borrrka 26.07.22, 09:46 Bardzo się ucieszyłem. Ukraińcy też :) PS. To upgrade T72 o mocniejszym silniku. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vermieter Re: Twardy na front 26.07.22, 10:12 różnica jak między polskim fiatem 125p 1300 a 1500 głupi zawsze się cieszy Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Twardy na front 26.07.22, 11:07 Polska wysyla uzbrojenie ulanki maja wzwod Niemcy wysylaja uzbrojenie ulanki maja scisk dooopy.....tak to juz jest z tymi geniuszami Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Twardy na front 26.07.22, 11:39 Z grubsza tak, jeśli chodzi o silnik. I ta różnica jest bardzo wyczuwalna. I dochodzi elektronika, której oryginalne T-72 nie miały, znacznie lepszy pancerz (wystarczy popatrzeć na wieżę, która po trafieniu nie powinna odlatywać tak jak na T90 Proryw i reszcie), stabilizacja działa. To wszystko bardzo dużo, w przeciwieństwie do panującej opinii wolałbym Twardy niż Proryw (głównie za pancerz i wieżę, nie wiem, która stabilizacja działa lepsza). A Rosjanie nowych czołgów nie będą produkować, nie będzie na froncie liczącej się produkcji. Bo nie ma z czego robić. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Twardy na front 26.07.22, 17:19 Z tym nie do końca że nie produkują, coś jednak chyba robią . Może trochę gorsze niż zachodnie ale jednak Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: o tym samym czołgu piszesz? ;) 26.07.22, 12:44 Fakt, mój błąd. Ale widać, że wieża została obłożona tak, żeby pocisk nie odrywał jej do góry. Odpowiedz Link Zgłoś
borrrka 400 lat ruskiego szczucia pójdzie się j...ć? 26.07.22, 13:45 Tekst linku Takie gesty są doceniane przez Ukraińców. Dzieje się historia i mam nadzieję, że wstąpienie Ukrainy do NATO ostatecznie zabezpieczy Wschodnią Europę. Odpowiedz Link Zgłoś
vermieter Re: 400 lat ruskiego szczucia pójdzie się j...ć? 26.07.22, 14:13 tylko współpraca narody wzbogaca Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: 400 lat ruskiego szczucia pójdzie się j...ć? 11.09.22, 16:21 Współpraca w UE i NATO doprowadziła do rozkwitu Polski, jakiego nie było od setek lat. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: o tym samym czołgu piszesz? ;) 26.07.22, 15:25 Ale eksplozja ma miejsce, kiedy pocisk ją wywoła, na przykład trafi w automat ładowania. Bo jeśli trafi w amunicję w ogóle, to już bez znaczenia, co dalej. Poza tym na zdjęciach widać zniszczone czołgi z całą wieżą, więc tak z definicji ona nie odlatuje, widziałem też wraki czołgów po eksplozji amunicji z całą wieżą, przyznaję, też mnie zdziwiło. W 2014 załoga ukraińskiego czołgu wysadziła go, było to sfilmowane i wieża nie odleciała. Ale jeśli pocisk trafi zwężenie pomiędzy wieżą a kadłubem, to raczej bez szans, że wieża zostanie na miejscu. I nikt inny wieży z takim kształtem nie robi, a u nas go zamieniono na normalny, znaczy musiał mieć poważną wadę. Odpowiedz Link Zgłoś
pijatyka Re: jeśli trafi w amunicję w ogóle 11.10.22, 15:49 Czytałem gdzieś ostatnio na twitterze, że Ukraińcy przeważnie ruszają do walki z małym zapasem amunicji (tzn. tylko to, co na karuzeli). Prawdopodobnie mają też lepsze zaopatrzenie i nie muszą załadowywać się "pod korek", gdy tylko dorwą się do ammo. Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Tyle zostało z kacapskiego czołgu 11.10.22, 16:42 borrrka napisał: > Bardzo się ucieszyłem. twitter.com/i/status/1579840493176819713 Media nie podają nic co zostało z załogi orków. Odpowiedz Link Zgłoś
amg10 Re: Twardy na front 11.10.22, 16:49 Cus mis sie widzi, ze to nie czolgi ani zadne inne zelastwo nie zdecyduja o wyniku wojny na Ukrainie. Co zdecyduje to raczej nuki o grozby ich uzycia. Odpowiedz Link Zgłoś