Dodaj do ulubionych

Ghost i avast

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 12:08
Witam

mam takie dwa pytanka :

1. W którym miejscu na dysku dokladnie w ktorym folderze lub pliku znajdują
się sie bazy wirusów programu Avast. Bo chciałbym je skopiowac dla kuzyna
który nie ma połaczenie z internetem i zeby miał aktualne. Jest to wersja
Avast 4.6 Home edition a sysytem mam XP.

2. Drugie moje pytanie dotyczy Ghosta bo chcialbymj zrobic obraz dysku
windowsa Xp ale nie mam dyskietki startowej windowsa 98, bo zwykle tak
robiłem jak mialem Windowsa 98 ze uruchamiałem kompa z dyskietki startowej,
załanczał sie dos i wówczas dostawłem sie na dysk twardy gdzie miałem ghosta
i wowczas robiłem obraz Windowsa 98. Ale nie mam najmniejszego pojecia jak to
zrobic w przypadku Xp. Jak sie dostac do tego ghost bez uruchiamiania Xp, a
moze potrzebuje jakiegos innego Ghosta ktory chodzi pod xp bo ten ktorego mam
chodzi tylko pod dos lub win 98.

Z góry dziekuje za podpowiedzi
Obserwuj wątek
    • Gość: Szpaq Re: Ghost i avast IP: 195.116.211.* 03.02.06, 13:06
      Co do ghosta odpal kompa z dyskietki startowej, na niej tez umiesc ghosta, i z
      dyskietki go uruchom, obraz plyty zapisz na partycji fat32. Robienie obrazu
      win98 czy xp nie rozni sie z tym ze odpalajac z dyskietki niemasz dostepu do
      plikow na ntfs ale mozesz z tej partycji zrobic bez problemu obraz
      • Gość: Gumac Re: Ghost i avast IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 13:23
        Ale jak ja mogę tą dyskietkę utworzyć pod xp bo juz jej nie mam i w tym własnie
        mam najwiekszy problem . Czy mozliwe jest moze uitworzenie takiej dyskietki pod
        xp jak np. bym włożył plyte win 98 do napedu i probował utworzyc wtedy
        dyskietke. Czy to jest wogole mozlwuie a jesli nie to moze jakis inny sposob.
        • Gość: Szpaq Re: Ghost i avast IP: 195.116.211.* 03.02.06, 13:28
          Troche przerobiona dyskietke starowa masz tu:
          www.csk.pl/~cichon/files/Cichy_BootDisk22.zip
          z tym ze program ghost juz sie tam nie zmiesci i bedziez go musial zostawic na
          partycji fat32 lub wrzucic na druga dyskietke
          • Gość: irkm Re: Ghost i avast IP: *.toya.net.pl 03.02.06, 16:51
            jesli chodzi o avasta to zawsze aktualna baze sciagniesz manualnie ze strony: www.avast.com/eng/updates.html
        • Gość: Łukasz Re: Ghost i avast IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 17:43
          Gość portalu: Gumac napisał(a):

> Ale jak ja mogę tą dyskietkę utworzyć pod xp bo juz jej nie mam i w tym
          własnie
          >
          > mam najwiekszy problem .

Jakiej dyskietki nie masz ?
          Dyskietki z GHOSTem ?

> Czy mozliwe jest moze uitworzenie takiej dyskietki pod
          >
          > xp jak np. bym włożył plyte win 98 do napedu i probował utworzyc wtedy
          > dyskietke. Czy to jest wogole mozlwuie a jesli nie to moze jakis inny sposob.

To chcesz zrobić "dyskietkę startową" z Win98 czy do GHOSTa ?

Czy sam nie wiesz co chcesz zrobić ? :)
          • Gość: Gumac Re: Ghost i avast IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 21:07
            A wiec tak mam Xp na Fat 32 wiec ghost moze sobie spokojnie byc na innej
            partcji tylko chcialbym jakas jakąs dyskietke startową utworzyc tak zeby mi
            kompa odpaliło z dosa tak zebym mogl tego ghosta uruchomic
            • Gość: Kuba Re: Ghost i avast IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 10:58
              Jak masz normalnie zainstalowany GHOST (w jakiejkolwiek wersji !) to przecież
              ten program sam robi dyskietkę do uruchamiania się z niej.

Wystarczy DOBRZE poszukać w opcjach programu :)
              • Gość: Maciek Re: Ghost i avast IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 19:39
                Gdzie znaleźć Ghosta w starszej wersji dla Win98, Me.
                • Gość: Kuba Re: Ghost i avast IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.06, 07:34
                  Gość portalu: Maciek napisał(a):

> Gdzie znaleźć Ghosta w starszej wersji dla Win98, Me.

Jak kupisz GHOST w sklepie to w pudełku jest i stara wersja tego programu,
                  pracująca ze starszymi Windowsami.
                  • Gość: Maciek Re: Ghost i avast IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.06, 12:36
                    Bardzo, bardzo śmieszne.
                    • Gość: wavestorm Re: Ghost i avast IP: *.mpi.int.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.06, 15:45
                      Jeśli chodzi o xp to polecam norton ghost 2003 (bardzo prosty w obsłudze,
                      korzystam z niego od jakiegoś czasu). Cały pic z n-2003 polega na tym, że nie
                      potrzebujesz dyskietki startowej. Program sam tworzy wirtualny DOS SYSTEM i
                      pozwala na wrzucenie obrazu na HDD bez dyskietki startowej i bez dosu.
                      Wystarczy:
                      1. zainstalować norton ghost 2003
                      2. po instalacji dokonać live update (program jest juz darmowy bo symantec
                      wycofał go ze sprzedaży, więc live update pójdzie bez klucza i bez problemów)
                      3. potem odpalasz ghosta i zaznaczasz dysk który ma być zobrazowany (pewnie c
                      he he )
                      4. następnie klikasz miejsce gdzie ma być zapisany obraz (zaznaczasz dysk cd
                      lub dvd i klikasz ok)
                      5. xp zrestartuje się automatycznie, stworzy się wirtualny DOS który zostanie
                      zapisany na dysku cd lub dvd, co pozwoli na odpalenie obrazu bez dyskietki
                      startowej za każdym razem kiedy chcesz wrzucić obraz na dysk)
                      6. potem zostanie utworzony obraz
                      7. całośc trwa (w zależności od szybkości procesora 7-30 minut)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka