nessuno 28.07.05, 21:36 Witam.Czy uaktualnienie BIOS-u we własnym zakresie jest możliwe do wykonania przez przeciętnego użytkownika? Specem nie jestem w tej dziedzinie,dlatego prosiłbym o pomoc i "łopatologiczne "wyłożenie. Link Zgłoś Obserwuj wątek
mbucz Re: BIOS - upgrade 28.07.05, 21:48 Oczywiście, że do zrobienia, za pomocą odpowiedniej dyskietki startowej (może są juz jakies inne metody, ale nie kojarzę). Niestety nikt nie da Ci więcej wskazówek bez znajomości twojej płyty głównej i producenta BIOSU. Poczytaj tu: forum.tweak.pl/index.php?showtopic=7988 Jest to ovczywiście czynność obarczona pewnym ryzykiem, gdy flashowanie sie nie powiedzie (np w trakcie wysiądzie prąd), ale nie ma sie co martwić na zapas. Link Zgłoś
nessuno Re: BIOS - upgrade 28.07.05, 22:02 Płyta główna ESC K7S5A,ID płyty 62-0429-001131-00101111-040201-SIS735 K7S5A_K7S5A RELEASE 04/29/2002 S. To tyle,te dane podał mi EVEREST wraz z sugestią,że BIOS należy uaktualnić.Pozdrawiam Link Zgłoś
mbucz Re: BIOS - upgrade 28.07.05, 22:13 Tutaj ściągniesz najnowszy BIOS dla swojej płyty oraz nadzędzie do flashowania. Jest także instrukcja jak to zrobić: "How to use AMI Flash Utility?". Musisz użyć dyskietki startowej. Przestudiuj tą instrukcję krok po kroku. tinyurl.com/c5y88 Jedno pytanie tylko? Dlaczego to robisz? Jesli coś Ci źle działa, nie rozpoznaje sprzętu itp to OK, także dla własnej satysfakcji nie ma problemu. Ale jesli ci wszystko działa dobrze, komp się dziwnie nie zawiesza itp to nie wiem, czy warto sie w to bawic. Zreszta pierwszy napis na stronie: "Please do not update the BIOS if your system is running fine." To tyle. Link Zgłoś
nessuno Re: BIOS - upgrade 28.07.05, 22:23 mbucz-dzieki wielkie.Otóż czasem system mi się wiesza,choć staram się mieć porządek na dysku,również aktualizacje mam bieżące.Nie pamiętam w tej chwili,ale coś mi niedawno zgłaszało komunikat typu"konieczna aktualizacja biosu". Zresztą,jak chyba zauważyłeś,mój bios do najświeższych już nie należy,chyba przyda się jemu odmłodzenie.Pozdrawiam. Link Zgłoś
Gość: Kolobos Re: BIOS - upgrade IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.07.05, 00:47 Mam nadzieje, ze autor nie wgral tego bios, ta plyta miala wiele wersji i przed odszukaniem biosu nalezy sprawdzic jaka jest wersja plyty, jest ona napisana na naklejce obok slotow pci jak juz sie ustali wersje to mozna sciagnac wlasciwy bios do danej wersji. Skoro komputer sie wiesza to nalezy dojsc co jest za to odpowiedzialne, bo napewno nie jest to bios... Link Zgłoś
mbucz Re: BIOS - upgrade 29.07.05, 01:26 Ups. Rzeczywiście pospieszyłem sie troche. Na stronie www.ecs.com.tw/ jest tylko jedna wersja biosu do tej karty! Natomiast na stronie: www.ecsusa.com/downloads/bios.html Pojawiają się już różne wersje. Cóż, wnisek taki, że nie mozna już ufać stronom producenta nawet:( Link Zgłoś
fazownik81 Re: BIOS - upgrade 29.07.05, 12:35 tez mam płyte k7... na semprona i mi nie wykrywa całego procka... ale słyszałem ze lepiej nagrac na płyte aktualizacje biosa bo dyskietka moze sie popsuc.Czy to jest mozliwe aby odpalic aktualizacje z płyty a nie z dyskietki? Link Zgłoś