Dodaj do ulubionych

Winroute Konfiguracja

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.04, 09:57
Witam. Mam małą sieć(Server na win98SE z winroute a do niego 2 kompy z win xp) na jednym z nich net smiga:) a na drugim dziala czasami i tylko gg a win explorer wogole nie wyswietla stron www. W winroucie wyswietla mi sie caly czas ping 400 i error:

"code G:O-host 192.168.0.3 deined conection limit reached"
Obserwuj wątek
    • gray Re: Winroute Konfiguracja 20.10.04, 16:53

a coś o topologii sieci? te 2 komputery są podłączone do routera przez hub czy
      switch?
      • Gość: oscargk Re: Winroute Konfiguracja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.04, 17:38
        Są połaczone : neostrada-> serwer->switch->PC1 i PC2
    • gray Re: Winroute Konfiguracja 20.10.04, 18:09

na stronie kerio winroute - www.kerio.com/supp_wrl_manual.html#9 - czytamy:

The log window in WinRoute Lite reports NAT: GO 'connection limit reached'. What
      does it mean and can it be fixed?

WinRoute allocates a maximum of 128 simultaneous connections per host on the
      network. Some applications, typically those using stateless protocols, will
      require more than the allowed 400 NAT allocations. It is possible to increase
      this capacity within the registry under HKLM/software/Kerio/WRLite. The specific
      value is called 'natconnlimitperhost'. Before modifying this value make sure to
      stop the WinRoute engine or the changes will not take affect. Note also that
      WinRoute's entire NAT pool has a capacity of 4000 entries. If necessary you may
      also increase this value up to 20,000 using the value 'NatTableSize'. It is
      recommended that you marginally increase these values and monitor the error log
      to determine a sufficient capacity.

czyli ni mniej ni więcej tyle, że winroute standardowo umożliwia jedynie 128
      jednoczesnych połączeń dla każdego hosta co może się okazać wartością zbyt małą.
      aby ją powiększyć należy zwiększyć w kluczu rejestru HKLM/software/Kerio/WRLite
      wartość 'natconnlimitperhost'. konieczne może się również okazać zwiększenie
      tablicy transakcji NAT czyli wartość 'NatTableSize' chociaż domyślne 4000
      powinno bez problemu wystarczyć...
      • Gość: oscargk Re: Winroute Konfiguracja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.04, 18:12
        wiesz ale ja jestem malo doswiadczony w tych klockach :( bylbym wdzieczny gdybys mogl mi to opisac dokladniej....krok po kroku:) dodam ze mam wiroute lite 4.1
        Z góry dziekuje!!!
        • gray Re: Winroute Konfiguracja 20.10.04, 18:33

nie mam pojęcia o winroute - nigdy nie używałem a odpowiedź na twój problem
          znajduje się na stronie kerio.

co trzeba zrobić:

0. wyłączyć winroute
          1. start -> uruchom -> regedit
          2. ctrl + fi szukać klucza natconnlimitperhost a następnie zmienić jego wartość
          na ponad 400 (niewiele ponad)
          3. sprawdzić czy działa, jeżeli nie to -> 4.
          4. wyłączyć winroute
          5. w regedit ctrl + f i szukać klucza 'NatTableSize' a następnie zmieniać jego
          wartość o niewielką ilość (powiedzmy o 50) aż do momentu ustąpienia objawów. za
          każdym razem winroute należy wyłączyć, zmienić i włączyć.
          6. jeżeli to nie zadziała to nie wiem bo na stronie piszą, że powinno zadziałać.
    • oscargk Re: Winroute Konfiguracja 20.10.04, 18:34
      oto jak by co moje gg 4346059
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka