Dodaj do ulubionych

Microsoft prosi testerów Windows 7, żeby wrócil...

• Gość: Pinezka Re: Microsoft prosi testerów Windows 7, żeby wróc IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.04.09, 08:18
      Jakiś wiejski przygłup pisał tę informację?
    • Gość: gość Re: Microsoft prosi testerów Windows 7, żeby wróc IP: *.acn.waw.pl 09.04.09, 08:21
      xp(vista 64)/Openoffice/firefox. nie trzeba od razu aż takiej ortodoksji :P
    • Gość: taki jeden Re: Microsoft prosi testerów Windows 7, żeby wróc IP: *.hbi.pl 09.04.09, 08:29
      marian_porucha i Gość tuż pod nim.

A jak ci Murzyni maja traktować Świadków Jehowy, którzy nachodzą ich biedne Murzyńskie chatki, przeszkadzają w pisaniu listów do cioci z uzyciem office i w opalaniu się na solarium i ciągle próbują im wciskać swoje kichowate broszurki według których dołączenie do szczęśliwego braterstwa Świadków Jehowy jest jedynym lekiem na całe zło? Tak wiem - wasze broszurki krzyczą ciągle ze to powstrzyma tsunami, trzęsienia ziemi, asteroidy i wojny, ale coż - po zapytaniu się lokalnego szamana czy pomożecie mi w rysowaniu kresek cienkich i grubych i paru innych rzeczy (pod ACADEM żebyście mnie zrozumieli) lokalny szaman powiedział ni hu hu. Nie zawracaj sobie swojej murzyńskiej główki - powiedział. Świadkowie Jehowy nie mają prostych linijek :P
    • Gość: gosc Re: Microsoft prosi testerów Windows 7, żeby wróc IP: *.chello.pl 09.04.09, 08:34
      Ubuntu/Openoffice/firefox. Teraz zainstaluj ten zestaw na laptopie Cioci z Sandomierza która jak wróci do domu ma sobie zainstalować modem ADSL skonfigurować połączenie z internetem, zainstalować drukarkę i skaner (niestety Ciocia nie wie jaki ma modem, ba nawet nie zna dostawcy internetu po prostu zanim jej "ulepszyłeś" komputer włożyła płytę postępowała zgodnie z instrukcjami nie zaczęło działać od razu ale zadzwoniła na nr podany na pudełku i tam miły pan powiedział że wielkość liter wpisywanych ma znaczenie i zadziałało, podobnie z drukarką włożyła płytę i po paru kliknięciach drukowało)
    • marian_porucha Re: Microsoft prosi testerów Windows 7, żeby wróc 09.04.09, 09:28
      Jeżeli Ciocia z Sandomierza kupiła już system i wszystko jej działa to nie ma większych powodów do przesiadki na Linuxa. Zawsze jednak można zainstalować go jako drugi system i sprawdzić, czy również wszystko działa i o ile szybciej. Tym, którzy system operacyjny traktują jak religię, wierzą w jedynego i nieomylnego Billa Gatesa i nazywają mnie świadkiem Jehowy współczuję najbardziej. Zgadzam się, że z niektórych rzeczy (typu ACad) nie da się JESZCZE skorzystać na Linuksie, ale to tylko kwestia czasu. Kiedyś wszystkie strony www optymalizowano pod IE nie przejmując się standardami i tym, że Opera czy Firefox sobie z nimi nie radzą. Dzisiaj robią tak jedynie największe osły. Podobnie będzie i z producentami ACada czy Photoshopa, wystarczy, że zwęszą interes. Producenci sprzętu - to samo, w tej chwili wypuszczenie na rynek drukarki bez sterowników na Linuksa to strata rzędu 1% wpływów, ale za rok czy dwa będzie to już 5% a takiej straty akcjonariusze już nie przeboleją i wyślą zarząd takiej firmy do diabła. Wszystko jest kwestią czasu, lawina ruszyła, na razie wygląda jak kilka toczących się grudek, ale ten, kto umie przewidywać już wie, czym to się skończy. Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
    • Gość: Gość Re: Microsoft prosi testerów Windows 7, żeby wróc IP: 131.207.141.* 09.04.09, 11:16
      A za windowsa na którym łatwo instaluje się sterowniki i uruchamia płatne programy które potem się zawieszają, ciocia musi wydać sporo kasiory ale dobrze że ma alternatywę, gorzej jak nie ma kasiorki. Ale widzę tu analogię do sytuacji w której pan Dwie Lewe wynajmuje hydraulika do wymiany kranu który przykręci kran krzywo przy okazji porysuje kafelki no i za dwa tygodnie będzie ciekło na gwincie a za usługę zapłaci 200 zł i będzie szczęśliwy że ma nowy kran. Natomiast jego sąsiad pan Zaradny, kupi okazyjnie kran, samodzielnie ostrożnie zamontuje go bacząc by był wmontowany estetycznie, odpowiednio wszystko uszczelni nie niszcząc przy tym glazury, a po tym kupi sobie piwko (stać go przecież zarobił 200 zł) i usatysfakcjonowany będzie się cieszył z nowego kranu.
    • Gość: maver Re: Microsoft prosi testerów Windows 7, żeby wróc IP: *.labtd.com 09.04.09, 14:06
      do moonflate: Co to za różnica pod Mac czy Win - tylko idiota może tak stwierdzić że pod Win jest beznadziejnie - liczy się co robimy a nie gdzie!!!!
    • Gość: jan kran Re: Microsoft prosi testerów Windows 7, żeby wróc IP: *.irishbroadband.ie 10.04.09, 14:03
      @tom:
      "pierniczenie się z kompilowaniem" - dlaczego nie wybrałeś prostszej metody? Aplikacje -> Dodaj/usuń -> wyszukanie -> Klik na przycisk "Instaluj"?

"ściąganiem z repozytoriów" - Dlaczego robiłeś to ręcznie? Lata 90-te już dawno minęły!

"szukaniem sterowników" - Nie prawda. Stery są w systemie, a nawet jak nie ma standardowych to Ubuntu wyświetla listę dostępnych sterów dostarczanych przez producenta. Klijasz na "Aktywuj" i już działa.

"jakiś bibliotek do interfejsu graficznego" -Dobrze się czujesz???

"do kompilatora" - Po co Ci kompilator na domowej maszynie?

"o poważnym sofcie który ja wykorzystuję w pracy czyli AutoCAD, MathCAD"

Po co Ci CAD na domowym komputerze?
    • Gość: Gunther Re: Microsoft prosi testerów Windows 7, żeby wróc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.09, 17:32
      AutoCAD poważny? To dobre na wprawki dla studenciaków.
      Ciocia drukarki i neostrady na Windows też sobie nie zainstaluje. Nie ma mowy. Zadzwoni po siostrzeńca, po pomoc.
      Prawda jest taka, że jak zainstalujesz cioci system, drukarkę i neostradę, to przez najbliższe kilka lat możesz pilnować tylko, żeby sobie ciocia raz w miesiącu nacisnęła na czerwoną strzałkę (albo czerwone kółeczko) i ściągnęła aktualizacje. Tylko tyle.
      Bo inaczej będziesz cioci reinstal robił co miesiąc, jak sobie ciocia robaków naściąga...
    • sierzant_nowak Re: Microsoft prosi testerów Windows 7, żeby wróc 11.04.09, 09:50
      co do RAMu - żaden 32-bitowy system nie bedzie widzial wiecej, niz niecale 4GB RAMu, niezaleznie od tego ile mu sie ponad to wlozy. Tylko 64 - a tu sie zaczynaja potencjalne jajca ze sterownikami.

Co do "vista to w sumie fajny system" - mam pytanie do zwolennikow Visty: co poza aero wam dala? Indeksowanie wszystkiego? Jak sie trzyma porzadek na dysku to nie ma problemu :D A nie zwalnia sie systemu wlasnie indeksowaniem na biezaco. Stabilnosc? XP SP3 chodzi jak brzytwa, mam miesieczne uptime'y, przerywane tylko restartami przy niektorych aktualizacjach (a softu roznego duzo uzywam). Wiec PO CO mi system, ktory na wstepie lyknie mi 2x wiecej RAMu dla samego siebie, ktory zablokuje mi wyjscia cyfrowe z kompa, bo dojdzie do wniosku ze probuje puscic film HD przez niezaszyfrowane HDMI albo cyfrowe wyjscie do wiezy. Itd. itp....
    • Gość: Mt Re: Microsoft prosi testerów Windows 7, żeby wróc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.09, 12:39
      "rozumiem ironie ale lamerze wez sie nie odzywaj jak nie wiesz ze vista nie jest w stanie obsluzyc 4GB ram, teoretycznie powinna jako system 32 bitowy wlasnie tyle obslugiwac, ale niestety :>"

Mam Vistę 32, system widzi 4GB (wymagało to jedynie zmiany ustawienia w setupie).
    • sierzant_nowak Re: Microsoft prosi testerów Windows 7, żeby wróc 11.04.09, 14:17
      Bzdury misiaczki opowiadacie z tymi widzialnymi 4GB pod 32-bitowa Vista :-) Chyba, ze pokazuje 4 GB na tej zasadzie, co podaja producenci HDD (czyli ze 1 GB = 1000 MB zamiast 1024) - wtedy mozliwe. Otworz sobie menadzera zadan i zobacz dostepna pamiec fizyczna - NIE JEST to 4 GB. Dlaczego? Bo 32 bity rzeczywiscie pozwalaja na adresowanie tych 4GB. Tylko ze przestrzen adresowa to nie tylko RAM - to tez elementy plyty glownej, czesc pamieci karty graficznej itd. Ogolnie - na 32 GB systemie zobaczycie nie wiecej niz 3.2-3.4 GB dostepnej pamieci fizycznej.
    • Gość: ja Re: Microsoft prosi testerów Windows 7, żeby wróc IP: *.range86-156.btcentralplus.com 11.04.09, 17:10
      Wzgledem RAMu, system 32 bitowy moze widziec wiecej niz 4GB RAM, wiekszosc wspolczesnych procesorow i systemow operacyjnych wspiera co co sie zwie PAE (physical address extension), w przypadku windows to kwestia licencji (win2k3 w wersji EE wspiera do 12GB). Natomiast kwestia licencji i downgradow jest prosta posiadajac Viste Ultimate lub BE smialo mozna instalowac wczesniejesze wersje windows. Natomiast twierdzenie ze nie bedzie mozna robic upgrade z XP do 7 mozna miedzy bajki wlozyc. Glowny strumien gotowki za systemy operacyjne do MS plynie od firm (patrz opoznienia wydan spowodowane niekompatybilnoscia z oprogramowaniem POS) i nie przypuszczam zeby M$ mogl sobie pozwolic na zignorowanie firm, nakazujac im zakup licencji Vista zeby zainstalowac 7, pomijajac fakt ze 7 to nic innego jak Vista po kuracji (kto nie wierzy niech uzyje dowolnego debuggera i porowna oba kernele)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka