Dodaj do ulubionych

węglowodany, białka...

IP: *.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl 04.02.04, 12:40
Chcę zmienić styl odżywiania, nie chce stosować diet, chce zdrowo sie
odżywiać (to też dieta :-) ) Co ograniczyć ?
Jaki ma być stosune weglowodanów, bialek i tłuszczu?
Jak rozpoznać co jest bogate w białko, węglowodany itd?
Co wyrzucić z jadłospisu?

Proszę o poradę, z góry dziękuje.
Obserwuj wątek
    • Gość: brumbak Re: węglowodany, białka... IP: *.crowley.pl 04.02.04, 18:35
      -Radzę skorzystac z zaleceń amerykańskiego Departamentu Zdrowia i Piramidy
      Zdrowego ofdżywiania
      www.cnpp.usda.gov/Pubs/DG2000/
      Interaktywny Analizator Diety podpowie ci co zmienić w diecie, czy nie brakuje
      jakichs skladników-
      147.208.9.133/
      - Podaję treść zaleceń Amrykańskiego Departamentu Zdrowia w tłumaczeniu na
      polski:
      (Rządowe Zalecenia Dietetyczne dla Amerykanów 2000)
      I Pokarmy roślinne podstawą posiłków.
      -Jest wiele możliwości tworzenia zdrowego modelu odzywiania, ale we
      wszytkich modelach odzywiania podstawa sa trzy grypy pokarmów z podstawy
      Piramidy Zdrowia: zboża, owoce i warzywa. Jedzenie różnorodnych produktów
      zbożowych ( szczególnie pełnoziarnistych) , owoców i waryzw jest podstawą
      zdrowego odzywiania. Zjadaj posiłki których centrum stanowi ryż, makaron,
      tortilla lub chleb z pełnego ziarna zbóż, z dodatkiem dużej ilosći owoców i
      warzyw oraz umiarkonej ilości niskotłuszcczowych pokarmów z grupy mlecznej
      oraz z grupy miesa i fasolek.
      Nie sa wskazane pokarmy obfitujące w tłuszcz i cukier.

II Jest wiele zdrowych modeli odzywiania.
      Różni ludzie lubią różne pokarmy oraz przyrzadzaja te same produkty w różny
      sposób. Tradycje kulturowe, rodzinne, wiara, przekonania moralne, zasobność
      portfela, dostepność produktów, osobiste doświadczenia, nietolerowanie pewnych
      pokarmó i alergie- to wszystko wpływa na wybór przez ludzie okreslonego stylu
      odzywiania.
      Stsouj Piramide Żywieniową jako punkt wyjścia dla kształtowania Twojej diety.
      Piramida stanowi dobry przewodnik do okreslenia czy dostarczasz organizmowi
      niezbędnych składników pokarmowych. Wybieraj wg swego uznania produkty z każdej
      głownej grupy z Piramidy Żywieniowej. Na przykład, te osoby, które lubią
      kuchnie meksykańska moga wybrac tortillę z grupy "pokarmów zbozowych" oraz
      fasolki z grupy " mieso i fasolki" , podczas gdy ci którzy preferuja kuchnie
      azjatycka mogą wybrać ryż z grypu "produktów zbozowych" oraz tofu z gupy "
      mięso i fasolki".
      Jeśli unikasz wszystkich produktów z jednej lub dwoch grup pokarmó, upewnij
      sie ,że twój jadłospis skomponowany z pozostałych grup dostarczy wszystkich
      składników, pokarmowych . Na przykład, jeżeli nie jesz żadnych produktów
      mlecznych z powodu nietoleranowania przez organizm laktozy lub z innych
      powodów, to wybierz inne produkty które są dobrym źródłem wapnia, oraz upewnij
      się że organizm otrzyma dość witaminy D. Mięso, ryby i drób są głownym źródłem
      zelza, cynku oraz witamin z grupy B w typowym amerykańskim jadłospisie. Jeżeli
      w twojej diecie nie ma w ogóle produktów pochodzenia zwirzęcego lub jest ich
      bardzo mało, upewnij sie że twoja dieta dostarczy dość żelaza, wapnia,witaminy
      B12 i cynku z innych żródeł.
      Diety wegetariańskie moga być zgodne z Rządowymi Zaleceniami Dietetycznymi dla
      Amerykanów oraz moga dostarczyć wszytkich potrzebnych składników w odpowiednich
      ilościach.
    • Gość: hydrogen Re: węglowodany, białka... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.04, 22:55
      Jeżeli chcesz wyglądać jak typowa amerykanka to oczywiście rady Brumbaka są ok.
      Ja proponuję coś bardziej zgodnego z fizjologią:

Podstawa zdrowej diety to tłuszcze zwierzęce (sery, śmietana, masło, mięso etc)
      i białko zwierzęce (też sery mięso, szczególnie podroby, żółtka etc). na gram
      białka powinno przypadać około 3 gramów tłuszczu. Węglowodanów powinno być
      około 45-55 g na dobę. Najlepiej nie łączyć ich z białkami w jednym posiłku.

Szczegóły w książkach dr jana Kwaśniewskiego. Warto też przeczytać "życie bez
      pieczywa" dr Wolfganga Lutza. Taka dieta daje siłę, witalność i sprawny umysł.
      • Gość: patkag Re: węglowodany, białka... IP: 81.15.189.* 06.02.04, 00:06
        czyli sugerujesz ze dla KAZDEGO organizmu jest jeden zloty srodek? ustalone
        prporcje? bez wzgledu na to jaki prowadzi sie styl zycia, jaki wykonuje sie
        wysilek ?

P.
        • Gość: hydrogen Re: węglowodany, białka... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.04, 00:26
          Gość portalu: patkag napisał(a):

> czyli sugerujesz ze dla KAZDEGO organizmu jest jeden zloty srodek? ustalone
          > prporcje? bez wzgledu na to jaki prowadzi sie styl zycia, jaki wykonuje sie
          > wysilek ?
          >
          > P.

Nie do końca. Np optymalna ilość węglowodanów w znacznym stopniu zależy od tego
          co się robi. Ja ostatnio na nartach "zużywałem" około 200g dziennie -tyle
          musiałem zjeść aby nie było ciał ketonowych w moczu. Praca umysłowa to również
          konieczność zwiększenia węgli choć nie w tak dużym stopniu. Co do proporcji
          między białkiem i tłuszczem to zauważyłem, że nawet przy długotrwałym wysiłku
          nie zmienia się ona znacząco. Potrzeba wtedy oczywiście więcej tłuszczu ale też
          i więcej białka. W sumie wychodzi około 1 do 3 (oczywiście bez aptekarskiej
          dokładności :)

To wszystko trzeba sobie wypraktykować słuchając się potrzeb własnego
          organizmu. Generalnie najważniejsze jest to aby przestawić się na metabolizm
          tłuszczowy, charakteryzujący sie b dużą wydolnością i niskim zużyciem energii
          (poniżej norm żywieniowych, szczególnie jeśli chodzi o wysiłek fizyczny :))).
          Tak jest dla praktycznie każdego organizmu (nie chcę się wypowiadać zbyt
          kategorycznie bo nie jestem ekspertem). Każdego obowiązują te same prawa
          biochemii i fizyki. A tłuszcz, jak by nie patrzeć, daje ponad 2 razy więcej
          kalorii od węgli.

Pozdro
    • Gość: LILKA Re: węglowodany, białka... IP: *.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl 06.02.04, 08:28
      Dziękuje za rady. Mam nadzieje, że poskutkuje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka