Dodaj do ulubionych

Coś rozgrzewającego

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.11, 13:41
Czy możecie polecić mi coś o właściwościach rozgrzewających co nie zawiera kamfory ani mentolu? Mam problem z "korzonkami" i przed treningiem muszę nasmarować lędźwia czymś rozgrzewającym. Problem w tym, że prawie wszystkie maści rozgrzewające są oparte na terpentynie, kamforze albo mentolu, stąd ich intensywny zapach. Biorę udział w grupowych zajęciach i nie chciałabym narażać współćwiczących na tego typu zapachy, bo nie każdy dobrze je toleruje. Może znacie coś o właściwościach rozgrzewających co nie pachnie tak intensywnie?
Obserwuj wątek
    • jogger Re: Coś rozgrzewającego 14.04.11, 14:18
      Voltaren Emulgel

Substancje pomocnicze: dietyloamina, cetiol LC, cetomakrogol 1000, Carbopol 974P, alkohol izopropylowy, glikol propylenowy, ciekła parafina, substancja zapachowa (Perfume cream 45) :-), woda oczyszczona.
      • Gość: Meganka Re: Coś rozgrzewającego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.11, 07:12
        Jogger, ale Voltaren nie rozgrzewa ;-))
        przynajmniej nie mnie ;-)
        • jogger Re: Coś rozgrzewającego 15.04.11, 10:44
          Generalnie to zależy od tego, kto smaruje ;-)
          A voltaren nie działa przez rozgrzewanie, tylko przez substancję czynną tj. diklofenak, że zacytuję:
          działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo. Stosowany jest w miejscowym leczeniu:

· pourazowych stanów zapalnych ścięgien, więzadeł, mięśni i stawów (np. powstałych wskutek skręceń, nadwerężeń lub stłuczeń)

· bólu pleców

· ograniczonych stanów zapalnych tkanek miękkich (takich, jak zapalenie ścięgien, czy łokieć tenisisty)

· ograniczonych i łagodnych postaci zapalenia stawów
          Takie bóle 'korzonkowe' mogą się nasilać w wyniku przemieszczania dysku międzykręgowego. U znajomego skończyło się to operacją na kręgosłupie. Mnie na tego typu problemy pomogła terapia yumeiho:
          www.yumeiho.pl/o_terapii_pl.html
          • Gość: Meganka Re: Coś rozgrzewającego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.11, 11:17
            :-))))) no racja :-)))
            nie strasz mnie operacją :-(
            Mam nadzieję, że to tylko "korzonki", raz zaatakowały no i teraz przy każdym przeciągu albo przewianiu wracają :-(((
            Voltaren lubię i stosuję, ale jak coś boli. Profilaktycznie wolę coś bardziej naturalnego, nie leczniczego. Na razie stanęło na rozgrzewającym balsamie wyszczuplającym ;-)
            Thx za link dot. terapii, może kiedyś się przyda choć na zdjęciach wygląda raczej przerażająco ;-)
            • jogger Re: Coś rozgrzewającego 15.04.11, 12:20
              Jest jeszcze kilka rodzajów "końskiej maści" rozgrzewającej, akurat ta nie wygląda mentolowo :-)
              Aktywne składniki maści końskiej Krauterhof:

Wyciąg z winorośli - wykazuje działanie ochronne na ściany naczyń krwionośnych i limfatycznych, zmniejszając ich przepuszczalność i zwiększając napięcie. W ten sposób przyczynia się do poprawy przepływu krwi i chłonki w mikrokrążeniu. Stosowany w profilaktyce obrzęków nóg i zapobieganiu chorobie żylakowej.
              Wyciąg z kasztanowca zwyczajnego - pobudza krążenie krwi, oraz wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Zapobiega również skurczom i stanom zapalnym. Likwiduje obrzęki powstałe na skutek stłuczeń, zwichnięć.
              Wyciąg z kozłka lekarskiego - rozluźnia napięte mięśnie. Jest pomocny na napięcia ramion oraz szyi, łagodzi skurcze mięśni.
              Wyciąg z melisy - zmniejsza bóle stawoweWyciąg z rumianku - przeciwdziała stanom zapalnym skóry.Wyciąg z jemioły - stosowany zewnętrznie w skaleczeniach, oparzeniach, guzach skórnych.
              Wyciąg z chmielu - działa kojąco i przeciwzapalnie, łagodzi podrażnienia, napina skórę i działa na nią odżywczo.
              Wyciąg z krwawnika pospolitego - ma właściwości przeciwbólowe i łagodzące obrzęki w schorzeniach stawów. Najpopularniejszy środek stosowany w zapaleniu stawów. Może być stosowany zewnętrznie w otarciach naskórka, drobnych skaleczeniach, pękaniu skóry, oparzeniach, trądziku, wyprysku, a także odmrozinach.
              Wyciąg z kopru włoskiego - działa przeciwskurczowo oraz zmniejsza bóle reumatyczne.
              • Gość: Meganka Re: Coś rozgrzewającego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.11, 12:32
                Wygląda interesująco, na pewno wypróbuję.
                Dziękuję :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka