Dodaj do ulubionych

Endo a antykoncepcja

23.04.07, 09:45
Witam. Mam 21 lat i dwójkę maluchów które sama wychowuję. Ich ojciec odszedł,
gdy dowiedział się o drugiej ciąży. Wykryto u mnie endo przy 2 cesarce, teraz
od grudnia06 jestem na danazolu. Jakie środki anty mogę używać (prezerwatywy
odpadają,są zbyt zawodne)? Zaznaczę jeszcze,że bardzo pragnę mieć kolejne
maleństwo, ale dopiero, gdy znajdę odpowiedniego faceta, no i z powodu cesarek
muszę odczekać min. 10 lat.
Obserwuj wątek
    • mariola19761 Re: Endo a antykoncepcja 23.04.07, 14:30
      Witaj LILIANO też choruję na endo od 2 lat,jestem świeżo po kuracji ZOLADEXEM
      (mialam torbiel na 6 cm )oczywiscie zastrzyki pomogly cysta zmniejszyła się do
      10mm. Tydzien temu miałam wizytę u swojego lekarza ,dalszy etap leczenia to
      własnie tabletki antykoncepcyjne o nazwie RIGEVIDON . Doktor powiedział że mają
      one dobry wpływ na endometrioze ,zmniejszają endometrium a miesiączki są bardzo
      skąp a nawet może ich nie byc w moim przypadku (po leczeniu zoladexem).Czytalam
      w Twoim licsie że jestes na Danazolu,wiedz że on nie leczy endo ,on powinien
      byc tylko dopełnieniem operacji. Na zachodzie już dawno został wycofany ,a nasi
      lekarze ciągle nim jeszcze leczą. Też na nim byłam nic nie pomógł,a endo
      wrociło po pólroku ze zdwojoną siłą.
      • tralala13 Re: Endo a antykoncepcja 23.04.07, 15:07
        mariolu, danazol ma podobne dzialanie, co zoladex. z tym ze zoladex dziala
        toskycznuie na watrobe oraz daje inne skutki uboczne (tycie, wasik). jesli
        jednak chodzi o dzialanie na endometrioze, to jest bardzo podobne.
        nie zycze nikomu danazolu, jednak jesli nie ma innego wyjscia (nie kazdego stac
        na kuracje zoladexem) to danazol jest jedynym wyjsciem.
        • liliana1986 Re: Endo a antykoncepcja 23.04.07, 22:13
          Dzięki za rady:) Całe szczęście danazol nie powoduje u mnie dużych działań
          ubocznych, i bez problemu sobie z nim żyję.A co do zoladexu to niestety
          tralala13 masz rację, nie stać mnie;( Wiem,że dużo kobiet na forum walczy o
          ciążę i mój post wydaje się nie na miejscu, lecz (jak to mówią lekarze) mam zbyt
          duże prawdopodobieństwo,że moja pocięta macica nie donosi nawet do 3 mies, co
          grozi mi śmiercią... rada lekarzy: czekać:(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka