Dodaj do ulubionych

Przepisy celne

17.02.18, 21:25
Wiem, wiem, to zgubny nałóg ale mój partner nie może się go pozbyć. Przestudiowaliśmy meksykańskie przepisy celne na różnych stronach i nadal jesteśmy głupi. Ile papierosów można wwieźć bez cła do Meksyku 10 czy 20 paczek? Informacje są różne. Nawet na oficjalnych stronach msz.gov.pl. Na stronie Ministerstwa Spraw zagranicznych jest mowa o 20 paczkach
msz.gov.pl/pl/informacje_konsularne/profile_krajow/meksyk
Natomiast na stronie Ambasady Rzeczypospolitej Polskiej w Meksyku piszą, że nie więcej niż 10 paczek.
www.msz.gov.pl/pl/p/meksyk_mx_a_pl/informacje_konsularne/meksyk_mx_a_321/
To ile właściwie można wwieźć bez cła?
Obserwuj wątek
    • x.kasia Re: Przepisy celne 18.02.18, 12:11

Można wwieźć 20 paczek (dwa kartony) papierosów. Gdyby zdarzyła się "tragedia" i Twój partner wypali więcej niż jedną paczkę dziennie to należy rozważyć albo powrót do kraju albo kupić dodatkowo paczkę Marlboro po lekko ponad 9.00 PLN za sztukę. Ceny w załączeniu:
      www.numbeo.com/cost-of-living/in/Cancun?displayCurrency=PLN
      Buen viaje!
      • aseretka Re: Przepisy celne 26.03.18, 19:27
        Niestety Kasiu... Wprowadzasz ludzi w błąd! Wróciłam właśnie z Meksyku i przytaczam zapis z deklaracji celnej:
        "Passengersolder than 18 years of age can import a maximum of up to 10 packs of cigarettes, 25 cigars, or 200 grams of tobacco, up to three liters of alcoholic beverages others"
        Przy składaniu deklaracji celnicy też pytają o ilość wwożonych papierosów i alkoholu. Oczywiście, jeżeli zapali się przy kontroli zielona lampka uda się wwieźć więcej. Jeżeli jednak zapali się czerwona, to niestety sprawdzą bagaże i będzie kara za przemyt. :(
        • x.kasia Aduana Mexico 27.03.18, 16:46
          sjdloscabosairport.com/images/mexico_customs_declaration_form.pdf
          www.iatatravelcentre.com/MX-Mexico-customs-currency-airport-tax-regulations-details.htm
          Spójrz na datę druku swojej deklaracji.
          • aseretka Re: Aduana Mexico 28.03.18, 21:07
            Tutaj załączyłam skan z odcinka z instrukcją do deklaracji celnej wypełnianej na lotnisku w Cancun 2 marca 2018 r.
            fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/4126232,2,2,Meksykdeklaracja-celna.html
            Więc chyba wypełniałam aktualny druk. :)
            • x.kasia Re: Aduana Mexico 29.03.18, 10:44
              aseretka napisała:

"Więc chyba wypełniałam aktualny druk. :)"

Ty też masz już wątpliwości:)
              visitcancun.com/customs2.htm
              • aseretka Re: Aduana Mexico 29.03.18, 13:05
                Nie mam wątpliwości. Taką deklarację wypełniałam. Jest ona trochę uproszczona (krótsza), niż przytoczona przez Ciebie w linku. Celniczka też zadawała pytanie o ilość wwożonych papierosów i mówiła o 10 paczkach.
              • aseretka Re: Aduana Mexico 29.03.18, 13:12
                Przytoczony przez Ciebie tekst niestety dotyczy wizyty w Cancun w 2000 r., czyli jest troszkę nieaktualny. ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka