anna7219 28.05.08, 19:03 Mam pytanie czy zrosty np. na jelitach są widoczne na usg? Czy laparoskopia diagnotyczna odbywa się pod znieczuleniem, czy jest to badanie np. podobne do HSG- badania między innymi drożności jajowodów? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jula1232 Re: Zrosty a usg 29.05.08, 09:30 Zrosty nie sa wykrywalne na usg, mozna oczywiscie pewne rzeczy domniemywac, ale trzeba zrobic szczegółowe badania. Lapar robi sie pod narkoza. Lekarz robi dziurke zw pepku i po lewej i prawej stronie w okolicach janikow (czasem tylko po lewej lub tylko po prawej) Po laparo szybko sie dochodzi do sprawnosci. Pozawala w 100% zdiagnozowac endometrioze, podczas laparo mozna tez pousuwać zrosty i ogniska endo. Odpowiedz Link
mimi9949 Re: Zrosty a usg 29.05.08, 09:30 Witaj! Laparoskopia diagnostyczna odbywa się w znieczuleniu ogólnym - narkoza. Miałam zrosty na jelitach i macicę pozrastaną z jelitami oraz 2 x usg i nikt po tym badaniu nie mówił, że one tam są. O zrostach dowiedziałam się właśnie po laparoskopii . Miałam tylko to szczęście , że przy laparoskopii był chirurg, który od razu te zrosty usunął. Pozdrawiam. Magda Odpowiedz Link