Dodaj do ulubionych

Dennis Lehane

24.02.08, 10:33
Chyba nie ma aktualnego wątku na jego temat, a tylko archiwalny:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=33434&w=28866982&a=28866982
A tymczasem wokół tego pana ostatnio dużo się dzieje. W księgarniach wreszcie
pojawiło się "Gdzie jesteś, Amando?" (jestem w trakcie lektury), za chwilę do
kin wchodzi film na podstawie powieści. Jestem go bardzo ciekawa, zwłaszcza,
że w opinii Braineatera jest beznadziejny smile

Duet Gennaro - Kenzie uwielbiam (zwłaszcza kocham Gennaro, miłością
nieodwzajemnioną zresztą wink, bardzo podobała mi się także "Wyspa skazańców"
(fantastyczny język). Na jej podstawie też ma być film - ciekawa jestem, czy
zdołają go nie skopać:
www.stopklatka.pl/wydarzenia/wydarzenie.asp?wi=43126
Obsada robi wrażenie.
To jak? Lubicie tego pana?
Obserwuj wątek
    • negev56 Re: Dennis Lehane 24.02.08, 10:43
      Na Amandę czekam, już zamówiona.
      Mam przeczytane wszystkie książki Lehane'a, a duet Kenzie i Gennaro jest cudny,
      że nie wspomnę o Bubbie smile.

Eee, wydaje mi się, że Brajn lubi Lehane'a, w jakimś wątku, pewnie już
      zarchiwizowanym, coś o tym wspominał smile.

Tak czy siak, w moim prywatnym rankingu, ten autor ma bardzo wysoką pozycję.
      • noida Re: Dennis Lehane 25.02.08, 10:50
        Brajnu lubi Lehana, nie lubi za to ekranizacji jego powieści smile
        • braineater Re: Dennis Lehane 25.02.08, 19:21
          nobo ta ekranizacja to jest kawał fatalnie wyreżyserowanego i jeszcze gorzej zagranego gniota, po którym można znielubić Kenziego, któren wychodzi na 30 letniego bufona i głupka, oraz Genaro, która wychodzi na bezmyślną gęś.
          A książki są rewelacyjne jak jedna, choć akurat fanem Wyspy Skazańców nie jestem - zbyt oczywisty twist ending trochę psuje radochę.
          (a moj wątek lehański gdzieś wcięło...)

Psmile
          • noida Re: Dennis Lehane 26.02.08, 15:03
            A zauważyłeś, że ten gniot dostaje fantastyczne recenzje? W mojej teorii pewnie
            recenzenci nie czytali książki.
    • beatanu Re: Dennis Lehane 24.02.08, 10:54
      noida napisała:
      > To jak? Lubicie tego pana?

Uwielbiam, choć na razie tylko na podstawie jednej książki, Mystic
      River smile
      Ale polegam na zdaniu męża, z którym - przynajmniej co do
      kryminałów - mamy bardzo podobne gusty, a który przeczytał wszystko,
      co ukazało się w tubylczym narzeczu, czyli dość dużo. I nieustannie
      zachwycony jest. Więc ja zachwycam się ciut na zaś, bo książki w
      domu mam, ale jeszcze ich nie zdążyłam przeczytać...
    • siostra_pelagia Re: Dennis Lehane 24.02.08, 11:13
      Doskonała była Rzeka tajemnic, ale pozostałe ksiązki nie zrobiły już
      na mnie takiego wrażenia. Powiem więcej, nie podobały mi się. A już
      szczególnie nie przypadł mi do gustu duecik Gennaro-Genze, dla mnie
      osobiście mało ciekawy i oryginalny. Ale wypożyczyłam wczoraj
      Ciemości weź mnie za rękę i zrobie drugie podejściesmile.
    • minkipinki Re: Dennis Lehane 24.02.08, 21:22
      Niestety, nie czytałam "Rzeki tajemnic", a to chyba jego najlepsza książka (film
      też fantastyczny), podobała się "Wyspa skazańców", a "Ciemności, weź mnie za
      ręce" czeka aż przeczytam książki z biblioteki.
      • opty2 Re: Dennis Lehane 25.02.08, 09:04
        przeczytałam tylko "Rzekę tajemnic", podobała mi sięsmile
        więc kupiłam ale jeszcze nie przeczytałam "Wyspę skazańców"
        • negev56 Gdzie jesteś Amando 03.03.08, 23:20
          Pomijając "Rzekę tajemnic", uważam, że Amanada to najlepsza książka Lehane'a.
          Zabierając się za czytanie, nie tego się spodziewałam, nie takiego smutku,
          przygnębienia i bezsilności wobec prawa. Najsmutniejsze w tej historii jest to,
          że takie rzeczy sie zdarzają naprawdę, że ludzie pragnący pomóc dzieciom w ten
          czy inny sposób, z automatu stają na przegranej pozycji.
          No i nie wiem co będzie z Patrickiem i Angelą, ale się porobiło sad.
          • siostra_pelagia Re: Gdzie jesteś Amando 04.03.08, 08:46
            Amandy jeszcze nie czytałam. Natomiast wydaje mi się, że on jest dobry w takich
            małomiasteczkowych dramatach, natomiast thrillery pisze okropne. Ciemności.. i
            Napijmy się... zdecydowanie na nie.
            • noida Re: Gdzie jesteś Amando 04.03.08, 11:40
              Amanda też mi się wydaje najlepszą powieścią z cyklu o Patricku i Angeli.
              Najmniej mi się podobało "Ciemności, weź mnie za rękę". "Wypijmy" i "Pułapka" mi
              się podobały, chociaż każda była w innym klimacie.
              • negev56 Re Rzeka tajemnic jako klasyka 23.06.08, 23:12
                www.proszynski.pl/Nowa_klasyka-n-224-1_3-.html
                myślę, że zasługuje smile.
                • zorija Re: Wyspa skazańcós 15.07.08, 08:14
                  Książka wciągnęła mnie od pierwszej strony. Zakończenie zaskakuje.
    • aniakoles Re: Dennis Lehane 18.07.08, 11:06
      lubię lehana, przeczytałam niedawno gdzie jesteś Amando i bardzo mi się
      podobało, mam nadzieje, ze nie skopią filmu, wyspa skazańców też jest super, ale
      przyznam ze nie przeczytałam jeszcze rzeki tajemnic-popełniłam błąd i obejrzałam
      najpierw film, który tak nie za bardzo mi się podobałsadksiążka pewnie lepsza ale
      coś nie mogę się zabrać...
      • minkipinki Re: Dennis Lehane 18.07.08, 13:49
        Ja też niestety, najpierw obejrzałam film, który z resztą bardzo mi się podobał,
        co było błędem. Wydawało mi się, że go nie pamiętam, kiedy czytałam książkę.
        Okazało się, że wszystko mi się przypominało w trakcie czytania, bo film dosyć
        wiernie oddaje książkę.
        • zorija Re: Dennis Lehane 03.01.09, 13:12
          Nie wiem czy wiecie, ale w tym roku na ekrany kin wchodzi "Wyspa
          skazańców:big_grin W roli Teddy'ego-Leonardo di Caprio.
          • siostra_pelagia Re: Dennis Lehane 03.01.09, 17:40
            zorija napisała:

> Nie wiem czy wiecie, ale w tym roku na ekrany kin wchodzi "Wyspa
            > skazańców:big_grin W roli Teddy'ego-Leonardo di Caprio.
            To się cieszę. Do Leonarda generalnie nic nie mam i może wreszcie załapię, jak
            się ta książka skończyła, bo zdania w rodzinie były mocno podzielonesmile
            • jgiovanna Re: Dennis Lehane 06.01.09, 21:11
              No właśnie, jak oni oddadzą ten pokręcony klimat? Też do dziś nie jestem pewna
              zakończenia, nie mam z kim przedyskutować, bo mimo moich starań rodzina niestety
              nie czytatasad
              • negev56 Gdzie jesteś Amando - film 10.01.09, 22:19
                W niedzielę, czyli 18.01. o godz.20.10 na HBO "Gdzie jesteś Amando?", to dla
                tych, co filmu nie widzieli, do kina raczej nie chodzą, a są posiadaczami tego
                kanału.
                Krótko mówiąc, mam szczęście ... smile
                • minkipinki Re: Gdzie jesteś Amando - film 11.01.09, 11:42
                  Dzięki, pewnie bym przeoczyła, a potem nie darowałabym sobie własnej ślepoty.
                  • negev56 Re: Gdzie jesteś Amando - film 19.01.09, 16:36
                    Na moim HBO Amandy nie było, mimo zapowiedzi. Dali akademię z okazji wyboru
                    nowego prezydenta.
                    Jestem rozczarowana.
                    • jgiovanna Re: Gdzie jesteś Amando - film 19.01.09, 18:13
                      Chyba przesunęli godzinę nadawania na 22,25, ale nie jestem pewna, bo też nie
                      sprawdzałam.
                      • negev56 Re: Gdzie jesteś Amando - film 19.01.09, 18:48
                        W środę o 20.10 kolejna zapowiedź Amandy. Jest nadzieja, że już będzie po
                        wszystkich akademiach i capstrzykach.
                        • minkipinki Re: Gdzie jesteś Amando - film 19.01.09, 19:03
                          Niestety, wątpię w tę środową zapowiedź. W środy zwykle powtarzają niedzielne
                          premiery. Ale obym była fałszywym prorokiem.
                          • negev56 Re: Gdzie jesteś Amando - film 22.01.09, 17:57
                            Film obejrzałam... i dobrze mi tak.
                            Niby wszystko jest wiernie oddane, tak jak w książce, ale brak w tym ikry. Może
                            to wina głównych bohaterów, wg mnie nietrafnie dobranych. Patrick absolutnie
                            bezpłciowy, a Angela z urody przypominała mi Majkela Dżeksona, i tylko o tym
                            myślałam, widząc ją.
                            Ale za to drugi plan mi się podobał, Ameryka brzydkich i grubych ludzi, piękne smile.
                            Pewnie gdybym książki nie czytała, gdybym nie znała tak dobrze duetu Kenzie &
                            Gennaro, inaczej patrzyłabym na film.
                            • minkipinki Re: Gdzie jesteś Amando - film 23.01.09, 07:30
                              Mam podobne spostrzeżenia, niby aktorom grającym głównych bohaterów niczego nie
                              brakowało, ale w ogóle nie pasowali do książkowego wizerunku. Film przeciętny.
                • scoutek Re: Gdzie jesteś Amando - film 23.01.09, 18:44
                  negev56 napisała:

> W niedzielę, czyli 18.01. o godz.20.10 na HBO "Gdzie jesteś Amando?", to dla
                  > tych, co filmu nie widzieli, do kina raczej nie chodzą, a są posiadaczami tego
                  > kanału.
                  > Krótko mówiąc, mam szczęście ... smile

ci, ktorzy maja HBO to moga obejrzec ten film 31 stycznia po 22.20, bo znowu poleci
                  • negev56 Miasto niepokoju i Modlitwy o deszcz 30.04.09, 19:55
                    dwie książki mistrza sensacji. Pierwsza już jest, i nawet czytam, druga w
                    czerwcu. Opis ciekawy, wraca Patrick Kenzie, ale cisza o Angie Gennaro, co nie
                    dziwi po Amandzie sad

Modlitwy o deszcz Dennis Lehane

Doskonały thriller psychologiczny mistrza gatunku, autora m.in. sfilmowanych
                    „Rzeki tajemnic” (Oscar!) i „Gdzie jesteś, Amando?” Do detektywa Patricka Kenzie
                    zgłasza się Karen Nichols, efektowna kobieta, nagabywana przez nieznajomego
                    mężczyznę, proponującego jej seks. Kenzie załatwia sprawę, a przynajmniej tak mu
                    się zdaje. Po kilku miesiącach Karen rzuca się bostońskiego wieżowca... Dlaczego
                    popełniła samobójstwo? Jak zawsze u Lehane’a, wciągająca intryga, mroczny klimat
                    i kapitalne dialogi służą czemuś więcej. Tym razem autor usiłuje dociec, co
                    sprawia, że ludzie w ogóle odbierają sobie życie?
                    Premiera - 3 czerwca 2009 r.
                    • braineater Re: Miasto niepokoju i Modlitwy o deszcz 30.04.09, 20:34
                      prayers for rain jedna z lepszych, prawie tak depresyjna jak Rzeka tajemnic.
                      A Miasto = plan na długi weekendsmile
                      • negev56 Re: Miasto niepokoju i Modlitwy o deszcz 30.04.09, 22:00
                        Nie wiem czemu, ale czytając Miasto (ojtam, dopiero do 100 strony się zbliżam
                        smile, nieodparcie pamięć przywołuje Policjantów Uhnak.

I cieszę się na Modlitwy smile.
                        • negev56 Modlitwy o deszcz 09.06.09, 19:43
                          Jeśli miałabym określić, które miejsce wśród książek Lehane'a zajmują Modlitwy,
                          to mam lekki dylemat. Książka jest niezła, intryga zakręcona na amen, nic nie
                          wydaje się tym, czym jest, pojedynek intelektualy i siłowy pomiędzy psychopatą a
                          naszą ulubioną trójcą Patrick-Angie i Bubba (nawet Bubba jest zagrożony) trwa do
                          ostatniej linijki książki.
                          I w sumie o to chodzi w porządnym thrillerze, tyle, że nie przekonuje mnie
                          odpuszczenie grzechów pewnemu małżeństwu przez detektywów, i mam żal do autora,
                          że watek Patrick-Angela potraktował lekko, mając w pamięci Amandę (głębi się
                          doszukiwałamsmile.
                          Ale tak czy siak Modlitwy godne przeczytania.
                        • aleks652 Re: Miasto niepokoju i Modlitwy o deszcz 22.04.10, 13:03
                          Miasto
                          niepokoju
                          to moja ulubiona książka Lehane. Chyba przez moją skłonność do
                          sag, zwłaszcza takich z epickim rozmachem. Za to "Wyspa skazańców" rozczarowała
                          mnie zakończeniem. Nie tego jednak oczekiwałamsad
    • zorija Re: Dennis Lehane 20.07.09, 08:42
      "Wypijmy, nim zacznie się wojna" bardzo mi się podobało. Śmiesznie
      napisana, przemyślenia Patricka nieraz doprowadzały mnie do śmiechu.
      • aka10 Re: Dennis Lehane 21.02.10, 21:07
        www.imdb.com/title/tt1130884/
        Film na podstawie ksiazki wchodzi na ekrany kin.
        • zorija Re: Dennis Lehane 31.03.10, 08:11
          Wczoraj byłam na "Wyspie tajemnic". Rewelacyjny, a DiCaprio bardzo dobry jako Teddy.
          • siostra_pelagia Re: Dennis Lehane 31.03.10, 08:14
            U nas też już grają i chyba się wybiorę. Chociaż książka to mi się
            tak średnio podobała.
            • januanio Re: Dennis Lehane 22.04.10, 15:45
              oglądałem film

nie czytałem książki

ktoś oglądał i czytał?

jest spora rozbieżność?
              • zorija Re: Dennis Lehane 22.04.10, 16:04
                Ja. Nie ma rozbieżności.
                • siostra_pelagia Re: Dennis Lehane 22.04.10, 22:12
                  Film mi się bardzo podobał i o dziwo Leonardo Di Caprio teżsmile
                  • negev56 Re: Dennis Lehane - Mila księżycowego światła 19.04.11, 19:59
                    Przyznałam książce tytuł Super Gniota, uważam, że tą powieścią Lehane obwieścił koniec swojej pisarskiej kariery. Powtórka z rozrywki, po raz drugi Amanda się gubi, Kenzie & Gennaro znowu jej szukają. Intryga tak wymyślna, że aż jej niezrozumiałam, no i koniecznie mafia ze wschodu, koniecznie. Żenada, ostrzegam czytelnika smile.
                    • anetapzn Re: Dennis Lehane - Mila księżycowego światła 20.04.11, 12:47
                      negev56 napisała:

Żenada, ostrze
                      > gam czytelnika smile.
                      >
                      Dzięki bo miałam kupić. smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka