Dodaj do ulubionych

endometrioza a dziecko

20.02.09, 18:37
witam.od jakiegos czasu wlasciwie od kiedy dowiedzialam sie o chorobie neka
mnie ta mysl i spedza sen z powiek, kiedy moze byc za pozno na dziecko, wiem
ze to trudne zajsc kiedy sie choruje,choc nie ma reguly, ale mam pytanie do
kobiet ktore choruja ile mialyscie lat wiedzac o chorobie i kiedy zaszlyscie w
ciaze?
Obserwuj wątek
    • rewolka404 Re: endometrioza a dziecko 20.02.09, 18:58
      miałam lat 26, gdy dowiedziałam się o endo, drugi rok się staram i na razie nic
      z tego. Za 2 m-ce skończę 28 lat.
      • superanulka Re: endometrioza a dziecko 20.02.09, 19:15
        ja mam 2 lata wiecej,a nawet nie mam na razie partnera przeraza mnie to
        wszystko, a lekarz przy kazdej wizycie mi mowi, ze nie ma co odkladac tego i
        lapie coraz wiekszego dola :((nawet nie mam szansy sprobowac

• rewolka404 Re: endometrioza a dziecko 20.02.09, 19:23
          Doskonale to rozumiem i przykro mi bardzo :(

Z moim partnerem byłam bardzo krótko, jak się dowiedziałam o endometriozie, na
          szczęście trafiłam na wspaniałego faceta.

Mam nadzieję, że spotkasz tego jedynego, życzę Ci tego z całego serca.

A teraz na tabletkach antykoncepcyjnych jesteś?
          • superanulka Re: endometrioza a dziecko 20.02.09, 20:00
            dziekuje, tak teraz jestem na tabletkach i sie zastanawiam nad tym czy jak
            poznam jakiego mezczyzne, czy mu mowic,, z doswidczenia wiem ze oni sie
            wszystkiego boja i nie wiem czy mowic, chyba lepiej nie albo nie wszytsko tylko
            czesc
            • rewolka404 Re: endometrioza a dziecko 20.02.09, 20:15
              Na razie to nie martw się na zapas, zrobisz jak będziesz uważała...na pewno
              kiedyś powiedzieć trzeba będzie.
    • cytrynka_5 Re: endometrioza a dziecko 20.02.09, 19:32
      Ja mam 36. Ochorobie dowiedziałam się 4 lata temu. Staram się zajść
      od ok. 6 lat i coraz częściej dopada mnie straszny dół..
      • superanulka Re: endometrioza a dziecko 20.02.09, 20:05
        przykro mi bardzo, trzymam kciuki aby sie Tobie udalo,nie trac nadzieji
        ja mysle, ze moja choroba rozwijac sie musiala duzo wczesniej tylko lekarze to
        czesto konowaly, ktorzy nie potrafia postawic odpowiedniej diagnozy, wiec jak
        sie dowiedzialam przypadkiem zupelnie o wielkiej torbieli trafilam od razu na
        stol na laparotomie i mam 3 stopien endo, pozniej analogii i teraz anty,jak sie
        okazalo po konkretnej diagnozie
        wiec musialo sie cos dziac a oni tego nie widzieli, byc moze na pewno bylam
        nawet kilka lat wstecz chora,zanim sie dowiedzialam o chorobie

• 1-agusia Re: endometrioza a dziecko 20.02.09, 21:03
          Witam ja dowiedziałam sie o endo 8 lat temu, obecnie mam 30lat.
          zaszłam wciąże po 5 latach starań ale miałam inseminacje bo mój
          lekarz już wyczerpał wszystkie możliwości leczenia.
          przesłam operacje ,potem laparoskopie,pół roczne leczenie
          Dekapeptylem-Depot,dotego różne leki.
          Pozdrawiam
          • olalaa82 Re: endometrioza a dziecko 21.02.09, 22:28
            Hej..ja mam 26 lat, staram się 15 miesięcy...o chorobie dowiedziałam się w
            sierpniu w 2007, wcześniej przez 5 lat brałam tabletki anty...po odstawieniu
            zaczęły się rewolucje..ale lekarz uspakajał mnie że musi się wszystko
            unormować..a potem się starać :..po kilku miesiącach trafiłam na operacje -
            torbiel 7,5 cm średnicy...następnie zaczęłam starania trwające do dziś...bez
            efektów narazie-teraz znów mam cystę 1 cm /2 cm :( dzięki mojemu narzeczonemu
            jakoś się trzymam, nie biorę lekarstw, boje się efektów ubocznych..a jeśli
            chodzi o samopoczucie i bóle związane z endo to raczej ich nie mam
            • zosia9 Re: endometrioza a dziecko 22.02.09, 16:21
              O chorobie dowiedziałam się jakieś 4 i pól toku temu(1szy stopień).
              Po półtora roku trafiłam do kliniki zajmującej się niepłodnością,
              mam dziecko z zapłodnienia pozaustrojowego (in vitro).
              Pozieszające jest to że przy endometriozie w kolejną ciąże po in
              vitro można wpaść;) w klinice gdzie się leczyłam był taki przypadek.
              • 1-agusia Re: endometrioza a dziecko 22.02.09, 18:12
                To prawda co napisała zosia9 że w drugą ciąże zachodzi sie łatwiej
                (naturalnie)w moim przypadku tak było.
                • blond-aspirynka Re: endometrioza a dziecko 23.02.09, 12:30
                  dowiedzialm sie o endo IV st w kwietniu 2007. w czerwcu laparoskopia i od razu
                  decapeptyl przez 7 mies. w czerwcu 2008 dostalam po wywolaniu okres a w lipcu
                  nam sie udalo. obecnie koncze 8 mies.trzymam kciuki za Was- bedzie dobrze ale
                  musisce w to wierzyc!!
                  • a.n.i.a_76 Re: endometrioza a dziecko 23.02.09, 12:53
                    witam, ja dowiedziałam sie o endo w 2004 roku przez zupełny
                    przypadek, najgorsze jest to że że przez cztery lata przed diagnozą
                    staraliśmy się o dziecko i żadnemu z lekarzy nie przyszło do głowy
                    że brak rezultatów może być spowodowany tą chorobą. miałam IV
                    stopień i torbiel 9 na 8 cm, jajnika nie udał się uratować, pół roku
                    Danazolu (paskudny lek :( ) i laparoskopia, było dobrze ale w ciaże
                    nadal zajść nie mogłam bo mój mąż postanowił odemnie odejść. po
                    dwóch latach następna torbiel i następna operacja, tym razem pól
                    roku na dipherlinie. w 2006 poznałam swojego obecnego partnera i
                    jesteśmy rodzicami rocznej córci :) a endo na razie ucichło na
                    szczęście. pozdrawiam i życzę dużo sił w walce i wiary że się uda
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka