Dodaj do ulubionych

Rozmawiać można na wiele sposobów...Miranda 0.3.3

IP: *.slupiec.sdi.tpnet.pl 26.03.04, 07:32
Od kilku dni dostępna jest nowa wersja multikomunikatora o nazwie Miranda,
potrafiącego jak na swoje rozmiary i cenę ;) naprawdę dużo - program obsługuje
takie protokoły jak ICQ, AIM, MSN, Jabber/WPKontakt, Tlen, Gadu-Gadu, Yahoo,
IRC, potrafi również powiadomić nas o nowej poczcie, przypomnieć nam o
urodzinach, wyświetlić program telewizyjny wraz z opisem, wysyłać smsy... W
chwili obecnej program oznaczony jest numerkiem 0.3.3, a lista zmian oraz
poprawek jest naprawdę spora. Oczywiście na pierwszy rzut oka zauważymy min.
poprawienie ogólnej stabilności, nowe możliwości wtyczek protokołów, oraz
zmiany w wyglądzie samego programu (zwłaszcza dość mocno zmienione zostało
okno konwersacji). [ infojama.pl/article.php?sid=2492 ]

www.miranda-im.org <-
Obserwuj wątek
    • Gość: kell Re: Rozmawiać można na wiele sposobów...Miranda 0 IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.03.04, 08:16
      czekaj, miranda to nie przede wszystkim klient jabbera? wiec majac dostep do
      najlepszego protokolu, czemu uzywac tych bardziej prymitywnych?:))) a tak na
      serio, to czy miranda nie korzysta przypadkiem z bramek jabber<>inna siec ?
      • Gość: Erwin Re: Rozmawiać można na wiele sposobów...Miranda 0 IP: *.slupiec.sdi.tpnet.pl 26.03.04, 17:08
        Nie, Miranda to wolny komunikator. Sam w sobie niema prawie nic. Jak chcesz zeby
        obslugiwala Ci ICQ, to do katalogu PLUGINS wrzucasz icq.dll. Jak chesz Gadu-Gadu
        wrzucasz gg.dll. Tak samo Jabberem, MSN i wszystkim co jest tam wymienione. Jest
        w pelni konfigurowalna dzieki wtyczkom, ikonom, smileys i mnostwem innych
        dodatkow. Ja w swojej mam GG,ICQ i Jabbera. Do tego sprawdzanie poczty, program
        TV, pogode, SMS-y. Pare bajerow wizualnych. W tej chili gdy wszystko jest
        odpalone zajmuej mi 7.8 mega ramu czyli prawie tyle co org. klient GG. Mirande
        mozesz sobie wrzucic na jakis nosnik i uruchamiac na dowolnym kompie bez
        instalacji. Ktos napisal ze historia jest do dupy. Nic bardziej mylnego. Ja
        niema z historia zadnego problemu. Powiem wiecej. Takiej historii niewidzialem w
        zadnym innym komunikatorze. Moze urzywasz jakiejs innej wtyczki bo jest ich
        kilka. Jak kogos interesuje to moge wrzucic na serwer pare screenow z mojej M.
        Nizej jest wykaz co mam a czego neima wlaczone. Sprwne oko powinno wychwycic o
        co chodzi :)

Miranda IM - VersionInformation plugin by Hrk (hrk@users.sourceforge.net)
        Miranda's homepage: miranda-icq.sourceforge.net/
        Miranda tools: miranda-im.orgdownload/

Report generated on: 17:02:17 of 26/03/2004 (day/month/year)

Operating System: Microsoft Windows XP [ver: 5.1.2600 Dodatek Service Pack. 1]
        Installed RAM: 512 MBytes
        Free disk space on Miranda partition: 5738 MBytes
        Miranda IM version: 0.3.3
        Build time: 17:48:36 of 19/03/2004 (day/month/year)
        Nightly: No

Active Plugins:
        changeinfo.dll, ver: 0.2.1.0
        contactvisibility.dll, ver: 0.1.0.0
        gg.dll, ver: 0.0.2.1
        icq.dll, ver: 0.3.3.0
        import.dll, ver: 0.8.1.0
        jabber.dll, ver: 0.1.1.6
        msms.dll, ver: 0.0.4.4
        mtooltip.dll, ver: 0.0.0.6
        mtv.dll, ver: 0.0.1.7
        multiwindow.dll, ver: 0.5.0.3
        nconvers.dll, ver: 0.99.9.80
        neweventnotify.dll, ver: 0.0.4.0
        newstatusnotify.dll, ver: 1.1.1.9
        nhistory.dll, ver: 1.0.0.1
        popup.dll, ver: 1.0.1.9
        startupstatus.dll, ver: 0.0.1.2
        toptoolbar.dll, ver: 0.6.0.9
        tweakmiranda.dll, ver: 1.0.0.1
        versioninfo.dll, ver: 1.0.1.4
        wassup.dll, ver: 0.3.1.2
        yamn.dll, ver: 0.2.1.1

Inactive Plugins:
        BattleShip.dll, ver: 0.0.1.0
        BossKey.dll, ver: 0.2.8.2
        historypp.dll, ver: 1.4.0.0
        IRC.dll, ver: 0.3.4.1
        mContacts.dll, ver: 0.0.0.1
        mirandacomm.dll, ver: 1.0.0.0
        mSecure.dll, ver: 1.0.2.0
        PicPlugin.dll, ver: 0.0.0.3
        pop3.dll, ver: 0.0.1.3
        Pop3NotifyXP.dll, ver: 0.0.0.4
        quicksearch.dll, ver: 1.2.0.2
        smileyadd.dll, ver: 0.1.2.3
        sms.dll, ver: 0.2.4.8
        srmm.dll, ver: 1.0.2.0
        weatherch.dll, ver: 0.2.4.5
        WinampControl.dll, ver: 0.2.0.4
        wunderground.dll, ver: 0.2.4.5

End of report.
        If you are going to use this report to submit a bug, remember to check the
        website for questions or help the developers may need.
        If you don't check your bug and give help, it will not be fixed!

Faktem jest ze Miranda nie jest programem typu "Zainstaluj i urzywaj" tylko
        trzeba przy niej troche posiedziec. Ja mam znajomych ktorzy urzywaja i ICQ i GG
        i Jabbera. Mam to wszystko w jednym oknie. Nawet jak rozmawiam z kilkoma osobami
        to mam otwarte jedno okno kowersacji a pomiedzy kontaktami przemieszczam sie za
        pomoca paneli (vide Mozilla). Duzo bym musial pisac o jej zaletach. Wady ?
        Oczywsice ze ma, jak kazdy inny produkt. Dzisiaj uaktualnilem swoja do wersji
        0.3.3. Zero problemow. Jak jakies sa to szybko mozna sobie z nimi poradzic.
        • Gość: kell Re: Rozmawiać można na wiele sposobów...Miranda 0 IP: 24.42.162.* 26.03.04, 17:57
          to malo widziales:) takie same funkcje ma np gaim, bez kopiowania bibliotek
          gaim.sourceforge.net
          • Gość: Erwin Re: Rozmawiać można na wiele sposobów...Miranda 0 IP: *.slupiec.sdi.tpnet.pl 26.03.04, 18:07
            Uzywalem Gaima pod Linuksem i wiem jakie ma mozliwosci. Treaz mam Mirande pod
            Wine i niezamierzam z niej rezygnowac. Jesli sie skusisz i zainstalujesz sobei
            Mirande, pobawisz sie nia to wtedy pogadamy. Teraz to niema sensu z tego samego
            wzgledu dla ktorego nie warto przekonywac fanow IE ze jest cos lepszego od ich
            przegladarki a zwie sie Mozilla lub Opera.
            • Gość: kell Re: Rozmawiać można na wiele sposobów...Miranda 0 IP: 24.42.162.* 26.03.04, 18:57
              hmm ciekawe o jakich mozliwosciach mowisz? wrzucenie 1001 niepotrzebnych rzeczy
              do programu nie czyni go jakkolwiek lepszym. gaim jest niewielki i nie ma
              jakichkoliwek problemow ze stabilnoscia. do tego nie wymaga obcych dll do
              dzialania, co jest troche zakrecone jezeli chodzi o sprawy legalne.
              • Gość: Erwin Re: Rozmawiać można na wiele sposobów...Miranda 0 IP: *.slupiec.sdi.tpnet.pl 26.03.04, 19:08
                Mylisz sie. W Mirandzie nie ma rzadnych obcych dll. Wszytskie pluginy jak np.
                gg.dll ( by OnO)sa pisane przez uzytkownikow Mirandy. Tutaj niema mowy o
                wykradaniu czegokolwiek komukolwiek. Jesli mi niewierzysz zapraszam na strone
                miranda-im.org/download/details.php?action=viewfile&id=567 dla pluginu
                Gadu-Gadu lub miranda-im.org/download/details.php?action=viewfile&id=729
                dla ICQ. Miranda jest oparta na licencji GPL. Tobie tego chyba tlumaczyc nie
                trzeba kell. Miranda daje mi ta mozliwosc ze moge sobie z nia zrobic co chce,
                nikt mi niczego nie narzuca. Konfugurujesz sobie Mirande wedle swoich upodoban.
                Jeszcze raz zapraszam Cie na miranda-im.org/ lub www.miranda.kom.pl :)
                • Gość: kell Re: Rozmawiać można na wiele sposobów...Miranda 0 IP: 24.42.162.* 26.03.04, 19:48
                  widac, zle ciebie zrozumialem, bo napisales to w taki sposob, ze trzeba
                  przekopiowac cos z gg by uzywac gg.
                  no powodzenia z miranda w takim razie.
                  • Gość: Erwin Re: Rozmawiać można na wiele sposobów...Miranda 0 IP: *.slupiec.sdi.tpnet.pl 26.03.04, 19:53
                    Tez tak pomyslalem, dlatego postaralem Ci sie to sprostowac. Moze kiedys
                    zdecydujesz sie na Mirande, jesli tak to sluze pomoca bo co nieco juz na jej
                    temat wiem :). Pozdrawiam
                    • Gość: kell Re: Rozmawiać można na wiele sposobów...Miranda 0 IP: 24.42.162.* 26.03.04, 20:14
                      bardzo watpie, tzn tak dlugo jak miranda nie bedzie natywnym programem kde/gtk.
                      nie mam zamiaru uzywac smieci wymagajacych wine do dzialania:)
    • Gość: ktos Miranda jest do dupy IP: *.acn.pl 26.03.04, 10:27

chocby dlatego, ze nie wie, co to sa profile... o zalosnym pod kazdym wzgledem archiwum rozmow wspominac przez litosc nie bede...
      • Gość: wojtek Re: Miranda jest do dupy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.04, 12:31
        miranda jest dla ych którzy lubią konfigurować
        ja lubię wiec mam,niewątpliwie zaletą jest że można mieć kilka komunikatorów w
        programie który waży 2 MB,a oryginalne klienty ważą kilkanaście MB sztuka,
        i oczywiście zero jakichkolwiek reklam

wadą jest to że niektóre komunikatory idą własną drogę,zmieniają protokoły
      • Gość: Erwin Re: Miranda jest do dupy IP: *.slupiec.sdi.tpnet.pl 26.03.04, 17:17
        No to nie wspominaj bo niewiesz o czym mowisz. Jak Ty widzisz problem z
        profilami. Moge Ci udowodnic ze mozna je sobie wybierac przy starcie Mirandy. A
        historia ? Pisalem o tym wczesniej. Dodam ze moge przeszukiwac po wiadomosciach
        wychodzacych, przychodzacych, po linkach. Moge ja filtrowac na rozne sposoby.
        Odczytywac ja z przed miesica, tygodnia lub dnia. Wtedy nie laduje sie cala.
        Niewspomniam juz o exporcie do txt, html bo to chyba oczywiste.
        • Gość: ktos Re: Miranda jest do dupy IP: *.acn.pl 26.03.04, 19:12

> No to nie wspominaj bo niewiesz o czym mowisz. Jak Ty widzisz problem z
          > profilami. Moge Ci udowodnic ze mozna je sobie wybierac przy starcie Mirandy.

no to udowodnij. gdzie sa informacje o poszczegolnych profilach? gdzie sa przechowywane rozmowy? konfiguracja? w jakich katalogach?

> A historia ? Pisalem o tym wczesniej. Dodam ze moge przeszukiwac po
          > wiadomosciach wychodzacych, przychodzacych, po linkach. Moge ja filtrowac na
          > rozne sposoby.

bzdura, niczego podobnego nie mozesz. zebys ewentualnie mogl, musiales pol dnia stracic na szukaniu odpowiedniej wtyczki. i skoro juz mozesz, to podaj nazwe wtyczki do archiwum, ktora umozliwia to, co archiwum w gg. niczego wiecej mi nie potrzeba.

> Odczytywac ja z przed miesica, tygodnia lub dnia. Wtedy nie laduje sie cala.

masz 64 kb ramu czy wystukujesz 1000 slow na minute, ze to ma takie znaczenie?

> Niewspomniam juz o exporcie do txt, html bo to chyba oczywiste.

rzeczywiscie oczywiste.
          • Gość: ktos jeszcze jedno IP: *.acn.pl 26.03.04, 19:25

gdzie jest cos w rodzaju 'statusu' kontaktu?
            • Gość: Erwin Re: jeszcze jedno IP: *.slupiec.sdi.tpnet.pl 26.03.04, 19:33
              w opcjach masz wszytsko
          • Gość: Erwin Re: Miranda jest do dupy IP: *.slupiec.sdi.tpnet.pl 26.03.04, 19:30
            Gość portalu: ktos napisał(a):
            > no to udowodnij. gdzie sa informacje o poszczegolnych profilach? gdzie sa przec
            > howywane rozmowy? konfiguracja? w jakich katalogach?

profile oraz konfiguracja dla danego profilu sa przechowywane w plikach *.dat w
            glownym katalogu w postaci user.dat (umnie jest to 3.5 mega), nic nie stoi na
            przeszkodzie by wrzucic profil do document and settings

bzdura, niczego podobnego nie mozesz. zebys ewentualnie mogl, musiales pol dnia
            > stracic na szukaniu odpowiedniej wtyczki. i skoro juz mozesz, to podaj nazwe w
            > tyczki do archiwum, ktora umozliwia to, co archiwum w gg. niczego wiecej mi nie
            > potrzeba.

wtyczka nazywa sie nHistory.dll . Proponuje zerknac na screeny w poscie ponizej.

> masz 64 kb ramu czy wystukujesz 1000 slow na minute, ze to ma takie znaczenie?

ma jesli mam historie z kilku miesiecy

• Gość: bzykbzyk Re:Rozmawiać można na wiele sposobów Trillian 0.74 IP: *.nas1.honolulu1.hi.us.da.qwest.net 26.03.04, 12:47
      cerulean.cachenetworks.com/trillian-v0.74h.exe
    • Gość: Erwin Screeny IP: *.slupiec.sdi.tpnet.pl 26.03.04, 18:41
      www.gothic.sitenet.pl/dziedzic/pic/foto/miranda_01.jpg
      www.gothic.sitenet.pl/dziedzic/pic/foto/miranda_02.jpg
      www.gothic.sitenet.pl/dziedzic/pic/foto/miranda_03.jpg
      • Gość: kell Re: Screeny IP: 24.42.162.* 26.03.04, 20:17
        cos zle szukasz:) uin=6279879 ;)
    • Gość: fggf MIRANDA jest istotnie calkowicie do du*py. IP: *.dslextreme.com 26.03.04, 21:02
      Sprawa jest prosta, zainstalowalem to kiedys i na wielkie odleglosci nie dziala.

Np. polaczenia typu Australia - Polska, Zachodnie wybrzeze USA - Polska, USA -
      Australia dawalo tyle dziwnych przerwan, poglosow, charkotu, ze dalem sobie
      spokoj.

Zainstalowalem Skype i swiety spokoj. Przynajmiej dziala. Dzwiek jest lepszy
      jak w telefonie. Zadnego echa, zadnych szumow - super. Zreszta wszyscy, ktorych
      znam sa w szoku.

Mam jednak jakies watpliwosci, po prostu tego nie rozumiem.
      Jak to jest mozliwe, ze jest az taka roznica?
      Jak to jest mozliwe, ze tysiace ludzi pracuja nad netmeetingami, GaduGadu,
      Tlenem, ICq itp. a wszystkie tamte rozwiazania sa praktycznie nieuzyteczne.
      Dyskutujecie nad wyzszoscia GG i Tlenu, Mirandami, ICQ a to jest strata czasu.

Jak to jest zrobione w tym Skype, ze tak swietnie dziala?!
      Znalazlby sie ktos, co wyjasnilby mi w sposob przystepny dlaczego tak jest?
      • Gość: Erwin Re: MIRANDA jest istotnie calkowicie do du*py. IP: *.slupiec.sdi.tpnet.pl 27.03.04, 07:53
        Ja Mirandy do rozmow glosowych absolutnie nie uzywam. Wole sobie zapodac
        Winamp-a i posluchac muzyki. Mam wtyczke do M pozwalajaca na rozmowy glosowe ale
        dziala to tylko z ICQ i to tez nie bardzo. Nie jest to tak dopracowane, jak byc
        powinno. Co do Skype to rzeczywiscie oferuje on dobrej jakosci transmisje
        dzwieku w sieci. Dlaczego tak jest tego nie wiem. Wiem, ze nie samymi rozmowami
        glosowymi czlowiek zyje i wiekszosc ludzi uzywa komunikatorow internetowych
        takich jak Gadu-Gadu, ICQ ,AOL,MSN czy Tlen. Do tego celu wybralem Mirande i nie
        zaluje.
        Moze mala ciekawostka. Zainstaluj sobei maly program 340 kb o nazwie Rogerwilco.
        Ja go uzwam do poleczen konferencyjnych, kiedy gram klanowke w MP Call of Duty.
        Na lini jest wtedy od 5-7 osob a jakosc w niczym nie ustepuje SKype.

Pisanie ze Miranda jest calkowcie do dupy jest wedlog mnie calkowitym
        nieporozumieniem z Twojej strony. Mylisz pojecie i podstawowe zalozenia
        programu. Ty ich pewnie nawet nie czytales. Poczytaj sobie troszke a pozniej sie
        wypowiadaj.
    • mapmuh Do Ktosia 27.03.04, 09:38
      Nie wiesz, o czym mówisz, zapewniam Cię. Twoje zarzuty świadczą o tym, żę albo nigdy nie używałeś Mirandy, albo kompletnie nie poradziłeś sobie z konfiguracją, czy też nie pokusiłeś się o przeczytanie któregoś z kilku dostępnych forów/faq na jej temat.

Do Erwina: wielki szacunek dla Ciebie za kulturę dyskusji, rzeczowość i wiedzę o MirandaIM.
      • Gość: Erwin Re: Do Ktosia IP: *.slupiec.sdi.tpnet.pl 28.03.04, 07:47
        Dzieki za slowa uznania. Jest dokladnie tak jak piszesz, osoby te albo wogole
        niewidzialy na oczy Mirandy albo nieporadzily sobei z jej konfiguracja. Widac to
        bardzo dobrze w ich wypowiedziach. Przypomina mi to sytuacje w ktorej ktos
        uparcie twierdzi ze Linuks jest do dupy bo cos mu tam nie dziala bo niepotrafi
        sobie tego zrobic. Duzo ludzi nie jest w stanie sobie nawet wyobrazic, ze
        istnieja takie sieci jak ICQ czy Jabber. Dla nich wlasnie powstalo Gadu-Gadu.
        Moim zamierzeniem bylo poinformowac, ze istanieje cos takiego jak Miranda i ma
        sie bardzo dobrze. Pozdrowiam wszystkich :)
        • Gość: END END IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.04, 10:58
          Niektórzy, chyba w zadufaniu własnym zapominają, do czego służy to forum. Za
          wszelką cenę próbują wcisnąć innym, że ich zdanie i ich teorie-nieważne nawet
          trafne czy też nie, są jedynymi godnymi uwagi. Tymczasem, przypominam
          "zapominalskim", forum ma przede wszystkim służyć radą i pomocą. Fajnie, jak to
          w przypadku Erwina, jeśli ktoś znajdzie lub pozna coś ciekawego, że poprostu
          podzieli się wiedzą czy wrażeniami z innymi. Niefajnie -i nie miło, jeśli spotka
          się w zamian z różnego rodzaju zachowaniami niemal na pograniczu agresji. To że
          komuś nie podoba się miranda, nie powinno oznaczać że całkowicie ją
          dyskredytuje. Bo nie oznacza to, że komuś innemu- dzięki informacji uzyskanej na
          forum, nie przypadnie w 100% do gustu.
          Nie wypowiadam się na temat programu, bo przyznam że nawet tej wersji nie
          widziałem. Ostatnią mirandę widziałem 3 lata temu. Ale nie to jest ważne. Nie
          program jest tu problemem- taki czy owaki, tylko - nie po raz pierwszy tutaj,
          szacunek dla innego forumowicza. Pozdrawiam mr. kell.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka