Dodaj do ulubionych

Mam problem z wiatraczkiem

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.04, 00:10
co zrobic żeby tak glosno nie pracował bo raz cicho jest raz sie tak włonczy
łosno że można sie przestraszyć może przesadzam ale prosze was o pomoc bo
dluzej nie wytrzymam z tym brzeczeniem
Obserwuj wątek
    • user0001 Wymienić!!! 25.08.04, 00:21
      Wiatraczek ci dogorywa, gdy warczy prawdopodobnie obraca się znacznie wolniej
      niż powinien, obejrzyć wskazania temperatury procesora, karty graficznej,
      płyty głównej.
      Jeśli masz rozkręcalny komputer (nie plombowany) to zobacz który wiatrak
      chałasuje. najlepsza metoda to użycie palca do zatrzymania wiatraka. Jak
      przestaje warczeć to ten. Jeśli nie znajdziesz warczącego wiatraka, to znaczy,
      że jest to ten w zasilaczu. Następnie należy wymontować wiatrak i udać się na
      poszukiwania następcy.
      Jeśli masz plombowany komputer, to idź do punktu serwisowego, czekaj na
      rabunek^H^H^H^H^Hchunek.
      • Gość: Wojmen Re: Wymienić!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.04, 00:31
        jak myslisz to da sie wymotowac i inny wmotowac?
        nie mam plombowany kopma cociaz nie wiem co to znaczy:D
        • user0001 Wymiana wiatraczka. 25.08.04, 00:38
          Wiatraczek da się wymienić bez najmniejszego problemu, (no chyba że jest to
          wiatraczek na zasilaczu, bo wtedy może być potrzebna lutownica).
          Wystarczy odkręcić śruby, i iść do sklepu w którym sprzedają wiatraczki i
          poprosić o wiatraczek o takich samych parametrach.
          Wymiary wiatraczk muszą być identyczne jak poprzedniego, natomiast przepływ
          musi być taki sam lub większy. Minimalną wartość przepływu można obliczyć ale
          potrzebne są do tego dane o maksymalnej mocy wydzielanej przez procesor, oraz
          charakterystyka radiatora (gdziś mi wcięło książkę z Materiałów Elementów i
          Konstukcji więc nie powiem Ci z jakiego wzoru to się liczy).
    • kosmos_b Re: Mam problem z wiatraczkiem 25.08.04, 10:07
      a może on ma regulację obrotów i się rozpędza po prostu?

Zdjąć, wyczyścić, nasmarować, założyć.
      • Gość: linux od 9 mies. Re: Mam problem z wiatraczkiem IP: *.crowley.pl 25.08.04, 14:10
        a czym się toto nasmarowuje-bo mnie po pierwszym oczyszczeniu i nie smarowaniu
        chodził tak samo głośno,po drugim za jakieś pół roku oczyszczeniu i naoliwieniu
        oliwą do maszyn,maszynek do strzyżenia itp.chodził jeszcze głośniej choć
        przestał buczeć i zacinać się,a po trzecim czyszczeniu bez oliwienia,był trochę
        obklejony paprochami które przykleiły się do resztek oliwy mimo bardzo
        dokładnego osuszenia po oliwieniu,chodził bardzo cichutko(jak nigdy odkąd
        pamiętam)przez 3 dni,a teraz chodzi tak średnio-i tak trzeba go więc będzie
        wymienić na nowy(ma coś z 6 lat chyba)
        • kosmos_b Re: Mam problem z wiatraczkiem 25.08.04, 14:29
          Oliwa do maszyn nadaje się znakomicie do tego celu. Z tym, że nie smaruje się
          nią wiatraka bo to raczej nic nie da. Pod naklejką jest zwykle taka gumowa
          zaślepka, tym miejscu wystarczy wpuścić kroplę i ewentualnie poruszać wiatrakiem
          wzdłuż osi, żeby wsiąkło. Następnie zatkać i zalepić, nic nie ma prawa wycieknąć
          na zewnątrz. I tyle. Nie wiem czy ten sposób sprawdzi się w przypadku
          najnowocześniejszych cudów techniki wentylatorowej. Nie miałem okazji sprawdzić.
          • Gość: linux od 9 mies. Re: Mam problem z wiatraczkiem IP: *.crowley.pl 25.08.04, 14:51
            dzięki za wyjaśnienia,to jest starszy wiatraczek,naklejki nie odklejałam-coby
            coś nie zepsuć,albo się nierozpadło-bo się nie znam na budowie wentylatorków,ale
            starałam się wkropić zakraplaczem tam,gdzie na ten drut-czyli chyba więc
            ośkę,jest nasadzony ten plastikowy jakby walec-który to właśnie się obraca na
            tej ośce,do którego jest przyczepiona reszta wiatraczka,czyli te chyba skrzydła
            i obręcz chroniąca przed wkręceniem czegoś
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka