Dodaj do ulubionych

Jussi Adler-Olsen

23.05.11, 19:19
i Kobieta w klatce. Chcę Wam polecić tę książkę, bo uważam, że rzadko mamy okazję przeczytać powieść, która nami wstrząśnie i da trochę do myślenia. By za dużo nie zdradzić, powiem tylko, że jeszcze nie spotkałam się z tak przebiegłym planem porwania i uwięzienia ofiary, i tak wyszukanymi metodami tortur fizycznych i psychicznych. Nie nie, nie będzie nic drastycznego w takim rozumieniu, do jakiego przyzwyczaili nas różnej maści psychopaci, to coś bardziej finezyjnego, że tak to ujmę. A poza tym rewelacyjni główni policyjni magicy tego śledztwa. Cudowny humor, sarkazm i ironia, a także niezła lekcja poglądowa na sytuację w policji i państwie duńskim.
To lektura obowiązkowa, zapewniam, że warto.
Obserwuj wątek
    • matt.cobosco Re: Jussi Adler-Olsen 23.05.11, 21:09
      Zapisuję na swoją prywatną listę do działu "Poszukiwane - ekstraklasa" smile
      • siostra_pelagia Re: Jussi Adler-Olsen 23.05.11, 21:12
        Tak zachęcasz, że znalazłam stronę internetową tego pana i się z nim dokładnie zapoznałamsmile
        • negev56 Re: Jussi Adler-Olsen 23.05.11, 21:30
          Książka ukaże się dopiero w czerwcu, ja kupiłam na targach, bo wydawnictwo zrobiło przedsprzedaż. I naprawdę, pomijając inne szczegóły, to napięcie tak budowane, że z tych nerwów już miałam na koniec zajrzeć, żeby szybciej wiedzieć smile. A szef tego dochodzenia, to naprawdę gość, lubię takich smile.
          • anetapzn Re: Jussi Adler-Olsen 24.05.11, 09:34
            Negev właśnie zamówiłam w empiku w przedsprzedazy, mam nadzieję, ze sie nie zawiodęsmile
            • negev56 Re: Jussi Adler-Olsen 24.05.11, 19:03
              anetapzn napisała:

> Negev właśnie zamówiłam w empiku w przedsprzedazy, mam nadzieję, ze sie nie zaw
              > iodęsmile

myślę, że nie, ale ja to ja, a Ty to Ty smile.
          • pavvka Re: Jussi Adler-Olsen 24.05.11, 11:28
            Ja właśnie kończę toto czytać po angielsku (tytuł angielski to 'Mercy', gdyby to kogoś interesowało) i również polecam. Ale IMO ciekawszą postacią niż Carl jest jego asystent Assad smile
            • negev56 Re: Jussi Adler-Olsen 24.05.11, 19:07
              pavvka napisał:

Ale IMO ciekawszą postacią niż Carl je
              > st jego asystent Assad smile

Assad jest tajemniczy i rewelacyjny, myślę, że obaj znakomicie się uzupełniają.
    • opty2 Re: Jussi Adler-Olsen 24.05.11, 09:43
      a to świetna wiadomość smile
      szkoda tylko, że trzeba czekać do czerwca sad

pewnie Duńczycy wzięli się za gonienie czołówki innych Skandynawów w Polsce he he,
      więc zaczęli z wysokiego C
      chociaż Wyjątek Jungersena też był świetny a i Egholm wcale nie była zła,
      nawet Pióro dinozaura Gazan Sissel-Jo trzymało poziom
      • anetapzn Re: Jussi Adler-Olsen 24.05.11, 09:45
        opty2 napisała:

> chociaż Wyjątek Jungersena też był świetny
        Wyjatek, jak dla mnie był (jest) po prostu niesamowity, a taka z pozoru niepozorna smile książeczka...
        • opty2 Re: Jussi Adler-Olsen 24.05.11, 09:51
          anetapzn napisała:
          > Wyjatek, jak dla mnie był (jest) po prostu niesamowity, a taka z pozoru niepozo
          > rna smile książeczka...

eee... niepozorna to raczej nie,
          ona jest ogromna i gruba smile
          • anetapzn Re: Jussi Adler-Olsen 24.05.11, 09:57
            opty2 napisała:

> anetapzn napisała:
            > > Wyjatek, jak dla mnie był (jest) po prostu niesamowity, a taka z p
            > ozoru niepozo
            > > rna smile książeczka...
            >
            > eee... niepozorna to raczej nie,
            > ona jest ogromna i gruba smile
            O okladkę mi chodziło, taka mało...kryminalna, jak dla mnie....myślałam, że zupełnie inna ta ksiażka będzie i bardzo miło się rozczarowałam...
            • chiara76 Re: Jussi Adler-Olsen 24.05.11, 11:33
              do mnie po jej recenzji odezwała się osoba pracująca w bibliotece, która napisała mi, że dokładnie taki przypadek mobbingu u niej w robocie się odbywał. Zdębiałam. Pojęcia nie mam czemu, czyżbym z jakichś przyczyn gloryfikowała osoby, które zajmują się zawodowo literaturą i z założenia nie miały w sobie podłości i agresji?
    • taclem Re: Jussi Adler-Olsen 25.05.11, 22:32
      Mi jeszcze odrobinę do końca brakuję, ale przyznaję, że ze Skandynawów których ostatnio czytałem, to najfajniejsza pozycja.
    • taclem Re: Jussi Adler-Olsen 30.05.11, 12:00
      Jak ktoś jeszcze nie ma, to zapraszam na konkurs: kryminal.ubf.pl/news.php?readmore=424
    • opty2 Re: Jussi Adler-Olsen - Kobieta w klatce 16.06.11, 09:17
      przeczytałam, potwierdzam, że dobre to jest smile
      mozna poznać kręgi policyjne w Danii - autor wyraźnie sobie z nich zakpił,
      a sam departament Q pewnie jest uosobieniem duńskiej biurokracji, he he
      jak pisałam wczesniej, duecik Carl plus Assad (który nie wiadomo kim jest) całkiem zgrabnie sobie radzi w czeluściach piwnicznych smile
      miałam dwie hipotezy rozwiązania zagadki i pierwsza z nich się sprawdziła co nie przeszkodziło mi w odbiorze tej książki, ponieważ autor wcale wszystkiego nie ułatwia,
      daję 5/6 i polecam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka