Dodaj do ulubionych

klopoty, klopoty

04.08.05, 13:38
Ostatnia burza nad Warszawa spowodowala , ze sfajczyl mi sie sprzet .Oddalam
do naprawy w ramach reklamacji ( komp ma 7 m-cy) .Dzis dzownie i okazuje
sie , ze padla plyta glowna , zasilacz, karta graficzna i modem sieciowy (
czy karta sieciowa , nie wiem czy to jest to samo). Juz dzis wiem , ze za
plyte ( ok 150-200 PLn ) i za karte bede musiala zaplacic sama .Nie wiadomo
co z zasilaczem i karta? Okaze si w poniedzilaek.No i tak sie zastanawiam czy
w takim wypadku nie zrezygnowac z gwarancji i nie naprawic sprzetu prywatnie
( pewnie wyjdzie taniej ).Co o tym myslicie?A moze ktos ma jakies inne
pomysly?
Obserwuj wątek
    • m.gregor Re: klopoty, klopoty 04.08.05, 14:37
      Skoro oddalas sprzet na gwarancji to jakim prawem żądają od Ciebie pieniedzy za naprawę? Co ich obchodzi w jaki sposob uszkodzil sie sprzet? Byl uzywany zgodnie z przeznaczeniem, nie ingerowalas do srodka itp. to powinni Ci wszystkie uszkodzone czesci wymienic za darmo.
      • ciekawaaa Re: klopoty, klopoty 04.08.05, 14:52
        No sama nie wiem.W gwarancji nie ma zadnych wyjatkow .Ale byc moze sa jakies
        przepisy ogolne o ktorych nie wiem? Mam sie z nimi klocic?Moge sprobowac:)
        • Gość: Obywatel Re: klopoty, klopoty IP: *.ists.pl / *.ists.pl 04.08.05, 14:59
          Nikt nie naprawi Ci w ramach gwarancji sprzętu spalonego w wyniku uderzenia
          pioruna lub wybuchu wulkanu, zalanego z powodu powodzi czy połamanego przez
          trzęsienie ziemi. Jest to tak oczywiste, że nie we wszystkich gwarancjach się
          znajduje taki zapis. Gwarancja obejmuje wady fabryczne i usterki powstałe w
          czasie normalnej eksploatacji. Potrafisz udowodnić, że przepięcie spowodowane
          uderzeniem pioruna to "normalna eksploatacja"?
          • ciekawaaa Re: klopoty, klopoty 04.08.05, 15:02
            A oni potrafia udowodnic ze to co sie stalo to uderzenie pioruna?
            • Gość: Obywatel Re: klopoty, klopoty IP: *.ists.pl / *.ists.pl 04.08.05, 15:27
              Bez kłopotu i piorunem udowodnią, że powodem usterki jest przepięcie z powodu
              uderzenia pioruna.
              • m.gregor Re: klopoty, klopoty 04.08.05, 15:53
                A moze uszkodzil sie zasilacz i zwarl 230 V na +5V? To tez udowodnia?
          • Gość: cz Re: klopoty, klopoty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.05, 15:46
            Wlasnie, "obywatel" ma racje. Moja rodzinka miala to samo z TV na gwarancji,
            mial 4 m-ce, piorun uderzyl w dom i spalily sie dwa TV - w tym ten na
            gwarancji. Gwarancja obejmowala wady fabryczne i usterki przy normalnym
            uzywaniu.
      • Gość: Kolobos Re: klopoty, klopoty IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.08.05, 14:58
        Skoro burza uszkodzila komputer to znaczy, ze uzytkownik nie mial zabezpieczen
        w domu i to z jego winy sprzet sie uszkodzil, a nie z winy wadliwego komputera.
        • ciekawaaa Re: klopoty, klopoty 04.08.05, 15:01
          A jakie mam miec zabezpieczenia? To moze stoen mi odda za te naprawe , skoro
          nie dali odpowiednich zabezpieczen.Wydawalo mi sie ze wszystko jest ok skoro
          mieszkam w miescie i nigdy nic nie wysiadlo.A komp od poczatku byl jakis
          dziwny.Np wieszal sie bez powodu.
          • Gość: cz Re: klopoty, klopoty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.05, 16:02
            To juz wtedy, jak sie cos chrzanilo, trzeba bylo isc do serwisu.
    • Gość: Obywatel Re: klopoty, klopoty IP: *.ists.pl / *.ists.pl 04.08.05, 14:39
      Naprawa spalonej płyty głównej? Włóż to między bajki i po prostu skompletuj nowy
      komp z nowych częście. Będzie to może ciut droższe niż "naprawa" ale złożysz
      nowszą maszynę. Niektórych komponentów nie da się lub nie opłaca się naprawiać.
      Zapłacisz za części z demobilu, które dostaniesz jako "naprawione" Twoje.
      • ciekawaaa Re: klopoty, klopoty 04.08.05, 14:58
        Nie mowie o zadnej naprawie tylko wymianie tych uszkodzonych elementow .Nie po
        to kupowlam sprzet kilka miesiecy temu zeby na nowo cos budowac.Wystarcza mi
        taki jak jest obecnie.Chodzi o to ze te elementy maja byc wymienione , ale nie
        wiadomo czy w ramach gwarancji czy nie? Nie znam swoich praw i nie wiem czy np
        uszkodzenie sprzetu na skutek burzy powoduje ze gwarancja przestaje dzialac ?
        Komputer byl wylaczony , ale -z tylu wlacznik kompa byl na 1 ( czyli wlaczony)
        -wlaczony byl do przedluzacza , ktory mial
        wlaczony guzik
        Dziwne , ze nic innego nie wysiadlo tylko akurat komputer:(
        • mbucz Re: klopoty, klopoty 04.08.05, 15:17
          Też się zastanawiam, bo co, jak wysiądzie zasilacz, pociagając za sobą resztę
          elementów?
          Jesli padł sam z siebie to czy gwarancja obejmuje wszystkie spalone elementy?
          A jak spalił się z winy użytkownika (np podpiął nową mocną karte graficzną i
          zasilacz nie wytrzymał)? Chyba nie ma wątpliwości, że płaci użytkownik?
          A piorun? To sytuacja losowa, a gwarancja obejmuje tylko wady ze strony
          producenta, więc czemu ma to uwzględniać? A że wzieli? A skąd mieli wiedzieć, co
          się stało i czyja to wina na odległość?
          • Gość: Kolobos Re: klopoty, klopoty IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.08.05, 15:39
            Wiekszosc uzytkownikow nie dba w ogole o kupno dobrego zasilacza, tylko kupuje
            sobie Codegen'y, Linkworld'y, Megabajty itp syf albo bierze to co im wciskaja w
            sklepie, a pozniej wielkie zdziwienie, ze sie spalilo.
            • mbucz Re: klopoty, klopoty 04.08.05, 15:43
              No właśnie, nie tyle nie dbają, co im w sklepach nie mówią. Zresztą do
              większości obudów "economy" wkładają te Codegeny badziewiaste, a skad ludzie
              mają wiedzieć, że to niedobre?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka