ania_05 29.10.07, 14:07 Cześć, powiedzcie mi czy to normalne żeby tak bolało to badanie? Myślałam ze sie zwinę tam, chociaż lekarka niczego nie stwierdziła. Miała któraś ? Bolało też? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mimi9949 Re: rektoskopia-boli?? 29.10.07, 14:53 Witaj! Rektoskopię mam robioną raz na pół roku ze względu na stan zapalny jelita oraz krwawienia z odbytu w czasie okresu i to badanie nie jest przyjemne, ale nie powinno boleć. Dużo na pewno zależy od sprawności lekarza , ale także od pacjenta, jeśli przechodziłaś je pierwszy raz i byłaś zdenerwowana to mogło boleć.Głowa do góry! Jak masz jakieś pytania to pisz.Magda Odpowiedz Link
ania_05 Re: rektoskopia-boli?? 29.10.07, 15:56 Badanie miałam pierwszy raz, starałam się rozluźnić i chyba byłam rozluźniona, ale bolało mnie okropnie. Tak jakby okolice lewego jajnika. Nie wiem dlaczego. Jestem wytrzymała na ból, a tu błagałam lekarkę żeby juz skończyła, bo nie wytrzymam. A ona nic nie stwierdziła, tylko jakiś niewielki stan zapalny samej okolicy odbytu. Co mnie mogło tak boleć, jestem przerażona. Odpowiedz Link
mimi9949 Re: rektoskopia-boli?? 30.10.07, 12:18 Witaj Aniu! Wydaje mi się,że powinnaś pójść do ginekologa - stan zapalny przydatków (szczególnie wiązadełek)jest bardzo bolesny i w czasie rektoskopii mógł dać takie odczucia.Bo z tego co rozumiem ,to gastrolog nie zlecił innych badań.Trzymaj się! Odpowiedz Link
gumka546 Re: rektoskopia-boli?? 03.05.17, 01:17 Hej! Nic się nie martw! Badanie co prawda nie należy do przyjemności, ale jeśli jest będzie wykonywane prawidłowo to na pewno nie będzie bolało. Przed pierwszym badaniem towarzyszyły mi podobne obawy. Jednakże, lekarz do którego się udałam okazał się DYSKRETNYM i delikatnym specjalistą. Jeśli jesteś z Warszawy polecam dr Sopyło. Moja wizyta odbyła się w lecznicy Onkolmed na Ursynowie ( www.onkolmed.pl/dr-n-med-rafal-sopylo ). Objawy infekcji ustąpiły, ale mimo to na pewno wybiorę się na kontrolę. Lepiej dmuchać na zimne. Lecz tym razem nie będę się już tak denerwować. Odpowiedz Link
dynamical031 Re: rektoskopia-boli?? 09.01.18, 12:54 Moi poprzednicy w sumie już odpowiedzieli na to pytanie. Jeśli badanie jest odpowiednio przeprowadzone to nie będzie bolało, ale musisz przygotować się na dyskomfort (przed i chwilę po badaniu). Nie da się ukryć, że rektoskopia nie należy do najbardziej przyjemnych badań, ale jest za to niezbędna. Dlatego warto przezwyciężyć strach i wstyd i zapisać się do lekarza. _______________________ Poradnia Proktologiczna alfamedycyna.pl/ Odpowiedz Link