Dodaj do ulubionych

BIOS - upgrade

28.07.05, 21:36
Witam.Czy uaktualnienie BIOS-u we własnym zakresie jest możliwe do wykonania
przez przeciętnego użytkownika? Specem nie jestem w tej dziedzinie,dlatego
prosiłbym o pomoc i "łopatologiczne "wyłożenie.
Obserwuj wątek
    • mbucz Re: BIOS - upgrade 28.07.05, 21:48
      Oczywiście, że do zrobienia, za pomocą odpowiedniej dyskietki startowej (może są
      juz jakies inne metody, ale nie kojarzę). Niestety nikt nie da Ci więcej
      wskazówek bez znajomości twojej płyty głównej i producenta BIOSU.
      Poczytaj tu:
      forum.tweak.pl/index.php?showtopic=7988
      Jest to ovczywiście czynność obarczona pewnym ryzykiem, gdy flashowanie sie nie
      powiedzie (np w trakcie wysiądzie prąd), ale nie ma sie co martwić na zapas.
      • nessuno Re: BIOS - upgrade 28.07.05, 22:02
        Płyta główna ESC K7S5A,ID płyty 62-0429-001131-00101111-040201-SIS735
        K7S5A_K7S5A RELEASE 04/29/2002 S. To tyle,te dane podał mi EVEREST wraz z
        sugestią,że BIOS należy uaktualnić.Pozdrawiam
        • mbucz Re: BIOS - upgrade 28.07.05, 22:13
          Tutaj ściągniesz najnowszy BIOS dla swojej płyty oraz nadzędzie do flashowania.
          Jest także instrukcja jak to zrobić: "How to use AMI Flash Utility?". Musisz
          użyć dyskietki startowej. Przestudiuj tą instrukcję krok po kroku.
          tinyurl.com/c5y88
          Jedno pytanie tylko?
          Dlaczego to robisz? Jesli coś Ci źle działa, nie rozpoznaje sprzętu itp to OK,
          także dla własnej satysfakcji nie ma problemu. Ale jesli ci wszystko działa
          dobrze, komp się dziwnie nie zawiesza itp to nie wiem, czy warto sie w to bawic.
          Zreszta pierwszy napis na stronie: "Please do not update the BIOS if your system
          is running fine."
          To tyle.
          • nessuno Re: BIOS - upgrade 28.07.05, 22:23
            mbucz-dzieki wielkie.Otóż czasem system mi się wiesza,choć staram się mieć
            porządek na dysku,również aktualizacje mam bieżące.Nie pamiętam w tej chwili,ale
            coś mi niedawno zgłaszało komunikat typu"konieczna aktualizacja biosu".
            Zresztą,jak chyba zauważyłeś,mój bios do
            najświeższych już nie należy,chyba przyda się jemu odmłodzenie.Pozdrawiam.
          • Gość: Kolobos Re: BIOS - upgrade IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.07.05, 00:47
            Mam nadzieje, ze autor nie wgral tego bios, ta plyta miala wiele wersji i przed
            odszukaniem biosu nalezy sprawdzic jaka jest wersja plyty, jest ona napisana na
            naklejce obok slotow pci jak juz sie ustali wersje to mozna sciagnac wlasciwy
            bios do danej wersji.
            Skoro komputer sie wiesza to nalezy dojsc co jest za to odpowiedzialne, bo
            napewno nie jest to bios...
            • mbucz Re: BIOS - upgrade 29.07.05, 01:26
              Ups. Rzeczywiście pospieszyłem sie troche. Na stronie
              www.ecs.com.tw/ jest tylko jedna wersja biosu do tej karty!
              Natomiast na stronie:
              www.ecsusa.com/downloads/bios.html
              Pojawiają się już różne wersje.
              Cóż, wnisek taki, że nie mozna już ufać stronom producenta nawet:(
              • fazownik81 Re: BIOS - upgrade 29.07.05, 12:35
                tez mam płyte k7... na semprona i mi nie wykrywa całego procka... ale słyszałem
                ze lepiej nagrac na płyte aktualizacje biosa bo dyskietka moze sie popsuc.Czy
                to jest mozliwe aby odpalic aktualizacje z płyty a nie z dyskietki?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka