siula5 28.07.06, 13:51 Może znacie serię książek o takich detektywach jak Holms, Poirot czy Monk z TV, uwielbiam takie zagadkowe książki. Proszę o informacje Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
escott Re: Detektywi.... 28.07.06, 13:59 Czy chodzi Ci o ich "biografie" (są po polsku i Poirota i panny Marple, o Holmesie całe morze po angielsku), pastisze, czy po prostu oryginalne teksty (tzw. "kanon", teksty autorów, którzy stworzyli te postaci)? Odpowiedz Link
siula5 Re: Detektywi.... 28.07.06, 14:09 Nie chodzi mi o biografie, tylko o opowieści w których są bohaterami, rozwiązują te zagmatwane historie, ale chodzi mi o książki w języku polskim Odpowiedz Link
escott Re: Detektywi.... 28.07.06, 14:27 Co do Holmesa (autor: sir Arthur Conan Doyle), tłumaczone jest chyba wszystko. Jest trochę zbiorowych wydań opowiadań ("Przygody SH" - to była kiedyś lektura, więc jest sporo szkolnych wydań, "Powrót SH", w antykwariatach zawsze leżą czarne książeczki "Zniknięcie młodego lorda", "Tajemnica złotego pince-nez"), najbardziej lubiana krótka powieść o Sherlocku to "Pies Baskerville'ów", pozostałe "Znak czterech", "Dolina strachu" i "Studium w szkarłacie", od którego radzę zacząć, bo to pierwsza w cyklu, tam Holmes poznaje Watsona i zaczyna się najsłynniejsza spółka literacko-detektywistyczna w historii ). Poza tym polecam "Przygody" przed "Powrotem", także ze względów chronologicznych. Poirot to dziecko Agathy Christie, wydawanej seryjnie przez wiele wydawnictw. Niektóre uprzejmie zaznaczają na okładce, jaki detektyw jest "w środku" - Poirot, panna Marple czy jeszcze ktoś inny. Jeżeli lubisz szczególnie wąsatego Belga, polecam moje ulubione "Karty na stół","Śmierć Lorda Edgware'a", "Morderstwo w Orient Expressie", "Śmierć na Nilu"... no, nie brakuje świetnych książek o Poirocie . Co do Monka, nie widziałam po polsku i podejrzewam że (jeszcze) nie ma, ale Google twierdzi, że książki o nim pisał Lee Goldberg, współscenarzysta serialu. Życzę fantastycznej zabawy z zagadkami! Odpowiedz Link
siula5 Re: Detektywi.... 31.07.06, 07:52 O mater, ja te książki już przeczytałam, więc czekam na Monka Odpowiedz Link
ilonciaw Re: Detektywi.... 25.09.17, 14:10 ja zachęcam do odwiedzania blogów o porwaniach i zagadkach porwanieokup.wordpress.com Odpowiedz Link
koty_schrodingera Re: Detektywi.... 30.09.17, 10:48 Sherlock Holmes – bohater powieści i opowiadań kryminalnych sir Arthura Conana Doyle’a, wielokrotnie ekranizowane Herkules Poirot, fr. Hercule Poirot – bohater powieści i opowiadań kryminalnych Agathy Christie, wielokrotnie ekranizowane Detektyw Monk - powstała seria 19 książek na podstawie serialu, autorami są Lee Goldber i Hy Conrad Odpowiedz Link