Dodaj do ulubionych

Wynik tomografii a usg

02.07.07, 20:23

Witam!
Chciałabym zapytać czy ktoraś z was miała robiona tomografię i jak wam ją
opisano.Prawdopodobnie mam nawrót endometriozy i na usg jest jajnik
powiększony na tylnej ścianie macicy a na tomografii wyszła zmiana cystyczno -
lita właśnie na tylnej ścianie a nic nie wspomnieli o jajniku.Czy może lekarz
odczytać ten jajnik jako taką zmianę w przypadku endometriozy.Nadmieniam że
usg mam robione co miesiąc więc jest obraz,a tu nagle takie
rozbierzności.Marker spadł z 35 do 28 bez leczenia .Coś niesamowitego z tą
endometriozą.Komu wierzyć ?
Obserwuj wątek
    • miszel26 Re: Wynik tomografii a usg 11.07.07, 10:06
      Endohashi - ja Ci nie pomoge w odpowiedzi na Twoje pytanie - ale gdzies na
      forum sie spotkalam z tym, ze leczysz sie u dr Kostyka.
      Czy to on robil Ci laparoskopie przy endo?Czy on Cie też leczy na hashimoto?
      Ponoc bardzo istotne jest trafic przy obydwu naszych schorzeniach do dobrego
      specjalisty?Czy mozesz mi kogos polecic z Krakowa? - bede bardzo wdzieczna.
      Pozdrawiam!
      • akwarelka7 Re: Wynik tomografii a usg 11.07.07, 22:32
        napisz dlaczego zlecono Ci wykonanie tomografii. Czy poprzez tomografię jakoś
        dokładniej diagnozuje się endo?
    • smilodona Re: Wynik tomografii a usg 11.07.07, 12:21
      Lekarz zlecił Ci tomografię jako sposób na diagnozowanie endo? Pytam z
      ciekawości bo zwykle diagnozowanie/monitorowanie endo konczy sie na usg.
      • endohashi Re: Wynik tomografii a usg 12.07.07, 12:39

Do badania tomograficznego namówiła mnie moja znajoma radiolog która robiąc mi
        usg brzucha nie tv ale zwykłe odczytała zmianę cystyczno-litą.Jest to lekarz z
        onkologii.I tak też zrobiłam idąc na tomografię,co potwierdziło jej diagnozę.W
        tytm samym dniu miałam wizyte u mojego ginekologa i jak zwykle mój standard
        czyli torbiel fizjologiczna i nic poza tym.Ale mój gin.stwierdził że na
        tomografii moga być widoczne inne ogniska endo (gdyby była poza jajnikiem),ale
        nie było nic.Podejrzewam że ta zmiana to mój jajnik który nie wyglada jak
        typowy jajnik,gdyz podobne opisy miałam przedf pierwszym zabiegiem ,chyba że na
        usg była ta zmiana nie widoczna(w co wątpię).Okaże sie 18.07 jak wróci mój
        ginekolog z urlopu co to moze byc.Zapytałam bo gdzieś czytałam ze torbiele endo
        były odczytane jako zmiany cystyczno-lite.Dodam że Ca 125 spadło mi z 35 do 28.
        • smilodona Re: Wynik tomografii a usg 13.07.07, 09:57
          Jestem po 2 cesarkach wiec istnieje ryzyko ze endo rozprzestrzeni mi sie po
          jamie brzusznej (tak mowi lekarz). Dlatego pytałam czy tomografia nadaje sie do
          diagnostyki endo. Poki co, to nic mnie nie boli (a kiedys bolało baaardzo),
          wiec nie robilam markera od ponad roku i usg tez nie robilam. No ale wiem, ze
          trzeba sie bedzie za to zabrac w koncu....
          • endohashi Re: Wynik tomografii a usg 13.07.07, 10:37
            Ja nigdy nie odczówałam mocnego bólu,na jednym apapie się kończyło,co miesiąc
            miałam usg i nie wiadomo co to teraz jest.Jedynie po czym moge poznać oprócz
            markera że to może byc nawrót to 2 dni @ i to bardzo obfita w drugim dniu i
            czekoladowe fusy po @.To tyle moich objawów.Wczoraj była u mnie ta znajoma
            radiolog i mówi że większych ognisk nie widać na tomografii ale dopiero jak
            otworzą brzuch to sie okarze ile jest zrostów.Podczas poprzedniej operacji nie
            widzieli na usg cysty czekoladowej na drugim jajniku a byla.Z endometrioza bywa
            różnie i ja coś zaczynam myśleć o zabiegu konkretnym.Ale to dopiero po urlopie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka