chlebek1313 19.05.09, 20:04 Poradźcie dziewczyny!!! Co wybrać tradycyjną operację u zaufanego lekarza czy laparoskopie u nieznanego, aczkolwiek poleconego przez koleżankę, ale tylko jeżeli chodzi o wizyty kontrolne. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vegemate Re: laparoskopia czy lapatotomia 20.05.09, 10:50 Ja miałam laparoskopię u lekarza polecanego na podstawie oceny wizyt w gabinecie. Po laparo (przeprowadzonym prawidłowo i beż zadnych komplikacji) czuję się o wiele lepiej, niż przed. Przede wszystkim wiem już, na pewno mam endo i lekarz pousuwał widoczne zrosty. Z tego co wiem tradycyjna operacja na dłużej cię unieruchomi. Ja na 6 dzień po laparoskopii wyszłam z domu. Niestety sama musisz podjąć ostateczną decyzję. Ja zdecydowałabym się na laparoskopię. Mam trzy małe punkciki na brzuchu (blizny) i to wszystko. Odpowiedz Link
patsik Re: laparoskopia czy lapatotomia 20.05.09, 19:31 na 6. dzień? po laparoskopii na trzeci dzień wyszłam.... ja bym wybrała laparo, właśnie nie wiem, dlaczego ten drugi lekarz nie chce zrobić laparoskopii... Odpowiedz Link
superanulka Re: laparoskopia czy lapatotomia 20.05.09, 23:49 ja po laparotomii wyszlam na 4 dzien Odpowiedz Link
mariola19761 Re: laparoskopia czy lapatotomia 21.05.09, 09:58 ja laparotomie wspominam bardzo zle , czułam potworny ból w pierwszych godzinach ,nie mogłam dosjc do siebie długo , długo wyszłam do domu w 9 dobie ..... zdecydowanie wybrałabym laparoskopie , jest to zabieg mniej inwazyjny i bezpieczniejszy dla kobiety , szybciej dochodzi się do normalnego funkcjonowania i ból jest znacznie mniejszy ...... pozdrawiam Odpowiedz Link
moniks77 Re: laparoskopia czy lapatotomia 21.05.09, 10:43 To chyba zależy od tego ,co masz do usunięcia.Ja miałam torbiel 6x8 cm i lekarz stwierdził,że to mój wybór,ale laparoskopia to chyba nadaje się do usuwania zmian do 5 cm!???Ja zdecydowałam się na otwarcie brzucha.Po pierwsze w moim szpitalu nie ma możliwości laparoskopii,zmiana rosła szybko i zaczęła się skręcać,najbliżej na laparosk. mam do Poznania /80 km/.W 7 dobie poucinali końcówki od szwów-szew wchłanialny,i do domu.Szkoda tylko ,że 2-3 tyg muszę czekać na wyniki hist-pat.Pozdrawiam serdecznie . Odpowiedz Link
patsik Re: laparoskopia czy lapatotomia 21.05.09, 16:59 ja miałam torbiel 10x6 poszło laparoskopią jak złoto :) Odpowiedz Link
moniks77 Re: laparoskopia czy lapatotomia 21.05.09, 21:10 Widocznie każdy lekarz ma inny pogląd na ten temat.Pozdrawiam Odpowiedz Link
chlebek1313 Re: laparoskopia czy lapatotomia 21.05.09, 21:41 Dziękuję dziewczyny za Wasze opinie. W najbliższym szpitalu nie ma laparoskopu i dlatego mój lekarz nie może zająć się moją cystą (5 cm). Dalej szukam lekarza na Śląsku. Może kogoś poradzicie? Np. w Sosnowcu lub Dąbrowie Górniczej. Odpowiedz Link