Dodaj do ulubionych

moja zmora

11.08.07, 23:35
Mam 22 lata. od roku lekarz przypuszcza ze mam endometriozę. Co
miesiąc miewam przestraszliwe boleści w okolicach miednicy. Wydaje
mi się że zaraz rozsadzi mi ją. Mam też okropnie nieprzyjemne
upławy i zapalenia jajników. Momentami mam tego wszystkiego dosc -
tak ból mi daje w kosc. Nie moge normalnie funkcjonowac w pracy i w
domu. jestem gotowa na założenie rodziny bo wiem ze im dłuzej bede z
ty wzlekac tym jest mniejsze prawdopodobienstwo ze bede miec
maleństwo. Moi rodzice nie chcą nawet o tym myslec ze chce zalozyc
rodzine. Dla nich jestem za mloda.... Nie wiem co ma robic. Jesem
strasznie zalamana. Psychicznie wysiadam.
Obserwuj wątek
    • grendele Re: moja zmora 12.08.07, 10:24
      cześć, moim zdaniem powinnaś coś zrobić ze swoim lekarzem, skoro on przypuszcza
      od roku, że masz endo a to jest strasznie długo no i nie piszesz, że cokolwiek z
      tym robi. nie zwlekaj z wizytą u innego lekarza, który będzie umiał potwierdzić
      lub wykluczyć tą chorobę. co do zajścia w ciążę z endo to możesz mieć kłopoty,
      żeby w ogóle zajść. miałaś robione USG (dopochwowe i brzuszne) i marker Ca125?
      najważniejsza jest prawidłowa diagnoza! objawy o których piszesz mogą ale nie
      muszą być oznaką endo, ja prawie żadnych oznak bólowych nie miałam a moja
      torbiel miała 9 cm... radzę skonsultować się z innym lekarzem i zrobić badania
      USG i marker. powiedz z jakiego miasta jesteś, może ktoś Ci poleci jakiegoś
      dobrego lekarza... 3mam kciuki;)
      • kawoszek Re: moja zmora 12.08.07, 16:50
        No wlasnie! Cos z tym trzeba zrobic,nie mozna od roku podejrzewaz endo i na tym
        poprzestawac.Albo zmien lekarza albo razem z twoim uzgodnij co dalej,zdecyduj
        sie na laparoskopie,w czasie ktorej lekarz jest w stanie postawic
        diagnoze,inacze to zawsze beda tylko przypuszczenia.Jestes mloda i nie wolno Ci
        zaniedbac tej choroby. A moze to wcale nie endo,i okaze sie przewlekle stany
        zapalne,ktore rowniez trzeba leczyc zeby nie doprowadzic do ciezszego
        stanu.Cokolwiek Cie meczy,samo nie przejdzie! Pedz do lekarza!!!!
        Co do zakladania rodziny,no coz kobiety w Twoim wieku sa czesto bardzo dojrzale
        i wiedza czego chca,nie wiem czy masz partnera ktorego jestes tak bardzo pewna i
        czy za kilka lat nie bedziecie chcieli sie jednak "wyszalec" i stwierdzicie ze
        to bylo za szybko.
        A moze nie daj sie zwariowac!!! Najpierw diagnoza,leczenie a dalej juz troszke
        na spkojniej ,bez takich emocji i cisnienia.Wyluzuj,walcz z bolem,zycze zebys
        poczula sie lepiej i wtedy juz jakos pujdzie.Rodzice jak beda konkretnie
        poinformowanie jaki jest twoj stan zdrowia,moze tez beda umieli inaczej na
        sprawy spojrzec,zrozumiec,porozmawiac na powaznie.
        W ciaze czesto ciezko zajsc przy endo ale to nie wyrok,wielu dziewczynom sie
        udaje,tak jak mi na przyklad.A wierz mi ze rokowania mialam kiepskie.( za pare
        dni 33 latka,endo,2 laparoskopie,cysty,zrosty,1 jajowod niedrozny,2 serie
        zoladexu,ziola klimuszki i monitoring cyklu pomogly) Nie chce Cie straszyc moja
        historia tylko pokazac ze jednak sie udaje .Moja recepta ,leczyc sie, starac
        ,nie poddawac.Uszy do gory!!!! TRZYMAM KCIUKASY!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka