taka_prawda500 Tim Weaver - Zanurzyć się w mrok 17.01.14, 22:55 Na początku czytanie szło mi jak krew z nosa, ale na szczęście akcja się ciut rozkręciła 120 stron zostało mi do końca (z 492), dzieło wybitne to nie jest, ale gniot też nie I PRZEPRASZAM WSZYSTKICH, KTÓRYCH URAZIŁAM SŁOWEM GNIOT Odpowiedz Link
sisterofmercy007 Re: Joel Dicker - "Prawda w sprawie Harry'ego 17.01.14, 23:13 Queberta". Świetne. Im dalej w las ... tym ciekawiej. Mam nadzieję, że zakończenie nie rozczaruje. Odpowiedz Link
sweetsourmagic Re: Co czytacie - styczeń 2013 17.01.14, 23:35 Skończyłam zaczęty w 2013 "Błąd w sztuce" - opowiadania kryminalne. Mnie się podobało, nawet zastanawiam się nad zakupem "Mogliby w końcu kogoś zabić" (też Oficynka), w merlinie jakieś śmieszne pieniądze. Zaczęłam Severskiego "Nielegalni" i... przerwałam. Nie mój styl. Przeczytałam całych ostatnich Talków nt. manier w epoce fajsbuka - żaden to kryminał, ale On-Talko już kryminał był popełnił, więc chyba jestem usprawiedliwiona, że o tym na takim forum wspomniam. Teraz czytam "Trafny wybór" Rowling - chyba to też nie kryminał (nie wiem, bo nie czytałam recenzji, a zaczyna się śmiercią na pierwszej stronie). Z Rowling vel Galbraithem bardzo mi po drodze , w przeciwieństwie do Severskiego. No i w ogóle chciałam się przywitać, trochę późno, bo parę postów już wysłałam, ale mam nadzieję, że będzie mi to wybaczone. Odpowiedz Link
opty2 sweetsourmagic 18.01.14, 08:19 sweetsourmagic napisał(a): > No i w ogóle chciałam się przywitać, trochę późno, bo parę postów już wysłałam, > ale mam nadzieję, że będzie mi to wybaczone. witamy, jak najbardziej ps. mogę cię poprosić o wpisywanie tytułu książki, którą akurat czytasz w temacie postu? tak będzie łatwiej widać, o jaką książkę chodzi Odpowiedz Link
masaki70 Paula Daly-Co z ciebie za matka? 18.01.14, 20:51 Bez większego przekonania zaczęłam i o dziwo podobała mi się. Odpowiedz Link
echtom Asa Larsson - Burza z krańców ziemi 19.01.14, 22:12 Wzięłam w grudniu z półki wobec chwilowego braku nowości. Pierwsze 70 stron dość niemrawe. Odpowiedz Link
echtom Re: Asa Larsson - Burza z krańców ziemi 23.01.14, 21:52 W drugiej połowie przyspiesza, ale "Moloch" lepszy. Odpowiedz Link
chiara76 Nienacki, "Pan Samochodzik i templariusze". 20.01.14, 10:47 Urządziłam sobie za sprawą promocji na ebooki Nienackiego, dzień dziecka i powrót do lektur z dzieciństwa i oto całkiem zgrabnie się broni ta sensacja z dziełami sztuki w tle. Wcześniej przeczytałam "PS i zagadki Fromborka". Odpowiedz Link
andaba Re: Nienacki, "Pan Samochodzik i templariusze". 20.01.14, 16:11 Jedna z moich ulubionych książek Odpowiedz Link
chiara76 Re: Nienacki, "Pan Samochodzik i templariusze". 24.01.14, 09:17 bardzo mi się podobała Odpowiedz Link
dachauka B. Minier "Krąg" i Donna Tartt "Tajemna historia" 20.01.14, 15:40 Ta pierwsza to oczywiście doczytywanie do wyborów książki roku, druga dojrzała do lektury po wielu polecankach. I co tu dużo mówić, Tartt wygrywa... Odpowiedz Link
1.wetta Katarzyna Bonda "Tylko martwi nie klamia" 20.01.14, 18:00 Dalam tej autorce druga szanse i jak narazie calkiem, calkiem. Odpowiedz Link
opty2 Re: B. Minier "Krąg" i Donna Tartt "Tajemna histo 21.01.14, 10:57 dachauka napisała: > Ta pierwsza to oczywiście doczytywanie do wyborów książki roku, druga dojrzała > do lektury po wielu polecankach. I co tu dużo mówić, Tartt wygrywa... ta Tartt to nie tylko Ciebie kusiła, mnie jakoś jeszcze się nie udało jej zdobyć, nakład wyczerpany, egz. biblioteczne sczytane i w likwidacji Odpowiedz Link
negev56 Re: B. Minier "Krąg" i Donna Tartt "Tajemna histo 21.01.14, 12:55 opty2 napisała: > ta Tartt to nie tylko Ciebie kusiła, mnie jakoś jeszcze się nie udało jej zdoby > ć, > nakład wyczerpany, egz. biblioteczne sczytane i w likwidacji pożyczyć Odpowiedz Link
dachauka Re: B. Minier "Krąg" i Donna Tartt "Tajemna histo 21.01.14, 13:24 No właśnie, nie ma jej, dlatego muszę czytać po niemiecku Ale i tak świetna... Odpowiedz Link
taka_prawda500 Re: B. Minier "Krąg" i Donna Tartt "Tajemna histo 21.01.14, 14:40 > egz. biblioteczne sczytane i w likwidacji Niekoniecznie katalog.multibiblioteka.waw.pl/ini.php?str=tabelka&dol=0&gora=0&przod=0&wstecz=0&katalog=1&indeks=1&opis_ile=10&opis=1&sgf=&sgf2=&snf=&szukaj=Tartt,%20Donna%20&kn=1 www.bpzoliborz.pl/zoliborz/ini.php?str=tabelka&dol=0&gora=0&przod=0&wstecz=0&katalog=9&indeks=1&opis_ile=10&opis=1&sgf=&sgf2=&snf=&szukaj=Tartt,%20Donna%20&kn=1 Odpowiedz Link
taka_prawda500 Liza Marklund - Granice 20.01.14, 21:57 Nie dostała się ta książka na list szczyty, ale oddać do biblioteki przyszła pora, więc się w końcu doczekała swojej kolejki. Nie mam żadnych zastrzeżeń językowych, przyjemnie ją się czyta, natomiast czy to w ogóle jest kryminał? Początek jest obiecujący - trup kobiety w zaspie, aż tu nagle akcja skręca w zupełnie innym kierunku. Prawdę mówiąc negocjacje z porywaczami oraz plejada niesympatycznych i egoistycznych członków rodziny Anniki ciut mnie znudziły. Wolałam Lizę Marklund w duecie z Pattersonem, ciekawy był to thriller. Odpowiedz Link
echtom Re: Liza Marklund - Granice 20.01.14, 22:23 Dla mnie to w ogóle nie jest kryminał - wątek z trupami zupełnie rozmemłany, wątek afrykański niewiele ma wspólnego z kryminałem. To raczej poruszająca opowieść o problemach współczesnego świata. Odpowiedz Link
dachauka Re: Liza Marklund - Granice 21.01.14, 13:24 Kryminał czy nie - dla mnie jednak z lepszych książek roku (sprzed dwóch lat, bo czytałam ją w 2012), a już na pewno najlepsza Marklund. Czasem trudno jest jednoznacznie zaszufladkować książkę, zresztą, najlepsze i tak są te z pogranicza gatunków, mieszające konwencje. Tutaj wątek kryminalny jest zupełnie zbędny, istota jest bardzo emocjonalna historia porwania. Ja bardzo osobiście odebrałam tę powieść, zalazła mi za skórę. A sposób, w jaki Marklund opowiada o bezsilności w obliczu tego dramatu - mistrzowski. Odpowiedz Link
opty2 Re: Liza Marklund - Granice 21.01.14, 13:42 dla mnie też doskonała, zupełnie nie spodziewałam się takiej dramaturgii wydarzeń, akcja, która zostaje w głowie na długo i nie można tak szybko się od niej uwolnić, nie mogę doczekać się dalszego ciągu, nawet nie wiem czy Marklund już ją napisała Odpowiedz Link
dachauka Re: Liza Marklund - Granice 21.01.14, 14:39 Chyba napisała. Na szwedzkiej stronie Wikipedii po "Granicach" w 2013 widnieje tytuł "Lyckliga gatan", ale czy to bezpośrednia kontynuacja z Anniką, czy poza serią, nie wiem. Może wie ktoś szwedzkojęzyczny?... Odpowiedz Link
echtom Re: Liza Marklund - Granice 21.01.14, 16:21 Zerknęłam na opis, wynika z niego, że z Anniką. Odpowiedz Link
opty2 Gillian Flynn_ Mroczny zakątek 21.01.14, 10:58 dziwna historia, dziwna kobieta, dziwne wszystko ciekawe jak to się skończy Odpowiedz Link
negev56 Nikodem Pałasz - Brudna gra 22.01.14, 15:42 Świat sportowców i zbrodnia, wszystko kręci się wokół tenisa. Ależ ten sport jest niezdrowy. Odpowiedz Link
judytta Tajemnica lorda Listerdale'a 22.01.14, 21:10 Oczywiście kryminał A. Christie , wybrany z półki bibliotecznej wcześniej nie planowany. Dopiero jestem na samym początku ale czyta się naprawdę dobrze Odpowiedz Link
amused.to.death Czytam to co trzeba przed głosowaniem:D 22.01.14, 23:26 Przeczytałam właśnie "Farmę lalek" i "Świętego psychola" I zastanawiam się teraz co zacząć jutro Może 'W ofierze Molochowi' i 'Wyszedł z domu i nie wrócił' - żeby równo było... z każdej kategorii Odpowiedz Link
taka_prawda500 Tomasz Sekielski - Obraz kontrolny 23.01.14, 02:29 Doczytuję brakującą książkę, która znalazła się na liście finalistów. Chociaż akcja jest tak pogmatwana, że aż nieprawdopodobna, podoba mi się sposób pisania Sekielskiego W międzyczasie trafiła w moje ręce najnowsza Monika Szwaja Anioł w kapeluszu. Uwielbiam jej książki, więc i tę "połknęłam" błyskawicznie Odpowiedz Link
taka_prawda500 Re: Tomasz Sekielski - Obraz kontrolny 23.01.14, 18:07 Skończyłam - im bliżej do końca, tym akcja się jeszcze bardziej rozkręca i oczywiście już wiadomo, że powstanie 3 część, super Jedyne co mi się nie podobało, to obrzydliwe traktowanie kobiet przez takich "którym wszystko wolno"... I zastanawiam się, którą z czekających w kolejce mam zacząć jako następną - chyba poczytam trochę cieńszych książek Odpowiedz Link
siostra_pelagia Neil Cross-Luther. Odcinek Zero. 24.01.14, 08:19 Serial obejrzany, wiec skusiłam się na książkę. Odpowiedz Link
chiara76 pozostaję w kręgach Pana Samochodzika... 24.01.14, 09:20 strasznie się wciągnęłam. Jestem po kolejnej części czyli "PS i niesamowity dwór" a zabrałam się za "PS i wyspa złoczyńców" Odpowiedz Link
opty2 Re: pozostaję w kręgach Pana Samochodzika... 24.01.14, 11:58 chiara76 napisała: > strasznie się wciągnęłam. Jestem po kolejnej części czyli "PS i niesamowity > dwór" a zabrałam się za "PS i wyspa złoczyńców" świetna lektura na poprawienie nastroju, szczególnie zimowego Odpowiedz Link
nchyb Re: pozostaję w kręgach Pana Samochodzika... 24.01.14, 19:06 bardzo lubię PS i raz na jakiś czas taki maraton też sobie robię Odpowiedz Link
chiara76 Re: pozostaję w kręgach Pana Samochodzika... 24.01.14, 19:59 nchyb napisała: > bardzo lubię PS i raz na jakiś czas taki maraton też sobie robię ja nie wiem, kiedy czytałam ostatni raz i połykam kolejne części Odpowiedz Link
chiara76 Re: pozostaję w kręgach Pana Samochodzika... 24.01.14, 19:58 opty2 napisała: > chiara76 napisała: > > strasznie się wciągnęłam. Jestem po kolejnej części czyli "PS i niesam > owity > > dwór" a zabrałam się za "PS i wyspa złoczyńców" > > świetna lektura na poprawienie nastroju, szczególnie zimowego dokładnie! Odpowiedz Link
tak_o Katarzyna Pisarzewska - Zbieg okoliczności 24.01.14, 10:42 Miałam skojarzenia ze skandynawami w trakcie lektury, ale "lżej" mi się czytało. Podobało mi się. Odpowiedz Link
freekani Re: Borjlind: Przypływ 25.01.14, 08:28 Ja też to czytam, zresztą już kończę. Na początku średnio mi się podobał styl pisania, ale polubiłam bohaterów i wciągnęło mnie bardzo. Odpowiedz Link
amused.to.death Re: Borjlind: Przypływ 26.01.14, 21:54 ja z tych samych powodów co wy zaraz się za to zabiorę Odpowiedz Link
cynamoon6 Uczeń- Hjorth &Rosenfeldt 24.01.14, 18:51 Kończe Ucznia (podoba mi sie, żadna niespodzianka a potem szybko reszte przed głosowaniem. Wszytskiego nie zdaze, ale zacieram rączki bo mam tyle dobrości do czytania, że ach. I jeszcze w bibliotece dzis było wszytstko co chciałam Odpowiedz Link
masaki70 Re: Uczeń- Hjorth &Rosenfeldt 24.01.14, 19:27 Zazdroszczę tak dobrze zaopatrzonej biblioteki.A co wypożyczyłaś jeśli można wiedzieć? Odpowiedz Link
agridulce Akunin: Pelagia i czarny mnich, Pelagia i 26.01.14, 15:41 czerwony kogut,skrzynia na złoto - wpadłam w Akuninowy ciąg-) Odpowiedz Link
andaba Johan Theorin - Święty psychol 26.01.14, 16:16 Odpowiedniejszym określeniem byłoby "męczę" Nie będzie to mój faworyt w głosowaniu, o nie! Odpowiedz Link
echtom Re: Johan Theorin - Święty psychol 26.01.14, 17:11 To jesteśmy już dwie Zerknęłam do szwedzkiej Wiki i zobaczyłam, że Theorin napisał jeszcze coś z Gerlofem Davidssonem, bo bez niego się nie liczy Odpowiedz Link
yrsulla Re: Johan Theorin - Święty psychol 27.01.14, 21:51 Też to teraz czytam. Mnie, dla odmiany, bardzo wciągnęło. Odpowiedz Link
amused.to.death najgorszy kryminał w styczniu 27.01.14, 10:57 Nadrabiam zaległości do plebiscytu Wczoraj zaczęłam "Uśpienie" M. Zaborowskiej i chyba nie skończę. Dawno nie czytałam tak płaskiego kryminału. Dla mnie to taki kryminalny harlekin. Odpowiedz Link
nchyb Håkan Nesser - Rzeźniczka z Małej Birmy 27.01.14, 11:09 Tak jak moja przedmówczyni przedpiszczyni - uzupełniam dane do głosowania w plebiscycie. Na szczęście Rzeźniczka Harlequinem nie jest i czyta się jak na razie świetnie. A tym Uśpieniem mnie zmartwiłaś, bo też to mam na tapecie, by zdążyć do plebiscytu Odpowiedz Link
amused.to.death Re: Håkan Nesser - Rzeźniczka z Małej Birmy 27.01.14, 11:28 Rzeźniczka jeszcze na mnie czeka, niby zaczęłam, ale stanęłam bo tak ogólnie to Nessera średnio lubię. Może będziesz miała inne zdanie o 'Uśpionych'. Ja mam wrażenie, że to takie bardziej czytadło, jak seria C.Lackberg, tyle tylko, że CL dużo dużo lepiej się czytało (ale i tak wystarczyły mi dwie książki). Odpowiedz Link
echtom Pierre Lemaitre - Alex 27.01.14, 11:38 Miałam szczęście, bo wszędzie zarezerwowana, a panie w jednej filii zamiast do kryminałów położyły ją na półkę z literaturą francuską Szczerze mówiąc, po Waszych opiniach spodziewałam się arcydzieła od pierwszych zdań, a tu dopiero ok. s. 80 coś zaczęło się rozkręcać. Wstrzymuję się z ostateczną opinią, bo przede mną jeszcze 2/3 książki. Odpowiedz Link
zorija "Kult" Preston i Child 27.01.14, 13:48 Duet przyzwyczaił już czytelników, że ich książki zdają się horrorem, a na końcu okazuje się, że wszystko można racjonalnie wyjaśnić Ten tom znacznie bardziej mi się podoba od poprzedniego. Odpowiedz Link
negev56 Arno Strobel - Istota 27.01.14, 18:41 Niepokojąca - a jestem dopiero na początku. Odpowiedz Link
dachauka Re: Arno Strobel - Istota 27.01.14, 19:56 "Istotę" bardzo mocno polecam, to najlepsza książka Strobla i jedna z lepszych psychologicznych zmyłek w ogóle. Zapętliła mi mocno mózg Ciekawam, jak Ci się spodoba. Swego czasu pisałam u siebie o tej książce, zachęcając wydawców do zainteresowania się nią. I proszę: książka jest Odpowiedz Link
negev56 Re: Arno Strobel - Istota 27.01.14, 20:17 Właśnie u Ciebie o nie przeczytałam i proszę, oto jest Odpowiedz Link
opty2 Re: Arno Strobel - Istota 28.01.14, 09:02 negev56 napisała: > Właśnie u Ciebie o nie przeczytałam i proszę, oto jest też jestem ciekawa Twojego zdania, bo jak mniemam jest to thriller, a z nimi to różnie bywa Odpowiedz Link
opty2 Re: Pierre Lemaitre - Alex 28.01.14, 08:58 echtom napisała: Szczerze mówiąc, po Waszych opiniach spodziewałam się arcydzieła od pierwszych zdań, a tu dopiero ok > . s. 80 coś zaczęło się rozkręcać. Wstrzymuję się z ostateczną opinią, bo przed > e mną jeszcze 2/3 książki. to ja ci radzę wstrzymać się z ostatecznymi opiniami Odpowiedz Link
echtom Re: Pierre Lemaitre - Alex 31.01.14, 21:14 Sorry, nie zapiszę się do fanklubu "Alex". Poruszająca historia, lecz 90 ostatnich stron nie wynagrodziło mi udręki czytania pierwszych 260. Odpowiedz Link
opty2 Re: Pierre Lemaitre - Alex 01.02.14, 08:11 echtom napisała: > Sorry, nie zapiszę się do fanklubu "Alex". Poruszająca historia, lecz 90 ostatn > ich stron nie wynagrodziło mi udręki czytania pierwszych 260. udręki ??? no cóż, mamy w takim razie różne gusty czytelnicze Odpowiedz Link
taka_prawda500 Kjell Eriksson - Ręka, która zadrży 27.01.14, 18:46 Kiedyś Amber wydawał Srebrną Serię, która nagle znikła dobrych kilka lat temu. Nie wiem, czy "wybitne literackie kryminały" miały ją zastąpić, ale jakoś nie bardzo im się to udaje. Jeśli idzie o tę książkę - 1/3 to historia życia radnego-uciekiniera, nudna jak flaki z olejem, akcji i napięcia zero. Dialogów też. Dalej niby jakaś akcja jest, niemniej nadal jest to nudne. Nie jestem humanistką i zastanawianie się "co autor miał na myśli" szczęśliwie zakończyłam w liceum Ale założę się, że humanistkom ta książka się spodoba Dla poprawienia nastroju przeczytałam znakomitą pozycję Eli, Eli, którą dostałam w prezencie od Wojtka Tochmana na spotkaniu autorskim 14.10.2013, szkoda że tak długo czekała na przeczytanie... Odpowiedz Link
echtom Re: Kjell Eriksson - Ręka, która zadrży 27.01.14, 18:56 > Ale założę się, że humanistkom ta książka się spodoba Jestem humanistką, ale Eriksson średnio mi podchodzi Tę mam zamówioną na marzec. Odpowiedz Link
dachauka M. Guzowska "Głowa Niobe" 27.01.14, 19:58 Jeszcze nie do końca strawiłam Donnę Tartt, a już podczytuję "Głowę Niobe", już zacierając łapy na głosowanie. Odpowiedz Link
cynamoon6 K. Ohlsson -Na skraju ciszy 28.01.14, 11:01 Plebiscytowo. Wolalabym czytac Grob w górach, bo pare dni temu skonczylam Ucznia i jestem ciekawa co dalej. Ale mus to mus Odpowiedz Link
echtom Re: K. Ohlsson -Na skraju ciszy 28.01.14, 11:17 Lepszą cząstkę obrałaś Z "Grobem" się nie spiesz, bo nie ma do czego. Odpowiedz Link
andaba Re: K. Ohlsson -Na skraju ciszy 28.01.14, 11:22 echtom napisała: > Lepszą cząstkę obrałaś Z "Grobem" się nie spiesz, bo nie ma do czego. > Mogę się podpisać Odpowiedz Link
amused.to.death Re: K. Ohlsson -Na skraju ciszy 28.01.14, 11:52 też mogę się pod tym podpisać Odpowiedz Link
yrsulla Re: K. Ohlsson -Na skraju ciszy 28.01.14, 14:23 Czy dużo stracę zaczynając znajomość z Ohlsson od tej książki? Nie mam teraz dostępu do dwóch poprzednich z serii, a chciałabym się wyrobić przed głosowaniem. "Grób" mnie też rozczarował. Odpowiedz Link
cynamoon6 Re: K. Ohlsson -Na skraju ciszy 28.01.14, 15:26 Właśnie pamiętam, że na forum były kiepskie wrażenia z Grobu. Ale Uczeń skonczyl sie zabawnie. Czy wyjasnia się, czy ta szalona kobieta zrobiła uzytek z reklamówki z dokumentami, które Sebastian kazał jej wyrzucic? Ohlsson jest ok, Niechciane mi sie podobały, w ta jeszcze sie nie wciągnełam, bo ledwo co zaczęłam. Odpowiedz Link
yrsulla Re: K. Ohlsson -Na skraju ciszy 28.01.14, 15:47 Wyjaśnia. A z Ohlsson chodziło mi o to, czy zaczynając czytać od części trzeciej, nie pozbawiam się przyjemności z czytania dwóch pierwszych, bo np. dużo się dzieje w życiu prywatnym bohaterów albo, co gorsza, jest wspomniane kogo złapali w tomach poprzednich. Chociaż przy mojej sklerozie, to nie ma większego znaczenia. Odpowiedz Link
opty2 Re: K. Ohlsson -Na skraju ciszy 28.01.14, 18:07 jeżeli akurat masz okazję czytać 3 cz. to czytaj, w 1 cz. jest historia trafienia głównej bohaterki do policji oraz jej przeszłość, w 2 cz. dalsze umacnianie jej na przyczółku policyjnym w 3 cz. już została zaakceptowana ale każda z cz. jest o czym innym i zdaje się nie wspomina o poprzednich sprawach, Ohlsson jest tak rzadko wydawana, że też już nie pamiętam tak dokładnie Odpowiedz Link
yrsulla Re: K. Ohlsson - Niechciane 29.01.14, 17:32 Dzięki Jako że udało mi się pożyczyć poprzednie części, a głosowanie jest później niż myślałam, to zdecydowałam się zacząć od początku. Pół nocy zarwane. Odpowiedz Link
opty2 Re: K. Ohlsson - Niechciane 30.01.14, 09:41 yrsulla napisał(a): > Dzięki > > Jako że udało mi się pożyczyć poprzednie części, a głosowanie jest później niż > myślałam, to zdecydowałam się zacząć od początku. Pół nocy zarwane. aha! znaczy się spodobało w marcu wyjdzie jej 4 cz. Odpowiedz Link
yrsulla Re: K. Ohlsson - Niechciane 30.01.14, 12:39 Zełgałabym, gdybym powiedziała, że nie . Wizja części 4. cieszy. Odpowiedz Link
lipka02 Czarna linia- J C Grange 29.01.14, 13:57 Znakomity thriller francuskiego pisarza. Czarna linia to powieść,która w niektórych momentach mrozi krew w żyłach.Polecam Odpowiedz Link