wstępna faza
        endo bo nie widać żadnych zmian..uff... jak na razie..
        PS baardzo fajny pomysł z tym endo-forum-wsparcia
        Pozdrawiam :]
    • jula1232 Re: jak potwierdzić endo??? 27.01.07, 18:38
      Hej!! Mój lekarz po usg tylko podejrzewał endometriozę. Ja nie miałam zadnych
      torbieli. Dopiero laparoskopia moze w 100% potwierdzic endometrioze. Mi wyszły
      zrosty na macicy. Od razu usunieto mi zrosty, brałam 3 m-ce danazol, teraz jest
      to mój drugi cykl bez hormonów. Na razie czuj esie ok. Buziaki i trzymaj sie!!
      • madzia824 Re: jak potwierdzić endo??? 28.01.07, 15:08
        Hej! Może rzeczywiście nie koniecznie usg musi wykryć endometriozę. U mnie po
        usg wykryto torbiel endometrialną. Po laparoskopii powiedzieli mi, że torbiel
        urosła i była 2 razy większa i też były zrosty z macicą, otrzewną pęcherza,
        jelitem grubym i trochę z drugim jajnikiem, ale naszczęście jajnik ocalał.
        Teraz też biorę danazol przez 3 m-ce do połowy kwietnia.
        Pozdrawiam Was :) Buziaczki
        • kasia_roza Re: jak potwierdzić endo??? 29.01.07, 23:35
          Czesc Dziewczyny! Czytam to forum i nabieram coraz większego przerazenia gdy
          slysze Wasze historie. Ja mam 25 lat, bole od poł roku i w dalszym ciagu czekam
          na laparoskopie bo 3 usg nic nie wykazaly. Z jednej strony coraz bardziej się
          boje bo endometrioza jest dla mnie jeszcze świeżym tematem i łudze ze ze mna
          bedzie inaczej, z drugiej nabieram otuchy ze nie jestem sama. Trudno jest o tym
          rozmawiać nawet z przyjaciólka czy mamą bo nikt chyba lepiej nie zrozumie od
          tego kto przez to przechodzi. Pozdrawiam Was serdecznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka