Dodaj do ulubionych

Hakan Nesser

05.04.11, 22:08
Po lekturze "Człowieka bez psa", mogę spokojnie powiedzieć, że nie jestem rozczarowana, a wręcz przeciwnie. Bardzo przyzwoity kryminał z jeszcze lepszym wątkiem społeczno obyczajowym, czy jak to mądrze nazwać. W każdym razie motyw kryminalny ciekawy, mimo, że sporo można samemu wydedukować, niemniej co jak i gdzie, podano w wyjątkowo strawnej formie. Równolegle z częścią kryminalną, rozgrywa się dramat pewnej rodziny i to jest to, co czyni tę powieść jeszcze lepszą niż się wydaje na początku. Nie bez znaczenia dla czytelnika i z korzyścią dla tej opowieści, jest inspektor policji, Gunnar Barbarotti, facet bez nałogów, przykładny ojciec i partner i wyjątkowo cierpliwy policjant. facet do polubienia.
Jest zapowiedź kolejnej powieści z Barbarottim, więc kto ma w planach Nessera, ma okazje zacząć w normalnej kolejności.
Obserwuj wątek
    • cynamoon6 Re: Hakan Nesser 05.04.11, 23:28
      Ja właśnie kończę i też cieszę sie na następne.
      Chociaż jest tu zupełnie inny klimat niż w reszcie znanych mi książek jego autorstwa. Jest jeszcze mroczniej i psychologiczniej. Najlepiej czytałoby mi się to na jesieni smile
      Pisanie Nessera jest takie, hm, kunsztowne, mimo prostej formy. Ten facet to Pisarz przez duże P.

Podczas lektury często miałam skojarzenia z z Cieniem Karen Alvtegen. W pewnym sensie te ksiązki są podobne do siebie. Nie w sensie naśladowczym, ale w ciężarze gatunkowym.
    • siostra_pelagia Re: Hakan Nesser 06.04.11, 17:21
      Te jego wcześniejsze pozycje to mi tak nie tegosmile
      Ale policyjne są całkiem niezłe. Tylko u mnie głównym bohaterem jest inspektor Van Veeteren. To nawet nie wiedziałam, że jest jakaś seria z Barbarottim.
      • cynamoon6 Re: Hakan Nesser 06.04.11, 17:59
        Ale Van Veeteren był we wczesniejszych. W Karambolu i w Sprawie Ewy Moreno. Ale z tego co pamiętam w tle był bardziej, a sprawy prowadził ktoś inny.
        • siostra_pelagia Re: Hakan Nesser 06.04.11, 18:39
          No to ładniesmile
          Zupełnie go z tych wcześniejszych książek nie zapamiętałam. Z pokorą zaraz udam się do osiedlowej apteki po zakup 5 litrów Geriavitu.
          • negev56 Re: Hakan Nesser 06.04.11, 19:36
            Tego nowego Nessera z Barbarottim cztery tomy będzie, więc po kuracji możesz zacząć smile.
            • siostra_pelagia Re: Hakan Nesser 06.04.11, 20:05
              Jak nie zapomnęwink
          • cynamoon6 Re: Hakan Nesser 07.04.11, 00:18
            smile))))))
            Mogłaś nie pamiętać, bo on się tam tylko przewijał, jak statysta!
            Ale był.
            • siostra_pelagia Re: Hakan Nesser 07.04.11, 07:20
              Za to w czytanej przeze mnie książce Borkmann`s Point jest wybite dużym drukiem na okładce An Inspector Van Veeteren Mystery i Veteren gra już rolę zdecydowanie pierwszoplanową.
              Jest duża szansa, że zapamiętam go tym razemwink
    • spinka.s Re: Hakan Nesser 07.04.11, 09:55
      Brzmi ciekawie. Już odnotowałam, żeby przeczytać.

[url=http://notatnikspinki.blogspot.com/]Notatnik[/url]
    • opty2 Re: Hakan Nesser 08.04.11, 08:43
      mnie też pasuje HN smile
      czeka w kolejce wirtualnej
      ale na razie to jestem "Człowiek z psem"
      i to w dodatku ze szczeniakiem, który zabiera mi czas na czytanie, łachudra jeden smile
      • carollcat Re: Hakan Nesser 11.04.11, 21:35
        Kupiłam "Człowieka..." ale postanowiłam przeczytać najpierw zakupiony wczesniej "Karambol". I stwierdziłam, że mi się bardzo podoba - ciekawa intryga, całość podbarwiona humorem, lubię mi się taki styl. Przy okazji przypomniałam sobie, że czytałam jesxzcze inną książke tego autora - "Sprawę Ewy Moreno" - ktorej to nie pamiętam, ale pamiętam, że wrażenie wywarła na mnie pozytywne.

Liczę, że ostatni nabytek ne okaże się niewypałem.
    • pavvka Re: Hakan Nesser 19.04.11, 17:28
      Mnie się 'Człowiek bez psa' b. podobał jako powieść obyczajowa, ale jako kryminał - niespecjalnie. Pierwsze 150 stron, gdzie autor koncentruje się na stosunkach panujących w rodzinie, było świetne. Natomiast kiedy na scenę wkracza (skądinąd b. sympatyczny) inspektor Barbarotti, trochę to wszystko siada. Nie dość, że nie ma specjalnych zagadek, to i wątek śledztwa też mnie jakoś za bardzo nie wciągnął (a np. u Mankella bywało, że czytelnik prawie od początku wiedział kto zabił, a jednak opis dochodzenia do prawdy przez policję trzymał w napięciu). Ale Nesser dobrym pisarzem jest, więc czekam na następne części.
      • opty2 Re: Hakan Nesser 18.05.11, 13:03
        pavvka napisał:
        > Mnie się 'Człowiek bez psa' b. podobał jako powieść obyczajowa, ale jako krymin
        > ał - niespecjalnie. Pierwsze 150 stron, gdzie autor koncentruje się na stosunka
        > ch panujących w rodzinie, było świetne. Natomiast kiedy na scenę wkracza (skądi
        > nąd b. sympatyczny) inspektor Barbarotti, trochę to wszystko siada. Nie dość, ż
        > e nie ma specjalnych zagadek, to i wątek śledztwa też mnie jakoś za bardzo nie
        > wciągnął (a np. u Mankella bywało, że czytelnik prawie od początku wiedział kto
        > zabił, a jednak opis dochodzenia do prawdy przez policję trzymał w napięciu).
        > Ale Nesser dobrym pisarzem jest, więc czekam na następne części.

zgodzę się, że pierwsza część jest świetna a potem akcja trochę siada,
        nie ma tu tak wspaniałych dialogów policyjnych jak u innych,
        koniec trochę się wlecze ale sam styl Nessera jest interesujący,
        pewnie, że mógłby pisać same powieści bądź dramaty bez wątku kryminalnego,
        bo studium rozkładu rodziny zaprezentował znakomicie
    • marijohanna Re: Hakan Nesser 18.05.11, 12:06
      uwielbiam Nessera. serie z Barbarottim tez. czekam na kieszonkowe wydanie 3 czesci (calego VV mam juz dawno (niestety) za soba). acha mieszkam w DE. nie wiem co sie w Polsce juz ukazalo.
    • chiara76 Re: Hakan Nesser 18.05.11, 14:31
      mnie "Człowiek bez psa" mocno znużył. Nie wiem, może czas, w którym czytałam nie sprzyjał, ale ta książka najmniej mi się podobała z jego dotychczas przeze mnie czytanych.
    • pavvka Re: Hakan Nesser 17.10.11, 17:19
      No więc kupiłem sobie następną książkę z serii z inspektorem Barbarottim - 'Całkiem inna historia'. Jeszcze nie skończyłem (zostało mi jakieś 100 stron do końca), ale już chyba mogę powiedzieć, że bardzo mi się podoba. To bardziej klasyczny kryminał niż 'Człowiek bez psa', ale w każdym razie wątek kryminalny tym razem trzyma w napięciu. A poza tym jest wiele innych smaczków - uwielbiam zwłaszcza figury stylistyczne Barbarottiego i jego dialogi z Evą Backman.
      • romy_sznajder Re: Hakan Nesser 17.10.11, 17:56
        > To bardziej klasyc
        > zny kryminał niż 'Człowiek bez psa', ale w każdym razie wątek kryminalny tym ra
        > zem trzyma w napięciu.

Ja po "Czlowieku..." odpuscilam autora, bo uznalam, ze przegadany. Uwielbiam grube ksiazki, ale pod warunkiem, ze ta grubosc ma konkretna zawartosc, a nie wate.
        Ale skoro "Calkiem inna..." jest bardziej kryminalna, to poszukam paru recenzji.
      • matt.cobosco Re: Hakan Nesser 17.10.11, 19:05
        Zakończenie jest bardzo zaskakujące, ale w pozytywnym sensie a nie że jakieś przekombinowane. Dałem tej powieści 5/5 w innym wątku i podtrzymuję tę ocenę cały czas.
        Na przeczytanie "Człowieka bez psa" muszę za to chwilę poczekać, bo się kolejka po niego ustawiła w bibliotece a ja na razie jestem trzeci w kolejności, czyli może koło grudnia go dostanę.
    • opty2 Re: Hakan Nesser - Drugie zycie pana Roosa 05.12.11, 14:08
      książka w konstrukcji podobna do "Człowieka bez psa",
      pierwsza część - wprowadzenie, druga - śledztwo,
      w przeciwieństwie do Człowieka, ta mniej mi sie podobała (4,5/6),
      raczej tu Nesser wykorzystał swoje doswiadczenie z Karambolu, widze też podobieństwo do Ekman "Dzwon śmierci" - pewne sprawy toczą sie przypadkowo,

ale nie wiem, czy sam temat był nurzący, czy mnie akurat mniej interesował, czy raczej nie mogłam poczuc empatii do głownego bohatera, w każdym razie uważam, że to najmniej udana część serii z Barbarottim, co nie znaczy, że nie da sie czytać,
      da się - dla fanów Nessera smile
      • opty2 errata - miało być nużący (o rany) 05.12.11, 14:13
        • chiara76 "Drugie życie pana Roosa". 05.12.11, 14:23
          tak myślałam, że ta książka nie dla każdego będzie. Toż to raczej rozliczenia z mniej lub bardziej nieudanym (niekiedy na własne życzenie) życiem, niż klasyczny kryminał, ale , jak Piszesz, ci, którzy lubią prozę Nessera chyba nie czują się zawiedzeni. I widzę, że podobnie jak ja, nie polubiłaś pana Roosawink mnie drażnił niesamowicie...
          • negev56 Re: "Drugie życie pana Roosa". 05.12.11, 21:42
            Trochę odczekam z panem Roosem, jakoś nie mam na razie chęci na akcje stojące w miejscusmile.
    • chiara76 "Rzeźniczka z Małej Birmy". 15.07.13, 10:04
      poprzedniej jego książki nie czytałam, z premedytacji, za to tę tak i muszę powiedzieć, że jest jedną z jego najlepszych, przynajmniej oczywiście, według mnie.
      Polecam pomimo niełatwej tematyki...ale czy Nesser porusza jakąś łatwą?
      • jo-en Re: "Rzeźniczka z Małej Birmy". 09.04.14, 06:25
        O właśnie, czy cykle Nessera należy czytać w kolejności, czy można dowolnie. Dostałam z wydawnictwa 10tą część cyklu i nie wiem, kupić pierwszą, czy zacząć od dziesiątej. Książka, którą dostałam, to "Komisarz i cisza" smile
        • opty2 Jo-en 09.04.14, 08:58
          Nesser napisał dwie serie:
          - o komisarzu Barbarottim (5) lata 2006 - 2012
          - o komisarzu Van Veeterenie (10) lata 90' te

"Komisarz i cisza" to 5 cz. cyklu o V.V.
          tą serię można czytać od środka,
          więc najpierw sprawdź czy ci odpowiada,
          zanim zaczniesz szukać pierwszych części smile

druga seria jest bardziej ciekawa, bo późniejsza
          i należy ją czytać po kolei

www.biblionetka.pl/author.aspx?id=9682

• jo-en Re: cykle: Van Veeteren i Barbarotti 09.04.14, 12:26
            Dziękuję wink
            Barbarottiego kupię za jakiś czas, bo ukazać się ma w "kioskowym wydaniu" Czarnej Serii.
            Rzeczywiście "Komisarz i cisza" to piąty tom dziesięciotomowego cyklu, źle doczytałam. Już zamówiłam pierwszy tom w wydawnictwie, dawali tanio wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka