andaba Simon Beckett - Rany kamieni 01.08.15, 18:13 Zupełnie czego innego sie spodziewałam, ale jakoś się czyta, tyle że wygląda na powieść obyczajową. Odpowiedz Link
echtom Kjell Eriksson - Czarne kłamstwa, czerwona krew 01.08.15, 18:49 Komisarz Ann Lindell nadal nie ma szczęścia do chłopów, a prawdziwa praca policji wymyka się regułom powieści kryminalnej A tak serio, całkiem ciekawa historia dwóch równoległych śledztw, w moim rankingu Erikssona drugie miejsce po "Nocnym śpiewie ptaka". Rozkminy psychologiczne i społeczne w normie, choć nie mogę się oprzeć wrażeniu, że w kwestii tych drugich Eriksson jest najpilniejszym uczniem Maj Sjöwall i Pera Wahlöö. Odpowiedz Link
andaba Re: Kjell Eriksson - Czarne kłamstwa, czerwona kr 02.08.15, 22:29 Zupełnie nic tego autora nie czytałam, mówisz, że niezłe? Odpowiedz Link
echtom Re: Kjell Eriksson - Czarne kłamstwa, czerwona kr 02.08.15, 22:33 Kwestia gustu - "Nocny śpiew ptaka" podobał mi się bardzo, "Czarne kłamstwa" też są niezłe. Pozostałe ok, wynudził mnie tylko wątek miłosny w "Kamiennej ciszy". Odpowiedz Link
echtom Re: Ch. Link, Dom Sióstr 03.08.15, 16:46 Też mi się bardzo podobała, tylko zawartość kryminału w kryminale 20 %, reszta to pasjonująca saga rodzinna Odpowiedz Link
nchyb cykl o Marku Dydiuszu Falko - Lindsey Davis 03.08.15, 23:18 po kolei wszystkie tomy, w sierpniu w czasie wakacji, teraz tom 4 - Żelazna ręka Marsa Bardzo lubię ten starożytny Rzym, nie ten świat patrycjuszy, a prostych mieszkańców kamienic czynszowych itp... No, Helena Justyna córka senatorska w ten schemat się nie wpasowuje, ale z Markiem udaną parę tworzą Odpowiedz Link
andaba Karin Wahlberg - Pocieszyciel 04.08.15, 10:39 Nie są to kryminały mrożące krew w żyłach, ale jako obyczajowe "z wątkiem" mogą być. Dość fajnie pokazane codzienne życie. Odpowiedz Link
echtom Hakan Nesser - Drugie życie pana Roosa 04.08.15, 13:29 Pierwsze jest nudne, drugie też nie zapowiada się porywająco, ale nie tracę nadziei Odpowiedz Link
andaba Re: Hakan Nesser - Drugie życie pana Roosa 04.08.15, 18:16 To chyba najsłabsza książka Nessera, przynajmniej spośród tych, które czytałam, a czytałam większość. Odpowiedz Link
echtom Re: Hakan Nesser - Drugie życie pana Roosa 12.08.15, 23:36 Jak się przebrnie przez pierwsze 200 stron, następne 230 czyta się bardzo dobrze. Historia pana Roosa jest trochę w klimacie "American Beauty". Odpowiedz Link
sweetsourmagic Trup z Nottingham - Sasza Hady 06.08.15, 11:45 Moim zdaniem, nie tak dobry jak "Przejęcie" Chmielarza, ale... może być. Odpowiedz Link
1.wetta Hakan Nesser Samotni 08.08.15, 18:48 To już ostatnia ze wszystkich książek tego autora wydanych w Polsce, ehhh szkoda. Odpowiedz Link
andaba Re: Hakan Nesser - Powrót 08.08.15, 19:00 Mam okazję przeczytać 5 książek Nessera pod rząd. Niestety, jest to ostatnie 5 książek, których jeszcze nie przeczytałam Odpowiedz Link
1.wetta Re: Hakan Nesser - Powrót 08.08.15, 21:57 Zazdroszczę, że masz to jeszcze przed sobą Odpowiedz Link
echtom Re: Hakan Nesser Samotni 08.08.15, 19:09 Jeszcze przede mną - na razie męczę historię pana Roosa. To skandal, żeby akcja zaczynała się dopiero po 200 stronach książki. Odpowiedz Link
1.wetta Re: Hakan Nesser Samotni 08.08.15, 21:55 Z Nesserem, można powiedzieć, że się zaprzyjaźniłam. Po Mankellu to mój drugi ulubiony autor. Teraz chyba muszę chwilowo odpocząć od Skandynawii. Odpowiedz Link
sweetsourmagic Agatha Christie - Czarna kawa 09.08.15, 08:57 Słabe! Może dlatego, że to nie jest oryginał (adaptacja jej sztuki teatralnej). Odpowiedz Link
latarnik88 Jeffery Deaver Kolekcjoner Skór 09.08.15, 17:25 prawie 500 stron piętrowych zagadek , jak dla mnie strata czasu , ale przeczytane(przemęczone bez chemii). Odpowiedz Link
nchyb Re: "Tajemnica domu Helclów". Maryla Szymiczkowa. 11.08.15, 15:16 Chiaro i jak wrażenia? Odpowiedz Link
chiara76 Re: "Tajemnica domu Helclów". Maryla Szymiczkowa. 11.08.15, 16:41 na razie bardzo dobre Odpowiedz Link
drilka Re: "Tajemnica domu Helclów". Maryla Szymiczkowa. 18.08.15, 09:14 Mam na nią ochotę Odpowiedz Link
aka10 Re: Co teraz czytacie? - sierpień 2015 11.08.15, 20:52 Viveca Sten "I maktens skugga" Odpowiedz Link
matt.cobosco Christian Jungersen "Znikasz" 12.08.15, 20:53 Słabiutkie. "Wyjątek" mnie na kolana nie rzucił a tu jest jeszcze słabiej. Neurobiologia za czypińdziesiąt plus wątek obyczajowy z główną bohaterką egzaltowaną niczym gimnazjalistka. Odpowiedz Link
sweetsourmagic Agatha Christie - Pora przypływu 14.08.15, 16:07 Słuchałam audiobooka. Podobało mi się Odpowiedz Link
latarnik88 Ahmet Umit Memento dla Stambułu 15.08.15, 12:39 Kryminalna opowieść ze Stambułu , ma być przerażająco. Odpowiedz Link
chiara76 "Bazyliszek". T.Konatkowski. 16.08.15, 08:48 Wielka radość, że znów coś Konatkowskiego mogę czytać Odpowiedz Link
andaba Re: "Bazyliszek". T.Konatkowski. 17.08.15, 08:53 Przeoczyłam, że coś jeszcze wydał. Jak oceniasz? Odpowiedz Link
drilka Re: "Bazyliszek". T.Konatkowski. 18.08.15, 09:13 Ja też zaczęłam i też się ucieszyłam. Ale zaczęłam w niedzielę wieczorem a poniedziałek nie sprzyjał czytaniu więc jestem nadal na początku. W każdym razie wg mnie zapowiada się lepiej od poprzedniej książki z akcją w Londynie, która mnie trochę wymęczyła (z tego co pamiętam ale dawno to było). Odpowiedz Link
chiara76 Re: "Bazyliszek". T.Konatkowski. 20.08.15, 11:22 andaba napisała: > Przeoczyłam, że coś jeszcze wydał. > > Jak oceniasz? nie zauważyłam wcześniej pytania. Czyta mi się nieźle ale nie to, że jakoś rzuca na kolana , z tym, że ja lubię jego kryminały, więc ja nie jestem niezadowolona. Odpowiedz Link
echtom Nele Neuhaus - Żywi i umarli 16.08.15, 22:19 Przeczytane w podróży. Nele jak zwykle w formie, nie mogę się doczekać następnej książki. Wyczytałam w Wiki, że nie przetłumaczono jeszcze pierwszej części z Pią i Oliverem, Eine unbeliebte Frau. Odpowiedz Link
sweetsourmagic Jo Nesbo - Syn 17.08.15, 08:58 Bardzo mi się podobało - pomimo że nie o Harrym Odpowiedz Link
ebes Hjorth, Rosenfeldt - Niemowa 17.08.15, 21:01 Skończyłam i jestem wstrząśnięta i zniesmaczona. Czy następny tom jest napisany? Nie mogę znaleźć tej informacji. Zakładam, że tak. Wrrr. Kiedy będzie u nas? Pewnie jeszcze z rok albo dłużej. Wrrr. Naprawdę jestem zła, że to się tak skończyło. Ale generalnie książka mi się podobała. Odpowiedz Link
matt.cobosco Re: Hjorth, Rosenfeldt - Niemowa 17.08.15, 21:47 Następny tom jest już napisany i w Szwecji ma się ukazać w październiku czyli u nas pewnie najwcześniej za rok. Tytuł oryginału to "De underkända" (w wolnym tłumaczeniu to "Odrzuceni", ale wolę nie spekulować, pod jakim tytułem się ta książka ukaże w Polsce). www.bokus.com/bok/9789113066776/de-underkanda/ Odpowiedz Link
echtom Re: Hjorth, Rosenfeldt - Niemowa 17.08.15, 22:05 Bardziej mi się podoba wersja "Oblani", ale zobaczymy, co wymyśli wydawnictwo Tytuły książek panów H & R są jeszcze w miarę wiernie tłumaczone, prawdziwe redakcyjne szaleństwo to tłumaczenia tytułów Kristiny Ohlsson Odpowiedz Link
bez_portek Re: Hjorth, Rosenfeldt - Niemowa 18.08.15, 18:10 Ale czemu wstrząśnięta i zniesmaczona? Wg mnie zakończenie było genialne, nie mogę się doczekać następnego tomu. Mając tyle drzwi otwartych kolejna powieść powinna być majstersztykiem, no chyba że panowie autorzy to skopią bez pomysłu, ale miejmy nadzieję nie! Co dziwne, bardzo lubię całą serię i czekam niecierpliwie na ciąg dalszy, a nie znoszę jej bohaterów. Billy to miękki i nudny chłopak, zero odwagi i daje sobą pomiatać, a Vanja to wyjątkowo irytująca, przemądrzała i wszechwiedząca dziewczyna, od pierwszego tomu mam ochotę ją plasnąć. No ale co tam trzeba czytać co będzie dalej. Odpowiedz Link
ebes Re: Hjorth, Rosenfeldt - Niemowa 18.08.15, 19:03 Tak, z tej strony patrząc zakończenie jest dobre, dlatego też dopominam się o następny tom. A plasnąć też bym chciała co poniektórych a w zasadzie większość i co dziwne serię lubię. SPOILER BĘDZIE SPOILER, SPOILER. A zniesmacza mnie akcja ze zwierzęciem. Nienawidzę opisów okrutnego traktowania zwierząt. Odpowiedz Link
bez_portek Re: Hjorth, Rosenfeldt - Niemowa 18.08.15, 19:18 Tak, tak domyśliłam się, ja też nie, ale do całości pasuję i lepsze to niż mieliby zrobić z niego alkoholika dajmy na to lub narkomana, w końcu młody jest, a to modne Czekamy! Odpowiedz Link
echtom Re: Hjorth, Rosenfeldt - Niemowa 18.08.15, 19:46 > Co dziwne, bardzo lubię całą serię i czekam niecierpliwie na ciąg dalszy, a nie znoszę jej bohaterów. Nie takie dziwne - już dawno o tym pisałam To naprawdę sztuka zebrać w jednej ekipie same "antypatyki". Odpowiedz Link
bez_portek Re: Hjorth, Rosenfeldt - Niemowa 18.08.15, 20:05 "antypatyki" - świetne, zapisuję! Pozostaje pytanie czy panowie autorzy zrobili to bardziej czy mniej świadomie. Może w ich odczuciu stworzyli grupę śledczą z ciekawymi postaciami, dającą się polubić. Mnie nie przekonali i wolę wierzyć, że był to zabieg celowy. Odpowiedz Link
echtom Re: Hjorth, Rosenfeldt - Niemowa 18.08.15, 20:24 "Antypatyki" to z uroczego kryminału dziecięcego Craig Rice "Róże pani Cherington" Odpowiedz Link
bez_portek Re: Hjorth, Rosenfeldt - Niemowa 18.08.15, 21:03 czytałam!!! i nie zakodowałam tego!!!! bożeee ale wstyd!!!! Odpowiedz Link
kocur_zalogowany Re: Hjorth, Rosenfeldt - Niemowa 09.09.15, 21:33 W ciągu tygodnia przeczytałem wszystkie cztery dotychczas wydane części. Muszę przyznać, że całkiem, całkiem. Chociaż główny bohater dość wredny. Odpowiedz Link
drilka R&C Börjlind - Czarny świt 18.08.15, 09:19 Ale się ucieszyłam gdy ją zobaczyłam wśród nowości. I mnie nie zawiodła. Odpowiedz Link
drilka Katarzyna Puzyńska - Z jednym wyjątkiem 18.08.15, 09:23 Kolejna sierpniowa. Siłą rozpędu sięgam po książki p.Puzyńskiej. I zawsze na początku się irytuję a potem wciągam i jestem zadowolona. Chyba następna będzie wkrótce. Odpowiedz Link
sweetsourmagic Borys Akunin - Azazel 19.08.15, 16:33 Nie przepadam za retrokryminałami. Ten - jak na retro - był ok. Ale jednak retro... Na plus rosyjska dusza, ten sposób pisania, typu Iwan Iwonowicz Iwanow, młodszy radca... Takie barokowe trochę Odpowiedz Link