Gość: aska IP: *.pl 27.02.02, 22:08 Tak sie zastanawiam, czy korzystanie codziennie z jaccuzi przez ok 15 minut moze wspomoc proces odchudzania i modelowania sylwetki w jakims chocby minimalnym stopniu. Czy cos wam wiadomo na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jogger Re: jaccuzi 28.02.02, 10:19 Spotkałem się z nastepującą teorią: przebywanie przez dłuższy czas w ciepłej wodzie, o temperaturze zbliżonej do temperatury ciała, właśnie jak na ogół w jacuzzi, sprzyja pozbyciu się tłuszczu podskórnego, który chroni nas przed zimnem (to sadełko jest wtedy niepotrzebne). Z kolei długie przebywanie w chłodnej wodzie działa odwrotnie, i dlatego pływacy, chociaż mają dobrze rozwinięte mięśnie, nie mają widocznej rzeźby. W świetle tego 15 minut w jacuzzi to trochę mało, chyba że po wstępnym przegrzaniu w trakcie ćwiczeń. Raz spróbowałem wysiedzieć w jacuzzi na maksa, i po wyjściu dostałem dreszczy z zimna - może to tylko termoregulacja, nie wiem, ale po saunie doszedłem do siebie. Odpowiedz Link Zgłoś