carollcat 01.04.07, 18:02 Link do wątku marcowego: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=33434&w=58246359 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
siostra_pelagia Kathy Reichs-Cross bones 01.04.07, 22:33 Wylicytowana na allegro. Zaczyna się obiecująco... Odpowiedz Link
opty2 Re: Karambol - Hakan Nesser 02.04.07, 10:56 właśnie przeczytałam opis w innym wątku Odpowiedz Link
nchyb Uwikłany i Krew czasu... 02.04.07, 11:11 oczywiście Miłoszewskiego i Maxime Chattam tylko tyle na razie, bo czasu mam mało, bo musze pracować A kupka książek najważniejszych przy łóżku coraz wyższa... Odpowiedz Link
rrooda Niebezpieczne kobiety aktualnie 02.04.07, 12:37 bo forma opowiadań aktualnie mi najbardziej pasuje i nowego Monka Odpowiedz Link
matkazbud Re: Co teraz czytacie? - kwiecień 03.04.07, 12:27 "Zbrodniarz i panna" Kazimierza Kwaśniewskiego czyli Słomczyńskiego.Taki Joe Alex w Polsce sprzed 45 laty.Może podoba mi się dlatego, ze pamiętam te peerelowskie klimaty i mogę je odświeżyć jako że posiadam rocznik "Przekroju " z 1964 r.? Odpowiedz Link
siostra_pelagia Jo Nesbo-Człowiek-nietoperz 04.04.07, 13:57 Już się wystraszyłam, że odkryłam pierwszego detektywa-abstynenta. Ale wszystko z nim w porządku. Odpowiedz Link
negev56 Re: Jo Nesbo- Trzeci klucz 04.04.07, 16:48 "Czerwone gardło", "Trzeci klucz" i "Pentagram" /w przygotowaniu/ to Trylogia z Oslo. Polecam, bo świetnie się czyta, tempo akcji takie jak trzeba, tajemnic mnóstwo i główny bohater, komisarz Harry Hole bardzo interesujący, prawie jak Rebus. Odpowiedz Link
nzuri Re: Jo Nesbo- Trzeci klucz 04.04.07, 18:17 No ja czekam na Pentagram. Czy on coś jeszcze napisał?? Poza Czerwonym gardłem i Cłowiekiem nietoperzem? Odpowiedz Link
negev56 Re: Jo Nesbo- Trzeci klucz 04.04.07, 19:23 Oj, chyba to koniec jego książek w Polsce, miejmy nadzieję, że tylko na razie. Odpowiedz Link
judytta Donna Leon 04.04.07, 23:15 Donna Leon " Śmierć i sąd" dziś zaczęłam to 4 pozycja wg. chronologii. judytta.blog.onet.pl/ Odpowiedz Link
zorija "Labirynt węża" 05.04.07, 10:27 Druga w kolejności książka Nurii Masot o templariuszach Odpowiedz Link
kamkap Re: Co teraz czytacie? - kwiecień 05.04.07, 14:05 Skończyłam Waleta pikowego Akunina. A teraz czytam Komórkę Kinga. Aż się boję dzwonic przez komórkę Odpowiedz Link
siostra_pelagia Jasper Fforde-Skok w dobrą książkę 05.04.07, 14:50 Przygody detektywa literackiego Thursday Next wciągnęły mnie bez reszty. Lubię takie zabawy, choć pewnie nie jestem na tyle oczytana, by wyłapać wszystkie aluzje literackie. Odpowiedz Link
nzuri Re: Jasper Fforde-Skok w dobrą książkę 05.04.07, 15:14 O też to czytam! Kolejna kolekcja się kroi. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Jasper Fforde-Skok w dobrą książkę 05.04.07, 15:50 Też nad tym myślę. Ten portal prozy wart jest bliższego poznania. Odpowiedz Link
nzuri Re: Jasper Fforde-Skok w dobrą książkę 05.04.07, 19:59 A mnie to wczytywanie się w książkę zachwyciło! Wyobraź sobie tak się wczytać i obejrzeć - podróżowanie byłoby na wyciągnięcie ręki... Rozmarzyłam się. Odpowiedz Link
zorija Re: Jasper Fforde-Skok w dobrą książkę 06.04.07, 10:47 A ja, nie ma co ukrywać, chętnie skoczyłabym do stumilowego lasu Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Jasper Fforde-Skok w dobrą książkę 06.04.07, 11:40 A ja zaopiekowałabym się jakimś dodo i miłym neardentalem. Odpowiedz Link
chiara76 "Zapalniczka" , Chmielewskiej. 05.04.07, 23:11 mam zaczęte coś całkiem innego (nie kryminał zupełnie),ale skusiłam się na to. Zobaczymy, jak mi się spodoba lub nie. Odpowiedz Link
nzuri Re: "Zapalniczka" , Chmielewskiej. 06.04.07, 11:40 No ja własnie czekam na przesyłkę. Daj znać jak Ci się podoba jak już coś przeczytasz. Odpowiedz Link
chiara76 Re: "Zapalniczka" , Chmielewskiej. 06.04.07, 12:42 nzuri napisała: > No ja własnie czekam na przesyłkę. Daj znać jak Ci się podoba jak już coś > przeczytasz. dam znać, a na pewno skrobnę coś na moim blogu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
nchyb Re: "Zapalniczka" , Chmielewskiej. 06.04.07, 13:15 miła Chiaro, poślij mi może adres bloga swego. W starym kompie miałam, dziecko nim zawładnęlo, ja już tylko służbowy mam i tu nic ciekawego w uubionych... I już Twego bloga mi brak... I co z tą Zapalniczką - warto kupić na świąteczy czas? Odpowiedz Link
chiara76 Re: "Zapalniczka" , Chmielewskiej. 06.04.07, 13:39 nchyb napisała: > miła Chiaro, poślij mi może adres bloga swego. W starym kompie miałam, dziecko > nim zawładnęlo, ja już tylko służbowy mam i tu nic ciekawego w uubionych... I > już Twego bloga mi brak... > I co z tą Zapalniczką - warto kupić na świąteczy czas? nchyb, dziecię Ci zawładnęło? Brzmi groźnie. Blog jest jak popatrzysz w moją wizytówkę) Głupio tak sobie robić reklamę, więc zaraz wysyłam Ci jeszcze email, please, daj znać, czy doszedł, bo mam wrażenie , że znowu poczta mi działa, jak chce, czyli raczej nie chce (gazetowa, of course). Odpowiedz Link
nchyb Re: "Zapalniczka" , Chmielewskiej. 06.04.07, 14:02 Doszło, doszło, dziękuję Na wizytówki nie patrzę bo cholera ciągle czasu na wszystk brak. A dziecię mój stacjonarny komp sobie po przeprowadzce przywłaszczył i ostałmi się ino służbowy laptop... z padniętą klawiaturą... Za życzenia dziękuję,odpiszę może jtro, bo kartkę tworzę, tylko ciągle ktoś mnie od tego zajęcia odrywa I wieczorem na bga wpadnę i poczytam. A Zapalniczkę brać? Odpowiedz Link
chiara76 Re: "Zapalniczka" , Chmielewskiej. 06.04.07, 14:08 nchyb napisała: > Doszło, doszło, dziękuję > Na wizytówki nie patrzę bo cholera ciągle czasu na wszystk brak. > A dziecię mój stacjonarny komp sobie po przeprowadzce przywłaszczył i ostałmi > się ino służbowy laptop... z padniętą klawiaturą... > > Za życzenia dziękuję,odpiszę może jtro, bo kartkę tworzę, tylko ciągle ktoś > mnie od tego zajęcia odrywa > I wieczorem na bga wpadnę i poczytam. A Zapalniczkę brać? Wiesz, że ja jako miłosniczka Chmielewskiej i tak bym wzięła jestem w połowie i na razie jest OK. A jak będzie dalej, nie wiadomo... Odpowiedz Link
negev56 Re: Zapisane w kościach - S. Beckett 06.04.07, 19:16 Jak na razie zaczyna się całkiem całkiem, czyli dalsze przygody antropologa sądowego, Davida Huntera. Odpowiedz Link
chiara76 wczoraj skończyłam 08.04.07, 19:09 i powiem tak, mnie osobiście ulżyło. Nie muszę marudzić. Wreszcie książka, w której odnalazłam stare , dobre klimaty chmielewszczyzny! Mnie się podobała. Teraz dorwał ją mój Mąż (uprzednio przeczytawszy i zachwyciwszy się "Uwikłaniem" Miłoszewskiego). Odpowiedz Link
siostra_pelagia Giles Blunt-Lodowa burza 06.04.07, 19:44 Akcja się toczy na razie z szybkością galopującego żółwia. I ten główny bohater jakiś taki niemrawy. Odpowiedz Link
negev56 Re: Giles Blunt-Lodowa burza 06.04.07, 20:05 No to mi ulżyło, bo już myślałam, że to ze mną coś nie tak i wymagam nie wiadomo czego. Odpowiedz Link
negev56 Re: Wolfgang Schorlau - Błękitna lista 08.04.07, 00:36 zdaje się, że to mój pierwszy prawdziwy kryminał niemiecki. Odpowiedz Link
ipanema_girl Re: Tajemna historia 09.04.07, 12:27 A to zazdroszczę. Świetna książka,czytałam kilka lat temu i byłam pod ogromnym wrażeniem. Zresztą nadal jestem Odpowiedz Link
drfell1 Re: Co teraz czytacie? - kwiecień 08.04.07, 12:18 Zaczynam "Morderstwo w Four Courts" - Andrew Nugent www.hodderheadline.co.uk/authordetails.asp?author=30739 Autor był prawnikiem a o ile dobrze zrozumiałem przeorem Bendyktynów. Powyższa książka jest chyba jego debiutem. Napisał też przybajmniej drugą książkę pt. Second Burial for a Black Prince, gdzie podobno wykorzystuje swoje doświadczenia z Afryki. Przeczytałem ostatnio: Zapisane w kościach Simon Beckett - polecam Żniwiarz Gaja Grzegorzewska - nie polecam (było pozytywnie wspominane na ty forum niestety dla mnie coś z pogranicza grafomanii) Krytyka zbrodniczego rozumu - Michael Gregorio - nie polecam (znalazłem wiele, praktycznie same pozytywne recenzje tej ksiązki niestety mnie znudziła) Odpowiedz Link
negev56 Re: Co teraz czytacie? - kwiecień 08.04.07, 13:35 Jak przeczytasz "Morderstwo w Four Courts", proszę, napisz parę słów, czy warto. Już kilka razy wkompałam się, brzydko mówiąc w szajs, że chcę mieć pewność, czy warto. Odpowiedz Link
drfell1 Re: Co teraz czytacie? - kwiecień 09.04.07, 22:54 Przyzwoity lecz nie wybitny kryminał. Rzecz dzieje się w Irlandii. Sympatyczni policjanci, rzecz dość lekko sie czyta. Morderca niestety dość oczywisty chociaz autor starał sie stworzyć zaskakujące zakończenie. Odpowiedz Link
negev56 Re: Co teraz czytacie? - kwiecień 10.04.07, 09:04 Dzięki za informację, jeszcze pomyślę, czy kupić. Odpowiedz Link
jusska1 Re: Co teraz czytacie? - kwiecień 09.04.07, 10:30 Przeczytała mojego ukochanego pisarza Jamesa Pattersona 2 części z kobiecego klubu zdrodni cz.2: Druga szansa, cz.3: Trzy oblicza zemsty cz.4 przeczytałam jako pierwszą jakiś czas temu. A teraz zaczynam Nicci French "Kraina życia", a później mam nadzieje że uda mi się kupić na allegro pierwszy tom Lee Child'a "poziom śmierci" albo Grang'a "Purpurowe rzeki" Miłego kwietniowego czytania Odpowiedz Link
siostra_pelagia Andrea Camilleri-Miesiąc z komisarzem Montalbano 09.04.07, 11:30 Tak się strułam wczoraj, że dzisiaj leżę jak błoto, popijam wodę mineralną i obiecuję sobie, że już nigdy więcej nie będę uprzejma i nie będę jadła potraw, które z mego punktu widzenia jadalnymi nie są. I to zważywszy na mój dzisiejszy stan, jest postanowieniem słusznym. I tylko Montalbano trzyma mnie dzisiaj przy zyciu, bo książka fajna, byleby dalej o jedzeniu nic nie pisali. Odpowiedz Link
zorija Re: Andrea Camilleri-Miesiąc z komisarzem Montalb 09.04.07, 15:16 Wielce ci współczuję. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Andrea Camilleri-Miesiąc z komisarzem Montalb 09.04.07, 15:51 Dziękuję. Odpowiedz Link
negev56 Re: Andrea Camilleri-Miesiąc z komisarzem Montalb 09.04.07, 15:55 Na tego typu dolegliości pomoże albo nalewka na orzechach, albo wódka z pieprzem, rzecz sprawdzona i godna polecenia, życzę szybkiego powrotu do zdrowia. Jesteś pewna, że nikt na Ciebie nie dybał, podając takiego jedzenie? Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Andrea Camilleri-Miesiąc z komisarzem Montalb 09.04.07, 17:08 A wydawało się, że to taka miła starsza pani. Jak z Agatki, szydełko i herbatniczki, a w słoiczku arszenik. Zacznij Negev pisać bloga, bo mi się lektury kończą. Odpowiedz Link
chiara76 Re: Andrea Camilleri-Miesiąc z komisarzem Montalb 09.04.07, 16:09 biedaku! Heh, asertywność ma swoje dobre strony. Pozdrawiam ciepło i kuruj się... Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Andrea Camilleri-Miesiąc z komisarzem Montalb 09.04.07, 17:13 Dziękuję Chiaro, asertywność czasami bokiem wychodzi, ale teraz to już będę tough girl i się nie dam. I wcięło mi adres Twego bloga, na pocztę gazetową podeślesz mi? Odpowiedz Link
chiara76 Re: Andrea Camilleri-Miesiąc z komisarzem Montalb 09.04.07, 19:22 witam, odbyłam spacer i dlatego dopiero teraz wysłałam Ci email. Mam nadzieję, że doszedł, bo coś długo mi wysyłało,nie wiem, czemu. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Andrea Camilleri-Miesiąc z komisarzem Montalb 09.04.07, 20:13 Doszło. Dzięki. Odpowiedz Link
chiara76 Susan Howatch, "Piaski śmierci" i... 09.04.07, 14:58 to juz kolejna książka tej autoki, jaką czytam, kryminał. Takie czytadło, ale OK. Natomiast niestety narzekam na tłumaczkę i korektorkę. Czy tańsza książka naprawdę MUSI oznaczać "niedbale przygotowana"? Szkoda. Odpowiedz Link
judytta Wycieczka do Tindari 09.04.07, 20:14 "Wycieczka do Tindari "Camilleri . Pierwsza jeego ksiażka którą zaczęłam czytać i jest wysmienita. judytta.blog.onet.pl/ Odpowiedz Link
zorija Re: Arthur Conan Doyle Pies Baskerville'ów 10.04.07, 09:35 Ach ten Holmes! Zimny egoista o wybujałym ego, ale i tak go lubię. Odpowiedz Link
opty2 Re: Rankin - Martwe dusze 10.04.07, 10:10 no i znowu jestem w Edynburgu, i znowu Rebus się wkręca, gdzie nie trzeba Odpowiedz Link
negev56 Re: S.Grafton "D jak dłużnik" 10.04.07, 14:19 albo "Światło nadziei" S.Paretsky, no mam dylemat Odpowiedz Link
siostra_pelagia Francis Durbridge-Mordercza gra 12.04.07, 21:31 Bohater to detektyw ze Scotland Yardu i w dodatku kawaler. Na razie akcja rozwija się obiecująco... Odpowiedz Link
chiara76 Re: Francis Durbridge-Mordercza gra 12.04.07, 22:00 siostra_pelagia napisała: > Bohater to detektyw ze Scotland Yardu i w dodatku kawaler. Na razie akcja > rozwija się obiecująco... obiecująco ze względu na stan detektywa, czy jeszcze jakieś inne powody? Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Francis Durbridge-Mordercza gra 13.04.07, 08:24 He, he, pewnie że z uwagi na stan kawalerski detektywa...Przecież ostatnio większość detektywów to żonaci, dzieciaci, z depresją i alkoholicy. Odpowiedz Link
foxie777 Re: Francis Durbridge-Mordercza gra 14.04.07, 06:39 Poniewaz bardzo lubie klimaty polnocne ,przeczytalam Oko Ewy, oraz Znak. Pierwsza dosc przecietna,natomiast Znak czytalam z zainteresowaniem choc zakonczenie bylo do przewidzenia. W sumie bylam zawiedziona, a tak sie nastawilam na super lekture. Swoja droga kto potrafi wymowic nazwisko autorki Sigurdardottir. Zycie w Islandii jest mi malo znane, a w kryminalach mozna je swietnie poznac. Tak bylo z A. Christie. pozdr Odpowiedz Link
siostra_pelagia Caleb Carr-Anioł ciemności 14.04.07, 10:36 826 stron druku to robi wrażenie. zobaczymy czy zrobi wrażenie również swoją treścią. Odpowiedz Link
negev56 Re: "Sprawiedliwość Sullivan" - N.T.Rosenberg 14.04.07, 13:26 może to mnie wprawi w dobry nastrój, bo nad S.Paretsky też się wyjątkowo znęcam. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: "Sprawiedliwość Sullivan" - N.T.Rosenberg 14.04.07, 13:48 Doszły nas już słuchy, jak to Schorlałem szmyrgasz po mieszkaniu. Odpowiedz Link
negev56 Re: "Sprawiedliwość Sullivan" - N.T.Rosenberg 14.04.07, 14:04 ) No bo najpierw zaatakowano mnie terrorystami z grupy Baader-Meinhof lub innej, co na starcie mnie zraziło, a potem pogubiłam się w Towarzystwie Powierniczym. A ja przecież stęskniłam się za mordercą z prawdziwego zdarzenia i jego pogromcą w osobie miłego ale twardego gliny. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: "Sprawiedliwość Sullivan" - N.T.Rosenberg 14.04.07, 14:15 Ja już znalazłam miłego i twardego glinę w dodatku ze sklepem sportowym (no i Anglika i kawalera!), a w zapowiedziach czytam, że wspólnie z żoną rozwiąże zagadkę morderstwa itp.. To ja też go szmyrgnę w kąt, bez żony lepiej go lubiłam. Odpowiedz Link
negev56 Re: "Sprawiedliwość Sullivan" - N.T.Rosenberg 14.04.07, 14:18 a niby o kim Ty mówisz? Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: "Sprawiedliwość Sullivan" - N.T.Rosenberg 14.04.07, 14:27 O inspektorze ze Scotland Yardu Harrym Dawsonie z powieści Francisa Durbridge`a. Odpowiedz Link
negev56 Re: "Sprawiedliwość Sullivan" - N.T.Rosenberg 14.04.07, 14:35 Aha, a to drań, może się rozwiedzie lub znajdzie sobie jakąś zastępczą narzeczoną, a ten Durbridge to przypadkiem nie jest od Mellisy albo Melissy-żony? Coś mi sie tak majaczy. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: "Sprawiedliwość Sullivan" - N.T.Rosenberg 14.04.07, 14:42 Nic tu o Melissie mowy nie było.Hmm... Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: "Sprawiedliwość Sullivan" - N.T.Rosenberg 14.04.07, 14:43 Oj tak. Moja żona Melissa-to jego wyrób. Zgadza się. Odpowiedz Link
negev56 Re: "Sprawiedliwość Sullivan" - N.T.Rosenberg 14.04.07, 14:50 A wracając do p.Nancy Taylor Rosenberg, jeśli nic jej nie czytałaś to szybko zrób to, bardzo fajnie pisze, zawsze w roli głównej jakaś sędzina czy inna adwokat, która ma niesamowite kłopoty, sercowe też. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: "Sprawiedliwość Sullivan" - N.T.Rosenberg 14.04.07, 15:08 Na pewno jak dojdzie do biblioteki, to ja przechwycę. Odpowiedz Link
negev56 Re: "Sprawiedliwość Sullivan" - N.T.Rosenberg 14.04.07, 15:13 To nie jest jej pierwsza książka, z tego co mam: Sędzia w matni, Pierwsze przestępstwo, Próba ognia, Okoliczności łagodzące, W pułapce władzy, i teraz Sprawiedliwość Sullivan. Biblioteka z pewnością to ma. A w ogóle, to chyba na forum był wątek jej poświęcony. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: "Sprawiedliwość Sullivan" - N.T.Rosenberg 14.04.07, 15:36 Przeczytam tę kupkę, która mi się piętrzy pod łóżkiem i złożę nowe zamówienie. Negev czy osoba uzależniona od ptasiego mleczka może sie nazywać ptasiomleczkoholiczka? Odpowiedz Link
negev56 Re: "Sprawiedliwość Sullivan" - N.T.Rosenberg 14.04.07, 15:49 może, pewnie, że może, brzmi to groźnie jak jakaś nowa odmiana ptasiej grypy a zarazem smakowicie. Czy to niby ja zapadłam na ptasiomleczkoholizm? Właśnie pożeram kolejną kostkę tego specjału, idę zaparzyć jeszcze dzbanek kawy, kanapa mnie wzywa. Odpowiedz Link
zoe125 Mankella 15.04.07, 20:04 jestem między jednym a drugim - skończyłam "Białą lwicę", a jutro idę po "Psy z Rygi". Odpowiedz Link
drfell1 Mary Higgins Clark - Dwa słodkie aniołki 17.04.07, 17:27 Właściwie skończyłem. Dość typowa dla niej - poziom ostatnich jej książek, czyli nienajwyższy ale da sie przeczytać. Nie ma w niej Alvirah Meehan co dla mnie jest plusem. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Miłoszewski-Domofon 18.04.07, 18:04 Zaczęło się świetnie, ale ten finał taki banalny i rozczarowujący. Co nie zmienia faktu, że z przyjemnością siegnę po Uwikłanie. Odpowiedz Link
chiara76 Re: Miłoszewski-Domofon 18.04.07, 18:07 "Uwikłanie" lepsze. Mnie się obie książki podobały, ale "Uwikłanie" chyba bardziej. Miłej lektury więc. Odpowiedz Link
judytta Donna Leon 18.04.07, 21:19 Donna Leon "Morze nieszczęść" judytta.blog.onet.pl/ Odpowiedz Link
zorija Re: Ian Rankin 19.04.07, 09:51 Powróciłam na łono kryminalne i czytam "Próbę krwi" Rankina. Odpowiedz Link
opty2 Re: Ian Rankin 20.04.07, 12:55 zorija napisała: > Powróciłam na łono kryminalne i czytam "Próbę krwi" Rankina. wg mnie najlepsza Odpowiedz Link
negev56 Re: Ian Rankin 21.04.07, 10:37 O tak, "Próba krwi" baardzo dobra, "Kasakady" też fajne, w ogóle wszystkie Rankiny są warte przeczytania. Odpowiedz Link
zorija Re: Ian Rankin 24.04.07, 14:43 Skończyłam Rankina. Suuper! Teraz myślę, że najlepszy, ale o "Odrodzonych" myślałam to samo. A teraz "jadę" na Indonezje z najnowszym przewodnikiem Wyborczej. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Miłoszewski-Domofon 20.04.07, 08:13 Już zamówiłam w bibliotece i czekam na dostawę Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Miłoszewski-Domofon 20.04.07, 09:39 Oczywiście, zamówiłam Uwikłanie. Coś rano mi się plącze. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Andrea Camilleri-Pomarańczki komisarza Montalbano 23.04.07, 08:17 Wprawdzie wolę dłuższe formy pisarskie, ale opowiadanka czyta się nieźle. Bardziej są to kryminałki obyczajowe-zdradzane żony, mężowie rogacze, nie oddane długi. Takie sensacje powiatowe rodem z Vigaty. Odpowiedz Link
opty2 Re: C. Graham - "Bezpieczne miejsce" (Midsomerek) 23.04.07, 09:12 weekend miałam "Midsomerkowy", czyli bardzo udany ) mimo,że prawie od początku domyślamy się kto i co, napięcie nie spada, związki międzyludzkie na wsi angielskiej stanowią jak zawsze tło dla zbrodni, kto się spodziewa "wsi sielskiej, anielskiej", srodze się zawiedzie) Odpowiedz Link
kazisi Re: C. Graham - "Bezpieczne miejsce" (Midsomerek 23.04.07, 10:59 Wybitni detektywi może się domyślają, kto i co, ale nawet oni nie znają od początku odpowiedzi na pytanie: dlaczego. Odpowiedz Link
negev56 Re: C. Graham - "Bezpieczne miejsce" (Midsomerek 23.04.07, 16:59 Mam nadzieję, że Troy nie zmienił swojego charakteru, i nadal jest pyszałkowatym, gburowatym, zarozumiałym dupkiem, lubię drania). Odpowiedz Link
kazisi Re: C. Graham - "Bezpieczne miejsce" (Midsomerek 23.04.07, 21:00 A jakże! Troy wpatrywał się "w wytrzeszczone przerażone oczy, w to, co zostało z poszatkowanych policzków, i w wystający poczerniały język, także nieźle poszarpany. Ten widok przypomniał mu te dziwne rzygacze, jakie widywał w starych kościołach. Rzygacze albo matkę Maureen". Może być? Odpowiedz Link
negev56 Re: C. Graham - "Bezpieczne miejsce" (Midsomerek 23.04.07, 21:36 mmmm...kochany Troy, znaczy jest sobą, dobrze. Odpowiedz Link
chiara76 Re: Andrea Camilleri-Pomarańczki komisarza Montal 23.04.07, 10:12 a mnie zachwyciły te opowiadanka! Najpiękniejsze, w formie listów, oczywiście według mnie Odpowiedz Link
negev56 Re: Libra - Don Delillo 23.04.07, 17:30 zawsze byłam ciekawa, jak to było naprawdę z zamachem na JFK, a Delillo, snując swoja teorię, zbliża sie do prawdy, ponoć. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Andrea Camilleri-Pomarańczki komisarza Montal 24.04.07, 08:52 Oj zachwyciłam się i ja Pomarańczkami, do 1 w nocy dziś czytałam. Nawet nie zauważyłam, że już tak późno. Odpowiedz Link
negev56 Re: D.Baldacci "Klub Wielbłądów" 28.04.07, 11:47 zdaje się, że to kolejna spiskowa teoria dziejów. Czas zacząć ratować świat. Odpowiedz Link
zorija Re: Jim Butcher "Front burzowy" 30.04.07, 08:05 Pierwsza z serii przygód maga-dedektywa Harry'ego Dresdena. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Jim Butcher "Front burzowy" 30.04.07, 08:31 Pierwsze słyszę. I co fajne? Odpowiedz Link
zorija Re: Jim Butcher "Front burzowy" 30.04.07, 09:24 Fajne. Magia, wilkołaki i Biała rada. A oprócz tego okrutne, popełnione z użyciem czarnej magii morderstwo i bezradne gliny. Ich jedyną nadzieją jest Harry. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Jim Butcher "Front burzowy" 30.04.07, 14:55 Mam nadzieję że nie Potter. Odpowiedz Link
drfell1 Re: Jim Butcher "Front burzowy" 30.04.07, 22:44 Też czytałem książki, których bohaterem jest Harry Blackstone Copperfield Dresden piewszy i jedyny czarodziej detektyw w Chicago. Pierwszych siedem przeczytałem, autor troche sie powtarza, ale nawet mnie bawią. Dead Beat, 2005 Blood Rites, 2004 Death Masks, 2003 Fool Moon, 2001 Grave Peril, 2001 Summer Knight, 2000 Storm Front, 2000 Wyszły jeszcze dwie: Proven Guilty, 2006 White Night, 2007 Pierwsze trzy zostały oprócz tego wydane jako:Wizard for Hire Były tez opowiadania - nie jestem pewien ale zdaje sie tez miały wyjść. Jedno opowiadanie mozna przeczytac tutaj: www.jim-butcher.com/books/dresden/restoration/ opowiada o Harrym z okresu poprzedzajacego powieści. Tutaj tak dla zapoznania sie z Harrym i jego dość nietypowym...Watsonem? Pewnym zbiegiem okoliczności czytam o innym magu detektywie o Lordzie Darcy, ale moim zdaniem to zupełnie inna klasa Odpowiedz Link
chiara76 właśnie zaczęłam "Słowo Oficera", Donny Leon;) 30.04.07, 21:01 specjalnie po nią poszliśmy dzisiaj do księgarni lokalnej. Szukałam jeszcze jednej książki, na którą poluję od dłuższego czasu, ale to jakieś widmo chyba Odpowiedz Link