Dodaj do ulubionych

allegro-dlaczego tak drogo

28.04.05, 18:17
Niedawno otwarto w Krakowie sklep h&m. Postanowilam sie wybrać i sprawdzić ceny.
i okazalo się że one są często o 10 zl niższe niż na allegro np.

skarpetki w sklepie 9,90 zl na allegro znajdowalam po 19,90 dokladnie takie same.
kapelusz ze snoopym 24,90 zl a na allegro 34,90 zl. komplety z welurku 39,90
zl, na allegro cena dochodzila do 45,00 zl, albo też używany rozbijany byl na
góre i spiochy (lub spodenki) i sprzedawany osobno tak, że cena wychodzila
tyle co nowego. buciki są w H&M po 24,90, a na allegro mówią, że placili po
34,90 zł. podobne przypadki można by mnożyć
Obserwuj wątek
    • bgoralska Re: allegro-dlaczego tak drogo 28.04.05, 18:57
      oto przyklad:
      www.allegro.pl/show_item.php?item=49709662
    • gabrysia_s Re: allegro-dlaczego tak drogo 28.04.05, 21:15
      I najgorsze, że wiele ludzi to kupuje. Poza tym w H&M jest sporo przecen i
      często można kupić to samo co na allegro za połowę ceny.
      Niestety chyba ta firma ma jakiś prestiż wśród Polaków i ludzie, którzy nie
      mają blisko tego sklepu kupują na allegro nieświadomi cen w sklepach.

A mój dzisiejszy przyklad, też dotyczący H&M - byłam w SH i znalazłam świetną
      czapeczkę na syna nowiutką z metką. Cena 9 zł, a na metce 2,5 euro - czyli
      prawie tyle samo!!! Nieco mnie zszokowało, że w szmateksie kupuje się za takie
      same pieniądze jak w firmowym sklepie i po prostu nie wzięłam.

• bgoralska Re: allegro-dlaczego tak drogo 29.04.05, 15:51
        ja się spotykam z przeliczaniem funtów na zł, a czasami nawet drożej (ubrania
        mają metki z cenami organizacji charytatywnych. Na zachodzie kupując w takich
        punktach ubrania wspiera się różne przedwsięzięcia. Często są to ubrania
        zalegające półki, oddawane przez sklepy.
        Ostatnio znalazlam spodnie ciążowe nowe, tylko w środku pozbawione 1 guzika przy
        ściągających gumkach. Na zachodzie nikt tego nie kupi. A w naszych sklepach mamy
        pełno zmechaconych rzeczy, dziurawych, poplamionych itp - np. w Defekcie.
    • milena_w Re: allegro-dlaczego tak drogo 28.04.05, 22:30
      ja myślę, że to dlatego, że w mniejszych miastach nie ma markowych sklepów
      wiele lub wcale a bogaci mieszkają wszędzie
    • mowawe Re: allegro-dlaczego tak drogo 30.04.05, 14:57
      Daltego, że sprzedajacy musi sobie doliczyć benzynę ( koszt dojazdu ), czas i
      cos musi na tym zarobić. Ja nie widzę w tym nic zdrożnego. Po co ktoś miałby
      sprzedawać coś na czym nie zarobi ? Przecież w sklapach też jest drożej niż w
      hurtowniach ! Gdyby policzyć dojazd z mojego miejsca zmaieszkania do
      najbliższego H&M, czas to i tak jeszcze opłaca się na allkegro poszukać i
      kupić !
      • bgoralska Re: allegro-dlaczego tak drogo 30.04.05, 19:25
        dobrze tylko niech nie wciskają kitu ile to oni zaplacili w H&M. A to jest różnica
        • mowawe Re: allegro-dlaczego tak drogo 30.04.05, 20:36
          Zwykle nie ma w opisie ile za to zapłacili, a przynajmniej ja się nie
          natknęłam :)
      • wojtow Re: allegro-dlaczego tak drogo 02.05.05, 07:20
        Nowa rzecz może być kupiona bez papierowej metki. Ale ja osobiście używam tego
        stwierdzenia gdy ta papierowa metka jest przy spodniach i in.
        • bgoralska Re: allegro-dlaczego tak drogo 03.05.05, 19:45
          to jakaś nowość.
    • bemola nowe ale bez metki :P 30.04.05, 19:24
      a ja troche z innej beczki - ale tez powiazane z allegro - co druga bluzka czy
      spodnie reklamowane sa jako nowe ale bez metki :P ja rozumiem ze mozna cos
      kupic i w domu jednak nie wyglada tak fajnie i sie chce odsprzedac ale nie
      wierze w takie cos jak osoba na alegro sprzedaje z 10 rzeczy nowych ale bez
      metek. to jak one nowe?
      • bgoralska Re: nowe ale bez metki :P 01.05.05, 12:06
        przychylam się do Pani wypowiedzi. Ludzie mają bardzo różne pojęcie stanu idealnego
        czy też dobrego. Ostatnio kupiłam czapeczkę która podobno miała być nieużywana,
        jednak w okolicy ronda czapki po wewnętrznej stronie widać ślady chodzenia.
        Poza tym uważam że skoro z jednej strony mamy sprzedawców szukających sposobu na
        zarobek, to zdrugiej dlaczego mamy sie nie uświadamiać ile ta rzecz jest na
        prawdę warta. W koncu większości nas pieniądze nie leżą na ulicy.
        Myślę że spokojnie możnaby stworzyć wątęk w którym osoby zainteresowane kupnem
        na allegro mogliby sie upewniać co do ceny. W końcu dochodzą do tego często
        koszty przelewu i przesyłki często przekraczjące koszty dojazdu handlarza do sklepu.
        • supermarciaszka Re: nowe ale bez metki :P 27.07.05, 12:41
          tragedia. Polowa wypowiedzi (a moze i wiecej) smieszy i zenuje sposobem
          myslenia autorow. Po pierwsze - kto Wam kaze kupowac na Allegro? Macie
          mozliwosc kupowania w H&M, to kupujcie. Ja mam do najblizszego sklepu ok 200 km
          w jedna strone. Chyba bardziej mi sie oplaca kupic na alegro, prawda? Po
          drugie - czesto jakosc ciuchow z polskiego H&M w porownaniu z tymi z ze
          zgnilego zachodu jest gorsza. Ludzie kupujacy na Allegro ciuchy H&M czy
          inne "markowe" wiedza bez Waszej pomocy, ze sa w kraju sklepy firmowe. Po
          drugie - "nowe bez metek" - wiele ciuchow na zachodzie mozna kupic na
          wyprzedazach z metkami, ale sa one tak pooklejane zmianami cen, ze wyglada to
          tragicznie. Poza tym od kiedy sprzedajacy ma obowiazek ujawniania ceny z jaka
          kupil towar ? Idziecie, beznadziejne krytykantki, do sklepu po bulki i maslo i
          napadacie z krzykiem na sklepikarza z zadaniem ujawnienia gdzie i za ile kupil
          dany towar i ile na tym zarabia ??? Zanim zacznieniecie zakladac kolejne
          kretynskie watki, pomyslcie.
          • wojtow Re: nowe ale bez metki :P 27.07.05, 13:13
            Hm... Handel polega na tym , że kupujesz taniej sprzedajesz drożej - proste.
            Dla ludzi wtajemniczonych oczywiste są marki z ciuchlandów. Mnie drażnią na
            Allegro sformułowania typu: "sprowadzane z zagranicy" itp. najczęściej jest to
            bzdura.
            • miska_malcova Re: nowe ale bez metki :P 27.07.05, 20:16
              ja też tak sie przekonałam z rzeczami na tzw. żydzie w Krakowie czyli
              niedzielnym targu szmatami na Placu Nowym :-(
      • sp520 Re: nowe ale bez metki :P 27.07.05, 22:07
        To jest tak odziez markowa jednej firmy jest szyta w wielu krajach jakosciowa
        tez jest inna ,przyklad H&M szytego pod Poznaniem,a to ze niema metek w nowych
        ubraniach wziete jest ze odziez po sklepowa ma przecinana,wycieta metke takie
        jest prawo w Anglii i oczywiscie wiele ludzi wycina ja,
    • kasiunia62 Re: allegro-dlaczego tak drogo 04.08.05, 08:01
      moja kumpela sprzedała torebkę kupioną za 25zł za 40!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka