Dodaj do ulubionych

Detektywi....

28.07.06, 13:51
Może znacie serię książek o takich detektywach jak Holms, Poirot czy Monk z
TV, uwielbiam takie zagadkowe książki. Proszę o informacje
Obserwuj wątek
    • escott Re: Detektywi.... 28.07.06, 13:59
      Czy chodzi Ci o ich "biografie" (są po polsku i Poirota i panny Marple, o
      Holmesie całe morze po angielsku), pastisze, czy po prostu oryginalne teksty
      (tzw. "kanon", teksty autorów, którzy stworzyli te postaci)?
      • siula5 Re: Detektywi.... 28.07.06, 14:09
        Nie chodzi mi o biografie, tylko o opowieści w których są bohaterami,
        rozwiązują te zagmatwane historie, ale chodzi mi o książki w języku polskim
        • escott Re: Detektywi.... 28.07.06, 14:27
          Co do Holmesa (autor: sir Arthur Conan Doyle), tłumaczone jest chyba wszystko.
          Jest trochę zbiorowych wydań opowiadań ("Przygody SH" - to była kiedyś lektura,
          więc jest sporo szkolnych wydań, "Powrót SH", w antykwariatach zawsze leżą
          czarne książeczki "Zniknięcie młodego lorda", "Tajemnica złotego pince-nez"),
          najbardziej lubiana krótka powieść o Sherlocku to "Pies Baskerville'ów",
          pozostałe "Znak czterech", "Dolina strachu" i "Studium w szkarłacie", od
          którego radzę zacząć, bo to pierwsza w cyklu, tam Holmes poznaje Watsona i
          zaczyna się najsłynniejsza spółka literacko-detektywistyczna w historii smile).
          Poza tym polecam "Przygody" przed "Powrotem", także ze względów
          chronologicznych. Poirot to dziecko Agathy Christie, wydawanej seryjnie przez
          wiele wydawnictw. Niektóre uprzejmie zaznaczają na okładce, jaki detektyw
          jest "w środku" - Poirot, panna Marple czy jeszcze ktoś inny. Jeżeli lubisz
          szczególnie wąsatego Belga, polecam moje ulubione "Karty na stół","Śmierć Lorda
          Edgware'a", "Morderstwo w Orient Expressie", "Śmierć na Nilu"... no, nie
          brakuje świetnych książek o Poirocie smile. Co do Monka, nie widziałam po polsku i
          podejrzewam że (jeszcze) nie ma, ale Google twierdzi, że książki o nim pisał
          Lee Goldberg, współscenarzysta serialu.
          Życzę fantastycznej zabawy z zagadkami!
          • siula5 Re: Detektywi.... 31.07.06, 07:52
            O mater, ja te książki już przeczytałam, więc czekam na Monka
    • ilonciaw Re: Detektywi.... 25.09.17, 14:10
      ja zachęcam do odwiedzania blogów o porwaniach i zagadkach porwanieokup.wordpress.com
    • koty_schrodingera Re: Detektywi.... 30.09.17, 10:48
      Sherlock Holmes – bohater powieści i opowiadań kryminalnych sir Arthura Conana Doyle’a, wielokrotnie ekranizowane
      Herkules Poirot, fr. Hercule Poirot – bohater powieści i opowiadań kryminalnych Agathy Christie, wielokrotnie ekranizowane
      Detektyw Monk - powstała seria 19 książek na podstawie serialu, autorami są Lee Goldber i Hy Conrad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka