Dodaj do ulubionych

otreby - fachowo Jogger?

02.03.04, 03:00
ktore otreby sa lepsze - owsiane czy pszenne? prosze o przemyslana i dokladna
odpowiedz, bo po przeczytaniu starych watkow znalazlam wskazania na jedne i
drugie - wiec widac latwo sie je myli w pospiechu!!

dla ulatwienia dodam co jest napisane na moich pudelkach:
1) otreby pszenne (firmy Kupiec - zielone pudelko z np. Geanta)
w 100g produktu: b=16g, w=61,9g, tl=4,6g, blonnik=42,4g
wartosc energet: 185kcal/100g

2) otreby owsiane(rowniez firmy Kupiec - zielone pudelko)
w 100g produktu: b=18g, w=45, tl=9g, blonnik=15g
wartosc energet: 350kcal/100g

z powyzszych wartoscie pszenne wydaja mi sie lepsze, ale Jogger pisales, ze
wlasnie owsiane!! czy mam zakladac, ze sie przejezyczyles?? czy czegos nie
rozumiem?
Obserwuj wątek
    • jogger Re: otreby - fachowo Jogger? 02.03.04, 16:32
      Do danych z opakowań trudno mieć zaufanie: suma składników jest albo większa,
      albo mniejsza od 100, nie mówiąc już o zgodności bilansu kalorycznego z podanym
      składem :-). Ja kupuję otręby owsiane w 'zdrowych żywnościach', pochodzące od
      producentów specjalizujacych się w tego typu wyrobach. Błonnik w otrębach (i
      płatkach) owsianych to głównie gumy i śluzy, wpływające stabilizująco na poziom
      glukozy we krwi. Płatki owsiane, posiadające z w/w powodu b. niski IG, są
      popularnym pożywieniem kulturystów (niegdyś też Anglików, którzy dzięki
      porannej owsiance byli jednym z najszczuplejszych narodów, zanim nastała era
      fast food'ów :-) ).
      • margal1 Re: otreby - fachowo Jogger? 02.03.04, 22:34
        dzieki wielkie za odp. :)) czyli jednak owsiane...

moze moglbys mi polecic jakies sklepy ze zdrowa zywnoscia - najchetniej na
        ursynowie/mokotowie/centrum Wawy?? bo ja dotad kupowalam otreby w dzialach ze
        zdrowa zywnoscia wielkich hipermarketow, ale jakos nie ufam...

napisz tez prosze jesli mozesz jakiej firmy otreby kupujesz. bo ja juz ich
        strasznie duzo naogladalam, naczytalam sie ich opisow, skladow itd. i nadal po
        prostu nie wiem ktorym zaufac???? jakis mam widac problem z tymi nieszczesnymi
        otrebami...;)

po prostu nie moge dojsc do tego ktora firma je jak przetwarza - a wiadomo, ze
        takie przetwarzane moga miec sporo wegli a nie blonnika i wtedy z dieta
        kiepsko... :/
      • Gość: bubu Re: otreby - fachowo Jogger? IP: *.hnet.pl / *.crowley.pl 03.03.04, 06:58
        A jak przradzac te otreby? Z mlekiem? jogurtem? Czy jakos inaczej? I rozumiem,
        ze jesc je na sniadanie, nie na kolacje?
    • Gość: 4U Re: otreby - fachowo Jogger? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.03.04, 04:01
      Nie wiem które lepsze ale ja znalazłem w sklepie Otręby granulowane z jabłkami
      i śliwkami) - firmy Sante

Wartości
      Białko 11 g
      Tłuszcz 15 g
      Wegle 18 g !
      Blonnik 52 g !!!

Wg mnie ten skład jest rewelacyny (o ile prawdziwy). Przynajmniej dla mnie (na
      Atkinsie). To jeden z nielicznych produktów o tak niskim poziomie węglowodanów.
      Polecany przez Fundację Rozwoju Kardiochirurgii w Zabrzu.
      • Gość: patkag Re: otreby - fachowo Jogger? IP: 81.15.189.* 03.03.04, 06:57
        z tego co wiem to blonnnik wchodzi w sklad weglowodanow ogolem wiec w tym
        przypadku zostal juz odjety od weglowodanow...bo przeciez 52 to wiecej niz 18:)
        wegle 70
        w tym blonnik 52
        • Gość: hp Re: otreby - fachowo Jogger? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.03.04, 09:23
          ...no to mi zamieszaliście. Jogger, jak to jest z tym węglem i jak to
          liczyć?.....
          • kasienka80 otreby z jogurtem 03.03.04, 13:18
            Ja jem otreby wymieszane z jogurtem BIO, jakimkolwiek. Trzeba tylko odczekac
            chwile az napecznieja (ja mieszam i ide pod prysznic, a jak juz jestem umyta,
            umalowana itd to sniadanko jak znalazl)
          • jogger Re: otreby - fachowo Jogger? 03.03.04, 18:32
            W ogóle tych węgli nie wliczamy do bilansu, gdyż błonnik upośledza ich
            wchłanianie. Dlatego nie opłaca sie w czasie takich posiłków branie suplementów
            witaminowo-mineralnych.
          • Gość: patkag Re: otreby - fachowo Jogger? IP: 81.15.189.* 03.03.04, 23:03
            nio wedlug mnie to jest tak...tak przynajmniej jest napisane na roznych
            opakowaniach:
            Total Carbohydrate (czyli wegle ogolem) 10g
            Dietary Fiber (blonnik) 6g
            Sugars (cukry) 4g
            czyli ze w sklad wegli wchodza: blonnik i cukry a blonnika nie liczymy do
            dziennego bilansu weglowodanow. czyli ze jezeli chodzi o ten przyklad liczymy
            tylko 4g cukrow.

• Gość: patkag Re: otreby - fachowo Jogger? IP: 81.15.189.* 03.03.04, 23:05
            aha no i wlasnie te 4g sa zwane przez Atkinsa Weglowodanami Netto - czyli tylko
            te sie liczy.
    • agick a ja.. 03.03.04, 15:43
      jem musli - mieszankę płatków owsinych i pszennych z rodzynkami i orzechami -
      20g z mlekiem 0,5% 200 ml.

a moje śniadanie wygląda tak:

rano kawa;
      w pracy (po godzinie od kawy) sok pomarańczowy wyciskany (nie świństwo z
      kartonu z cukrem);

po pół godzinie właśnie płatki z mleczkiem.

i jest mi dobrze i lekko.
    • margal1 Re: otreby - fachowo Jogger? 03.03.04, 18:36
      dzieki za posty :)

ale w ten sposob jogger nie odpowiedzial mi na najwazniejsze pytanie:
      jakiej firmy otreby polecasz/kupujesz?

i ewent. gdzie sa te sklepy ze zdrowa zywnoscia (czy to jakies "dedykowane" czy
      czesci hipermarketow?)?

:)
      • Gość: hp Re: otreby - fachowo Jogger? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.03.04, 23:01
        ....zerknij na to co napisał 4U, myślę, że Jogger się z tym zgodzi.....
        • jogger Re: otreby - fachowo Jogger? 04.03.04, 01:49
          Ja ostatnio kupiłem też Sante - ale naturalne, bez owoców. Generalnie większość
          moich składników do musli pochodzi z firm ProVita i AgroFuturo. Kupuję albo w
          budce na bazarku koło Hali Gwardii, albo na tyłach Domu Kultury Ochoty (tamże
          warzywa z upraw ekologicznych, ale ostatnio pojawiły się w Tesco).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka